Отговори на тема  [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 166  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
Гледай Тони, какво ще става скоро - 300км пробег за 5 минути заряд:

https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... orma-za-ev

Нед Мар 09, 2025 1:51 am
Профил

Да ви се неначуди човек. Иджинери ли сте или лукови глави. Точно от такива сайтове ли ще се образовате на технически теми.
5 минути 300 км. Колата харчи средно 20 квч/100км. Това са 60 квч. За да вкара 60 квч за 5 минути това са 720 киловата. Дали ще е на 1 киловолт или на 400 волта е все тая. Въпрос на конектор и кабели. Слабото място са батериите. Ако батерията е 72 квч това е 10С. Както те твърдят за батерия със заряд 6С - прави 120 квч батерия. Ако е ли-по - става. Но живота и е кратък. Ако е лифепо - тогава ще тежи има няма 1 тон и канче. Само батерията.
Те китайците имат едни литиево-йонни клетки 18650 които са 10ач. И тежат 20 грама. Ултрафайър пише на тях. Много хубаво горят. Не като за 10ач ама да кажем като за 8. А имат ток като за 1ач.

Нед Мар 09, 2025 9:43 am
Профил

Бързият заряд е за богаташите живеещи в панелки...
Бедните като мен си зареждат вкъщи на 5-10 пъти по-ниска цена и не висят по станции.

ToHu написа:
А относно пазара, Китай не може да наложи тенденция на никой друг пазар. Да си видял купища китайски возила с ДВГ по улиците ?

И ти май живееш на друга планета.

Износът на коли беше добър бизнес за европейци, японци и американци. Беше когато китайците произвеждаха под 0.2% от колите.
Сега произвеждат около 40% и с качество/цена което отдавна надхвърля западното.
Да, все още китайчетата по нашите улици са малко. Но нашият пазар не е особено интересен за тях. Има опасност регулациите да се затегнат, но и да не се затегнат Европа няма потенциал. Само в една Индия до 10-15 години потребителите ще се увеличат с няколкостотин милиона, а останалите азиатци като Индонезия, латинска Америка, Бразилия, Африка...
Китай може спокойно да завладее 70-80% от световния пазар и изобщо не го бърка нито европейския нито даже американския пазар.
Нас обаче ни бърко и особено европейците ни бърка яко дали ще изнасяме или не. И това че китайците ни избутват от пазарите може да не го виждаш, само ако живееш на друга планета.

Нед Мар 09, 2025 10:23 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Ицо... явно живеем на различни планети. Добрата новина е, че на теб се е паднала по-хубавата. ;-)
На моята планета може само да си мечтая това, което си написал да е верно.

Добрата новина е, че в цветния свят е все тая какво произвеждат ония к@в@ли от чайника.
Ако съм решил да си купе Мерцедес, к@в@лите няма да успеят да ме привлекат, независимо колко голям тъч или дупка за ЮСБ са завинтили.
Дори няма да съм информиран какво предлагат, защото няма да си дам труда да проверя.
Това е работа за хората живеещи в черно-белия свят, които оценяват автомобилите само по цена и хартиени "коне".

А откъде разбра какво е качеството на китайската скрап само мога да гадая...
Колко пет, десет и двадесетгодишни китайски автомобила имаш пред очите за да можеш да съдиш за качеството им? Да позная ли? :D
Тоест, не си имал никакъв досег със скрапта, но пропагандираш колко качествени били станали?
Мога ли да те помоля ТИ да квалифицираш подобно поведение? :mrgreen:

Нед Мар 09, 2025 10:42 am
Профил

какво мисли Джеръми Кларксън по въпроса
https://youtube.com/shorts/t_j7GKg9SDA? ... F2_5SBDf7H

Нед Мар 09, 2025 11:50 am
Профил

Само от любопитство погледнах какво може да се купи от тези byd, но не намерих нищо.
Пише, че (ще) се продават в Гърция, но няма никаква актуална информация.
Защо изобщо коментирате нещо, което за нас не съществува?

Нед Мар 09, 2025 11:58 am
Профил
Аватар

има много статии, които обясняват EV рекламната измама - изминати километри / заряд

Нед Мар 09, 2025 12:01 pm
Профил ICQ

Ицо, медицината не е моята наука. Не ме карай да си правя диагнози. Има си доктори, психиатри и т.н.

Предпочитам да работя с числа. Можем да си говорим примерно колко мерцедеса са се продавали в Китай допреди няколко години и колко се продават сега.
Разбирам, че за теб качеството е важно. За всички е важно. Проблемът е, че числата не са страната на Мерцедес. Мерцедес не може да съществува без едно голямо число, което да се добавя в банковата й сметка всеки месец. Това не е благотворителна компания. И ти не си шейх, който може да си позволи да издържа такава компания.
Тъй че какви са твоите виждания и намерения е едно. Каква е реалността е друго. Те и Нокия бяха голяма работа, докато не се сблъскаха с реалността. Сега даже и в бизнеса с фенерчета не са чак толкова голяма работа..
Сега за Мерцедес все още е рано да ги погребваме. Аз само пуснах данни, които показват една меко казано кофти тенденция както за Мерцедес така и останалите западни марки. Приходите им намаляват със стотици милиарди и това хич не е шега работа. И няма никакво значение какво мисля аз и дали греша. Важно е как се движат числата в банковите сметки на тия компании.
Аз бих искал да греша, защото износа на коли влияе пряко на европейската икономика, а от дережето на еврото завися и аз и не само аз предполагам...

