|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:19 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Re: Кризата в бранша
Това че има криза всичко го знаем... въпросът е от кога?
Аз спрях да се занимавам със сериозен R&D някъде преди около 20г. Спрях понеже не издържах на темпото, появиха се жена, деца и т.н. Не можех да си позволя и честно казано не ми се бачкаше толкова, но и офертите като че ли започнаха да намаляват. Сега това може да е малко субективно, може само на мен да са спрели да правят оферти. Както казах вече беше почнало да ме домързява. Но не мисля, че е толкова субективно, щото преди това се търсеше буквално куцо и сакато при това за топ иновативни проекти. Мен така ме взеха първо и после знам как сме търсели хора. И така беше до дот-ком балона. После както казах работата намаля. После след 2008 намаля още. А тук от доста години практически нямам познати, които да движат интересни проекти. Работа има, но го няма онова R&D което беше до 2000г. Поне според мен 96-2000 бяха "райски години" за нашия бранш. И си мисля, че беше благодарение на САЩ. Никога не съм ходил там нито преди нито след, но всички компании за които съм бачкал по един или друг начин бяха свързани с щатите. Там си правихме платките, там имаше производство, от там идваха и капитали. И после постепенно нещата почнаха да умират. И така до днес... Ако днес трябва да се разработи продукт, който да е по-по-най то не виждам как ще стане без Китай. Те владеят производството, те владеят пазарите, те владеят капиталите, те владеят всичко. Казвам го не за да дразня някои хора, а защото много добре си спомням времената когато американците бяха в това положение.
|
| Пон Яну 27, 2025 12:07 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
96-2000 въпреки кризата...аларми, охранителни системи, медицински продукти, касови апарати, мобилни телефони и всякакви радио системи, някои научни институти вся още бяха силни, аутомотив и индустриални фирми. В Комет, на Самуил 23, всеки ден зад щанда беше преживяване - от Жоро Минчев и Буги Барабата през Телетек и Института по ядрени изследвания до преподавателите и колегите в Техническия, и най-обикновени и необикновени любители.
|
| Пон Яну 27, 2025 1:16 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
общо взето ТНТМ селяния... и до сега
но Миро е жестоко прав - в момента е Американска виртуална чикия
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Яну 27, 2025 1:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
96-та отидох в УК, щото тук в Добрич имахме месеци с по 300$ оборот във фирма с 2-ма съдружника + 2-ма работника. Не бяха особено добри времена... В УК беше доста по-различно. Там нещата вървяха и имаше огромна грандомания. То на тях това им е в кръвта, а и имат нюх как да завладяват света не само с продукти. Но тогава имаха и достъп до много пари. А САЩ по него време бяха на светлинни години... Аз съм разправял де, как тоя дето ни правеше и насищаше платките стоеше по нощите, за да ми звъни по телефона когато при нас е работно време. При условие, че имаме поръчка просто да произведе, той ми даваше жокер ако някой чип излиза от производство и какви заместители има и т.н. Та като казвам светлинни години в САЩ поръчвахме 8-10 слойни платки и нито веднъж не се е случвало нещо да не е ОК, докато в УК поръчвахме само 2-слойки и нито веднъж не се е случвало да са ОК. Все нещо ще объркат. Хем сменихме няколко платкаджийници и все тая.
|
| Пон Яну 27, 2025 1:43 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Ех тая скромност...  Всъщност има ли във форума някой който не е милионер?
|
| Пон Яну 27, 2025 1:48 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Ами щом казваш селения... само че тая "селения" изхрани доста народ, друга голяма част си замина и не се върна, а трета още се изхранва с него. Та не съм много сигурен... Сериозните платки платки за авиация, космос, медицина, изследвания и т.н. са вероятно няколко процента от всички продукти, а за телефони, телевизори, компютри и т.н....ами на грешното място сме.
