Отговори на тема  [ 535 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 36  Следваща
Кризата в бранша 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Кризата в бранша
Света се промени. Рязко и изведнъж. Връщане назад няма. Сега е времето на младите. На зеленчуците. Който успее да се изпедерасти и да се научи да им лиже гъзовете - ще има заплата. Това е положението.
Слепия на едноокия не вярва. Сега се целят бързи пари. Толкоз. Трябват меки скилове - да лижеш гъз, да се подмазваш, да лъжеш, да си затваряш очите за некадърност, да си некадърен. И ще получаваш заплата. И като бонус - и на теб ще ти лижат гъза. Инженерните умения не са ценност. Времето е на меките.
Винаги е било така. За добро или за лошо - така върви еволюцията. Навремето имаше аполо, вояджер... Сега има спейсХ и старшит. Милиарди хвърчат през борсите. И народа му се кланя. От класика, от рок и джаз стигнахме на чалга. За младите е добре. Те друго не са виждали. И са яхнали постиженията не техните родители. Сега ги консумират. Следва падение.

А ние се преквалифицираме. Кой ще мете улиците, кой ще кара камиони, кой такси... все някак трябва да оцелеем.

Сря Фев 05, 2025 8:05 pm
Профил

Ами аз с пушката и пистолета се справям не по-лошо от колкото с поялника, с ножа дори още по-добре. Бил съм и коляч, и касапин, нямам претенции дали ще ям свинско или човешко .... нямам никакви притеснения за нищо.
Тоя подход който описваш е за тия които не могат, тия които могат винаги ще бъдат търсени, дали за да пратиш спътник в космоса, или за да пратиш някого на оня свят ...няма значение ..аз нямам проблем и в лизането на гъзове, но трябва да са женски и по възможност комбинирани с добър размер цици и задължително бруто тегло под 70 ...

Сря Фев 05, 2025 8:33 pm
Профил
Аватар

TheWizard написа:
да попитаме тенекето DeepSeek .... до тук с темата какъв му е анализа
( картинка GROK ... според анализа ... и е много подобен на DeepSeek )

Картинката е готина. Да му мислят фотошоперите...

Сря Фев 05, 2025 9:51 pm
Профил

И поетите и писателите, не знам дали сте го пробвлаи, но се справя доста добре 1-цата не толкова,но 4-ката е много добър в писането, явно доста е изчел :) В те такив аабстрактни неща му е силата, дали ще напише "очи, като небето сини "... или нещо друго няма никакво занчение докато звучи добре и изразява това кеото с еопитваш да кажеш ....

Сря Фев 05, 2025 9:56 pm
Профил

maiden написа:
От къде идват всички тези пари? Нали в крайна сметка се разменят виртуални за реални пари за да си купиш Леб да ядеш? Ако си изкарал 100 000 долара за една нощ от плаващи курсове, значи ти директно влияеш на финансовия пазар. Ами ако изкараш милион, милиард за нощ?
Според мен вече няма никакво покритие над печатането на пари.
Страшно много хора изкарват страшни пари за отрицателно време, а още по страшното е че има вече много 18 годишни биткойн и електронна търговия милионери

Това е въпроса който всеки пишман инвеститор трябва да си зададе. Отговора е лесен - парите идват от този който плаща последен. За напреднали инвеститори има въпрос с повишена трудност - а дали те не са точно тези които плащат последни?

Сря Фев 05, 2025 10:16 pm
Профил
ToHu написа:
Аз все така твърдя че се вълнуваш твърде много от неща които не би следвало да те вълнуват. Дали няма да е по-добре ако времето което прекарваш в мислене/ гледане/дискутиране на тези неща го изпозлваш ... за каквото и да е друго, да отидеш на кино, за риба, да прочетеш книга, да се самообразоваш в някоя насока където са ти по-слаби познанията, да работиш ... каквото и да е, но това което правиш не е добре за самия тебе. Това не е само загуба на време, ако беше това как да е, това влияе на психическото и физическото ти състояние, да ти може и изобщо да не го усещаш, но повярвай така е. Няма удваник който се е спасил мислейки аз се давя, или аз ще се удавя ... мисли и върши неща които са положителни за теб ... напоследък виждам доста млади хора /не че аз съм много стар/ които се самодепресират, самоубеждата колко са зел нещата, или колко са безмислени, а всъщност водят доста приличен живот и няма релана причина да си причиняват всичко това.

Тони, аз не го взимам на вътре. Е сега с лаптопчето, обикалям България. Сега съм в Трявна. Такива като нас могат да са дигитални номади дето се вика. Много пъти съм спирал на бензиностанции да си свърша работата с лаптопа и продължавам.
Ако има достатъчно постъпления месечно ,човек може да отиде и до Антарктида или до втори базов лагер на Еверест. Както и много правят.

