Много лесно могат да се направят ценерови бариери, но това не решава проблема. Ако стане някой гаф, макар и да не си виновен, за тия бариери ще се хванат, защото не са минали изпитания. А да минаваш изпитания за няколко ценерови бариери мисля, че не си струва. Решението е покупка на такива със съответния знак Ex.
Мисля, че видът на взривоопасната среда няма отношение към напрежението и вероятно и тока на ценеровите бариери. Все пак ,ако имаш намерение да правиш бариери, консултацията със специалист е задължителна. Препоръчвам г-н Заимов, МГИ ( сега май е университет МГУ) - лаборатория по взривозащита. Там могат да се направят изпитания и да се даде сертификат. Задължително трябва да знаеш класа на помещението , защото ще му е необходим.
"Връзването на гащите" в такива случаи според мене е задължително. Преди няколко години направих една регистрираща система , след което научих, че средата е взривоопасна. Наисах на предприятието едно хубаво писъмце и изключиха системата. Не се стигна до изпитания за взривозащита ( щях да ги мина много лесно), по простата причина, че документите за помещенията се бяха загубили и нямаше кой да удостовери класа на взривоопасност . Добре, че вече си бях взел парите.