|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 2:38 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
 Re: EV
Ми... знаеш мнението ми че това е комбинацията от двата свята, при която се взима най-лошото и от двата  Ето за това говоря... Инженери хора сте и само ще ви кажа, че такива батерии не продават дори в Алиекспрес  А там продават батерии с колкото искате Ah и цикли  Така е, но това е проблем на почти всичко ново... Проблемът при електричките е технологията, по-горе дадох за пример Нисан Лийф, ти поне знаеш че може да се разглобява батерията да се сменят клетки. За двигателя не знам, ама въпросът е какъв е смисъла от сериозен ремонт? Аз дето си мисля че нямам предубеждения към електрички не бих го направил, а какво остана за хора дето имат. Те не биха си взели и електричка която минава 1000км и зарежда под 10мин, па камо ли Лийф. Не знам кой и по каква логика би ремонтирал 10+ годишна електричка... Затова казвам, че животът е 10г.
|
| Пон Яну 13, 2025 6:48 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Миро, знам че гаранцията в България е само на думи, за Китай не знам, но тук на запад се взема много на сериозно. Дори когато електричките се продават втора ръка гаранцията на батерията и електродвигателя продължава да е валидна.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Яну 13, 2025 7:00 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не става въпрос за гаранцията... а за илюзията, че ползваш батерия. Иначе и 1млн. км може да изминеш с батерия в багажника! Дачия доколкото знам имат и LPG версии, за чий ти е тоя хибрид? Струва по-малко? Пестиш повече за гориво от LPG? По-надежден е? Тъй де вие си знаете, но за мен хибридите са както едно време викахме "жена специалист", демек нито жена, нито специалист 
|
| Пон Яну 13, 2025 7:11 pm |
|
 |
|
HCL
|
Мисля да взема едно MBW iX2 за България. Някой кара ли такова или да знае за някакви забележки и проблеми с батериите и поддръжката? Аз до колкото разбирам подръжка освен смяна на спирачната течност и гуми няма, поне първите 5-6г. Или греша?
|
| Пон Яну 13, 2025 7:15 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Не хваля Дачията, където е пипнал румънец си е оставил ръцете, но при хибридната версия цялата хибридна система - двигател, електромотори (2), скоростна кутия без съединител и батерия е взета наготово от Рено и това е втора генерация на тази система, изчистена от грешки където отдавна се използва успешно при Клио и Каптур. Електрониката при серво управлението на кормилото и спирачките също е взета наготово от Рено. Иначе скоростните кутии и съединители са слабото място при румънците. Най-малкото при хибрида имаш автоматични скорости. А и тука в Англия LPG не е много популярно. пп виж ако бяха направили хибрид на ток и газ - е тогава щяха да изтрепят рибата, ама отде толкова акъл у влашка кратуна
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Яну 13, 2025 7:17 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
Бъдещето ще покаже кое е по-доброто - електричка, хибрид или ДВГ. Вярвам, че бъдещето е именно на електричките, но не и със сегашните характеристики. И за мен хибридите са ни рак ни риба, ни жаба. Особено съм скептичен по отношение на сервизното обслужване у нас. 
|
| Пон Яну 13, 2025 7:34 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
i3-ките бяха с някакво нестандартни гуми от по 2 бона комплекта, това може и да се с нормални. Но при тая цена на самата кола други проблеми май не ти трябват  Важното е да имаш къде да зареждаш удобно. Ако не, пак помисли дали искаш EV. Тук най-добрия съвет който давам обикновено е ако може да потестваш мааалко повечко време преди да броиш парите. Не знам в София дали точно тоя модел ще го има като рентакар, но ако има вземи за няколко дена, направи няколко цикъла и тогава решавай.
|
| Пон Яну 13, 2025 7:38 pm |
|
 |
|
HCL
|
За тестването може да взема една на лизинг за 18 месеца и ако не ми хареса да я върна. Това е идея, мерси. Цената не е голям проблем защото идва на 2/3 от листовата и това е поносимо. За зареждането имам 20 кВ панели на покрива, обаче са без батерия. Понеделник до петък ще се навъртат 500 км при капацитет на колата около 350 км, което значи че ще трябва да зареждам и през седмицата. Не че е толкова скъп токът в България, но май ще сложа една батерия накрая. Като гледах документацията на инвертера (Хуавей) и не поддържа такава, но мога да направя някакво глупаво превключване.
|
| Пон Яну 13, 2025 8:17 pm |
|
 |
|
HCL
|
Гумите са по 1200 лв комплекта, което е нормална цена. Явно са подобрили нещата. Само батерията малко ме притеснява, че е малка и то че шасито е ниско 17 см или 2.5 см по-ниска от това което караме в момента.
