|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:49 am
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
 Re: Кризата в бранша
Сухия, стига си циврил бре. Не ти ли писна да навиваш едно и също! Като латерна си! Хайде спри се вече!
Последна промяна itso.t на Съб Фев 15, 2025 12:41 am, променена общо 1 път
|
| Съб Фев 15, 2025 12:40 am |
|
 |
|
maiden
|
аз ти казвам къде мисля че е причината за по малко работа, ти ми казваш да се успокоя. Аз съм си спокоен
|
| Съб Фев 15, 2025 12:40 am |
|
 |
|
maiden
|
ок,айде да те успокоя спирам. Не знам какъв е много смисъла от този форум като цяло - само нападки. Или че дизайн си постнал, или че нещо си казал. Ако имаш инженерна задача и се чудиш обикновено първото място където се сетиш да пишеш е в комюнитито я на Ардуино, я на Cypress, я на Майкрочеп и т.н Свикнах с тоя форум, и аз не знам защо.
|
| Съб Фев 15, 2025 12:47 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Напротив, това което казваш всъщност е причина за повече рбаота, повечето свободни пари вдоят до финансиране на повече безмислени проекти и така има повече рбаота за всички. Проблема в момента е точно в обратното, намаляват прите инвестирани във всякакви безумни проекти, като диспенсър на затоплена тоалетна хартия ... или автоматична котешка тоалетна. Това за котешката тоалетна не, че е безумие, но на пазара има няколко утвърдени продукта, за последната година получих 3 различни запитвания за такъв продукт. Какво целят такива разработки ? До къде водят такива разработки ? Да за тези като нас е идеално, някой налива пари в развой на нещо което никога не се реализира или се реализира на загуба, и какво от това, имал бол пари дал. Това което ставаше последните 10-15 години, и увеличаване на количеството за сметка на качеството. Как правиш развой на изделие от нищо до производство за 3-4 месеца ? Е на мен това мие като специалност, от днес за вчера, но всичко си има граници, какъвто и да е екипа, колкото и добре да е подготвен, какъвто и да е бюджета някои неща искат време. Имах един клиент, купил фирма, получил контракт от голям местен доставчик за ВПК, ама във фирмата не останал никой от бившите служители. Получил предварителн договор за няколко млн, но трябва в рамките на 3 месеца да достави Х на брой продукта. Прост на пръв поглед продукт, ама хич не е прост. Всичко което му е останало е една "рецепта" и записка за технологията. Идва при мен, дава ми частична информация можем ли да помогнеш да го пуснем в производство. Ами мога, ама това иска тестове. Почвам аз да тествам някакви образци, оказва се, че тов акоето иска да с еправи няма общо с 'рецептата" и технологията която са му оставили. Ами бавно било, мръсно било, ще сменяме проводими частици с проводим карбо мат, сменяме мрежа с перфорирано алуминиево фолио, сменяме смолата ...е то в тоя продукт няма друго, т.е. искаш да смениш изцяло материалите и процеса, и за 3 месеца да произведеш Х бройки ... е няма как да стане ... плаща си известно време, каза ами аз имам друга идея, намерих един събконтрактор те трябва да имат knowhow , ммм нищо не стана естетсвено, то да произвеждаш композити не е като да имаш идея от ремодинамика и електричество ... продукта с две думи беше композитен нагревател.... Те таквиа колко ги има. Лошото е че не се връщаме към по-малко и по-качествени разработки, а просто към по-малко разработки, но каквото такова. Има и смислени проекти, ей сега работя по един такъв, смислен друг въпрос колко безопасен, и пак горе долу от днес за утре, но плащат си хората, и е нещо което виждаш че има смисъл, това е доста стимулиращо, не е като да топлилник за тоалетна хартия 
|
| Съб Фев 15, 2025 2:34 am |
|
 |
|
maiden
|
Казах образно че с лесни пари се купуват инженери. Има доста случаи такива, но в повечето случаи се купуват жени, коли и лайфстайл. Тоест с лесни пари няма нужда да инвестираш, живееш сега. Като казвам лесни пари, това не е само биткойни, интернет магазини, а и имоти. Купуваш за 100, продаваш за 200 след месец. Всеки тип бърза печалба изкривява пазара. Лайно да купиш за 5 лв и веднага да го продадеш за 10 това пак изкривява пазара. Много хора държат бая пари и им стига яхта, мацка и шампанско, кой ще ти влага в разработки. Ако не секне лесния поток на пари все по малко ще се занимават с електроника, наука.
Като ония виц дето майката казала на сина си- виж съседското чадо, спретнато хубаво, кара хубава кола, пък ти стана инженер. Пък то тя го насърчавала да учи навремето. Дори и майкати ще те заклейми ако не изкарваш пари в капиталистическия свят:)
|
| Съб Фев 15, 2025 4:12 am |
|
 |
|
ToHu
|
Добре, купуванеот на инженери е единствено в твоя полза, някой ще те наеме, ще иска да плаща теб и то доста повече от колкото струваш. Е тук на приятелка на щерката гаджето, тругнало да напуска, не го пускали и се спазарило за 320 к заплата, дали е толквоа добър не знам, по скоро имали бол пари дали, занимава се с АИ, това в момента е модата. Преквалифицирай се, едва ли е толкова трудно да стигнеш до ниво където са склонни да плащат доста пари а ме съмнява че това не е някакво кой зане колко високо нивпо като цяло, просто трябват малко по-кадърни кадри и както се казва сред слепците и едноокият е цар. Тия които имат бързи пари, никога не са били потенциални инвеститори в разработки, те по никакъв начин не влияят пазара. Но тия лесни индиректно стимулират разработки. Дали ще са за трифазни вибратори, за яхта с АИ бърсачи на гъза, или за някоя друга простотия няма значнеие, лесните пари стимулират развитието на пазара и продуктите, това е добро дошло за нас. Та не разбирам къде е проблема. Или имаш някакво много сериозно неразбирнае за пазара и парите, или просто не можеш да приемеш, че някакъв пикльо на 20 гоидини прави на седмица или на ден толкова колкото ти за година, това се нарича завист.
