Отговори на тема  [ 535 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 36  Следваща
Кризата в бранша 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Кризата в бранша
Реконструктор написа:
Desert Leo написа:
Реконструктор написа:
Това е краят. Цените на манджата в супера ще летят нагоре, заплатите ще стават все по-мизерни. Най-вероятно всичко ще завърши с война. Която много бързо ще прерасне в ядрена.

Еееххх..., Рек... Пак си сбъркал тревата. С райграс ли се напуши? 8O

Същия въпрос към Тръмп, по отношение на Панама, Канада и Дания

Не си разбрал ексцетричния език на Чичо Сам, опаа Дончо. Той просто каза, че трябава да се бият негрите, пак опааа - китайците. :lol:

Вто Яну 28, 2025 5:21 pm
Профил

syscop написа:
Капитализмът работи ако има печатници на пари. По тази причина има циклични кризи - от временно нормализиране на системата до следващата лудост.

Сегашната криза няма нищо общо с циклите на капитализма.

palavrov написа:
Nik, не бива да се пречи на естествения подбор. 80 години мир разглезиха запада. Олевя до безобразие. Сега махалото върви наобратно. Ще има гърч, няма как. Нo както казва Тони ако всеки си гледа неговата си черга всичко ще е наред.

Не няма да е наред, защото изобщо не е в това проблемът.

Писах го вече, проблемът на западния свят е идеологията. И по-точно, че с тази идеология не може да запази хегемонията си. Тя е като воденичен камък, който ще ни води към дъното докато не го пуснем.
Пак ще се повторя, но същото беше и с комунизма. На всички ни беше ясно, че с оная идеология по него време вървяхме към дъното.
Важното е не е дали идеологиите са добри или лоши, а дали са адекватни към даден момент. Идеологията на комунизма може и да е била подходяща до 70-те години, но след това не беше. Идеологията на капитализма със сигурност беше актуална, но вече не е. Просто не е в състояние да води война нито икономическа, нито истинска война.
Време е някой да запее "капитализмът си отива" като Васко Кръпката едно време ;-)

Вто Яну 28, 2025 6:17 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Писах го вече, проблемът на западния свят е идеологията. И по-точно, че с тази идеология не може да запази хегемонията си. Тя е като воденичен камък, който ще ни води към дъното докато не го пуснем.
Пак ще се повторя, но същото беше и с комунизма. На всички ни беше ясно, че с оная идеология по него време вървяхме към дъното.

1. Каква е идеологията на западния свят и за каква хегемония иде реч :?:
2. Комунизъм не можахме да построим. Считаше се, че в СССР е развит социализъм, а в останалите соц. държави - развиващ се.
3. Социалистическата идеология не можа да направи никакви щети, защото просто никой не вярваше в нея. Соца се срина чисто икономически.

Вто Яну 28, 2025 6:56 pm
Профил
Аватар

а джигитайския комунистически капитализъм?

Вто Яну 28, 2025 7:24 pm
Профил ICQ

Първо не е проблем в самата идеология, а както Миро каза в момента, всяка идеология е подходящ за определен момент. Другото кето също не е вярно е че никой не е вярвал в Социализма, напротив, не малка част от масата вярваше съвсем искренно, и в това няма нищо лошо.
Проблеми запада има много, тук обаче трбява да иамем в предвид, че запад и капитализъм са много общи понятия, защото в някои западни държави капитализъм не е имало никога, например Франция, дори да е имало наченки на капитализъм в някой момент, то той никога не се е развивал и достигал зрялост. САЩ са другата крайност, там е имало развит капитализъм, и може би това са най-силните им години, но демокрацията взема своето, борбата за гласове бавно но сигурно води към социализъм, и то такъв какъвто в източния блок дори не сме сънували.
Северните държави пък са нещо съвсем друго, те исторически са си живяли в социализъм, или по-скоро колективизъм, има не малко писано по върпоса, има и доста добър пътепис от 10-ти век, има и доста други материали, не знам колегите които са там дали са се интересували от исотрията на северните народи, то май само Груби е там. Та както и да е там е съвсем различен капитализъм, или социализъм не знам какво е точно, то си е някакъв техен си строй, не знам и до колко модерните шведи, норвежци, финландци са повлияни от миналото или вече тотално са се претопили и са станали повече европейци, но системите им определено са далеч от чистат форма на капитализма.
Изобщо капитлаизма не е за всеки, то това е и май основния проблем днес, в Европа никой не иска капитализъм, в САЩ все повече хора предпочитат социализма, то те май биха предпочели комунизма ако е възможен.

