|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 2:31 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
 Re: EV
Абе не знам какво косите, и къде го тоя декар, явно косиш суха трева или знам ли ... значи тоя снегорин е с две батерии по 40 V / 6 A, и ти гарнатирам че и косачката с тия батерии ще изкара точно толкова, а може и толковеа да не изкара. Ако не съм косил 2-3 седмици дори и с бензиновата няма начин да окося от веднъж, просто спира, тревата не е могра, но не е и суха, полива се редовно. Изобщо не знам с какъв акъл вчера я взех, отидох за бензинова ... утре ще я връщам. А за ел.косачка .. съседа има, нищо не прави но то и няма как да е иначе, козата си сака пръч, демек мощност трбява а тя не идва за без пари.
|
| Пон Яну 13, 2025 1:00 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
Ми моят парцел е 1 декар от които повече от половината са натурална ливада от естествен троскот и всякакви други треви. Но кося и отпред още към половин декар, щото улицата е предвидена широка, но няма асфалт или троторари и кося и пред комшиите, щото машинката ми е всъщност мулчер. Затова и все още съм на бензин основно. Да и е малко по-голям диаметър, обаче това няма значение. Както и мощността. Основният проблем при косенето на големи площи е ако трябва да събираш тревата. Особено пролетно време като расте по-бързичко и не косиш всеки ден, кошът се пълни за отрицателно време. И повечето време отива в това да разнасяш кошове. Лятото пък щото още не съм си сложил и закопал пръскалки имам 2 маркуча по 30м дето трябва да местя и като нахвърлят топки, колелета и какво ли не по ливадата постоянно спри-гаси-мести-пали... На улицата пък "културните" туристи хвърлят хартийки, опаковки, всякакви шишета и боклуци. Та косенето не е просто да разходя косачката. И въпреки че правя оборка и уж подреждам всичко преди да започна, винаги ми се налага поне едно 10-на пъти да спирам и гася. И тва с моучер, демек не хвърлям кошове. Сега има и бензинови със стартер, има и цели трактори... но в общия случай обикновената бензинова косачка не е чак толкова удобна. С електрическата може да спираш колкото искаш и не губиш време. Но пък недостатъка поне на лидълската е, че не става за моучиране. То става ама е много неудобно.
|
| Пон Яну 13, 2025 11:19 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12899 Местоположение: София
|
По темата: Хубавото на електромобилите е, че имат куп алтернативи които ги превъзхождат значително. ...да натесларя рендето... Хайде няма нужда...
|
| Пон Яну 13, 2025 12:03 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Аз точно заради косенето намразих дворове с треви, сдобия ли се с такъв двор ведната тревата се маха и се слагат плочи, става чисто и красиво, храсти и дръвчета в близост се изкореняват за да не падат листа и насекоми в двора. Лошото е че котката няма къде да сере и ходи по комшийските дворове и ми навлича гневни погледи.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Яну 13, 2025 12:29 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
Вземи си правилната порода котка и тогава няма да имаш комшии... Интересно ми е как стои въпроса с ремонта на електричките в нашенски условия 
|
| Пон Яну 13, 2025 1:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Въпросът си стои... никъде не ходи  Ще се разбере след няколко години може би. Повечето внесени коли (изключая теслите) са относително нови и нямат нужда от ремонти по същество. Но това няма да трае вечно... Теслите както казах са изключение не само защото внасят предимно франкещайни. Изключение са и по отношение на сервизи, вече има доста сервизи за тях. Ремонти по ходова част и т.н. са си стандартни, там няма нищо ново. То въпросът е накъде върви изобщо индустрията. Съдружника ми чака повече от 6м. за камера за задно. Ако бях му я поръчал от алито досега 6 пъти щеше да дойде. Но нали е в гаранция уж. Това за хюндай, европейските може и да са по-бързи, но не бих заложил нищо 
|
| Пон Яну 13, 2025 1:58 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Хм...  Искаш да кажеш, че след няколко години ще разбереш дали електрокара ти подлежи на ремонт или отива за скрап?
|
| Пон Яну 13, 2025 3:18 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
Еее бай уй как може да махнеш тревичката, че и дръвчетата. Аз обичам да ми е зелено, косенето не ми пречи, а ако не съм тук, има мексиканци които косят. И с листата нямам проблем, събираш веднъж в годината.
|
| Пон Яну 13, 2025 3:47 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Искам да кажа, че ми предстои да разбера дали отива за скрап или ще си я карам по живо по здраво... И съм го обяснявал много пъти вече - при електрокарите имаш 2-3 основни възела - батерия, двигател и силова електроника. Повечето изкарват 10+ години без да правиш каквото и да е. Но тези които не изкарат имат голям, голям проблем. Аз все още не знам дали ще съм сред късметлиите или тия с късите клечки. Времето ще покаже  Като цяло и при ДВГ я има тая дилема. Повечето си изкарват живота без тежки ремонти, но има малък процент които не изкарват. Демек в малка част от случаите ремонтът е толкова скъп или сложен, че просто не си струва. Винаги го има тоя риск, но това не ни спира да рискуваме. Разликата е може би че при ДВГ е по-добре калкулиран в цената. Имам предвид, че е съвсем в рамките на нормалното примерно Honda Legend да се продава на цената на Jazz или Civic на същите години и даже километри. Или коя да е друга марка, просто хонда ми е в главата. Винаги моделите дето имат скъпо обслужване и ремонти се обезценяват по-бързо. С други думи според мен цената на електрокарите на старо трябва да е по-ниска, отколкото е, точно щото ако стане нещо ремонтът е безсмислен, ама пазарът така е решил, такива са цените.
