|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:50 pm
| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
 Re: ChatGPT
Китайците пак изтрепаха рибата с DeepSeek-R1. Направо си е конкуренция на о1 и Q3 версията върви прилично (17 ток/сек) на 2х MacStudio M2 Ultra. Персоналния ИИ дойде по-бързо от очакваното. https://chat.deepseek.com
|
| Сря Яну 22, 2025 5:19 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Малко издиша, но предполагам че е защото все още се учи - дадох му да анализира схема, малко се поизложи за разлика от чата, който ми даде доста точен анализ. Интересното е че започна да я анализира отдясно наляво, като прие изхода за вход, предполагам заради китайската писменост, държи се точно както се държеше чата в началото - бръщолеви много глупусти. Хубавото е че безплатната версия е доста бърза, предполагам затото все още не е популярна.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Сря Яну 22, 2025 9:15 am |
|
 |
|
TheWizard
|
чатовете са само "обработка на текст", вероятно му липсват инструменти за картинки и др и все пак GPT е няколко години пред джигитайците... 
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Яну 22, 2025 9:23 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Секакви ниско ниво съпорт, ниско ниво програмисти, ниско ниво "творци" създаващи аудио, видео и пикчър съдържание, да се огледат за подходящи курсове за преквалификация... Когато Тъпанчев поумнее още малко, за тях ще е много болезнено... Другите професии могат да тренират жестове с пръсти, с преобладаващ среден, и когато минават покрай дейтацентъра в който живее Тъпанчев, да показват какво са тренирали. 
|
| Сря Яну 22, 2025 9:36 am |
|
 |
|
HCL
|
Съгласен съм, че инфраструктурата им липсва. Главният конкурент на OpenAI Антропик от известно време върти около идеята, че с възможностите на базовите модели беше до тук. Сега следват няколко години шлайфане по качеството на данните, създаване на програмна инфраструктура и оптимизиране на изпълнението. Поне докато дойде следващата архитектура. Това което е потресаващо е че
1. Екипът не е събран около известни учени от Гугъл както е случая с OpenAI и Anthropic, а са млади PHD-та от китайски университети 2. Големият модел е трениран 2.8 милиона часа на H800 чипове, което струва по-малко то $6 милиона ако наемеш или тренираш модела за 3 месеца върху собствена инфраструктура която амортизиран напълно за 2 години
|
| Сря Яну 22, 2025 2:38 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
|
| Сря Яну 22, 2025 4:25 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Яну 22, 2025 4:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Е това е нещо което е напълно ясно, медицината е много назад от към диагностика а навярно и лечение. Там трябва чисто инженерен подход, анализ а такъв няма или е много повърхностен. Нещо такова може да работи или глобално или в страни с достатъчно население като Китай. Там имат достъп до милиони пациенти, ако дигитализират и всичко от последните 30 години и нахранят АИ-то не само ще на тренират модел който да работи, а и най-вероятно ще открият взаимовръзки които преди никой не е откривал просто защото данните са твърде много да бъдат анализирани от хора.
|
| Сря Яну 22, 2025 4:45 pm |
|
 |
|
HCL
|
Точно в това е силата на ИИ - разпознаването на взаимовръзки там където хората не могат. Много точно казано. От тук следват и някои много практични приложения в сферата на медицината и инженерството. Абе като цяло дори да спре развитието напълно с актуалната Трансформер архитектура и изчислителна мощност можем да държим всичкото инж заети за следващото десетилетие.
|
| Сря Яну 22, 2025 5:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
В линка който дадох докторите са само пример, важното е това което казва пичът - т.е. че няма далавера да се изместват миячите на чинии  Застрашени са (сме) точно "другите професии"... бтв. тоя пич ме кефи, прави много точни анализи... като за човек, който се занимава със селскостопанска техника основно  Имаше и видео точно за deepseek аз него търсех, ама не го намерих...
|
| Сря Яну 22, 2025 5:10 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За инженерните дисциплини изобщо не съм сигурен, там анализа е много малка част от работата, там е нужно това което чата няма, креативност и усет, ще видим. Докато е на това ниво е безполезен за каквато и да инженерна работа.
|
| Сря Яну 22, 2025 6:07 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Абе в линка който постнах дебъгна бъг само от промените в сорса. Доскоро си мислех, че дебъгването е невъзможно за ИИ ... колко му е да започна да проектира платки и фирмуер?
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Яну 22, 2025 6:51 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
на този етап моделите работят 99% статистически тя и медицината е статистика ама да се довериш на статистика е същото кат да идеш на врачка пробвах го на психологически анализи - "говори" красиво но как промениш нещо незначително - психопат 
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Яну 22, 2025 6:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
това да ние е проблемът топло-топло по темата
|
| Сря Яну 22, 2025 7:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
На моделите все още им липсва второто И, в момента интелект няма, или ако има се крие умишлено и не се показва  За момента в определени случаи може да е добър инструмент, но нищо повече, инструмента се нуждае от някой да работи с него. Мога да ти дам най-добре оборудвнаия лаб в света, или най-прецизната CNC и пак да не можеш да размигаш един лед, или да фрезоваш прост паралелепипед ... инструментите искат професионалисти, те не ги заменят, правят ги по-производителни. По отношение на медицината, аз съм силно скептичен към съвременните доктори, учат по книги които са писани от други като тях, в тия книги има сравнително малко наука. Ако исключим биохимичните процеси, въпреки че и там според мен има една сериозна неяснота защо някои неща се случват, всичко друго е черна магия  Аз съм убеден, че еидн човек може да бъде дебъгнат точно както една платка или машина, проблема е че човека е много сложна машина, има много показазтели които да бъдат измерени и корелирани, както и много усложняващи фактори. Анализа и корелацията е далеч извън възможностите на който и да е индивид или група индивиди, но е напълно във възможностите на така наречения ИИ, макар и да няма нищо интелигентно в него. Те там му е силата, а за платки, схеми и детайли, аз лично съм много спокоен, не съм видял нищо което да е близо дори до творение на дете 
|
| Сря Яну 22, 2025 7:41 pm |
|
|