|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:09 am
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Кризата в бранша
чак пък ниска, явно не си следил последните няколко години 
|
| Пет Фев 07, 2025 3:31 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
0.24 лв /кв.ч виждам аз, тук цената е 16 цента, или 32 Ст, в Мексико плащам 26 ст. ...защо в БГ да е по-ниска, дай една причина. Аз ще ти дам няколко за да не е, и САЩ и Мексико произвеждат много повече, логично по-ниска цена. По-евтини енергоносители, по-евтино оборудване .... та ?
|
| Пет Фев 07, 2025 4:33 am |
|
 |
|
nik
|
https://substackcdn.com/image/fetch/f_a ... 0x1721.pngдай ми една причина до 2021 да плащаме едни цени, после изведнъж двойни (давам ти жокер - точно същата година е странното изтегляне от афганистан и започва подготовка за следващата война) и не е само тока, всичко което системно поскъпва по-бързо от заплатите е скъпо това е "кризата в бранша", баланса е нарушен, започва "пренареждане" друг е въпроса дали е случайно нарушен или нарочно
|
| Пет Фев 07, 2025 8:34 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Постът ми е съвсем на място. Зададох ти няколко въпроса, някои от които не за пръв път. Ще им отговориш ли или и това е излишно? Важно е само да се циври и троли...
|
| Пет Фев 07, 2025 9:17 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
В момента за битови дневната е почти 30 ст., нощната все още е наполовина. Но за бизнеса е дискотека и стига 1-2 лв/квтч., но средно е да кажем 50ст. с преноса и таксите. Определено цените не са ниски, а има причини да са по-ниски. Основната е, че всяка централа има 2 основни разхода - капиталов (да я построиш) и текущ разход (гориво, заплати и т.н.). У нас големите централи са държавни, нямат капиталови разходи. Нито изплащат заеми за строителството им, нито печалба на собствениците. Собственик е държавата и тя може и би трябвало да има печалба, обаче политиците така подреждат нещата, че да няма печалба. В САЩ това няма как да се случи, никой частник не би инвестирал милиарди и да остави после тая инвестиция да не му носи нищо. Така че там имаш капиталови разходи, имаш и по-високи експлоатационни разходи, защото заплатите и всичко останало е по-скъпо. Нормално е и цената на тока да е по-скъпа. Ама не е...
|
| Пет Фев 07, 2025 10:52 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
в ТЕЦ София администрацията гони 800 душЍ. от които под 10 енджинерина.
в същност, проблема започна, когато индустрията излезе на 'свободния' пазар. киловата струва толкова, колкото струва в момента. никога не знаеш колко ще е, още по-малко колко е в момента. няма как да вкараш една важна съставка в цената на твоята продукция, която я разбираш след 45 дена колко ти е струвала, при това е доста еластична. и се казва, че имало хора от околните страни, които били готови да плащат повече.
трябваше от миналия август и битовите потребители да почнем да подскачаме по борсата, вместо да скучаем във фейса/тик-тока. ама това изисква смяна на няколко милиона електромера. декември служебното правителство предостави грант от 220 млн лв на ЕРП-тата да им покрие част от 'инвестицията' в новите електромери. а и 'такса електромер' се привижда в близката далечина.
|
| Пет Фев 07, 2025 11:28 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Както кажеш... робовладелецо. Твоята дума е закон за мен. Както вече писах - не е заяждане а действителност, без значение дали на мен или някой друг му харесва или не. Като имаш голям морал, седиш гладен. Аз нямам и затова съм добре.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Фев 07, 2025 11:46 am |
|
 |
|
TheWizard
|
работих малко преди година в една "super-duper" ( в кавички ) фирма за електромери - Дай да добавим NB / LoRa ?! - Това са глупости !!! - ( CTO ) и те така... Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна...
