Отговори на тема  [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Следваща
Комуникационен интерфейс на Audi 80 B4 1.9TDi ? 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Цитат:
А защо след като събудиш ЕКУ-то просто не преинициализираш контролера и тези пинове да са ти UART ве4е. Няколко инструкции са.

Да си призная честно не знам как става това с преинициализацията :oops: . Този ред:
#use rs232(baud=9600,parity=N,xmit=PIN_C6,rcv=PIN_C7,bits=8,FORCE_SW) се поставя в най-горната част на програмата и той инициализира хардуерният UART в самото начало. Забелязах, че където и да го сложа той инициализира UARTа веднага. Ако го дублирам някъде по надолу в програмата (след събуждането) ефекта е никакъв, компилатора си взима този от най-горния ред.

Цитат:
Ако това е невъзможно, пробвай да ресетираш самия модул. Не успях да намеря откъде става при PIC-овете, но в моя случай имаше как и това определно помогна.

Не невъзможно е. Налага се да ползвам С6 и С7 като обикновенни пинове преди да инициализирам хардуерният модул UART. Именно и аз немога да намеря как става ресетването на модула след като ползувам пиновете.

Цитат:
Също зависи в какво състояние са пиновете преди да ги инициализираш като HW USART.
Защото за HW USART се изисква да ги направиш входове и при положние , че са били изходи преди това може (без да искаш*) да генерираш стартбит и да се приеме един 0xFF или 0x00 байт.

Това наистина не го знаех, но няма как да разбера в какво състояние са, нали когато дефинирам модула още в самото начало, няма как да установя пиновете като входове преди тази дефиниция на модула.

Ами наистина доста неща не са ми ясни още в това CCS и има какво да се научи, но работата на FORCE_SW, беше точно това. Е явно и този компилатор не е от най-удобните. Ако имате идея как да ползувам пиновете С6 и С7 като обикновенни входове/изходи и след това да пусна хардуерният модул ще съм ви задължен много. Какво ли не опитах, но нестава. Смених и копилатора с по-новия 3.249d, но и там същата работа. Много странно как на симулация на Proteus всичко си работи перфектно. Хайде, благодаря за подкрепата и дано не досаждам, но мисля да довърша докрай задачката :) .

Пет Юли 21, 2006 9:14 am
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Аз плзвам IAR и досега не съм помислял за друг компилатор. PIC пусках през някакъв picant или нещо подобно, но това няма значение в случая. Прегледах малко документацийката на този чип и там в регистър RCSTA (18h) има един бит SPEN, който конфигурира съответните изводи на порт С за употреба от UART-a. Би трябвало да се държи в 0, когато не се използва UART модула. Пробвай по-този начин и дано помогне! :-)

Пет Юли 21, 2006 6:59 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
@daniel_stefanov: Да не се отказа ;)

Пет Авг 04, 2006 4:43 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
И аз да си кажа, тази тема ме вълнува доста отдавна, но досега не съм успял да намеря някакво по пълноценно описание на KWP1281 освен на този пич: "hex.co.za/vaginfo". Как мислите според вас дали е наистина много строго пазена тайна този протокол, или не знаем как да го търсим ?
Другото интересно е описанието на кодовете за грешки, не успях да се докопам до тяхната интерпретация никъде, във VAG-COM файла със превода на кодовете има някаква идиотска кодировка на символите ! Някой има ли идея по въпроса?

Пет Авг 18, 2006 3:21 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Всички протоколи са си тайна. Все пак хората с това си изкарват хляба.
Т.е протоколите на са тайна, можеш да си ги купиш от SAE например, но почти всеки производител си има собствена интерпретация, която вече е тайна :)

На версия 2 81 на ваг-ком-а ги бях изкарал всичките. Трябва да са някъде из документацията ми...

Пет Авг 18, 2006 4:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@nickich , имаш предвид под всичките, вероятно служебните думи които пояснвяват как да се интерпретира поредицата от информация която следва да се подава от еку-то, или служебните думи за запитване на еку-то по различните канали .

