Отговори на тема  [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 166  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
Тия с акции в аутомотива ще го духат, както и самия Аутомотив, това си е лично техен проблем. Това което казвам е че трендовете на китайския пазар са местни. Все едно да кажеш че залитането на 2-3 щата по електрички променя пазара в САЩ, Ами не, при все че единия от тия щати е Калифорния...

Пет Мар 07, 2025 9:45 pm
Профил
Аватар

Китай, Китай...
я кажете как гледате на Джигитай
като Комунистически капитализъм
или като Капиталистически комунизъм

щото по рано ни ебаваха, че сме имали комунисти
а сега хвалим джигитайците - та чак и бизнеса им подпомагаме ... и после - кой ни сра в гащите

Пет Мар 07, 2025 9:56 pm
Профил ICQ

TheWizard написа:
Китай, Китай...

а сега хвалим джигитайците - та чак и бизнеса им подпомагаме ... и после - кой ни сра в гащите

Държавен капитализъм. Фашизма и той е бил нещо подобно де, но китайците поне за момента още не са яхнали танковете да освобождават Сибир от руско робство :D

Пет Мар 07, 2025 11:16 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
TheWizard написа:
Китай, Китай...

То какво значи подпомагаш бизнеса...
Като ходиш да си купиш хляб и сирене подпомагаш алчните рептилоиди/капиталисти/комунисти, или си купуваш да ядеш?
Китайскят народ си има навика да прави планове и стратегии за по 20-30, че и повече години напред.
Какъв е социялният строй в момента, не е толкова от значение. След 10 години може да са най-върлите противници на комунизма или да са най-набожните аскети, но пак ще си искат тайван, и пак ще строят градове-чудо, и пак ще си купуват африка със полезните изкопаеми и пак ще правят по-евтино всичко защото им е в генетиката да работят и да правят пари ..
А пък ти ако искаш да им сбъркаш плановете не си купувай китайски евал китове за процесори :)

Съб Мар 08, 2025 12:14 pm
Профил

TheWizard написа:
Китай, Китай...

В цяла Азия (вкл. Русия) капитализмът е бил прескочен като обществен строй на развитие, преходът е станал директно от феодален към някаква мутирала форма на социализъм, която си запазва чертите на монархия - авторитаризъм, диктатура, включително и кастова система на иерархическо разделение вътре в обществото, така че Китай не може да се впише в никоя от познатите ни системи, по скоро е някакъв техен си уникален строй, който обаче успешно се нагажда и използва недостатъците на останалите системи по света за свое собствено успешно развитие. Имал съм взимане-даване с китайци, това са много коварни хора, които трудно се сприятеляват с хора от други националности, при първи удобен случай ти забиват нож в гърба, но тези хора са с много силна национална принадлежност, изключително верни на нацията, националисти, докато в Германия национализмът и фашизмът са заклеймени и отхвърлени от обществото то в Китай национализмът процъфтява. Също така са много религиозни и вярват в поверия, примерно вярват че първият клиент за деня не бива да се изтърва, бил съм свидетел, бях в Шанхай по бизнес преди 15-ина години и посетих един мол за техника, бяха ми казали това с поверието за клиента и че задължително трябва да се пазаря, като на Капалъчарши, та отидох рано сутринта, когато отварят, харесах си един малък лаптоп - подарък за сина, успях да му сваля цената наполовина, според мен си го продадоха на загуба само и само да не ме изтърват като клиент. Ако е вярно че доста от великите изобретения в миналото са откраднати от Китай то значи че имат и собствен потенциал за развитие, не само чрез кражби на технологии, за съжаление нямаме никакви шансове да се конкурираме с тази нация, имам предвид ние - европейците. Донякъде сме късметлии че сме сравнително далеч и логистиката слага естествени бариери на търговията, но няма да е задълго.

Съб Мар 08, 2025 12:30 pm
Профил
Аватар

аз лично нямам нищо против Китайския народ ( изобщо всякакви народи )

но "Комунизма"(в кавички) е фалшива форма на Феодализъм,
а
Капиталисти правещи бизнес с Феодали са?
или
Феодали експоатиращи народа си да правят пачка с Капиталисти са?

повечето феодали изкуствено и скрито подбиват цените на останалите
а капиталистите правещи бизнес с феодалите .... кой ми сра в гащите ( собствената държава )

Прикачени файлове:
GSdrAENWQAE-ssH.png
GSdrAENWQAE-ssH.png [ 1021.63 KiB | Прегледано 1130 пъти ]

Съб Мар 08, 2025 12:43 pm
Профил ICQ
Аватар

miro_atc написа:
ToHu написа:
не може по Китай да съдиш за пазара

Китай не е просто "някакъв" пазар, един от многото... Това е най-големият пазар в света и то с доста...

На моменти ми се струва, че живееш в черно-бял свят...
Автомобилът е 500 коня, струва $15к и това го прави най-хубавия. Няма други параметри които заслужават внимание...

Същото и за пазара на чайници. Бил най-големия. Ама някога поглеждал ли си какво продават там европейските производители на автомобили? Ако не си, виж.
Не малко от тях "тупат покривката" като продават опоскани модели, спрени от производство в европско от поне десетилетие.
И вероятно ги продават за купичка или две ориз...

Та колко е интересен тоя пазар е доста спорен въпрос.

