Отговори на тема  [ 1473 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 99  Следваща
ChatGPT 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: ChatGPT
HCL написа:
Кой рисърчва в днешно време без чата?

Въпросът ти звучи като: В днешно време кой не слуша чалга? :lol:

Сря Дек 04, 2024 12:35 pm
Профил
Аватар

Чата най-много го използвах на тема: "Биохимия на Епилепсия"
( нямам такава, просто се налагаше )
и то когато "забия" от незнание, очаквах да ми подхвърли "сламка" информация за последващ рисърч и анализ на данните

или ... да му задам някъв "прост" на вид въпрос, щото ме мързи да "питам" Гугъл
За програмиране - забрави ... питал - видял

Сря Дек 04, 2024 12:45 pm
Профил ICQ
Аватар

преди малко ( не бях се сетил до сега, а и не ми се налага вече )
Добре се справи с данните ... бях събрал за 4 години статистика: време/дата между епи. припадъци
Дадох му картинка/скриншот от ексел ... дати и чарт и прост въпрос за анализ
Екстрактна от картинката данните и направи "задоволителен" средно статистичен анализ
и заключение - подобрение :D

Сря Дек 04, 2024 1:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Ако не сте чели „Дилемата на иноватора“ (The Innovator's Dilemma) от Клейтън Кристенсен (Clayton M. Christensen) ви го препоръчвам горещо. Като инженери, сме изправени пред класическата дилема на иноватора. Съществува нова, по-евтина, но по-малко зряла технология, която застрашава нашите високопечеливши работни места и пазарна позиция. Въпросът е дали ще рискуваме краткосрочните си заплати и ограниченото си време за да приемем и развием тази технология, или ще останем на текущата си позиция и ще рискуваме да изостанем, докато тя се развива.

Последната седмица видях модел, които когато излезе на пазара, ще може да прави 99% от това което всеки съфорумник прави ежедневно на работното си място. За 1/1000 от времето.

Сря Дек 04, 2024 1:14 pm
Профил WWW
Аватар

Цитат:
ще може да прави 99% от това което всеки съфорумник прави ежедневно на работното си място.

да броузва Али-то - нящо да си купи

в момента НЯМА AI който да замени "съфорумник", по простата причина -
машината няма ИДЕИ и няма да има много много време...

чел си книга на някой "умник"(добър разказвач) който използва понятието AI за да си продаде книгата
в момента AI е просто средство за бързи печалби ( шарен маркетинг ) и нищо повече

Сря Дек 04, 2024 1:21 pm
Профил ICQ
Аватар

HCL написа:
...Последната седмица видях модел, които когато излезе на пазара, ще може да прави 99% от това което всеки съфорумник прави ежедневно на работното си място. За 1/1000 от времето.

В коя от дейностите които може да извършва всеки от нас ще ни отмени чата?

Сря Дек 04, 2024 1:55 pm
Профил
Аватар

HCL написа:
Последната седмица видях модел, които когато излезе на пазара, ще може да прави 99% от това което всеки съфорумник прави ежедневно на работното си място. За 1/1000 от времето.

Когато почнем да виждаме нови "съфорумници" да изразяват крайни мнения в темата за международните въпроси... game over :)

Сря Дек 04, 2024 2:15 pm
Профил
Аватар

Книгата е от 97 и е фундаментална в бизнес средите. Няма нищо общо с ИИ като тема.

1. Дефиниция на система по задание
2. Извличане на математически модел описващ системата
3. Създаване на програмен модел за използване в симулации
4. Валидиране на програмния модел
5. Дефиниция не необходимите симулации за да се оптимизират параметрите на системата по задание
5. Анализ на резултатите от си симулациите и формулиране на препоръки за оптимизация
6. Създаване на интерактивна документация

Сря Дек 04, 2024 2:21 pm
Профил WWW

itso.t написа:
В коя от дейностите които може да извършва всеки от нас ще ни отмени чата?

В писането на код примерно. Преди 6-7 години работих за Colins Aerospace сега е част от Raytheon, тогава много се говореше за model based coding, т.е. задаваш модел или aлгоритъм в Матлаб да речем и ти се генерира код на съответния език, системните инженери и производните им потриваха ръце, защото нямаше да имат нужда от програмисти, но тогава се оказа че тия генератори вкарват много талаш в кода и пак си иска програмист за оптимизирането му. Но сега с чата играта коренно се промени.

Сря Дек 04, 2024 2:32 pm
Профил

Тъпанчев тук се оправя добре:

https://theyseeyourphotos.com/

Сря Дек 04, 2024 2:48 pm
Профил

Добре де, кой чат точно използвате за писане на код, който е в състояние да свърши някаква работа?

Аз до момента поне не съм попадал на такъв.

Чата дава идеи по дадени въпроси, генерира и код, който в не-малко случаи е добра основа за модифициране, за да става за нещо след това, но да свърши нещо от-до - поне аз не съм виждал. А вие виждали ли сте?

Според мен чата е много полезен и пести време на хора, които могат да си свършат работата и без него. Т.е. хора, които са наясно с материята и могат да "хванат" халюцинациите му и да го попитат конкретно за тях (обикновено след което той веднага се коригира) или да ги скипнат и да продължат нататък.