|
| Пон Яну 13, 2025 8:22 pm |
|
 |
|
Pif
|
Лийфа от към електроника е супер. Не съм чул до сега за гръмнал инвертор на лийф. Нито за мотор. А и батериите не се палят. Лийфовете още от първата версия имат чадемо. Зареждаш си ги директно на ДЦ с колкото си искаш. Батериите държът. Имаха проблеми с херметичноста на електромотора и ако я покараш в река - мотора се наводнява. Друг проблем е некадърното купе. Гният много и возят дървено. Третия проблем е липсата на активно охлаждане на батерията и ако си на по-топъл климат и я напънеш на бързи заряди - бързо и свършва живота. Има клетки на по 2к цикли които са на 85-90% от живота си а има и такива на 300 цикъла и вече на 30%. Това всичкото идва от прегряването на батерията. Не става тая кола за южен климат. Имат една версия на баничарка с НХ200 или нещо подобно където електрониката и батерията са същите но има един вентилатор с топлообменник вътре в батерията и тази батерия е вечна. А и лийфа още от първата версия е със солид стейт електролит който не се пали и не образува дендрити. Та не може да стане кабум както често става с теслите. Да, и екстрата да си сменяш всяка клетка с ключе 8 е страхотна. На фиата се сменят модули на по 5 или 6 клетки. Опел ампера / шеви волт и те са на болтове но там може да се пенсионираш докато я разглобиш и сглобиш. Тесла, мерцедес, ягуар, рено, бмв - всички са заварени. Почти нямат ремонт. Един приятел изкорми 40 кв лийф и сложи мотора и батерията на форд транспортер - микробус. Кара през ден стока от монтана до софия и обратно. Зарежда магазини с разни неща. Малко вижда зор по баира натоварен бус с 110 кв мотор от лека кола но вече няколко години си го кара. Та за електрониката и батерията на лийфа мнението ми е, че е няколко класи над теслата. А и лийфа имат ИПМСМ мотори от 2011 докато теслите чак в модел 3 2016 взеха да ги слагат. (приусите са с такива от 96)
|
| Пон Яну 13, 2025 8:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Батерия се ползва за баланс само, но за кола това е абсолютна глупост. Забрави. А и какъв е тоя инвертор? Sun 20ktl? Не може да не поддържа батерии... Но щом нямаш батерии значи имаш експорт? Ако имаш ще ти подаря хуйвейско зарядно. Взех го само щото уж може да си говори с инертора и да зарежда според Слънцето. Но при zero export автоматичния режим изобщо не тръгва. На всичкото отгоре и през фюжъна няма управление. Изобщо не знам хуйвей как може да си сложат името на такава хуйня...
|
| Пон Яну 13, 2025 8:47 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1512 Местоположение: София
|
Има ли стари брички, ще се намерят и майсторски ръчички  : Каналът е от година 2014 и има качени 262 видеа.
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Пон Яну 13, 2025 8:54 pm |
|
 |
|
HCL
|
Да, 100% експорт. Мисля че беше Sun2000 15ktl. Идеята е да му сложа две LUNA2000 5kw за 10к лв и да зареждам всяка вечер колата за 60-ина км, което а малко под дневният разход. Така че да изкара до събота и неделя. Когато ще се зарежда през деня.
|
| Пон Яну 13, 2025 9:36 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Мда... Sun2000 15ktl не поддържа батерии, трябвало да вземеш Sun2000 15K-MB0  Тъй че Luna2000 не ти върши работа, между другото новата серия с по 7 квч. батерии е за предпочитане, но така или иначе и нея не може да вържеш. Добре дошъл в света на хуйвей  Слонът в стаята обаче е цената... Преди 2 години аз нямах голям избор, а и имах добра офертата от вносителите. Сега обаче има избор, ей примерно това - за 5400лв. предлагат 15kwh. Има известен риск и не съм работил с конкретните такайци и не гарантирам нищо. Но ако нямах батерии и днес трябваше да избирам бих предпочел да рискувам. Още повече че това си има инвертор и BMS и всичко. При хуйвей отделно купуваш BMS и донгъл ако нямаш. Не купуваш де, щото в случая не са съвместими  Като казвам че цената е проблем, имам предвид че цялата инвестиция губи смисъл ако амортизациите са по-скъпи от цената на тока. Особено нощно време, цената за битови потребители в момента е 16.5 стотинки. По-добре си пусни втора партида и зареждай на нощна тарифа. Едно зареждане от 0 до 100% ще ти е 10-11лв. Как точно ще избиеш батериите? Сложи ги 5000 пълни цикъла * 10kwh са 50ΜWh или малко над 8к лв. Даже ако зареждаш с безплатен ток през деня от панелите (а той не ти е безплатен) ще изкараш 8к лв., а ще си вложил 10+к в хуавейчета. Няма смисъл! При китайчетата имаш 5000*15 = 75MWh или изкарваш около 12 бона в пари. А си вложил евентуално само половината. Даже и да смяташ тока - ако зареждаш само когато изкупната цена е под 80лв/мвч си на далавера. Едит: горния пример с tewaycell e само за илюстрация и не върши работа в конкретната ситуация. Инверторът е стар 3-фазен модел без баланс, а това е еднофазно и ще се получи много грозна картинка. Трябват 3-фазни батерии (има такива, просто не са на прИмоция в момента) или по друг начин да балансираш ако изобщо ще слагаш батерии.
|
| Вто Яну 14, 2025 12:39 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
Всички електрички ли ползват такива мотори? И за чий...трябва да се сменят. Не се ли ремонтират?
|
| Сря Яну 15, 2025 11:01 am |
|
|