Също и социализма не е бил еднакъв навсякъде, СССР е било едно, България друго, Югославия трето за страи като Куба и Китай изобщо няма да говорим ...

За мен основното е, копам си нивичката и слабо ме вълнува какво прави съседа, и не на послдно място, винаги се оглеждам дали някъде няма да се появи по-хубава нивичка за копане ...

Вто Яну 28, 2025 8:04 pm
Профил
Аватар

Идеологията няма значение, ако си решил да правиш икономика, основана на печатане на пари

Вто Яну 28, 2025 8:36 pm
Профил

Ще видим, истината е, че колкото и да не им се ще, много държави са зависими от САЩ, и реално почти нямат алтернативи. Русия определено не е алтернатива тъй като не може да предложи това което предлага САЩ, Китай донякъде са, но и там има доста дръвчета. Китай за разлика от САЩ не се и опитва да прикрива, че безплатни обяди няма, т.е. ако финансира нещо в твяоята държава то със сигурност не е заради чисто хуманни подбуди. Да обаче китай няма така желаните от много хора стоки, няма айфони, няма мерцедеси, няма тесли, и т.н. и т.н. а каквото и да си говорим, с парите които дават трбява да можеш да си купиш нещо.
Ситуацията е сходна като в източния блок, не че сме живяли лошо според мен, не че сме били безни, но сме били сравнително изолирана икономическа зона. Имаше и телевизори, и касетофони, но някак на всички погледите им бяха насочени към витрините на кореком и страниците на Некерман ... горе долу такова е и положението в момента с китай и евентуално общност обединена около Китай. Китай може да предложи финансиране, може да предложи пари, но в момента в който това е нещо различно от долар, нещата стават проблемни. Дори да може да финансираш пристанище или магистрала с йоани, и да намериш доставчици на суровините в йоани ... тия които работят са местни, и тях йоаните не ги греят защото ".. всичко в моя дом ще е хитачи ....." не е просто измислица на НЛО, а е реалността.
Ако китай успеят да наложат брандове, които станат световно известни, и желани, тогава може и да опитат, още са много далеч. При телефоните да речем им се отдава, въпреки че гарантирам много потребители веднага биха сменили ксайомито си или хуйвея за епъл ... горе долу така е и при електричките, имат не лоши модели, но са китайски, може и да са по добри, но са китайски ... няма бранд ... а човешката суета е непреодолим факт.

Вто Яну 28, 2025 8:57 pm
Профил

идеологията няма значение ако е само на думи, докато някакви фигури в сянка въртят съвсем различни схеми

Вто Яну 28, 2025 9:38 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
При телефоните да речем им се отдава, въпреки че гарантирам много потребители веднага биха сменили ксайомито си или хуйвея за епъл ...

Аз наскоро си смених тригодишния китаец (бранд Doogee :D ) за друг китаец и то от същия бранд. Стария беше много голям - 6 инча и нещо си, и почна да ми дотяга да го разнасям. Новия е значително по-малък, страхотна изработка, струва жълти стотинки, и определено не бих го заменил за ябълка или самсунг.
Ето тоя: https://vi.aliexpress.com/item/1005006710071041.html

Вто Яну 28, 2025 10:04 pm
Профил

Аз не казвам ти, и аз бягам от епъл продукти като депутат от работа ... но мнозинството не е така. Но и аз не съм минал на китаец, от години се наказвам със сони :)

Вто Яну 28, 2025 10:09 pm
Профил

Desert Leo написа:
1. Каква е идеологията на западния свят и за каква хегемония иде реч :?:
2. Комунизъм не можахме да построим. Считаше се, че в СССР е развит социализъм, а в останалите соц. държави - развиващ се.
3. Социалистическата идеология не можа да направи никакви щети, защото просто никой не вярваше в нея. Соца се срина чисто икономически.

