Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Ценерови бариери 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Ценерови бариери
Постановката е следната :
Трябва да врема сигнал от един трансмитер за налягане, който се намира в зривоопасна среда. Захранването му е 24V, a изхода 4-20mA. Знам, че трябва да се използват ценерови бариери за захранването му, но не знам точно какви и как да ги изчисля. Ако някой се е занимавал с подобни неща или има литература по темата моля да помогне. :)

Сря Окт 11, 2006 1:39 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Дай означението на средата, ще ти пратя сметките и изискванията. Ама след понеделник, щото сега гася пожар...

Сря Окт 11, 2006 1:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Средата е метан

Сря Окт 11, 2006 1:52 pm
Профил

Мнение 
Виж си ЛС.

Сря Окт 11, 2006 7:55 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Много лесно могат да се направят ценерови бариери, но това не решава проблема. Ако стане някой гаф, макар и да не си виновен, за тия бариери ще се хванат, защото не са минали изпитания. А да минаваш изпитания за няколко ценерови бариери мисля, че не си струва. Решението е покупка на такива със съответния знак Ex.
Мисля, че видът на взривоопасната среда няма отношение към напрежението и вероятно и тока на ценеровите бариери. Все пак ,ако имаш намерение да правиш бариери, консултацията със специалист е задължителна. Препоръчвам г-н Заимов, МГИ ( сега май е университет МГУ) - лаборатория по взривозащита. Там могат да се направят изпитания и да се даде сертификат. Задължително трябва да знаеш класа на помещението , защото ще му е необходим.
"Връзването на гащите" в такива случаи според мене е задължително. Преди няколко години направих една регистрираща система , след което научих, че средата е взривоопасна. Наисах на предприятието едно хубаво писъмце и изключиха системата. Не се стигна до изпитания за взривозащита ( щях да ги мина много лесно), по простата причина, че документите за помещенията се бяха загубили и нямаше кой да удостовери класа на взривоопасност . Добре, че вече си бях взел парите. :)

Сря Окт 11, 2006 8:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]