|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 10:31 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: Кризата в бранша
Не. Единствената разлика е, че след зануляването някои браншове ще продължат да съществуват (всеки иска да яде хляб и сирене), нашия - едва ли.
|
| Сря Яну 29, 2025 10:57 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
не е и нужно... мога да ти кажа какво ще видиш. При производството на една кола, както и много други продукти има нещо дето му викат "supply chain". В случая с електричките тая верига започва от мините за суровините като литий, манган, магнезий, кобалт, желязо, мед, алуминий, графит и т.н. Минава през заводите за преработка на рудите, леярни и т.н. Изработка на компоненти, части и накрая сглобяване, боядисване и т.н. докато стигнеш до момента в който лепиш етикета с цената. За да се изгради такава верига се почва от намирането на инвестиции, изкарването на куп разрешителни от всякакви еко-меко и не знам какви си бюрократи. На всеки етап ти трябват хора и специалисти, разбирай университети, които преподават минно дело, които преподават металообработка, инженери по тулинг и каквото се сетиш. Разбирай обучението в тия университети трябва да е на достъпна цена и да е достатъчно качествено, така че в крайна сметка да не се налага да им плащаш безумни заплати и в същото време да вършат работа. На всеки етап ти трябва ток, вода и мноого логистика. Всичко това на конкурентни цени и в добри локации, щото е много по-добре когато всичко ти е на пешеходно разстояние, а не пръснато в 100 локации. Та на въпроса какво ще видиш под капака... Независимо от марка и модел ще видиш "supply china" а не "supply chain"!!! Защо? Защото такива са ни идеологиите. Западната идеология е да е на върха на хранителната верига. Демек да лепи етикетите с цените и да взема парите от крайния клиент. Никой няма желание да копа руди, щото това е мръсно, проблем с бюрокрацията а и печалбата е ниска, ако изобщо я има. И да имаш желание, даже и да пребориш бюрокрацията и извадиш разрешително, то ще е само за една брънка от веригата или един завод. И най-вероятно тоя завод няма да може да го построиш точно там където искаш, а даже и да там където искаш до него я път няма да има, я ЖП транспорт няма да има, я воден транспорт, я ток няма да има или няма да е на добра цена, я хората ще искат прекалено заплати, ако изобщо намериш хора. Абе все нещо ще е проблем, даже много неща са проблем. И ще са проблем просто защото западната идеология няма нито цел нито грам мисъл да се бори за ниските нива на хранителната верига. В китайската идеология е точно обратното, там се мисли и се прави всичко възможно да се завладеят всички вериги от самото им начало. Изобщо не им пука кой ще лепи етикета на крайния продукт. За тях е много по-важно откъде се вземат суровините, кой ще ги преработва и кой ще произвежда продукта. Съответно всичко - от инвестицията, през разрешителните и регулациите, изграждането на индустриални хъбове, както и всичко от което те се нуждаят - електричество, университети и обучен персонал, логистика и то логистика не само на суровините, ами включая доставката на крайния продукт до която и да е точка на света. Всичко, всичко, всичко това в тяхната идеология е приоритет. Затова и примерно може да се поръчаш нещо от алиекспрес на цена от 1$ с доставка 10 цента. Ама то били китайско... Ми китайско, но въпросът е че има много такива неща, примерно последно гледах регулируемо захранване с USB конектори, с екран, с потенциометри, че даже и DC/DC. Всичко това 1$. Кое ти ще купиш за 1$? Конекторът? Дисплея, платката, кое? И кое ще го шипнеш за 10 цента? Същото е с електромобилите - отиваш в Китай и имаш достъп до 1000 завода събрани на едно място и може да поръчваш каквато си част искаш, на цена която на запад не може и да мечтаеш. Излизаш от Китай и за да произведеш каквото и да е ти излиза многократно по-скъпо, ако изобщо може да го произведеш извън Китай. Щото много неща вече НЕ се произвеждат извън Китай. Доскоро западът разчиташе че няма проблем стига да държи технологиите... Защото във всяко производство софтуерът и самите технологии носят по-висока печалба от суровините и вложените материали. Да де, ама западната идеология издигна това в култ. Инвестират се луди пари в разработка на know-how с идеята, че който държи патенти и т.н. после ще печели доживотно от тях. Проблемът е, че в китайската идеология е точно обратното. Ако някой изобрети нещо, то бързо изтича във всички останали фирми, включително и конкурентни. Нещо като опън сорс мисленето. Не се правят безумни инвестиции, но пък в резултат от множество дребни постижения (някои крадени, други сами си измислят) но идеята е че като събереш накуп много на брой подобрения и те са достъпни за всички в даден сектор, тоя сектор просто избухва. Всеки е принуден да иновира и да приема всички иновации, защото ако не го направи отива в киреча. Никой не лежи и не разчита че с едно или две изобретения ще е богат за цял живот. Фрапиращ пример е това което се случва с ИИ. Първо американците направиха пробив е решиха, че цял живот ще лежат на тая кълка. Китай нямаше нищо в тая област, обаче идеолозите им я сметнаха за важна и я вкараха в ИДЕОЛОГИЯТА си. Отговорът на американците беше яки санкции както на самата технология, така и чеповете на NVidia изобщо всичко което може да се защити. След година и нещо китайците имат ИИ почти толкова добър, но 1/30 от цената и е опън сорс (разбирай всяка китайска фирма която поиска да го ползва, ще го ползва безплатно). Резултатът е 1 ТРИЛИОН$ срив в западните компании от тоя сектор. Както се казва къде го чукаш, къде се пука? Но пак разликите в идеологиите - на запад това се отчита едва ли не загуба. В китайската идеология в подобна ситуация биха го разглеждали като печалба, т.е. според китайския начин на мислене тоя 1 трилион ще може да се пренасочи в други сектори за по-полезни неща, вместо тия пари да отидат за кюмюр за централи, които да захранват с ток Тъпанчев. Коренно различен начин на мислене, коренно различни идеологии...Във всяко едно отношение!