Просто съм недоволен от системата че един работи цяла година за 100 000 лв, а друг ги изкарва спекулативно за нощ и тези виртуални пари ги превръща в реални работнически пари и се оказва че неговите пари наистина имат същата стойност.

Прикачени файлове:
IMG_20250206_163820264.jpg
IMG_20250206_163820264.jpg [ 4.82 MiB | Прегледано 583 пъти ]
Чет Фев 06, 2025 6:59 pm

Това кой колко изкарва за единица време или единица труд няма никакво значение. Мен повече ме дразни, че тези с парите съсипват останалите браншове за да правят спекула и събират още пари. Това съсипа доста браншове. Намаля качеството на продуктите и парите за хората които вършат работата. А и напоследък не се цели свършване на работа а изкарване на бързи пари. И този тумор влезе в бранша и се навъди със заплатополучатели на всички нива. Сега трябва да стане доста сериозна криза преди да има малко съживяване но каквото беше - беше. И Тони не прав. Тея с ракетите и те ги правят вече само със зеленчуци. Нормален инженер не би си сложил името зад тенекиения варел.

Чет Фев 06, 2025 7:35 pm
Профил
Аватар

Абсолютно всеки би си сложил името зад всичко, ако му платят достатъчно. Няма такова нещо като "нормален инженер" - това е професия, а не религия. Върши се за пари, също както зидар или шофьор. Може да бъде също така и хоби, но почти всяка друга професия също може да бъде хоби. Така че да не се превъзнасяме прекалено. Инженерството не е кой знае какво и ще става все по-малко.
Не го казвам като заяждане, защото и мен ме засяга. Просто казвам нещата каквито са

Чет Фев 06, 2025 8:02 pm
Профил
Pif написа:
Това кой колко изкарва за единица време или единица труд няма никакво значение. Мен повече ме дразни, че тези с парите съсипват останалите браншове за да правят спекула и събират още пари. Това съсипа доста браншове. Намаля качеството на продуктите и парите за хората които вършат работата. А и напоследък не се цели свършване на работа а изкарване на бързи пари. И този тумор влезе в бранша и се навъди със заплатополучатели на всички нива. Сега трябва да стане доста сериозна криза преди да има малко съживяване но каквото беше - беше. И Тони не прав. Тея с ракетите и те ги правят вече само със зеленчуци. Нормален инженер не би си сложил името зад тенекиения варел.

Не съм съгласен че няма значение кой какво получава за единица време. Да вземем пример с 18 годишен, дето още има бяло около устата, но сетило се момчето да си направи онлайн магазин с точно определена китайска дрънкулка, която се търси на момента, или да купи биткойн на 50 000 като беше.

Правителството как ще регулира че тези които имат 20 годишни знания в ембедед, дори НЕ могат да си помислят че могат да ядат на една маса с 18 годишни милионери.

Чет Фев 06, 2025 8:09 pm

А какъв тук е проблема ? Сети се ти, ти искаш да ограничиш някой друг до твоите възможности ? Много често пари не с правят с опит и знание, а с късмет, нюх, прозорливост.
Няма как да изкараш милиони с инженерен труд, обаче ти гледаш само от една страна на нещата. Аз по-горе споменах за тия които печелят лотарии, не помня вече но мисля над 90% от тях след 2-5 години живеят по бедно и по-зле от преди да спечелят.
Същото е и с бързите пари в бизнеса, това че днес е изкарал пари не значи че утре ще изкара. Лесни пари лесно се харчат, и много от тия днешните милионерче та утре може и да са просяци ако не им стига акъла какво да правят с парите които имат. Ако утре спре тубата, всички тия които изкарват не малко пари от всякакви глупости ще останат без приходи. Ти като инженер ще имаш работа, може да не печелиш по 5 млн на година, но и имаш доста по-добра стабилност и предвидимост на доходите.
В дългосрочен план предсказуемите и стабилни приходи са за предпочитане пред бързи момент и печалби. Това е в големия бизнес, това е навсякъде. Всичко останало се нарича спекула и е от ден до пладне.
Ако искаш да правиш повече пари, не се оглеждай в това кой какво прави за да ги изкара, а измисли начин по който ти да ги изкараш. Разработи иновативен продукт който да се търси, или каквото и да е друго.
Не можеш да бъдеш недоволен, от това че някой друг е намерил по-лесен начин за правене на пари от теб.

А дали мож м да сме дигитални номади ...аз лично не, по е не и с това което харесвам да правя. Е освен ако нямам някой 747 да го оборудвам с това което ми е нужно и така да номадствам. Уви морската болест ме хваща само като чуя думата лодка ....иначе да си оборудвам едно катамаранче е съвсем не лоша и постижима мисъл. Има пътнически катамарани, бракувани естествено, подобни на тия между Макао и Хонконг, продават се за без пари, за 5-6 млн може да си го префасонираш и да си го направиш плаващ дом/лаб ...толкова струва една по-голяма къща в ЛА ...ама не е за мен ....другият вариант който съм мислил някой голям автобус, 50 ft и нагоре, по скоро шаси от камион преработено. Имах такъв план но в друг аспект, бяхме планирали да караме от Аляска до Огнена земя....

