|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:47 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
Модул за зареждане на батерия
| Автор |
Съобщение |
|
adyulgerov
Ранг: Минаващ
|
 Модул за зареждане на батерия
Здравейте,
Трябва ми модул за зареждане на батерия 24V, който има общ вход и изход. Повечето, които намирам имат отделен вход и изход за товар.
Искам да си направя собственоръчна батерия HÖRMANN HNA OUTDOOR 436522 emergency battery, защото оригиналната струва 250 евро..
|
| Пет Яну 10, 2025 4:26 pm |
|
 |
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: Модул за зареждане на батерия
Ако подмяната се налага заради износени акумулатори, то биха могли, само те да се сменят, примерно с такива: https://steinberger.bg/product/2599/aku ... -2-ah.htmlНо трябва да се има в предвид това, че някои прекалено умни зарядни модули, броят зарядни цикли или време на експлоатация и при подмяна на акумулаторите трябват допълнителни действия.
|
| Нед Яну 12, 2025 12:31 pm |
|
 |
|
adyulgerov
|
Aз не питам за батерията. Батерията е ясна. Питам за заряден модула за такива батерии.
|
| Пон Яну 13, 2025 3:16 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Едва ли ще ти излезе по-евтино от оригинала...
|
| Пон Яну 13, 2025 3:25 pm |
|
 |
|
BatKoce
Ранг: Новодошъл
|
Не съм съвсем сигурен, че съм разбрал въпроса, но предполагам, че трябва да се направи нещо, като на картинката. При това положение, когато има ток, батерията ще се зарежда до напрежението на подзаряд. В същото време устройството ще се захранва от изправителя. Когато изгасне токът, батерията ще захранва известно време устройството. На мястото на резистор R може да се направи по-сложна верига, която ще се грижи за зарядния ток и ще пречи на разреждането на батерията през елементи на изправителя...
|
| Пон Яну 13, 2025 4:31 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
По-вероятно товара да е отляво - или захранване за зареждането или товар, т.е. два, не четири извода.
|
| Пон Яну 13, 2025 5:42 pm |
|
 |
|
BatKoce
|
Батерията и двата елемента, които съм нарисувал формират батериен модул, който има общ вход и изход. Тоест батерията е една кутия с две изходни клеми, ако приемем, че мрежовото захранване е извън кутията на батерията. Ако захранването е вътре, то неизбежно ще трябва да има и мрежов шнур.
|
| Пон Яну 13, 2025 6:38 pm |
|
 |
|
adyulgerov
|
Благодаря за отговора, но не разбирам. Това на картинакта няма общ вход и изход, а вляво е стабилизираното напрежение (входа) и от дясно товара (изхода). На мен ми трябва входа и товара да са на една линия. Така са го изпълнили от Хьорман. Също стабилизраното напрежение от контролера на мотора е 23.4 волта, не 27. Т.е. е малко под напрежението на батерията (24в) Също в тази схема кое се грижи за разряд на батерията и презареждане? Затова ми трябва зарядно устойстово, което изпълнява тези функции
|
| Чет Яну 23, 2025 2:21 pm |
|
 |
|
dyaneff
|
Само питаш, но не погледна какво ти писах на лични в Направи сам.
|
| Чет Яну 23, 2025 2:47 pm |
|
 |
|
BatKoce
|
Описаното от мен е опростена схема, но въпреки това работоспособна. Не е мисля, че е физически възможно по двуполюсно решение от това. Захранващият блок и устройството може да са поместени в един корпус и тогава остава батериен модул с два извода. Ако напрежението е по-малко от 27,2 волта, ще е нужно повишаващо устройство, защото батерията няма да може да достигне необходимото напрежение на подзаряд.
Задачата е изпълнима, но ако няма готови модули на пазара, ще се наложи развойна работа, която някой ще трябва да плати. Обикновено нещата изработени по поръчка струват повече от произведените серийно...
|
| Чет Яну 23, 2025 3:20 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|