|
| Сря Яну 29, 2025 11:49 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Бях първи курс студентче в МЕИ Варна  Лятото на 89-а не бях в България... бях в Ленинград ако това има значение, а мисля че има защото видях и тамошната перестройка в действие както се казва.
|
| Сря Яну 29, 2025 11:52 am |
|
 |
|
TheWizard
|
Нашия бранш ( в БГ ) умря преди повече от 10 години... Почти толкова години бях в Комет и имах достатъчен поглед на "матряла"
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Яну 29, 2025 11:55 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Чета темата и си мисля: Толкова концентрирани глупостакис на търкалякис скоро не бях чел... 
|
| Сря Яну 29, 2025 12:01 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Аха... Е, сега е ясно защо ръсиш глупости.
|
| Сря Яну 29, 2025 12:19 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз мисля, че ти беше ясно и преди да зададеш уточняващите въпроси 
|
| Сря Яну 29, 2025 12:38 pm |
|
 |
|
Edesign
|
и аз да се изкажа с риск някои явно лично засеганти субекти със заплати 1300 лв и че редизайн на медицинско изделие не се прави за нула време .... Може да гледате видеа на Хампарцунян, много хора не им харесва но според мен всичко което казва е чиста истина. Та според него в Европа няма да се произвежда нищо - това ще е един "зелен оазис" тук ще се идва на почивка, море, 4 сезона, театри опера и т.н. Т.е. бъдещите бизнеси ще са в сферата на услуги и уелнес. Големи умове, проектанти и тесни специалисти няма да са нужни. Сега тук предубедените ще кажат китайското е боклук и друго дрън дрън - истината е че от поне 30 години няма западна фирма (голям производител) който да не е с офис в Китай. Тук всички се бият на бързея ония са глупави тук е R&D. Няма такова нещо. Двигателя на това че първо тук започват фирмите (умовете) е че на алчните западняци им идва идея и започват да я обличат в пари, печалби..... и всички пошли неща в резултат - престъпност, корупция и т.н. В източните народи културата е друга и ламтенето за пари (единственото безсмислено занимание на западния свят). Обаче и ония си искат стандарт и ще си вземат всичко което поискат - всъщност те вече са толкова многобройни че западния свят не може по никакъв начин да се противопостави на изтока в технологично отношение. Та това според мен е бъдещето - специално за българия, селски, еко туризъм, разни атракциони но тук да си мислим че сме големите гении, ще правим R&D и че ще преборим китайския AI и ще му се присмиваме колко е по-глупав от американския са детиснки идиотщини. И естествено другия голям бизнес са финансовите машинации - но там е малко хазарт, не всеки човек става и за тази работа.
|
| Сря Яну 29, 2025 5:02 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Уви, това няма да даде хляб на всички.
|
| Сря Яну 29, 2025 5:26 pm |
|
 |
|
HCL
|
Мисля, че грешиш. Задава се голяма концентрация на власт в малко на брой корпорации, китайски и американски, като последните нямат никакви скрупули да наемат умове в Европа и да им плащат това което плащат вкъщи. Парите и географията са без значение, когато по-малко от промил от населението движат влака. Досега този промил го прикоткваха да дойде вкъщи, но почнаха да осъзнават, че това не е ефективно.
