Отговори на тема  [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 166  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: EV
Ти да не би за оплакваш автомобилните производители - тия които вдигнаха цените х2 около ковида и забравиха да ги коригират когато изчезна "пандемията"?
Тия които върнаха записването за нови автомобили - като в соца?
Тия които изкривиха и сринаха пазара на употребявани автомобили?
Ама я да страдат. Ако не им изнася - да изчезват от картата на производителите!

Чет Яну 16, 2025 1:21 pm
Профил

Не е така... всички го отнасяме, щото това е голям дял от икономиката.
Ония ще фалират ама нас ще ни удари по джоба :-(

Чет Яну 16, 2025 1:26 pm
Профил
Аватар

Че е така, така е. Но не съвсем...

Ако си спомням добре, същите тия тикви сделаха мазалото с електронните компоненти и с това повлякоха куп сектори занимаващи се с електроника и асемблиране.
Отделно, поскъпването на автомобилите от чий джоб излиза? От тоя на производителите на автомобили ли?
Било им е гот да продават на цени х2, и високомерно да обясняват: "ако не ти харесва отиди и си купи Заз или ела отново след осем месеца".
Да им съчувствам ли? Я да заминават! Белким като зачезнат един - двама, или станат собственост на китайци или индийци, на другите да им дойде акъла. Аман от нахални кратуни!

Чет Яну 16, 2025 5:05 pm
Профил

Няма значение дали ще им съчувстваш ;-)

Въпросът е, че като дупката в бюджета почне да расте - нашите джобове изтъняват.

Заз едва ли ще го възстановят... в запорожието сега не им е до това. Ладите обаче се опитват, щото Рено върнаха заводите обратно и вместо дачии сега руснаците щели да правят лади. Дано изборът ни не се сведе пак само до тия марки.

Чет Яну 16, 2025 6:16 pm
Профил

Миро,
бъркаш епохите. Навремето се чакаше за коли защото нямаше производство. Сега има свръх производство и презадоволеност. Изхвърлят се годни коли които могат да служат още дълго. Проектират се за планирано остаряване за да си купиш следващата. Спокойно. Няма да останем без коли. Ще си заварим от винкел и пак ще караме. Ефективноста на производството се вдигна страшно много. С малко хора се произвеждат много блага. Нормално е по-голямата част от хората да нямат реално полезна работа. А всеки иска да застане на потока на парите за да лапа повече лесни пари. Рано или късно това ще се орегулира. Дали чрез диктатура или друг способ - няма вечно да се лежи на тая кълка. Аз гледам себе и толкоз. Електричка до толкова до колкото можеш сам да си произведеш горивото в случай на глобален срив.

Чет Яну 16, 2025 6:37 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Въпросът е, че като дупката в бюджета почне да расте - нашите джобове изтъняват...

Тук няма производство на автомобили и производителите на такива не попълват бюджета на държавата.
От тоя бранш нещо попълват търговците на криви тенекета, ама дали ще се едни или ще се сменят с други е все тая...

Чет Яну 16, 2025 6:50 pm
Профил

Абе ... не е баш като да няма, може да няма производство на коли, но има на компоненти за коли и развой, които хранят не малко хора и вкарват в бюджета пари. За 2017 50 хил човека и 5% от БВП са свързани с това, да не ги отписваме с лека ръка.
За програмираното остаряване не знам, аз не съм стигнал до там все още :) Но примерно камиончето което сега смених в мексико - Хайлукс, нямаше някакви съществени проблеми, да не кажа никакви, освен че тапицерията понеже беше платняна си отиваше за смяна. Механично няма особенни забележки, а то беше на 7 години. В БГ знам че старото пра-старото Q7 още си го карат и проблеми няма то вече е на 8-9 години, старото решихме да го оставим да се вози малкия изрод, но да речем то още е сранвитлено ново 5 години стана тъкмо, ще видим как ще е с него, там някакъв сензор в генерацията пресветва, но иначе други грижи май няма. Кола на 20 години ... това практически не е нужно, поне не на мен. Виж ако е нещо по-специализирано, като камионетката ми тука, да очаквам да откара поне 10-15, ама то това си е камион не кола.

Чет Яну 16, 2025 7:06 pm
Профил

Може и да няма производство, но сме скачени към ЕУ и еурото. Ако те потънат потъваме и ние. Макар че ние може да потънем и без тях, това беше намекът ми да не стигнем до избор само от руски коли ;-)

Иначе - да, най-вероятно няма да останем без коли. Въпросът е да не се върнем към епохата когато се чакаше. Между другото в повечето случаи "чакането" беше под формата на спестовен влог. И се чакаше да се напълни малко влога. Или пък се чакаше цвят ;-)

Чет Яну 16, 2025 7:09 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Абе ... не е баш като да няма, може да няма производство на коли, но има на компоненти за коли и развой, които хранят не малко хора и вкарват в бюджета пари. За 2017 50 хил човека и 5% от БВП са свързани с това, да не ги отписваме с лека ръка...

Ако не работят за едните производители, ще работят за другите. Отделно, че някаква част от заетите в бранша не работят директно за някой производител, а за подизпълнител. Та и те така - ако не са едните възложители, ще са другите.

Чет Яну 16, 2025 7:26 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Може и да няма производство, но сме скачени към ЕУ и еурото. Ако те потънат потъваме и ние.

Хем сме скачени, хем не. С едно решение на парламента можем да се скачим към коя да е друга валута.
Което няма да е така когато приемем еврото....

Чет Яну 23, 2025 7:06 pm
Профил

Хората с откраднати и все още неизпрани милиарди не искат евро. Тая година ще откраднат още 20-ина милиарда. Колко бързо ще ги преперат? Само от здравната каса са 5 милиарда. 3-4 от пътища. Ако се смени еврото какво ще ги правят тези левове? Да, следващата година ще е по-лесно защото ще перат директно евра но остават няколо милиарда които нямат изпиране.

Чет Яну 23, 2025 7:32 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
Хората с откраднати и все още неизпрани милиарди не искат евро.

Супер. Добре че ме напомни, трябва да открия къде съм ги скътал ;) .

BTW и аз не съм особен фен на еврото.

Чет Яну 23, 2025 8:37 pm
Профил

Pif написа:
Хората с откраднати и все още неизпрани милиарди не искат евро. Тая година ще откраднат още 20-ина милиарда. Колко бързо ще ги преперат? Само от здравната каса са 5 милиарда. 3-4 от пътища. Ако се смени еврото какво ще ги правят тези левове? Да, следващата година ще е по-лесно защото ще перат директно евра но остават няколо милиарда които нямат изпиране.

Съмнявам се, че като дойде еврото тези хора ще спрат да крадат.

Чет Яну 23, 2025 9:29 pm
Профил
Аватар

syscop написа:

Въпроса не е в това. Въпроса е че са откраднали левове и няма официален начин да ги декларират, за да ги конвертират в евро. А сменят ли валутата, вече няма да има какво да ги правят.

Чет Яну 30, 2025 7:41 pm
Профил

velio написа:
syscop написа:

Въпроса не е в това. Въпроса е че са откраднали левове и няма официален начин да ги декларират, за да ги конвертират в евро. А сменят ли валутата, вече няма да има какво да ги правят.

Мен ме гложди въпроса метриката на милиардите левове в кг и м3 ...

Чет Яну 30, 2025 7:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 166  Следваща