|
| Съб Фев 15, 2025 4:34 am |
|
 |
|
maiden
|
Ее 320к, направо ме утрепа..не ми казвай такива работи ,защото ще се изпокарам с двамата щатски клиенти..  Аз казвам моето мнение, може и да не съм прав. Може и просто парите да се пренасочват към хора с АИ знания. Нали има списък с аи приложения които трябва да знае всеки нов. Днес за 1 час си уеднаквих две страници от сайта с чата. Давам му единия html, после другия, пък айде сега промени първия спрямо втория, пък после втория спрямо първия
|
| Съб Фев 15, 2025 4:43 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами както се казва всяка жяба да си зане гьола ... в един момент човек трябва да е реалист.
|
| Съб Фев 15, 2025 4:51 am |
|
 |
|
maiden
|
Тони, колко е реалната заплата в момента в Сащ. Да кажем Илинойс или Мериленд. Да хванем средно положение специалист с 10 години опит ембеддед. Но и да е поемал отговорност за производство. Може и като часова ставка да го кажеш. Гледал съм калкулатори в интернет ама май не дават точна представа..
|
| Съб Фев 15, 2025 4:55 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами няма такова нещо като средна заплата, зависи от много неща, най-вече за кого работиш и на каква позиция. Бих казал средно може би 120 въпреки че това пак е много относително, колко е в БГ ...същата работа, в смисъл разликите са големи, така че е трудно да се говори за средна. Има колеги които сигурно са по-запознсти от мен, аз не работя за никого, не си търся работа и не се интересувам от заплатите, но на база това което виждам така ми се струва. Тук като цяло заплатата е толкова за колкото се продадеш. Може да си некадърник но ако добре се продадеш ще имаш и добра заплата. Другото важно условие е от къде идваш, какъв опит имаш или се предполага, че имаш. Давам пример, един типичен корпоративен безделник, бил директор снабдяване в голяма местна фирма. Вземат го в мой събконтрактор и го правят CОО на фабриката с която работя. Значи тоя нищо не става от него, но е сладкодумец. Получаваше повече от колкото този който им сетна цялата фабрика и им вършеше реално работата, да той беше технически на по-висока позиция но какво от това ...
|
| Съб Фев 15, 2025 5:35 am |
|
 |
|
Pif
|
Мейдън, това видео на тея идиоти дето си го постнал за какво се гледа - за повръщане или за запек? Аз на 30-тата секунда исках да си изповръщам червата от простотиите на тея идиоти. Успях да превъртя 3 пъти, да чуя 5 реплики и ми стигаше. Някаква евтина сапунка. Кой колко пари изкарва и как си е негова работа. Една крава яде 1-2 тона трева на месец. Ти колко трева искаш всеки месец? Или колко тона месо искаш на месец? Искаш ли да имаш яхта за 500 милиона примерно? Вярно, че поддръжката и струва 10% от цената на година но това е без значение. Целият въпрос е какво искаш да правиш. Ако искаш да правиш пари - трябва да работиш с пари. Не може да се занимаваш с бои и да очакваш, че ще имаш по 2 тона трева на месец. 2 тона трева има човек който се занимава с животновъдство и земеделие.
Кризата се породи от измамниците и фалшивите бизнеси. Криви стартъпи целящи само да вземат едни пари. И тъй-като е ясно, че бизнеса ще умре като вземат парите то и не им трябват инженери. Взимат зеленчуци за без пари. Напоследък видяха, че и без зеленчуци даже се оправят и парите си идват. Инвеститорите дават, заплатите и бонусите вървят а това, че няма продукт е без никакво значение. Вече не се гледа да има продукт който да се продава и да генерира печалби. Вече се гледа компанията да изглежа добре за да има инвеститори на борсата за да се продават акциите. Същото е и с тесла, спейсшип, дронамикс и каквото се сетиш. Последните са абсолютна пирамида но успяха да излъжат много хора по стълбичката и последно набълбукаха ДХЛ с доста. Не знам сега дали са скочили още по-нагоре но те нямат нищо. Нито хора, нито ноу-хау, нито продукт. И никога няма да имат защото замисъла никога не е бил да имат. И не могат да проимат защото не можеш да правиш самолет от нулата със зеленчуци. Навремето взеха 10 студента да си оправдаят бюджета. Свършиха парите и изгониха всички. Накрая едни дядки ги спасяваха за да покажат демо и да вземат следващите пари. А дядките са се учили в ТНТМ навремето. И масово бизнесите са кухи и от там е и кризата. Тайм ту маркет стана часове, не години. Всеки иска бързи пари. И намира друг начин да ги направи. А китайците задоволяват основните нужди на човечеството. Затова и бранша се свива.
Тони - препращай шантавите проекти насам. Само да не са за вчера, че тогава е зор.
|
| Съб Фев 15, 2025 2:45 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
последния месец на трима поподнах и ме отсвириха с нещо като: - Разкарай се, ти ни караш да работим....
_________________ main[-1u]={1};
|
| Съб Фев 15, 2025 7:07 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е разкараха го, собственика е тайванец, не си пада по безделници, но понеже цялата им операция в САЩ и Мексико е с централа в Калифорния, та и там имат разни такива, та докато стигне до горе ...
|
| Съб Фев 15, 2025 7:59 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Нед Фев 16, 2025 10:52 am |
|