Пет Авг 18, 2006 7:29 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Цитат:
@daniel_stefanov: Да не се отказа

Не съм се отказал, nickich :). Завръщам се със свежи сили и още по-голям ентосиазъм. Отдавна не съм влизал във форума, защото бях на море (2 пъти), после командировка в чужбина, понатрупа ми се повечко работа и то ....., но сега съм пак на линия :lol: .
Проекта го бях замразил, но сега изрових всичко и продължавам нататък. Хубавата, новина е че намерих същото ЕКУ като мойто (днес чакам да ми изпратят и куплонга към него), но за съжаление не мога да открия никаква информация по въпроса кой пин за какво е. Трябва да намеря начин да го захраня и да си изясня кои пинове са К и L Line пиновете за комуникация. Също така ще се наложи да симулирам и някой друг датчик... Ами като цяло ми трябва инфо за всички пинове на ЕКУто, но засега безуспешно немога да открия нищо в Интернет и Емуле. Надявам се с това ЕКУ да не си тормозя колата повече и да "тръмбовам" до паркинга през обедната почивка :) . ЕКУто е с номера:
BOSCH
0 281 001 185
8A0 907 401 B
Ще съм ти задължен много, ако помогнеш (както винаги си го правил). Поздрави на всички.

Пет Окт 06, 2006 11:07 am
Профил
Аватар

Мнение 
Знаете ли някой сайт в който може да се намери по-подробна информация за ECU с номера:
BOSCH
0 281 001 185
8A0 907 401 B
или схеми на връзване на това ЕКУ с датчиците? Въобще може ли да се намери подобно нещо? Ако някой има информация за пиновете на това ЕКУ, моля нека каже КОЛКО!!! :D Компютъра е от Audi B4 1,9TDi, 93г.

Сря Окт 11, 2006 6:13 pm
Профил

Мнение 
Изтегли си Autodata, мисля че последната версия е 2.15 , там са описани пинаутовете на всички ECU-та. Успех с проeкта!

Сря Окт 11, 2006 10:32 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
Изтегли си Autodata, мисля че последната версия е 2.15 , там са описани пинаутовете на всички ECU-та. Успех с проeкта!

Благодаря Martin_bg1, но вече проверих в Аутодатата. С последната версия съм, но за съжаление за този мотор (1Z на B4 1.9TDi) няма данни за пиновете на това ECU. За А4 има всичко, но за съжаление не съвпадат с тези на моето ЕКУ. Имам ЕКУто, имам и куплонга с кабелите, но няма аналогия (по цветове) с тези дадени в Аутодатата за А4. Навсякъде търсих, но не намерих нищо и надеждата ми е в тези, които са се сблъсквали с проблема и от опит са намерили къде е захранването и къде са комуникационните пинове. За захранването естесвено имам предположение, но не ми се рискува. Платих 150лв за ЕКУто и още 25 за куплонга за този проект и не ми се иска да го изгоря. Мога да постна и снимки на ЕКУто и куплонга с цветовете на кабелите. Имам и един лист на който съм написал всеки един кабел със съответния цвят на кой пин на куплонга отива. За съжаление обаче не знам кой пин за какво е! Също така намерих инфо за Ауди 90, но също няма нищо общо. Ами за сега това е... Ако снимките могат да подскажат нещо, което на мен не ми идва на ум ще ги постна. Поздрави. :)

Сря Окт 11, 2006 10:51 pm
Профил

Мнение 
Провери и за фолксвагените с двигатели 1Z може еку-то да съвпадне. Също така огледай се за инфо в ауди форума. Ако удариш на камък проследяваш кабеляците на к и л линиите в твоята кола до кои пинове ходят (ако еку-то което си купил е като твоето).

Чет Окт 12, 2006 12:22 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
@daniel_stefanov, виж това дали ще ти свърши работа, схемата е на ECU-то което е на снимката там са показани и номерацията на пиновете.

