|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:40 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Re: Коли
Пребройте първо колите и колонките, после философствайте. Аз преброих към 40 коли и над 10 колонки. Предполагам че мощността е ограничена поради натоварване, но едва ли е под 75kW на колонка. Иначе не биха се наредили толкова маймуни, където за разлика от бензиностанциите още преди да си тръгнал може да видиш коя колонка е заета или резервирана. Та при 75κw повечето тесли зареждат за половин час. Тва от 10 до 80% което Бай Ганьо вероятно би и направил. За шведите не знам, може да са малко по-съвестни и да заредят само колкото до следващата станция. Но да кажем че понеже карат тесли са идиоти, значи всеки от тях ще си отвиси към 2 часа средно. За повечето от вас това изглежда страшно много... сигурно е така. Но от моята камбанария аз ще вися 2 часа и без да има опашка. Така че ще ме извините, че не мога да им се присмея на горките тесладжии  Но за ваше успокоение ще кажа, че чакането не е приятно! Преди Коледа трябваше да ходя до село, ама не бях заредил предварително и за да не треперя спрях в Шабла да заредя малко. Трябваха ми към 20-на минути, обаче станцията там все още е безплатна и викам ще заредя повечко. Е не изтърпях... тръгнах си някъде след 30 мин. То аванта, аванта ама не ми се чакаше 
|
| Пон Яну 06, 2025 10:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ммм всеки сам си решава как да си губи времето ...
|
| Вто Яну 07, 2025 1:00 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Това казва достатъчно... По-неприятното е, че заради рестрикциите на рашките няма откъде да си купят качествени ушанки... За зареждането до следващата зарядна станция... Аз не бих направил подобна дивотия. Ще се наложи да се повиси в задръстване или да се побуксува някъде, и? Генератор? Или направо в надин - за кокошарник. Зимно време не напускам населеното място от което тръгвам без пълен с кюмур резервоар. Да има, не пречи.
|
| Вто Яну 07, 2025 1:14 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
А то има ти като е топло .. представям си картинка, останал без ток нейве по средата на халиско ...или символа ...или още по зле, нейде между Найроби и мумбаса ..направо ще те сготвят в собственият ти кокошарник.. на такива места резервна туба се слага в багажника, и си я проверяваш на всяко спиране, че местните са много бързи ... П.с. който е гледал Lord of war, това със самолета в средата на Африка се случва точно така, само дето спираш и наоколо не с евижда нищо, и до де се усетиш ако си късметлия си още жив ....
|
| Вто Яну 07, 2025 5:17 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Хибридите засега ще се окажат най-удачния вариант, аз минах на Дачия Джогър хибрид - изключително грозен автомобил но доста практичен, най-евтиният семеен хибрид, който може да се купи в Англия. Багажникът му е дълъг 2 метра (може да се спи вътре  ), разходът е между 4.3 и 4.8 литра на 100 (63 - 68 мили за английски галон) независимо дали е градско или извън градско, разликата е съвсем малка.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Вто Яну 07, 2025 8:46 am |
|
 |
|
itso.t
|
За да обогатим езика и той да следва новостите в съвременния живот се въвежда нов термин: "изтесларя". Да изтесларя Рендето означава "да заредя Рендето". Да изтесларя телефона означава "за заредя телефона". И т. н. 
|
| Вто Яну 07, 2025 10:17 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
"Нямаш ли поне малко самоуважение или си изпаднал финасово до там, че да караш Дачия?" Реплика на приемчика в един от сервизите на Рано/Дачия в София. 
|
| Вто Яну 07, 2025 11:51 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Дачията е вид жигула, ма не хибридните извращения.  Не очаквам бай Ганьо който ляга и става с фантазията за якото бенве (пълни боклуци) да разбере защо жигулите се харчат толкова много.