Дайте пример за чат, който да може да пише код на C/C++ примерно и да върши от-до (или частично) някаква работа по писане на код, без да има нужда от коренни модификации след това?

Сря Дек 04, 2024 2:59 pm
Профил
Аватар

Най-доброто, публично достъпно в момента е OpenAI o1-preview. По-късно този месец ще излезе пълният модел. Сериозните проблеми се решават от няколко такива модела, всеки изпълняващ отделна функция и им трябват няколко стотин итерации да достигнат до решение. Описанието на проблемите трябва да е формално, но е допустимо да не е пълно.

До година-две ще излязат първите продукти за крайния потребител-програмист. До три-четири години професията програмист няма да я има. Както днес няма леки да перфорират карти. Броят на системните инженери обаче ще нарасне значимо. Съответно качеството на продуктите ще скочи до небесата. Много фирми работещи с големи марджини днес ще бъдат изместени от по-малките си и адаптивни конкуренти.

Сря Дек 04, 2024 3:13 pm
Профил WWW
Аватар

HCL ... около 5 години изучавах работата на Невроните ( защото се налагаше )
и Човечеството знае: Как работи неврона? Колко знания имаме? ( да да копираме работата му )

Прашинка от целия пясък на плажа... ( цитирам ChatGPT )

С тази "прашинка" нито един програмист ( и който и да е ) няма да остане без работа в близкия ВЕК
Тази "прашинка" в момента е само "тайнственост" с която хитрите измамници целят бързи печалби

Последна промяна TheWizard на Сря Дек 04, 2024 3:24 pm, променена общо 3 пъти

Сря Дек 04, 2024 3:21 pm
Профил ICQ

emilvtc написа:
Добре де, кой чат точно използвате за писане на код, който е в състояние да свърши някаква работа?

Аз до момента поне не съм попадал на такъв.

Чата дава идеи по дадени въпроси, генерира и код, който в не-малко случаи е добра основа за модифициране, за да става за нещо след това, но да свърши нещо от-до - поне аз не съм виждал. А вие виждали ли сте?

Според мен чата е много полезен и пести време на хора, които могат да си свършат работата и без него. Т.е. хора, които са наясно с материята и могат да "хванат" халюцинациите му и да го попитат конкретно за тях (обикновено след което той веднага се коригира) или да ги скипнат и да продължат нататък.

Дайте пример за чат, който да може да пише код на C/C++ примерно и да върши от-до (или частично) някаква работа по писане на код, без да има нужда от коренни модификации след това?

Емо, аз ползвам платен ($10) github copilot във VSCode за:
- интелигентен autocomplete - обикновено генерира няколко реда правилен код само според контекста където се намира курсора включително хубави коментари и лог съобщения. Това без значение от езика.
- разясняване на код - тъй като не знам питон или пък там хилядите тест скриптови езици го ползвам да ми обясни това което не ми е ясно. Справя се повече от добре.

Има алтернатива - cursor.com - която не съм пробвал но май прави същото къде по добре, къде по зле.

Сря Дек 04, 2024 3:22 pm
Профил

HCL написа:
Най-доброто, публично достъпно в момента е OpenAI o1-preview. По-късно този месец ще излезе пълният модел. Сериозните проблеми се решават от няколко такива модела, всеки изпълняващ отделна функция и им трябват няколко стотин итерации да достигнат до решение. Описанието на проблемите трябва да е формално, но е допустимо да не е пълно.

До година-две ще излязат първите продукти за крайния потребител-програмист. До три-четири години професията програмист няма да я има. Както днес няма леки да перфорират карти. Броят на системните инженери обаче ще нарасне значимо. Съответно качеството на продуктите ще скочи до небесата. Много фирми работещи с големи марджини днес ще бъдат изместени от по-малките си и адаптивни конкуренти.

По дълбоко е. Тези генеративни модели работят със някакъв стрийм като вход / изход т.е. закачаш му на входа микрофон, камера, че и каквито сензори се сетиш - а на изхода екран и тонколона/слушалки и си готов със всякакви приложения. На практика няма да се налага да се прави софтуер за конкретен проблем - просто му казваш на Тъпанчев какво искаш да стане и той го прави. И това ще стане най вероятно в близките 5-10 години ако се запази сегашният темп на развитие. Или по скоро ако някой вкара ИИ-то в безкраен цикъл да се самоусъвършенства само без да се налага някой да му бае. Ицо трябва да е готов със секачките, че Терминаторите идат. Та начина на общуване с компютрите ще се промени и това ще промени и ежедневието ни. Едва ли някой от нас е предполагал 80-те или 90-те как ще се отразят смартфоните на ежедневието ни следващите 20 години. Те такова ще е и с ИИ.

Дотук добре. Но за нас мисля, че няма да има голяма драма и ще си се пенсионираме по живо по здраво защото ИИ все още не може да дебъгва засукани проблеми И не може сам да се навърже със все сензори т.е. това което Жоро Магьосника прави в момента ще си ни храни без проблем. Да му мислят операторите на ИДЕ дето влачат ГУИ компоненти с мишката, при тях ще е зора. Който дебъгва със скоп и ЛА няма да остане гладен.

Сря Дек 04, 2024 3:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1473 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 99  Следваща