|
| Пон Яну 27, 2025 1:52 pm |
|
 |
|
Grubi
|
|
| Пон Яну 27, 2025 1:52 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
В рубли май всички сме милионери  И в турски лири ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Яну 27, 2025 4:21 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Не мисля, че чата има нещо общо. От една страна в почти всеки аспект, да не кажа във всеки, е негоден да върши сам работа. Това ако в момента не се забелязва, със сигурност след година две ще ударило бизнесите, ще са разбрали че с чата нуждата от висококвалифициран специалист е още по-голяма. Също и производителност на труда ....Ами колко да се е вдигнала, сред повечето девелопъри тя като цяло не е много висока. Ако преди 5 години за една да речем тестова процедура ти е отнемала 1 ден в който си работил 4 часа и още 4 си се шляел, днес ти отнема 2 часа, в тия другите 2 ще свършиш нещо друго или пак ще отиде ден просто ще работиш по-малко ? Говоря за това на заплати. Според мен ефекта от чата върху производителността няма да е чак толкова осезаема в началото. Та според мен не е чата виновен , рано му е още за това. Променя се случва установката, включително и нашето собствено мислене. В крайна сметка какво генерира бума в търсенето на кадри ? Свръхпредлагането на продукти, това е. Това от своя страна е преяло свързано с бума в електронната търговия. Преди 30 години може да произведеш нещо което да ти отнеме 1 година развой, и след това 5 години се налага на пазара, процеса е бавен, търсенето ограничено. В момента според мен преваляме пика на обратното, стига да можеш да произвеждаш търсене винаги има защото имаш достъп до огромен пазар. Да но тоя пазар се променя, съответно това влияе всички. Примерно IoT проектите. Ако няма достъп до толкова големи пазари, ще има една фирма във всеки град/щат/държава и те ще си копаят и предлагат продукти на техните си локални клиенти. В момента може да има една фирма която да продава на целия свят. Това е преувеличен модел, целта е да се види връзката. Т.е. в единия случай имаш хиляди фирми копаещи в едно направление, в другия само една, естествено не е нужен толкова развой. Преди 2-5 години всеки се юрна да прави IoT, пазара се насити, започна да се укроупнява, и заедно с промените на потребителите и ограничените бюджети логично се наблюдава спад. Не толкова в продажбите, колкото в развоя и и Тереса към нови продукти.
|
| Пон Яну 27, 2025 5:43 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
А милиционер става ли? 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Яну 27, 2025 7:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Тя думата милионер доста се обезцени, слушам на Крайтън разни неща които не съм чел преди, от по-ранните му години, та той доста точно пресъздава епохите за които пише ..скоро преслушах две книжки, и двете действието се развива 60-те ...съвсем друго усещане на парите, което между другото не е много различно от това 80-те, но след това ....обезценяването и на парите и на труда са сериозни. Днес си мислим че сме добре платени, това е заблуда от възможността да купуваме евтини боклуци, но всъщност сме по-зле платени от колкото преди 50 или 60 години, не говоря конкретно за БГ а в световен мащаб за западните икономики.
|
| Пон Яну 27, 2025 7:42 pm |
|
 |
|
Pif
|
Пренаселихме планетата и качеството на живот падна. Наистина сега нещата са много по-достъпни но качеството им е страшно ниско. Май започва да има глад за качественни стоки. Започват да те лишават от правото на собственност. Купуваш си продукт ама той не е твой. Може да го ползваш докато ти разрешат и си плащаш субскрипшъна, нищо, че си налял една камара пари. И хората започват да приемат това за нормално. Преди години започнах в една фирма. Губещ отдел на голяма корпорация го продават на фонд. Тоя фонд решава, че за 5 години ще изкара Х пари. От РнД отдела не се искаше работещ продукт. Не им пукаше колко брак даваме в производството или дали дизайна работи. Искаха скръма да върви, документацията да е читава, да издържим еди си какъв одит... за да може да се продаде на следващия инвеститор. Аз отначало се вързвах и се пънех да оправям бъговете по дизайните докато не ми обясниха каква е схемата и че никой не очаква да изкарва пари от производството. Има го само за да се покаже, че се прави нещо. 100 човека произвеждат и направо в кофата. Та изкривяването идва от борсите и търговците. Май те убиха качеството.