|
| Пон Яну 13, 2025 4:09 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми зависи колко живот е приемлив... 35К км? 50К, 100К
и трябва ли да се чувстваш късметлия, ако са ти сменили двигателя в гаранционен срок или трябва бързо да се отървеш?
|
| Пон Яну 13, 2025 5:19 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Кви са тия ел. мотори дето ги сменят като носни кърпи, бре 
|
| Пон Яну 13, 2025 5:29 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Животът в км при електричките е пропорционален на размера на батерията. По-точно пропорционален на пробега, ако имаш пробег 100км с едно зареждане, след 100к км вече трябва да мислиш за следващата (ако още не си я сменил). При по-големите батерии пробегът става повече от разумен, има доста милионерки. Но се настъпва другия проблем на батериите - годините. След 10г. вече не е същата батерия, дори да я стояла в гаража. Ако гаранционно сменят батерията... си е далавера. Особено ако вече си навъртял цикли или годинки. Поне такова е моето мнение, щото за мен основния проблем при електричките са годинките. 10г живот за кола са малко, особено в нашия регион. Ние сме свикнали да караме 20-30г. че и по-дърти... Но това е положението. Няма значение дали ми харесва или не. Аз не разбирам само що се заблуждавате, че тоя проблем е само при електричките. Следите ли изобщо какво се случва? Нима един хибрид е по-розов? Е оня ден тубата ми предлага да гледам как се сменя стартер, не знам за каква марка беше, ама стартера се намираше между маховика и съединителя и се сваляше целия двигател.... И то да е само стартер. Искам да видя тия новите хибриди като станат на по 10 годинки как ще ги обслужвате 
|
| Пон Яну 13, 2025 5:58 pm |
|
 |
|
Pif
|
Миро недей тъй с хибридите. Стария ми приус на 15 години и 720к километра. Сменени клетки в батерията, термостат на регенератора в ауспуха, ремонтирана рейка и всичките му там биалетки и шарнири през няколко години. Накладки сменям на 70-100к км. Свещи на 120к. Няма стартер, няма алтернатор. Водната помпа е електрическа и по принцип ротора се пука но на тая някакси е оцелял. Оригиналния акумулатор изкара 13 години. 40Ач. Новия на 200к избуши гарнитура на главата. Според майсторите от седене е изгнило нещо. Не е каран няколко години. Имаше и лагер на задна главина. И конектор на компресора на климатика.
А теслите са яко недоклатени. Електромоторите им текват уплътненията и се палят. Много чест дефект. В батериите за евтино многожилен кабел е точково заварен за алуминиева пластинка с която се вързват батериите. Резултата е от вибрациите се къса и БМС-а се пали. В мерцедес са решили проблема с техен си бмс и друг вид закрепване на жиците за бмс-а. И там се къса но поне не изгаря целия БМС.
Един приятел си купи фиат 500е. Като го разтоварвали го вдигнали с мотокар и му счупили конектора на батерията. Един умник от Перник дето има вип сервиз за електрички го "ремонтирал" като сложил сапунерка и я напълнил със силикон за прозорци за изолация. От време на време като завали пищеше колата за изолационно съпротивление докато един ден не се взриви. Разтопиха се и кабели и какво се сетиш. Купих нов кабел с конекторите за близо 1000 долара с доставката но се оказа, че и БМС-а е заминал. Смених де що чипове имаше и сега периферията е здрава но е влязал в някаква грешка и посмъртно не иска да тръгне без заводския софтуер. Кой ли не го мъчи вече и 4-та година колата седи на трупчета. Нови БМС-и няма. И да се появи някой в ибей за 2-3-4к долара - веднага бива купен.
Та ремонта на електричките си е проблем. И не толкова технически колкото заключванията дето правят от производителя.
|
| Пон Яну 13, 2025 6:13 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не се сменят като носни кърпи но се сменят. Както и колянов вал примерно рядко се случва да сменя гаранционно ама се случва. Проблемът при електричките е, че ако двигателя или батерията случайно се повредят, ремонтът обикновено е безсмислен, особено ако колата е над 10г. Няма абсолютно никакъв смисъл, по-добре да отпишеш колата. Да не ме чува дявола, ама ако на мен ми замине двигател или батерия към момента все още бих се ослушал за вариант втора ръка и т.н. Обаче след няколко години рендето ми изобщо няма да е актуално. То няма нито бърз заряд нито чак толкова голям пробег. Демек ще стане както Нисан Лийф е в момента. Ми в момента аз не бих взел лийф изобщо. И да имах, ако се развали, какъв е смисъла да го ремонтирам?
|
| Пон Яну 13, 2025 6:19 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Мразя да кося и да чистя косачки после, да събирам тревата, буболечки, охлюви (плужеци), отврат, като искам зелено взимам пикник одеалото и отивам в парка. Между другото тук доброто време е сумарно около един месец за година, т.е. тревата само си я наблюдаваш през прозореца, докато я полива дъжда. по другите въпроси за ремонта - един от първите сериини електромобили EV1 е бил спрян от производство защото почти не се е нуждаел от обслужване и ремонти. Ето в това видео е обяснено. Има логика, доколкото знам спирачките на електричките (накладките) се сменят след 100к км, при приуса съм чувал 120-140к км, по простата причина че се ползват само при пълно или аварийно спиране. Относно батерията - на Дачията ми дават 160к км гаранция, хем е хибрид и тази батерия се зарежда и разрежда като кондензатор. На ел. мотора 90к км. Останалата част си е като при нормалните автомобили - 85к км или 3 години,което дойде първо, като гаранцията може да се удължи срещу абонаментно плащане.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Яну 13, 2025 6:28 pm |
|
|