Нед Мар 09, 2025 12:08 pm
Профил

dan написа:
Само от любопитство погледнах какво може да се купи от тези byd, но не намерих нищо.
Пише, че (ще) се продават в Гърция, но няма никаква актуална информация.

BYD се продават добре във "Велико"британия.
https://www.byd.com/uk/find-store

Нед Мар 09, 2025 12:22 pm
Профил
Аватар

Цитат:
BYD се продават добре във Великобритания.

като се вземе предвид, че UK е първоизточника към джигитайската ненавист
е много интересени парадокс :D

Нед Мар 09, 2025 12:36 pm
Профил ICQ
Аватар

TheWizard написа:
има много статии, които обясняват EV рекламната измама - изминати километри / заряд

А, едва ли е много по-различно от измамата "разход на гориво на 100 км." при автомобилите с ДВГ...

Нед Мар 09, 2025 1:05 pm
Профил

dan написа:

Това обяснявах по-горе... Когато Европа изнесе 1млн коли по 50к афро средно това прави доста банани или да кажем нафта с която да бръмчиш напред-назад.

Когато само един китаец (BYD) произвежда по половин милион на месец и има още много китайци, то това прави нашия износ доста труден.
Нещото, което още повече усложнява нещата е, че китаецът не изнася само ДВГ. Ако правяха само ДВГ щяха да увеличават търсенето на петрол, който до голяма степен е под западен контрол и в Западна валута и западни фирми. Тъй че поне нямаше да сме валад дори и всички тъмнозелени да почнат да карат китайски кошници.
Но те правят и изнасят електрички. Което значи зарядни станции, слънчогледи и батерии... Само аз съм похарчил почти двойно за такива неща отколкото за колата. И всичко е китайско.Демек купувайки си уж Рено аз всъщност дадох много повече пари на китайците. Поне рендето да беше изцяло европейско, а не с батерии от Корея.

Нед Мар 09, 2025 1:19 pm
Профил

TheWizard написа:
като се вземе предвид, че UK е първоизточника към джигитайската ненавист
е много интересени парадокс :D

Наскоро един ингилизин, мразещ Тесларов, потроши един полестар... Помислил го за Тесла.
Парадокси сър!

Нед Мар 09, 2025 5:14 pm
Профил

Миро,
представи си вариянта в който всички си купуваме електрички и 100 квч слънчогледи (да кажем имаме къде да ги сложим). Какво се случва от тука на сетне? Всички слагаме безплатни контакти за електрички и си шерваме тока? Аз как идвам до Варна с електричката? Кога и къде зареждам? А как отивам до Берлин?
Приемаме, че няма АЕЦ, няма ТЕЦ, няма ПАВЕЦ... нищо. Само слънчогледи и електрички. Даже и бензин няма.

П.П. https://www.youtube.com/watch?v=J6n6834XxUE - трябва да се изгледат всичките серии до финала !!!

Нед Мар 09, 2025 6:04 pm
Профил

Pif, изписал съм толкова повече от всеки друг по темата със слънчогледите, че ми е странно да ми задаваш такива въпроси.

Никога не съм твърдял, че слънчогледите или електричките са някаква панацея. Особено слънчогледите.
Трудно се балансират и трудно се избиват финансово. Постоянно го повтарям. Постоянно повтарям и че не са и в другата крайност - демек не и чак такава набутвация, както някои се опитват да ги изкарате.

В личен план всичко зависи до колко може да си подредиш нещата. Ако имаш слънчев покрив и лесна балансиране консумация си е грехота да не сложиш слънчогледи. Ако ги нямаш тия неща няма смисъл да се набутваш. Същото е и с колите. За някои се вързват, за други не.
Което не значи че не може да пътуваш от или до София или че няма къде да се зарежда, това са глупости. Може и до Берлин да стигнеш, както аз стигнах със Зойчето. Разбира се, ако трябва да го правя редовно бих предпочел друга кола... Вече има и такива електрички, друг е въпросът тяхната цена и цената на тока в публичните станции.

Сега на държавно ниво нещата са по-сложни. Трябва да се мисли повече. Зелената сделка с европейски слънчогледи, перки и коли хич не беше толкова лоша идея. Ако по-тъмнозелените купуват от нас тия неща, всички щяхме да сме щастливи. На практика обаче не продаваме, а купуваме.
И когато някои като мен ползват ток само от време на време това не е добре за системата.
И въпросът не е КАКВО ще стане.. Очевидно ако не се мисли ще има проблем за едни или за други или за всички. Но както има проблеми, така има и решения. Затова въпросът е КАК да стане. Как примерно аз с моите слънчогледи и батерии да помагам с баланса на енергото. Вместо само аз да го ползвам като баланс.

Нед Мар 09, 2025 7:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 166  Следваща