|
| Вто Яну 07, 2025 11:55 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Така е, но за да вземе решение човек трябва да е запознат с реалността, а не с поредното "сензационно" клипче от тубата! Както казах аз за миналата година съм чакал само веднъж 30 минути. Не беше много приятно но това е еднократно. За сравнение, другите ми две коли са с газови и имат същия пробег като електричката. За да измина същите километри трябва да ги зареждам поне по 1 път седмично, а лятото и 2 пъти. Всяко зареждане с газ ми отнема по около половин час, защото станцията в която обикновено зареждам не ми е по път и винаги ходя до там специално. Докато отида, докато заредя и платя и докато се върна си минава половин час. Демек годишно времето което би ми отнело да зареждам газ щеше да е ПОНЕ 50 ПЪТИ по половин час. С електричката съм загубил само веднъж половин час. При това заредих безплатно. Някой от вас да е зареждал безплатно газ/бензин/нафта? Като пари над 90% от тока ми е от собствените слънчогледи. Не че те са без пари, но това е ток който иначе бих хвърлил. Но дори и да нямах слънчогледи, общо съм изхарчил 2MWh за годината. На нощна тарифа това са 320лв. На дневна биха били около 520. За сравнение на газ това удоволствие щеше да ми излезе 1500+лв. На бензин към 3000лв. Да не говорим, че с ДВГ годишно имам поне 1 смяна на масло и поне 1 профилактика на газовото. Това пак е някакво загубено време и пари. Отделно данъци, синя зона и т.н. Сега ако нямах гараж с ток, рендето никак нямаше да ми е оферта щото няма бърз заряд. Трябваше да взема нещо от рода на тесла или по-добро, щото в наше село има 2 станции с маркучи по 300kW. Но дори и с тесла зареждането като време и пари щеше да ми е съизмеримо с кола на газ. Изключение ще е ако отида някъде из планината по празници и се случи нещо като в горния клип. Но все пак това са си инциденти и аз не бих го взел предвид. Удоволствието да имаш няколко стотин електически коня под педала, тишината и комфорта е много по-голямо, отколкото неудоволствието от подобни инциденти. По-скоро проблемът е в цената на самия автомобил от тоя клас и това би ме спряло мен лично. Но в крайна сметка всеки сам си преценя и си прави сметката...
|
| Вто Яну 07, 2025 12:00 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Всеки който не се е возил или шофирал съвременен автомобил говори за някаква химерна тишина на електричките. А те мяукат и квакат като тролеите от близкото минало. В същото време съвременните бензинови двигатели са толкова обезшумени, че яко им махнат оборотомерите, ще им съсипят стартерите от опити за запалване на работещ двигател. Та, Миро, редовно се пробваш с тия дивотии, и все не ти минава номера. Може би е дошло време да го спреш от прожекция или да го осъвремениш? И това че ти си частен случай, имаш собствена зарядна станция, склонен си да чакаш два дни за да се изтеслари Рендето, не значи че всички са така и това по никакъв начин не променя клипа с неизтесларените тесли.  Редакция: Възмутен съм, че в темата за истински автомобили се обсъждат кокошарници! Има си тема за кокошарници! Много мола каквото требе да се прехвърли при кокошките!
Последна промяна itso.t на Вто Яну 07, 2025 12:22 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Яну 07, 2025 12:14 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Те за това се палят с копче и софтуер. 
|
| Вто Яну 07, 2025 12:22 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Май ти си тоя дето не си се возил  "Мяукането" е от спийкър и е за пешеходци... Защо ли го слагат? бтв. тоя спикър не се чува вътре в купето ако не знаеш...
|
| Вто Яну 07, 2025 12:30 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Да, да, мяукането е от говорител и съвсем точно имитира "пеенето" на серво или стъпков двигател. Че и честотата му се увеличава с увеличаване на скоростта. Миро, в технически форум сме, и повечето от нас са технически грамотни. Хайде да не се опитваме да се плъзгаме с такива плоски лафове? Това е типично цвилене с носещата на чопъра и се чува в двигателя, кабеляците, инвертора, че няма да се учудя и ако батерията припява.
|
| Вто Яну 07, 2025 12:41 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Вярно е, на Дачията това изкуствено бучене се изключва при задна скорост, чуваш само скърцането на гумите по асвалта.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Вто Яну 07, 2025 1:10 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Инженери хора сме, няма да се водим по акъла на някакъв склададжия. Да речем че съм надживял някои стереотипи. Имам възможност да си купя всяка кола под 50-60к в паундове.
|
| Вто Яну 07, 2025 1:12 pm |
|
|