|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 4:22 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
 Re: EV
Може и да не е много по-различно, много е важна масата, а все си мисля че това карт е порядък надолу от ЕВ.
|
| Пон Мар 03, 2025 11:02 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12899 Местоположение: София
|
Тоя тип автомобили / кокошарници съм ги кръстил "петнадесетминутки". Това е времето за което средностатистичеки келеш без опит с такива автомобили се омотава около някой стълб. Това че някои са 4х4 не им помага особено, а дори напротив - проявяват особен харектер, доста често като съвсем неочаквано поведение. И всяка система 4х4 е с нейното си поведение...
|
| Пон Мар 03, 2025 11:22 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
Бахти дебила, нещастен опит да дрифти, ама спирачките му били виновни 
|
| Сря Мар 05, 2025 11:00 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
Работата е там, че не е един дебил, много са! Като в оня виц с мутрата  Има си трески модела, 500 катастрофи през първата седмица на продажби... Трудно се обяснява с дебили само. Едит: току що гледам че Шауми са подобрили фабрично спирачките и конете вече са 1500 и в същото време са смъкнали цената с 37%. Тъй че ако има мераклии да се пребиват, ще могат да го направят срещу скромните 73$к 
|
| Сря Мар 05, 2025 12:50 pm |
|
 |
|
HCL
|
Аз бих взел тази със 700-те коня за $39к. Обаче начина по който се пречупи седалката не говори за скорост подходяща дрифтинг. Мисля че баш не можа да спре със спирачките на правия участък и дрифта беше неуспешния му опит в последния момент да вземе завоя
|
| Сря Мар 05, 2025 1:59 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Екстра си е ксяомито. Почти всички коли излизат с неадекватни (за мен) спирачки, но говорим за конкретния случай, в който въпросните нямат нищо общо. Направи ми огромно впечатление как се счупи облегалката на седалката, това е много добро решение. Чатгпт обаче ми казва, че това било проблем, заради задния пътник. 
|
| Сря Мар 05, 2025 2:05 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Точно с това рязко движение в обратна на завоя посока се започва дрифтенето. Напълно умишлено.
|
| Сря Мар 05, 2025 2:06 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12899 Местоположение: София
|
Надин харесва клипа... 
|
| Сря Мар 05, 2025 3:44 pm |
|
 |
|
HCL
|
|
| Сря Мар 05, 2025 7:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Значи не стига, че искаш да обречеш хайванчета на нечовешки мъки, а сега искаш о надим да прецакаш с тоя негоден за рециклаж скрап ...
|
| Чет Мар 06, 2025 12:33 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Чета разни статии за продажбите през февруари в Китай и се чудя да давам ли линкове или да не давам... Всеки си е харесал нещо дето му пасва на пропагандата и само него коментира. Най-многобройни са коментарите за Тесларов - има спад от 49% и голяма радост. Почти колкото за спейсшита  Не мога да разбера на какво се радват толкоз. Тесларов е единствения западен производител, който все още някак си оцелява на китайския пазар. Все още е на 6-то място при BEV. Следващият западен, всъщност не е баш западен а е джойнвенчър на Хонда е чак на 16-то място. Западните производители просто изпадат от тоя пазар, а са тръгнали да се присмиват на Тесларов. Щеше да бъде смешно, ако не беше тъжно. Поне да бяха изчакали още един месец да видим как ще тръгнат продажбите на новия модел Ъ и тогава да злорадстват. Втората група статии коментират как продажбите спаднали на месечна база. И не знам струва ли си да се коментира тая глупост, щото тя чупи тъпомера отвсякъде. Всеки който е чувал за китайската нова година знае, че през февруари винаги има спад на продажбите. Този месечен спад, обаче втора поредна година намалява. И всъщност на годишна база има ръст и той никак не е малък, баш са си 82% ръст. И това е третата група статии, но вече пропагандата е "за" EV, а не против. Казвам пропаганда, защото така да извадиш само това число си е подвеждане на публиката. Ръст при EV все пак има, просто не е чак толкова голям. Това се вижда от дела, вече е 60% от продажбите. Това, което мен ме вълнува е как се развива технологията. Че в Китай продажбите растат е очевидно, но там има една особеност, че в много провинции е доста трудно да регистрираш ДВГ. Съответно ДВГ сегментът е леко затворен пазар и това може да обясни защо държат висока цена. Т.е. за съжаление не може да се каже дали EV са по-евтини заради технологиите. Но така или иначе в Китай са по-евтини и далеч по-лесни за регистрация. И няма нищо чудно, че 60% от продажбите са вече EV. Въпросът е как това ще засегне запада. Не че и тук няма държави като Норвегия примерно, но все още при нас цените на EV не са толкова ниски, спрямо ДВГ. Спрямо Китай пък съвсем... С две думи изводът ми е, че е "рано да се каже"... Данните от Китай са по-скоро "оптимистични", но това значи че всеки който сега купува EV или каквато и да е нова кола може да се окаже набутан с цената.
|
| Пет Мар 07, 2025 12:19 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Миро, забравяш за общонародния китайски конгрес миналата седмица, там медиите надуват фанфари за да не паднат на много другари главите.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пет Мар 07, 2025 12:27 pm |
|
 |
|
ToHu
|
В Китай това е налагана политика, не може по Китай да съдиш за пазара. Ако се реши, че ще карат колички с педали, ще има бум в продажбите на колички с педали това е. Доколко се развива технологията не знам, по-скоро китайските производители усвояват разни технологии. За всички фенове на ЕВ това сигурно е добра новина защото ще има евтини, китайски ЕВ-та които дори и работят. Лично мен това слабо ме вълнува. Ако говорим за технологии, дочух, че Мерцедес щели да пускат за тест модел с твърдотелна батерия, това малко по-звучи като новина, но и там не съм задълбавал. Докато не мога да заредя ЕВ-то за 2 мин и да мина 800 км за мен това са играчки за хора без работа, ако ще пари да ми дават за да я карам и зареждам.
|
| Пет Мар 07, 2025 4:53 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
В Китай са наляти и се наливат яко държавни пари в развоя на електричките и връзката между цената на развоя и цената на продукта отдавна не съществува. Могат да ги продават и за жълти стинки, стига с това да завладяват пазари. Затова ЕС наложи мито на китайските електрички. Това чух от едно Брюкселско пиленце. 
|
| Пет Мар 07, 2025 5:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Китай не е просто "някакъв" пазар, един от многото... Това е най-големият пазар в света и то с доста. Независимо по каква причина, дали е намесена политика или друго, промяната на тоя пазар удря всички. Особено тук в Европа, защото повечето ни производители зависят от Китай. Примерно VW над половината от приходите му бяха от Китай. И не е само VW. Практически всички и всички губят. Пак казвам, няма значение защо, факт е че приходите на компаниите се свиват и се свиват с доста. И това не може да бъде компенсирано. Даже по-зле, европейския пазар като цяло се свива (писах по-горе за януари). И на тоя свиващ се пазар нашите производители също губят дял. Та ако твърдиш, че случващото се на китайския пазар няма значение - помисли пак, особено ако имаш акции в аутомотива 
|
| Пет Мар 07, 2025 7:59 pm |
|
|