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пет Фев 07, 2025 11:59 am |
|
 |
|
Pif
|
Робството е мироглед. На българина му е заложено в корените. И така е възпитаван от турско робство насам. Независимо от коя страна на хуя е. А гладен няма да остана. Дали ще копам градината на Ицо за 1300 лв/месец, дали ще вързвам жици за 4к, дали ще си паса кравите за мляко - все ще има какво да ям. Заменям си труда за пари. Не си заменям нито времето нито достойнството. А тока е скъп защото всеки гледа да печели повече. Бабане като си вземе парите за падналата ракета, доктора дето ти прави ненужна операция за да ти вземе парите, чиновника дето си затваря очите за да се открадне мялко ток, политика дето гласува закони за изгода на тоя дето му дава нещо под масата, съдията дето и той има деца за хранене и предпочита да ги прати на запад вместо да вкара корумпираните чиновници в затвора. То всичко е едно и също. Вродено ни е. Морал и корупция. Затова новия спорт е - дай да изкараме кинти без значение как. Въпрос на време е да започнем да се стреляме открито по улиците за единия салам.
|
| Пет Фев 07, 2025 12:58 pm |
|
 |
|
Edesign
|
уж хората са различни ама рано или късно стигат до едно - пари за живот Явно имаш огромен морал и други дрън дрън ама ако имаш достатъчно разходи (говоря за смислени, семейство, деца а не за пилеене по хазарт например) и ако си притиснат до стената то и морал и всичко много лесно ще фръкне в коша ....... Нагледал съм се на хора, работил съм с огромно количество хора и фрими последните 20 години при всеки е едно и също колкото и да се пъне че е различно....... Току що описа евроатлантическия модел на управление - то така се управлява целия западен свят ...... еми то като гледам по изборите по-голямата част от гласуващите на там тичат......
|
| Пет Фев 07, 2025 2:14 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Започнахте да преразказвате "Клетниците" и да обсъждате Жан Вължан? 
|
| Пет Фев 07, 2025 2:23 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
|
| Пет Фев 07, 2025 3:45 pm |
|
 |
|
nik
|
Уж има, ама нещо дочух, че май тока вече за украйна заминавал, и май без да плащат изобщо.
|
| Пет Фев 07, 2025 4:30 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Цената на тока е БГ има малко общо със сащ, и като цяло тая история с борсите си е чисто европейска измислица. А за компонентите в цената на тока, тия централи си имат експлоатационни разходи, които са определяща съставка в цената на тока. Експлоатационните разходи на нашите са по високи, защото са по-стари, по-неефективни и като цяло се управляват неефективно, и това не го правят американци а Българи. Това за цените преди войната. Сега ток няма защото няма енергоносители, тия които разчитат на газ, слънце и вятър периодично изпадат в недостиг, и естествено цента на пазара се вдига. Някои взеха да се усещат че без атомна енергетика нещата няма да станат, други още се опитват да оборят физиката с директиви ...
|
| Пет Фев 07, 2025 4:58 pm |
|
 |
|
Pif
|
Имаме гигавати слънце което не може да се ползва. И причината е проста. Едни такива с топъл и студен резерв строшиха Чаира. 5 ГВЧ на ден може да съхранява. Но ковачки и доган за миналата година прилапаха по 500 милиона за топъл/студен резерв. Топлофикация София лятото бичи само за ток на ковачки за да го изнася за Гърция. И цялата сметка я плащаме ние, защото когенерацията е страшно неефективна като се ползва само за ток. Но кой му дреме. Чиновника си взима рушвета, комина пуши, всички са доволни, всички плащат. После бил скъп тока. Както по-горе писах - то ни е в манталитета. Сега Полша въвеждат енергийните общности. Така ще се стимулира локалния сторидж на база квартал и съседите ще си сменят ток от фотоволтаиците без да се минава през ЕРП и техните цени. Без данъци и такси пренос. Който има електричка с ДЦ може да си я ползва и нея за сторидж. Имаше и идея за ДЦ бъс между къщите но не знам до къде стигна. До колкото знам законово вече е уредено при тях.
|
| Пет Фев 07, 2025 5:11 pm |
|
|