От друга страна и самите корпорации вътрешно се унищожават. На ръководни позиции се назначават финансисти а не инженери. Хоризонта им е следващия бонус. Дали компанията ще печели или не му е без значение, защото бонуса е след 1 година а успеха на изделието след 5. До тогава ще е сменил 2 фирми и ще се оглежда за 3-та. Ръководителите на одели - тийм лидовете са доволно некадърни и предпочитат да вземат някой зеленчук дето ще е послушен и нямам да им разкрие некомпетентноста и да им застраши топлото местенце. Там са основно заплатополучатели. И различен профил хора не се вместват. Целта не е да можеш някакви неща, да знаеш или да можеш да мислиш. Ти си зъбно колело и взимаш заплата за да лижеш гъза на шефа. Проекта и фирмата са без значение. Щото и шефа ти трябва да лиже някой гъз за да си вземе бонуса. У нас мисля Вистеон я подкара тази политика на некадърност, лицемерие и мизерия. И тъй като много народ мина през тях заразате се разпространи и на други места. Сега май не остана нормална фирма. Липсата не е толкова на инженерни кадри колкото на нисък управленски персонал. Назначават се калинки, роднини или произволни тотално неграмотни хора и после защо работата не върви. Миналата година в една фирма търсят синиър хардуерист. Ама задачите като за джуниър. Тийм лида на хардуера е "синиър" с 4 години стаж само в тая фирма като първите му 2 е бил още студент. И е тийм лиид щото бил най-стар във фирмата. Клон на немска фирма. И на въпроса ми защо търсите синиър за джуниър позиция.... не го казаха в прав текст ама стана ясно - щото синиъра дето е тийм лийд не може да си върже обувките сам. А под него има още 5 човека дето и те не знаят къде се намират.
|
| Пон Яну 27, 2025 8:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Няма общо с пренаселването, проблема е генериран от запада, а той определено не е пренаселен, дори обратното, населението застарява и не рате, което е сериозен проблем. Целия западен свят е има няма колкото една индия, така че да не говорим за пренаселване.
Причината е в човешката алчност и желание за повече и повече, и всъщност не това в мениджмънта и акционерите е водещо, а това в потребителите. И аз го осъзнавам, и това не ми пречи да пзарувам неща които релано не ми трбяват в момента, просто съм си наумил да ги купя. Е на, миналата седмица купих едни активни сонди, рбаотя, супер ... вчера си седя и си мисля, абе тоя продавач има още .. дали да не ги купя .. и ги купих ... да аз си намирам оправдание, цената е добра, утре може да я няма, ами да ама ако една се повреди ....
|
| Пон Яну 27, 2025 8:53 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Това със свръх производството и консуматорщината мисля, че е следствие от фаталния недостатък на капитализма - това, че концептуално работи само когато има растеж - на пазар, на производство, на продажби, на работници и т.н. И няма никаква ама никаква концепция при трайна липса на растеж освен война и разрушение за да се освободи пространство и време за нов цикъл на растеж.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Яну 27, 2025 9:40 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Проблемът на всяко общество винаги е бил идеологията. И по-точно нежеланието или невъзможността на обществото да си промени идеологията според реалността. Алчността е даденост и може да се използва и беше успешно използвана като инструмент в западното общество. Всъщност този инструмент беше толкова дълго и толкова успешно използван, че се превърна в идеология. За съжаление тази идеология може да закопае запада. Подчертавам инструментът алчност е ок, но идеологията алчност вече е вредна. Примери напоследък колкото щеш. Тъкмо чета това.. Наложиха им санкции да не правят АИ но ква стана тя. Провал след провал след провал... Но когато идеологията е сбъркана това е резултатът.
|
| Пон Яну 27, 2025 10:12 pm |
|
|