Отговори на тема  [ 535 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 36  Следваща
Кризата в бранша 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Кризата в бранша
Н'бабане Гт'муан'га написа:
Карадев...
А, не бих се учудил ако се навърта наоколо под друго име ;)

Неее, имаше един друг кадър който все мрънкаше колко зле било, как немало парЕ, и се оглеждаше в имотите на собствениците на Олимекс, пък те как били плащали малко.
И пак беше от филибето.
Ама явно е съвпадение... :D

Всъщност това са неща които можеш да провериш с 3 клика на мишката в административния панел на форума...

Пон Фев 10, 2025 10:48 pm
Профил

Той говори за заплата докато си мисли за междуфирмени отношения, вие за документация го зачекнахте...

Пон Фев 10, 2025 11:01 pm
Профил
аз вече не знам на кой да вярвам, да вярвам на досега че нося отговорност за хиляди левове платки от 10 години, или да вярвам на хора от форума как това не става.
Да вярвам на реалното че има да плащам 15 000 лв данък за 2024-та или да вярвам на форумни хора как не става.
В крайна сметка на кой вярваш повече - на данъчните или на форума :)

Форума ти казва как не може да изкарваш пари защото нямаш сертификати и тестове . От друга страна трябва да платя 15 000 лв данък от високи технологии.

Не се връзва- хем не може да стане - хем става на практика.
Да вдигне ръка някой от форума и да каже че ще плати 15 000 лв от високи технологии, платки, софтуер на държавата.

Пон Фев 10, 2025 11:09 pm

Миналата година съм платил повече. И има доста хора във форума които плащат много повече. И то много много повече. На един съфорумец не случайно прякора му е **** милионера.
А тея детски платки дето си ги сложил в другата тема са точно ниво дете 5 клас. Това електромагнитна съвместимост няма да мине. Електробезопасност също. Освен, че ще лъчи в ефира като ненормално всеки пръднал в радиус 2 пресечки ще му влиза в пистите. А като гледам ни защити, ни филтри... точно ниво ютюб дете 5 клас. Та това ако са "високи технологии"... Май карадев ще се окаже по-добър платкаджия от тебе.

Пон Фев 10, 2025 11:34 pm
Профил
Pif написа:
Миналата година съм платил повече. И има доста хора във форума които плащат много повече. И то много много повече. На един съфорумец не случайно прякора му е **** милионера.
А тея детски платки дето си ги сложил в другата тема са точно ниво дете 5 клас. Това електромагнитна съвместимост няма да мине. Електробезопасност също. Освен, че ще лъчи в ефира като ненормално всеки пръднал в радиус 2 пресечки ще му влиза в пистите. А като гледам ни защити, ни филтри... точно ниво ютюб дете 5 клас. Та това ако са "високи технологии"... Май карадев ще се окаже по-добър платкаджия от тебе.

Платил си повече, значи имаш повече от 100 проекти по папките да прашасват с години. Публикувай един проект да се отчетеш.
Че ще станеш за смях е ясно, тук дори и Илън Мъск да постне проект, форумните хора ще намерят кусури в платката. Не трябва да те смущава това.
Човек трябва да не се взима на сериозно. Има винаги по-умни от нас.

Вто Фев 11, 2025 2:26 am

Да, над 100 са ми проектите. В масово производство са по-малко. Някои са били само серии от по 50-100-200 броя. Някои са били само прототипи. Имам и поне още 100 пруф ъф консепт.
Навремето си пазех схемите, ноу-хау-то, знанията. Сега вече е безмисленно. Пазя това което е за конкретен клиент и е негова тайна. Обмислял съм да публикувам разни проекти като за хоби. Примерно сега правих 2 спектрофотометъра. Имаше доста ривърс инжинеринг. Чисто хоби проекти. Трябваше ми спектрометър и на пазара не намерих нещо читаво в приемлив ценови диапазон. Това за 1000 долара беше мизерия а 20-30к долара за истинско лабораторно животно нямам. Търсех някой читав сайт за качване на снимки и видеа като сторита с идеята да има и пояснения но така и не намерих. Или май не съм търсил достатъчно. Хоби проектите са рисувани на ръка. Пруф ъф консепт проектите са правени с минимални данни по схема и платка. На който и да ги дам няма да разбере за какво иде реч. А тези правени за производство са за определен клиент. Както Тони си генерира документация - моята я правя на ръка. Под формата на доклади или официални измервания в документи е само каквото е за пред клиент. За мойте си неща ми стига снимка от осцилоскопа с телефона. А и отдавна съм минал времето в което търся признание. Сега търся интересни проекти. Нещо което да ме мотивира. Да ми натовари мозъка. Да има рисърч. Да науча неща в други области. Правих инвертори научих моторите, правих ЕКГ и дефибрилатор научих сърцата, правих мас флоу контролери научих динамиката на флуидите. От всеки проект излиза по нещо ново и интересно което свързва електрониката с другите науки. А това как се правят схеми и платки го научих преди 20-ина години. Сега е само инструмент. Всеки ден уча по нещо ново. Всеки проект ти дава нов мироглед на нещата. Откакто правих сейфти проект вече мисленето ми е друго. Дори да не трябва сейфти аз пак ги правя нещата да са с безопасен отказ. Или поне малко по-безопасен. И с електромагнитната съвместимост е същото. Връщат те няколко пъти в лабораторията и се научаваш кое може и кое не може. Следващите пъти минаваш от раз.
И да се върна на темата - предпочитам ниско платен интересен проект отколкото мизерия за повече пари. А в момента нито пари нито проекти нито клиенти. И както се оказа не е само при мене.