Чет Фев 06, 2025 8:32 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Абсолютно всеки би си сложил името зад всичко, ако му платят достатъчно. Няма такова нещо като "нормален инженер" - това е професия, а не религия.

Каквито са - от твоята гледна точка. Колкото и да ти е странно не всеки си продава майчиното мляко за пари. А инженер е начин на мислене а не професия. Професия е шофьор на автобус и продавачка в магазин. Инженера, лекаря, музиканта, художника влагат мисъл и творчество. Дори кръчмарския музикант е творец. И всеки си има чест и достойнство. Сложи си утре името под ракетата на мъск. Като падне и утрепе Х човека ще ти пука ли? Нали си взел тлъстата пачка. Какво ти дреме, че някой умрял заради тебе.

Чет Фев 06, 2025 8:46 pm
Профил
ToHu написа:

Същото е и с бързите пари в бизнеса, това че днес е изкарал пари не значи че утре ще изкара. Лесни пари лесно се харчат, и много от тия днешните милионерче та утре може и да са просяци ако не им стига акъла какво да правят с парите които имат. Ако утре спре тубата, всички тия които изкарват не малко пари от всякакви глупости ще останат без приходи. Ти като инженер ще имаш работа, може да не печелиш по 5 млн на година, но и имаш доста по-добра стабилност и предвидимост на доходите.

Добре де Тони, лицето Х изкарва едни бързи 5 милиона през борси, биткойн или електронна търговия. После завърта парите и ги инвестира в инженери и не ги губи, ти не ги мисли за малоумни. Това което са изкарали 18 годишни, не е просто хазарт.
Няма ли да ти е тъпо че отиваш на работна среща, а 18 годишен пред теб вече е превъртял играта с имоти в Дубай, Патагония от спекула.
И те наема за 20-50-100 хиляди за нещо си, някаква задача.
Той тия пари ги плаща от лесните биткойнски.
Ти мислиш че те губят лесните пари- не по лошо е, те купуват инженери с 30 годишен опит.

Чет Фев 06, 2025 8:49 pm
Аватар

maiden не е точно така
18 годишен милионер изкарал бързи лимони няма акъл да наеме инджинери
да не давам примери :D

Чет Фев 06, 2025 9:24 pm
Профил ICQ

За мен няма никакво значение кой ме наема и как е изкарал парите си. Мен лично това слабо ме вълнува, дали е спекулирал на борсата, дали е прекарал 10 тона кока, дали разпарчатосва хора за органи за мен това няма никакво значнеие. За мен важното е да плати.това което му искам, от там насетне не ме вълнува нито как е изкарал парите си, нито колко още пари ще изкара с това за което ме е наел. Какво точно теб те бърка това ? Дали е на 18 или 80 също за мен няма значнеие, дали е бял или черен също. Аз работя за пари, определил съм си цената, ако някой е готов да ми я плати, за мен няма никакво занчение от къде е изкарал парите, и дали с това което ще разрабтоя ще изкара още 10, 100 или 1000 млн, дали ще лекува или ще убива, дали ще разнася пици или ще прекарва незаконно наркотици.
За мен това е точно като да гледаш в канчето на другия, аз мисля, че е много по-добре да си гледам в моето. Дори е много по-добре ако не знам от къде идват парите му, с какво се занимава и каквоп планира да прави.
В момента имам 3 проекта които според мен са доста перспективни и от тях могта да се изкарат пари. Един от клиентите реално се отказа, т.е. на мен не ми пречи да го завърша тоя продукт и да направя пари. И като казвам пари, за развоя щях да му взема 40-50 хил, от продукта могта да се изкарат милиони, да но няма да го направя въпреки че се отказа. Няма да го направя по простата причина, че хортаа идват при мен с идеи. Искат да реализират тези идеи, аз много лесно мога да изпозлвам идеите им, в повечето случаи разполагам и с повече ресурси, и с нужното производство за да го направя, но ако започна да им ги крада утре ще спрат да идват.
Да понякога е много изкушаващо, но досега не съм го напоравил, и не мисля, че ще го направя. В някои случаи когато виждам че клиента няма ресурс достатъчно ентусиазъм предлагам вариант, да му изкупя проекта, или да си партнираме, ако се съгласи ОК, ако не здраве да е.

Чет Фев 06, 2025 9:48 pm
Профил
Ти не разбираш, хора с бързи 5 милиона си наемат инженерчета на заплата, ако ще и 50 000 лв.
Това изкривява пазара.

Чет Фев 06, 2025 10:00 pm
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 535 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 36  Следваща