Отговори на тема  [ 139 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща
Избор на 3D принтер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Избор на 3D принтер
AMS-a каква я върши? С него може ли да се смесват цветове и от CMYK филаменти да синтезира произволен цвят, или просто автоматично превключва кой филамент да се използва ?

Ако не се използват различни цветове а се използва примерно водоразтворим филамент за съпорт заедно с основния, принтера сам ли ще сменя филаментите с помощтта на AMS-a? Това ли е идеята му - вместо две глави - по една за всеки филамент - 1 глава с 1 дюза + AMS?

(Питам, защото и аз се триумя между Bambu Lab X1C с или без AMS)

Нед Дек 22, 2024 10:18 pm
Профил
Аватар

https://store.bambulab.com/products/ams ... r-printing

Нед Дек 22, 2024 10:22 pm
Профил

10х !
Със ще е заради втория материал за съпорт.

Нед Дек 22, 2024 10:26 pm
Профил

Един тъп вътпрос: Как си сушите филамента преди принтиране и как го съхранявате след?

Гледам разни "купешки" сушилни, но като им гледам ревютата в които ги и разглобяват ...
Гледам и разни DIY проекти, както и преправени готварски фурни и сушилни за храна...

Сря Яну 08, 2025 8:37 am
Профил

emilvtc написа:
Един тъп вътпрос: Как си сушите филамента преди принтиране и как го съхранявате след?

PLA и PETG - никак. Дори във Варна нямат нужда от сушене. ABS и нагоре имат нужда ако са били изложени дълго време на влага.
След използване може да си ги прибираш в найлоновите пликове с които идват. Аз си оставям в тях и силиката с която си идват.

emilvtc написа:
10х !
Със ще е заради втория материал за съпорт.

За толкова години принтиране с FDM не мога да се сетя момент в който ми е трябвало втори филамент за съпорт.

Сря Яну 08, 2025 12:10 pm
Профил

Абе в някои случаи втори материал е полезен. Ако принтирай нещо еластично по добре е спорта да е твърд. Като цяло съпорта трябва да е корав но може да е чуплив. Отделно има материали които са водоразтворими, това е полезно при детайли от които не можеш да го извадиш или е трудно за вадене.

Сря Яну 08, 2025 2:30 pm
Профил

Няма начин да няма случаи в които е трудно да пропсунеш втория материал. Просто това не е често и винаги има друг начин. Еластичните принтове масово са някави нископрофилни, легнали на леглото и до сега за тях не ми се е налагало да правя какъвто и да е съпорт. Има си тънкости в дизайна на детайли за 3д принт, така че да се минимизира или изключи нуждата от съпорт.
Както и по-рано бях споделил - този AMS на мен ми изглежда напълно излишен. Предпочитам парите за него да вложа в качествен филамент и в някой друг резервен чарк за принтера.

Сря Яну 08, 2025 6:02 pm
Профил

Ами да, 3д принта има някои специфики, но ако започнеш да правиш детайли конкретно за 3д принт малко му се обезмисля идеята. Аз рядко използвам фдм, основно sla и sls, резултатите са доста по-добри за това с което се занимавам. В повечето от случаите това са детайли които след това ще бъдат шприцовани, и дизайна е като за такива.
Малко в страни от фдм-а, но то май друга тема няма. Печатал скоро sls детайли в PCB way. Избрах найлон с пълнеж стъкло, и останах леко изненадан, очаквах да са по-корави. Детайла е плитък и разлат, но въпреки това очаквах да е по-корави. На втори подобни детайли, малко по-големи, забелязах че сериозно се измятат, най-вече от поемане или отдаване на влага, но ако ги оставиш в правилната форма, аз просто ги натиснах към масата с тежести, за 3-4 дни се оправят и вече не се сучат. По спецификация е найлон 6 би трябвало да не поема много влага но ....за приложението няма проблем защото имам структура която ги изпратя и ги прави корави, но с други подобни принтове не ми се е случвало.

Сря Яну 08, 2025 6:15 pm
Профил

Мичев, за всеки влак си има пътници. Има приложения, в които включително пълнежът е от различен материал (крейзи фейс) - външните слоеве гъвкави, вътрешните - твърди.
В АМС-а можеш да сложиш и няколко ролки от същия материал, например, за да не се налага да дебнеш кога ще ти свърши ролката.

Сря Яну 08, 2025 11:08 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Има доста шум около предстоящия ъбдейт

https://youtu.be/aIyaDD8onIE?si=dN5mRjK_LGv-qOnd

Чак почнах да са чудя дали да си откажа поръчката

Пон Яну 20, 2025 7:38 am
Профил

Не се чуди ами го отказвай.