Прикачени файлове:
sch_b4_1.9TDI.jpg
sch_b4_1.9TDI.jpg [ 121.64 KiB | Прегледано 3745 пъти ]
ecu_b4_1.9TDI.jpg
ecu_b4_1.9TDI.jpg [ 13.96 KiB | Прегледано 3678 пъти ]
Нед Окт 15, 2006 11:00 am
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Благодаря ти приятелю, но за съжаление това не е мойто ЕКУ. Двигателят ми е 1Z, възможно е това да е схемата на AFN. ЕКУто ми е с 55 пина. Сега ще ти изпратя снимки. Дано успееш по тях да намериш нещо. В Аутодатата няма разположение на пиновете. Сравнявах с тези на Passat, Golf, A4, 6, 100, ...нищо не е дори подобно. Немога да разбера защо за една от най-караните коли в България не може да се намери нищо. В същото време дори за модели 2006 има ЕКУ с пиновете. :(

Прикачени файлове:
DSC03904_new.JPG
DSC03904_new.JPG [ 528.84 KiB | Прегледано 3688 пъти ]
DSC03901_new.JPG
DSC03901_new.JPG [ 779.45 KiB | Прегледано 3684 пъти ]
DSC03893_new.JPG
DSC03893_new.JPG [ 960.82 KiB | Прегледано 3682 пъти ]
Нед Окт 15, 2006 12:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето тази схема я дават за двигателя ти 1Z, но контролера изглежда по същият начин със същият pinout, на мен ми изглежда че става дума за един и същи къплунг със този които си снимал... разгледай схемата и опроводяването на платката виждам че си я отворил , захранването и силовите вериги поне си личат добре...

П.С. не обърнах внимание че може да се преброят пиновете, вярно че има разлика, но тази схема ч дават за този двигател със горната снимка на ЕКУ-то, ...карай тогава по схемата и сравнявай със платката , поне може грубо да се ориентираш с това разполагам за сега...

Прикачени файлове:
ecu_b4_1.9TDI_1Z.jpg
ecu_b4_1.9TDI_1Z.jpg [ 117.92 KiB | Прегледано 3701 пъти ]
Нед Окт 15, 2006 2:05 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Цитат:
разгледай схемата и опроводяването на платката виждам че си я отворил , захранването и силовите вериги поне си личат добре...

Отворих го миналата седмица и успях да проследя силовите вериги и захранването. Пиновете са разделени на 3 редички (вижда се от снимката). На 1та пиновете са от 1-19, 2ра - 20-37, 3та 38-55. Всички пинове са 55 на брой. След замервания се оказа, че силовите вериги и захранването се намират на 1та редичка и това са пиновете от 1 до 19. Масата са 12, 13, 14, 18,19, а захранването 15,16,17ти пинове, който през 2 стабилизатора на напрежение (12В и 5В) хранят чиповете по дъното на ЕКУто. След като го захраних, остана да намеря K-line пина за дигностика и идеята ми беше следната: Тъй като нивото на диагностичния интерфейс е 12V при комуникация, трябваше да премеря на всеки един пин от 20 до 55ти какво напрежение има. Възможните напрежения бяха в по-голямата част от пиновете 0,04v, 5v, 0,3v, 0,1v, някакво 8,6v и само 4ри (за мой късмет) с ниво 12V. Това са пинове 25, 27, 31, 42. Не помня цветовете. Утре ще ги напиша. Ами засега това успях да направя от 55пина да ги сведа до 4ри възможни за комуникацията, тазбира се възможно е да греша логически някъде, но така ги виждам нещата. М/у другото тези 4ри пинове влизат в тази хибридна схема на дясната платка обузначена под номер BOSCH 0 273 002, за която също не можах да открия нищо в нета. Ако знам кой от всички тези чипове е за комуникацията, ще я открия и нея. Но аз лично смятам, че това става в хибридната схема. Засега е това. Поздрави.

Нед Окт 15, 2006 5:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Следваща