Идеология наричам субективното нещо при вземане на решения в обществото. Или невземането на необходими решения.
Дали идеологията е на политическа основа дали на религиозна няма значение. Въпросът е че обществата вземат решения на база някаква идеология, дори когато има обективни причини да не го правят. И дори да почне да става очевАдно че идеологията е сбъркана решенията не се променят.
Така беше през перестройката така е и сега. Не знам с кое от двете трябва да давам примери, но те са очевАдни. Особено сега относно решенията спрямо Китай. Буквално пикаем срещу вятъра и като се опикаем си мислим че правим нещо.
Но това което трябва да се направи няма да се направи, защото не пасва с идеологията.

А относно комунизма той се срина. Може да спорим как и защо, но се срина нали? Според мен се срина заради идеологията и неспособността да се адаптира към реалността. Комунистическият блок по принцип нямаше голям шанс в студената война. Икономически никога не е имал повече от 30% от световния БВП. Но проблемът беше, че намаляше и не издържаше на конкуренцията. И не издържаше заради идеологически пречки като уравниловка и тема подобни. И опитите да се направи нещо без да се променя идеологията не доведоха до нищо. Същият филм го дават и в момента. В момента Западът е с 30% и потъва, но не може да си промени идеологията...

Сря Яну 29, 2025 12:24 am
Профил
Аватар

Н'бабане Гт'муан'га написа:
ToHu написа:
При телефоните да речем им се отдава, въпреки че гарантирам много потребители веднага биха сменили ксайомито си или хуйвея за епъл ...

Аз наскоро си смених тригодишния китаец (бранд Doogee :D ) за друг китаец и то от същия бранд. Стария беше много голям - 6 инча и нещо си, и почна да ми дотяга да го разнасям. Новия е значително по-малък, страхотна изработка, струва жълти стотинки, и определено не бих го заменил за ябълка или самсунг.
Ето тоя: https://vi.aliexpress.com/item/1005006710071041.html

Same here. :D Бях дългогодишен ползвател на xiaomi, но минах нa доги-то, който е доста прилично устройство. В предишната фирма, малко преди да ме изгонят, ми подариха айфон 14, който с радост продадох успешно, на някой като Тони. :D :D
От друга страна, в темата с колите бях постнал ревю на електричката на ксяоми. Много по-качествено и инженерно по-удачно изделие от теслАта.
Нонсенса на Тони е подсъзнателен защитен механизъм срещу ужаса от усещането на края, виждам го често. Запада е свършен и нито Тръмп нито който и да е в състояние да промени това.

Сря Яну 29, 2025 12:45 am
Профил

До тука установихме, че нашия бранш е в криза и това е следствие от умиращия западен свят. Сега обратният въпрос - има ли сфера която не е в криза? Примерно у нас яко се строят фотоволтаични паркове и къщи. Но това е мафията която пере едни пари. Питанката е кой бизнес върви у нас и кой бизнес върви на запад. За китай и русия няма да питам.

Сря Яну 29, 2025 2:04 am
Профил

Ако си прочел добре, аз епъл не ползвам, стоая далеч, имам само таблетче, изпозлвам го за форума, за ютуб, нетфликс и прайм видео като съм в леглото :)
За теслите няма какво да говорим, те са плод основно на хора без опит, доста грешки, никакъв технически подход .. както и да е, там е друго нещо.
За китайските коли, не съм поглеждал под капака / ламарините на таква, но честно казано имам леки съмнения че един по-задълбочен преглед ще покаже че не са много по-добре от теслите, това на база опита ми като цяло с китай. Значи да не бъркаме това дали могат да произведат нещо като хората с това да проектират нещо като хората, второто им се отдава в сравнително малко сфери. Примерно много са добри при проектиране на тулинг, просто не моем им стъпим на малкия пръст, не ние, европейските светила в тая сфера има какво да научат, и визирам специално тулинг за шрицване .. ама много са добри, да с откраднати знания, но ги прилагат много добре.
За кола ... , аз съм скептичен докато не видя и не пипна. Малко им е нова тая сфера според мен, и занейки колко време обикновенно им отнема да се научат, не знам дали са се научили все още:)

Сря Яну 29, 2025 3:11 am
Профил
Аватар

Миро, на колко години беше през 1989-та и в България ли живееше тогава?

Сря Яну 29, 2025 10:41 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 535 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 36  Следваща