Пон Яну 20, 2025 10:36 am
Профил

Отврат. Явно все повече фирмите производители ще се опитват да ограничават и изнудват хората закупили и използващи техни продукти.
Ако е вярно това за хартиените принтери на HP, че при МФУ - ако тонер касетата е свършила не ти позволява и да сканираш - си е направо извращение ...

При положение, че си купил даден продукт при едни условия, от къде на къде производителя ще сменя условията за използването му след продажбата?

В тези случаи даже и секачките на Ицо няма да помогнат.

В случая не ми е критично и ще пробвам да "играя" по правилата им. (Определено не ми харесват)

Моя дойде но беше с наритан кашон и отказах да го получа от куриера. Върнаха го служебно и ми изпратиха нов, който още не съм получил (повече от месец след плащането).

Всичко това е възможно и се надявам да доведе до появата на опън сорс проекти за подмяна на фърмуера на принтера, като се използва само хардуера му. - Нещо подобно като при WiFi рутерите - Open VRT, DD-VRT и др.

Ако хардуера е читав и си заслужава - предполагам, че за всеки един продукт с подобни условия налагани от производителя му следва да се появят опен сорс алтернативи за фърмуерите им.
И това за продукти от хартиените принтери, та до автомобилите.

В тази връзка от една седмица ръчкам Fusion360. Обединили са в едно mechanical 3D CAD, CAM, mechanical simulator (+temperature and flow), animator, render + electrical schematic, PCB, spice simulation + 3D PCB интегриране в механичните проекти. Има го в свободен за използване вариант (с дразнещо липсващи фунционални ограничения), в студентски/ученически вариант (ще пробвам да сдобия децата ми с ученически лицензи за него) и в платен вариант с годишен абонамент за частрни лица и фирми.
Та въпросния FUSION 360 дори и с платен съскрипшън от $680 ($480) годишно за индивидуално използване използва клауд базирано съхранение и обработка на файлове ???@!!@!@???? мога и локално да експортна файл на диска на комп-а, но за да го използвам в други файлове пак трябва да го ъплоудна в клауда.

Вероятно за обучение на деца и ученици това е приемливо, но коя ще е тази малоумна фирма (е, не говорим за такива с малоумни менаджери), която ще качи в клауда на аутодеск(примерно или в който и да е друг) свой проект на нова технология разработвана от нея? И ще разчита на прайваси ???!!!???
Какво по-ценно от ноухауто, идеите и решенията има и от какъв зор потребителя трябва да шерва всичко това с производителите на продука, който използва? Т.е. да шернем труда си с някой си, който щял да ни гарантира поверителност? А-ми не е ли по-лесно и по-сигурно въобще да не използваме клауд технологии?

Май ще трябва все по грижливо да "кътаме" старите си програми, които работят офлайн, както и да подкрепяме опън сорс проекти за подобни програми...

Пон Яну 20, 2025 10:51 am
Профил

s7ama7 написа:
Има доста шум около предстоящия ъбдейт

https://youtu.be/aIyaDD8onIE?si=dN5mRjK_LGv-qOnd

Не мога да изгледам видеото, можеш ли да кажеш с две думи каква е идеята на този ъпдейт?
Аз моя съм го пуснал в LAN mode и файловете (ужким) се претакват само по локалното WiFi.

Пон Яну 20, 2025 11:59 am
Профил

dan написа:
можеш ли да кажеш с две думи каква е идеята на този ъпдейт?

Накратко - сътвориха абсолютна тъпотия, като ще спре достъпа на почти всякакви инструменти от трети страни, защото ще изискват допълнителна идентификация преди да се извърши конкретна операция. Всичко това в името на "вашата сигурност". Много хора ползват Орка слайсър и разни хоум асистант работни процеси, които ще спрат да работят.
Силно се надявам комюнитито да е достатъчно гръмогласно и да даде як отпор на тази глупост.

https://blog.bambulab.com/firmware-upda ... -system-2/

s7ama7 написа:

Да ти кажа и аз бих се замислил сериозно, въпреки плюсовете на принтера.

ПС: Имало и пост от днес - https://blog.bambulab.com/updates-and-t ... u-connect/ ... и въпреки него пак не звучи добре тая цялата работа

Пон Яну 20, 2025 1:37 pm
Профил

Баси тъпотията. Благодаря.

Пон Яну 20, 2025 1:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 139 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща