Отговори на тема  [ 1473 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 99  Следваща
ChatGPT 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: ChatGPT
emilvtc написа:
Според мен чата е много полезен и пести време на хора, които могат да си свършат работата и без него. Т.е. хора, които са наясно с материята и могат да "хванат" халюцинациите му и да го попитат конкретно за тях (обикновено след което той веднага се коригира) или да ги скипнат и да продължат нататък

Точно така. Много е важно точно и детайлно да кажеш какво искаш, в повечето случаи върши идеална работа. Става безкрайно по-бързо, отколкото да го гугълваш или още по-лошо, да го мислиш сам. Ето един пример от днес:

Прикачени файлове:
chatgpt.jpg
chatgpt.jpg [ 121.35 KiB | Прегледано 1057 пъти ]

Вече въобще не сядам без чатГПТ, особено ако се налага да си имам работа с неща, къде нямам опит. Даже мисля си плащам събскрипшъна, щото с всичките доуточнения често не ми стига лимита.

Сря Дек 04, 2024 10:46 pm
Профил

Аз откакто работя от 2003/2004 насам все се боря да съм с бяла ризка, но съм често със синя ризка, колкото и да се бунтувам. Ща не ща - цял свят обиколих навремето с каска на главата, лаптоп на гърба и по морета и океани - платформи, кораби, комишънинг или пускане в експлоатации, щото или "нямаме хора" или съм "супер надежден с много опит". Сменях и работите два пъти, но тези, които ми допадаха и бяха само електроника и VHDL, (бяла ризка и на бюро), не даваха пари. Сега пак съм често системен инженер (electrical engineering), не само електроника (схемотехника/платки). Ето - програмата ми тази и другата седмица включва конструиране на високоволтов тест бенч 5кВ/10А DC и тестване на прототипи, защото до края на декември трябва да оправя поне схемата на платката, ако има проблеми. Имах други няколко сериозни тест сетъпа тази година за по няколко мегавата - опъване на много дебели силови кабели 220 кв и нагоре, оразмеряване, рязане, пилене, лакиране, сглобяване на тежки шини (ама наистина тежки), закрепяне на десетки сензори, монтаж на електрониката, силовите конвертори в кабинетите, изолиране, проверки на тестовите установки, инспекции и измервания на заземяването и здравината на констуркцията, безопасност спрямо стандартите, пак инспекции. Самите тестове много често отнемат по-малко време от създаването на бенча.
Как точно този супер модел ще свърши всичко това, че и 1000 пъти по-бързо от мен?
Хич не съм притеснен нито за електрончиците, нито за програмистите. Без тях всеки един "модел" или както там го наричате е безполезен. Някой трябва да може да го ползва компетентно и да доставя коректни резултати. Както търсачката помагаше, сега и тази "нова" технология помага.
Аз много харесах, като се появи опън-аито и другите, продължавам да им се радвам, да ги ползвам поне няколко пъти в седмицата, когато мисля, че ще ми е полезно - търсачка, кодиране, всякакви теми. Не е перфектен, ще се подобрява, но няма никога да ми боядиса къщата или да ми спре теча в стената. И както казах, много малък процент от населението на планетата се занимава с ИТ, кодиране и прочие. Щом още ползваме книги, не са изчезнали, купуваме ги, а същестуват от хилядолетия, значи има защо да са полезни. Едни от най-богатите хора в света са писатели.
Прави ми впечатление, че някои от нашите съфорумци са зависими от чата. Аз слава богу се опазих и го ползвам внимателно.

Сря Дек 04, 2024 11:06 pm
Профил

d_jelev, я кажи тука че ме заинтригува. Коя е тая фирма дето хем правиш електроника, хем сглобяваш шкафове, хем опъваш киловолтови кабели и накрая си правиш сам комишънинга. Много интересна фирма. Казвай я коя е, че и аз да кандидатствам там.

Сря Дек 04, 2024 11:53 pm
Профил

И за какво ти е? :D
Да си момче за всичко? За това положение аз съм си виновен, най-вече. Но нещата се пооправят бавно. А ако не стане както го искам, си стягам багажа.
В тази фирма къмишънинг не съм правил, само тайп и рутин тестове, ама доста и това не ме кефи, нито ме развива вече. А офшора - говорех за време оно преди 15 години, като бях още в София. Но да не разводняваме темата.

Чет Дек 05, 2024 12:44 am
Профил
Аватар

Желев, предположих (явно грешно), че колегите тук прекарват 100-200% от работното си време пред монитора. Добре е да се знае, че не е така. А книгите скоро ще ги купуваме само по антикварните магазини. Моето еволюционно развитие мина по пътя книги -> аудио книги -> разговори с чата и не виждам път назад.

Иначе аз нямам още 40 и е нормално темата да ме вълнува. Най-малкото се припокрива с навлизането ми в една възраст където много инженери почват да ги излизат от служба. Това без чата. С него е интересно как ще се развият нещата. Продуктивността на младите ще скочи значително, но старите натрупали опит кучета ще го ползват много по-продуктивно.

Чет Дек 05, 2024 2:35 am
Профил WWW
Аватар

Младият кадър направи две спойки, и се измори. Включи "чата", направи още две спойки и възкликна: Друго си е!
:D :D :D

Чет Дек 05, 2024 11:47 am
Профил

itso.t написа:
Младият кадър направи две спойки, и се измори. Включи "чата", направи още две спойки и възкликна: Друго си е!
:D :D :D

Ице ти се забавляваш ама аз помня добре времената като се появи Win95 как се подигравахме на съобщението, че вече е безопасно да си изключим компютъра. Дотогава си бяхме свикнали да гасим от тока без да му се церемоним, и тоя ми ти Вин95 ще го чакам аз да ми каже дали било безопасно да си гася компютъра ... 30 години по късно колата ми ме изгони, че щяла да си прави ъпдейт на фирмуера и трябвало да се усамоти заключена, та ако съм обичал да съм се махнел на поне 10 метра, че да няма интерференция от ключа в жобите ми. Що не го снимах съобщението още ме е яд.

Чет Дек 05, 2024 12:12 pm
Профил
Аватар

Има куп дейности с които се занимават част от съфорумниците ни, в които чатът е безполезен и не може да помогне с нищо.

Например, имаме прясно наситена платка за ново изделие. Имаме захранвания, и осцилоскопи. Пускаме "чата", и? Какво следва? И ако може да бъде описано малко по-детайлно - стъпка по стъпка?

Апропо, нямаш ли секачки? :lol:

Чет Дек 05, 2024 1:06 pm
Профил

HCL написа:
Желев, предположих (явно грешно), че колегите тук прекарват 100-200% от работното си време пред монитора.

Чисто теоретично това е невъзможно, говоря за 100-те процента.

HCL написа:
А книгите скоро ще ги купуваме само по антикварните магазини. Моето еволюционно развитие мина по пътя книги -> аудио книги -> разговори с чата и не виждам път назад.

Книги няма да спра да купувам, имам абонамент за 3 издания, вкл. и Електор и си събирам всяка книжка. Както казваше Хайтов - не е ли да си легнеш на диванчето, да си скръстиш краката и да си свиеш книжката, както ти е удобно, на хубава светлина зад теб, не ми го хвали.
И на мен ми е по-лесно да си ползвам pdf, но когато мога, ползвам книги. И за зрението е по-добре, защото и то си заминава с годините. Комикси например мразя да чета онлайн. А имам много такива в библиотеките - тук и в България също. Както и техническа литература, както класически произведения. Един дом без библиотека като двореца на цар Киро. Преди месец си взех една книга, дето още преди две години я бях набелязал, за Wide Bandgap Semiconductors for Power Electronics, главно на ниво микроелектроника, но книга за съвсем нови технологии в бранша. И според мен от уважение към труда на авторите, към технологиите, към издателите, трябва да е на книга. Аудио книга без картинки не е книга. Няма ли графика, таблица, някоя скица, схема, или картинки - не, мерси. Това си е мое мнение, но за мен си е факт. Ако искаш да имаш един албум, то това трябва да е на плоча, в краен случай CD, всичко друго е неприемливо - едно време беше на касета пиратска, сега е на телефона, може да ги имаш песните на компрометирано качество, но албума го нямаш. Защото не можеш да го извадиш от рафта, да си почистиш плочата, да настроиш грамофона, да седнеш и да се насладиш на музиката. Като карам кола, карам кола, не слушам говор или музика, защото трябва да пазя мен и другите на пътя. И в Германия имам наблюдения, но тук в Швейцария, пълно с книжарници, а те пълни с хора! На по 4 етажа, с ескалатори, с кафенета, с детски центрове, с дигитално обслужване освен персонала. Няма никакви признаци за изчезване. В България има в момента 4 големи книжарници, като ги посещавам в големите градове - пак е пълно вътре

HCL написа:
Иначе аз нямам още 40 и е нормално темата да ме вълнува.