Съб Мар 08, 2025 1:33 pm
Профил

Абе че продават куци модели е вярно, но и че се продават много луксозни коли също. В Шанхай въпреки, че е почти 30 млн има повече луксозни коли на глава от населението спрямо кой да е друг град. Предполагам само в Шанхай Порше, Мерцедес и BMW продават повече луксозни модели от колкото в цяла източна Европа, някъде вгледах оценки за 198 млрд, това само за луксозни автомобили, и под луксозни не визирам BMW сапуниерка каквито продават из Европа...та за определени марки китайския пазар е доста съществен. Въпросът е че тия продажби не се пренасочват нито към тесларов нито към китайски брандове защото не нямат име и статус, така че не са кой знае колко за оплакване.

Съб Мар 08, 2025 3:38 pm
Профил
Аватар

Geely Coolray

пълен китаец
бензин 1500 кубика, 4 такта, 3 цилиндъра, гилзи, 150 коня, турбина половин бар, само робот, два мокри съединителя.
нормален градски паркетник (предно предаване, задния мост е като на каруца). 16-18см просвет.
проектиран е с живот 150К км. може би подлежи на ремонт, не се знае още.
на нашия пазар е 25К афро, не си признават сглобката.
на руския е, да кажем, 16-19К, беларуска сглобка, спънат на 150 коня. в беларус е 15-16К, 178 коня.
всички екстри в цената, включая панорамен таван с щора.
чипосва се до 200-210 коня, но с опасност да си изплюе буталата.
маслената помпа се върти с зъбно колело. хидрокомпенсатори. нормално модерен двигател без залитания.
не можах да разбера дали има филтър за сажди (да, почнаха и на бензинките да слагат филтри, макар че от къде сажди...)

ако караш градско по 10К км на година, ще се търкаляш безпроблемно 8-10 годинки, ако не си попаднал на куц екземпляр.
в 'еко' режим на робота харчи към 8/100, може и да падне малко след адаптация към стила.
малко е особено поведението (тръгва на четвърта в задръстване), шума е леко различен за привикнало към класиката ухо, но общо-взето се привиква.

един приятел се е амбицирал да си го причини, ще споделям.

Съб Мар 08, 2025 4:26 pm
Профил

ДедоБоре написа:
Geely Coolray

пълен китаец

Пълен, пълен... колко да е пълен. Тоя китаец притежава Волво и Лотус, двигателя, който описваш е разработка на Волво.

Съб Мар 08, 2025 4:50 pm
Профил
Аватар

да, така е.
преди 'купуваха' лицензи, после почнаха да си купуват целите фирми.
може и да е разработка на Волво, но фактически е китайски 8)

всичко му е отлято в такай. за турбината не съм сигурен.
за тенекиите и софтуера няма да говорим.

Съб Мар 08, 2025 5:05 pm
Профил

Абе Волво от доста отдавна не са ми в полезрението като бели автомобили, може и да са си оправили недоразуменията от началото на века но аз лично не мисля да си причинявам нещо подобно, много съм злопаметен :)

Съб Мар 08, 2025 5:47 pm
Профил

ToHu написа:
Това което казвам е че трендовете на китайския пазар са местни.

Единствено САЩ могат да си позволят лукса да не се съобразяват с трендове. Имат си достатъчно голям пазар и най-вече пълен контрол върху него.
Така, че ако говориш от американска гледна точка си прав.
Ние обаче не сме американци и нито имаме голям пазар, нито може да го контролираме, щото това значи да водим търговски войни, които не можем да си позволим. Така че за нас трендовете на китайския пазар са важни, още повече когато тези трендове не са само в китайския, а в около 70% от световния пазар.
Ако към тези 70% добавиш и американския пазар, ще разбереш колко отеснява света за европейските производители.
Всичко това важи без значение дали трендовете са изкуствено наложени. Но ако не са изкуствено наложени става пълен капут...

Съб Мар 08, 2025 11:01 pm
Профил

itso.t написа:
На моменти ми се струва, че живееш в черно-бял свят...
Автомобилът е 500 коня, струва $15к и това го прави най-хубавия. Няма други параметри които заслужават внимание...

Същото и за пазара на чайници. Бил най-големия. Ама някога поглеждал ли си какво продават там европейските производители на автомобили? Ако не си, виж.
Не малко от тях "тупат покривката" като продават опоскани модели, спрени от производство в европско от поне десетилетие.
И вероятно ги продават за купичка или две ориз...

Та колко е интересен тоя пазар е доста спорен въпрос.

Ицо... явно живеем на различни планети. Добрата новина е, че на теб се е паднала по-хубавата. ;-)
На моята планета може само да си мечтая това, което си написал да е верно.

Съб Мар 08, 2025 11:14 pm
Профил

Много неща са различни, като започнем от динамиката на живота и стигнем до свободното време ...а аз лично съм човек без капка търпение, при мен и 10 сек повече от нормалното предизвикват негативни емоции. Изнервям се докато зареждам метан защото е малко по бавно, и избягвам изобщо да ги карам тия коли. Та лично за мен нищо не струва времето изгубено в чакане нещо да се зареди, в мислене къде, кога, колко ...много често и на бензиностанциите не спирам ако има 1-2 коли пред мен, реално никога не чакам, ако няма свободна колонка продължавам към следващата. Та електромобила е несъвместим с начина ми на живот и характера ми
А относно пазара, Китай не може да наложи тенденция на никой друг пазар. Да си видял купища китайски возила с ДВГ по улиците ? Няма и да видиш, та няма причина с електричките да постигнат нещо различно.
Тренда може да се диктува от два фактора, потребители и регулации, производителите нямат голямо влияние.

Нед Мар 09, 2025 1:00 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83 ... 166  Следваща