|
| Сря Яну 29, 2025 7:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
абе ... скоро ще осъзнаят, че другото е още по-неефективно, ама това е един друг въпрос. Едно е да имаш офис в европа и там да назначиш хора, друго е да с еопитваш да работиш с тях без да са ти в офиса, поросто не става кой каквото да ми говори, дори и за софт развой е почти невъзможно, за фърмуер и хардуер дори не ми се мисли каква простотия е. Трябва да имаш много кадърни хора, много сериозни, и дори тогава не е лесно поради съвсем прости физически ограничения, това джелязо може ли да го рапратиш на 50 човека, да го държиш винаги ъпдейтнато ... има си лимити, ще видим, Мъск не случайно иска всички в офисите, иначе рбаот ане се върши, само пари се харчат.
|
| Сря Яну 29, 2025 9:15 pm |
|
 |
|
HCL
|
Ябълката отваря нов офис в центъра на Мюнхен за 4000 хил души. Само земята сигурно е над 100 милиона. Има и по-евтини места, но е по-трудно да накараш хората да се преместят там.
|
| Сря Яну 29, 2025 9:57 pm |
|
 |
|
Edesign
|
това че ябълката иска да отвори офис в германия и то с толкова много персонал говори само едно нещо - яко са я закъсали и търсят нови пазари - все пак пазарния им дял става все по-зле, а китайците напредват много https://www.huaweicentral.com/huawei-ou ... e_vignetteТа първо ако отворят изобщо офис, няма да е с 4000 души а дори не и на половин, след няколко години ще се разпадне и ще отиде в румъния и полша Но забравяте фундамента на тъй наречените мозъци в европата - образованието. След появата на демокрацията качеството в бившия соц лагер (от където всъщност изтичаха мозъците) го няма..... а на запад мозъци не се отглеждат там специалностите са икономика, право, политология и т.н.
|
| Сря Яну 29, 2025 10:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Така, ако погледнем чисто статистически на нещата всичко си идва на мястото. Процента на хора ментално годни за тази работа е доста нисък, аз бих казал под 5% от населението, но нека да кажем 5%. От тия 5% обаче каква част не само са ментално годни, но и имат желнието, или стремежа или каквото искаш го наречи да се занимават с това, 20% ... едва ли и толкова. Това е много важно, защото ресурса сам по себе си е ограничен, и когато имаш общество и пазар на труда които не са стимул за такъв тип кариера / развитие, от тия 5% евентуално ще получиш само ония 20% от тях които от самосебе си имат желание да дълбаят в тая поосока, другите 80% ще ги загубиш макар и да са напълно годни за такъв тип работа. Защо по времето на социализма ги имаше тия мозъци ? Дали тогава тия 5% са били 10 или 20 ... абсолютно не. Не е и защото образованието е билои по-добро, но по онова време обществото и пазара на труда стимулираше инженерни професии, съотвтно много хора се натискаха за там, макар и да не са били за там. Тия 5% са се реалзизирали в голямата си част, съответно това се е изразило като човечета които могта да вършат работа. Същото е и положението на запад. Процента е абсолютно същият, стимулите са сходни, 60-90 е имало стимули и хората са се натискали за такъв тип професии, съответно доста по-пълно са развивлаи потенциала на популацията.
Същото е днес в Индия и Китай, там процента не е по-висок, дори аз имам едни съменния, че е по-нисък, и това няма общо с расата а с езика и живота. Който не е работил с китайски инженери той не е усетил част от бариерите свързани с ралзичен начин на мислене, това между другото е типично не смао за тях, за всичики азиатски народи. При японците също има особенности, но те са били сравнително изолирани. Да но Индия и Китай са по 1.4 млрд, съвсем естествео е да имат много по-голям инженерен потенциал от запада, САЩ + ЕУ + мексико пряко сили са 1.1 млрд, ако добавим Бразилия стават 1.4 млрд ... т.е. целия ЕС + Северна америка и Бразилия имат инженерния потенциал на Китай .... това е, статистика .... и сега ако добавим, че Китай влага мнго да стимулира инженерните науки и кариера, и не само инженерните но и академичните, ще излезе ч епотенциала на Китай е 5 пъти по-голям .... и ако вземем в предвид, че когато има ткаива стимули там влизат мого повече от тия годни 5% и някаква част от "негодните" все пак стигат до работа и могат да вършат по-елементарни неща .. един вид стават за чертожници и машинописки ..... какво да говорим повече.
Силата на една нация винаги е била в числеността, колкото повече и колкото по-млада, толкова по силна, нищо не може да замени хората.
|
| Сря Яну 29, 2025 10:51 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
...древна канибалска мъдрост... 
|