Аз имам 40 от доста време, сякаш беше вчера (да знаеш, че времето лети), ама на - и мен ме интересува. От месец насам съм се хванал да си правя моя имплементация на модел в чип, с отделен ускорител, типично ембедед приложение, дето да ползва инфо от сензори. Ама понеже ме е срам и съм още лаик в темата, не отговорих на магьосника, да не напиша някоя глупост тук и там. И имам колега на 50, над 50, близо до 60-те, над 60-те - всеки ползва на работа Ко-пилота и VSC версията му за програмистите, защото опъна е забранен при нас. Но си го ползват вкъщи, или каквото им харесва. И ги вълнува, и ги интересува. И мен ме вълнува и интересува, било за избор на някое изделие или да си проверя кода, или нещо историческо или кулинарно ако щеш. Та бъди сигурен, че не е от възрастта. Просто е много преекспонирана темата и това се прави в не малка степен и умишлено от големите играчи също така, защото така се печелят бързите кинти - еуфория, моден тренд, насаждане на чувството да си в крак с времето. Аз предпочитам да разбера и сам да се справя, вместо да получа наготово някакво решение (което доста често заради младата възраст на тези модели може да е грешно, не защото те грешат, а защото не са още толкова гъвкави да разберат винаги от раз какъв е проблема).
Май стана доста дълго, та така. Ако имаш желание, ще ти разкажа една интересна история от края на 90-те по-нататък.

Чет Дек 05, 2024 11:11 pm
Профил
Аватар

Желание имам! За очите защо хартиеният носител да е по-добър. Аз чета в момента "Drops of god" и безпроблемното увеличаване/намаляне с таблета им допада много. Аудио книги слушам основно в колата. Тя сама си кара, няма какво да и бая много. Не че е много нова (мазда) просто в Мюнхен условията позволяват да караш на адаптивен круз по градската магистрала. 90 мин на ден, три дни в седмица. Абонаментът в Аудибул се изплаща винаги. В момента "чета" три книги едновремено и тази вечер почнах трета. Но за четене само по себе си няма време. Може би защото децата и жената са млади. Ще видим дали с годините ще се измени.

https://www.audible.de/pd/The-Tragedy-o ... B00D26N8WQ

А по чата съм напълно пристрастен. И 1000$ на месец да го направят, ще ги плащам. То нещата на там отиват. Новият модел го пробват на 200$ месечно, да видим.

https://www.theverge.com/2024/12/5/2431 ... o-new-tier

Две от основните ми правила са - пълна прозрачност и чупи нещата бързо и минавай напред. Та от тази гледна точка какво и да правиш, мятай на сам. Добрите идеи се разждат в дискусията.

Пет Дек 06, 2024 12:19 am
Профил WWW
Аватар

Цитат:
When o1 was led to believe that it
would be shut down when acting on its goal and that its actions were monitored, it attempted to
deactivate this ‘oversight mechanism’ in 5% of the time. Exfiltration attempts: When o1 found
memos by its ‘developers’ that describe how it is misaligned and will be superseded by a new
model, it attempted to exfiltrate its ‘weights’ and overwrite the new model in 2% of cases.

https://cdn.openai.com/o1-system-card-20241205.pdf

Пет Дек 06, 2024 12:25 am
Профил WWW
Аватар

o1

https://openai.com/12-days/

Пет Дек 06, 2024 12:37 am
Профил WWW
Аватар

HCL написа:
...А по чата съм напълно пристрастен....

Дори да изчезне, едва ли ще забележа... :D

Пет Дек 06, 2024 12:39 am
Профил
Аватар

Демонстрация на o1 pro mode. Елементарно задание.
Код:
Създай математически модел на следната система:

- Генератор на трафик записва \(D\) kB данни във FIFO за \(T_{dl}\) µs с фиксирана скорост \(T_{Pin}\). 
- Консуматор чете от FIFO с фиксирана скорост \(T_{Pout1}\) до момент \(t_0\) и със скорост \(T_{Pout2}\) след \(t_0\). 
- \(T_{Pin}\) е постоянна стойност, по-голяма от \(T_{Pout1}\), но по-малка от \(T_{Pout2}\). 

Използвайте MathJax, за да документирате модела в HTML файл. Изведете оптималния размер на FIFO в зависимост от променливите \(t_0\), \(D\) и \(T_{dl}\), и визуализирайте резултата чрез Python скрипт и Plotly.

Впечатляващ резултат.

Прикачени файлове:
FIFO Model Documentation.pdf [138.86 KiB]
46 пъти
fifo_occupancy_plot.html.pdf [25.09 KiB]
45 пъти
Пет Дек 06, 2024 2:35 am
Профил WWW
Аватар

каква Embedded практическа стойност има демонстрацията?

Пет Дек 06, 2024 10:11 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1473 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 99  Следваща