Вто Фев 11, 2025 3:19 am
Профил

maiden написа:
Публикувай един проект да се отчетеш.

И на кой точно трябва да се отчита? На теб, на мен или на някой друг примерно?
Това е форум все пак и целта не е никой да се "отчита" на никой.
Не мислиш ли?
Или смяташ, че някой е длъжен да ти се отчита ?

Вто Фев 11, 2025 1:21 pm
Профил

Само заяждане, без нищо конструктивно... Пак ще се повторя, че всяка криза крие възможности. И те са?

Вто Фев 11, 2025 2:01 pm
Профил
Аватар

Въвеждаме ново правило:
Всяка година всеки се отчита с поне една платка или софтуер в раздела за проекти.
Който не се е отчел на 1 януари - бан до следващата година

Вто Фев 11, 2025 2:03 pm
Профил

Ще носи ли CPD точки?

Вто Фев 11, 2025 3:03 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Малко встрани, но може ли малко инфо за безопасен отказ?

Сря Фев 12, 2025 1:00 pm
Профил

Примерно автоматична врата. Отваря се с карта. Да, обаче спира токва, става пожар, става земетресение, изгаря компонент от платката за управление, изгаря изпълнителният механизъм който управлява вратата. Безопасен отказ е когато нормалното състояние на вратата е безопасно - "отворена". Така независимо какво се случи ти ще си спасиш живота в случай на опасност и отказ. Има го като принцип в проектирането на сейфти неща - най-ниското е безопасен отказ. Който и компонент да изгори на платката - винаги отказа да е безопасен. На краен изключвател се ползват 2 независими вериги - една нормално отворена и една нормално затворена. Само ако и двете дават правилният резултат тогава се смята, че не е сработил и няма повреда. Друг пример е педала за газ в автомобилите. Там са 2 потенциометъра свързани срещуположно. Единият тръгва от 0 до 5 волта другият от 5 до 0 волта. Като диапазоните 0-0.5 и 4.5-5 волта се приемат за грешки.
Ако е за светофар - то може да изгори крушка а може и да залепне релето което пуска ток на крушката. Затова работещо състояние се приема само мигащата крушка. Ако свети постоянно - е повреда. Това е начин за детекция на отказ.

Сря Фев 12, 2025 1:22 pm
Профил

Значи, да не дърпам дявола за опашката, но последните няколко седмици има някакво раздвижване, аз продължавам да си дебна за интересни проекти и само последните 2 седмици се появиха 4 клиента които бяха ОК с часовата ми ставка, вярно дребни неща по 4-5 часа но идеята е че се пораздвижи пазара, освен това получавам и доста запитвания, само за една седмица съм получил повече от колкото за последните 6 месеца ... може да са някакви предсмъртни гърчове или нещата да се посъживяват, не знам.
Иначе като цяло с фирмата с която си партнирам проекти има, даже понякога се чудя как го постигат.

Чет Фев 13, 2025 6:23 pm
Профил
Тони, не се залъгвай, 20 годишни станаха милионери. Когато доста хора правят лесни пари, за никой бранш не е добре.
Това се опитах да обясня в предишните постове, такива хора могат да купят инженери с 20 годишен опит на килограм, от което спада и цената на труда. Аз нямам нищо против, евалла, позволява им системата, но това прецаква всички браншове.
Имам чувството че обяснявам на малоумни - пак повтарям - ако изкарваш 100 000 за седмица, кеш реални пари, защо да не купиш 10 топ инженера за по 10 000 лв.
Така ти вече не си тъпия биткойнаджия или човек с интернет магазин за китайска стока, а мастит Илон Мъск от балканите.
Това е изкривяване на пазара - при нормални обстоятелсва и нормален растеж на бизнеса не може да има такива маржове и наемания на специалисти.

Имам чувството че подценявате тия младоци, мислите че не ви касае, а основната причина за да намалява работата е че се появиха те с лесните пари които купуват специалисти на килограм.
И то в световен мащаб, това не е българска измислица.

https://www.youtube.com/watch?v=Hj_RbqeI4js

Съб Фев 15, 2025 12:21 am
Аватар

Абе човек, успокой се и си живей живота. Ще си докараш някой инфаркт така от завист. Винаги има по-голяма риба...

Съб Фев 15, 2025 12:39 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 535 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 36  Следваща