|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Чет Юли 30, 2026 9:28 am
Платкаджийници и фирми за насищане
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Платкаджийници и фирми за насищане
Вместо да коментираш неща, които не разбираш, защо не хванеш поялника и да си запоиш платките на ръка?
|
| Вто Дек 03, 2024 6:18 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30693 Местоположение: София
|
Това е една основна грешка, типична за хора които нямат достатъчно опит в определена сфера. Ще дам друг пример, от години много хора са задавали въпроса защо нямате ваше шийт метал производство. Няколко пъти дори се е дискутирало вътрешно, и всеки път съм бил против. Не е въпросът да инвестираш 4-5 млн, това е лесната част. Но от там започват всички проблеми. Да речем, опит, технология, специфики, това ще го нагодим. Но има следните въпроси - можеш ли да осигуриш достатъчно натоварване - какво оборудване е нужно за да задоволяваш твоите тех ологични нужди. В случая дали нещата се свеждат до лазер и ъпкант, колко ...неее трябва и шанца, трябва машина за крепежи, трябва заваръчни, трябва....трябва много. - какво оборудване е нужно за да имаш нужната производителност. Предвидим ли е бизнеса в дългосрочен план, не ...можеш ли да осигуриш равномерно натоварване ...не ...т.е. за да задоволи нуждите ще ти трябва повече оборудване, не един а два лазера, повече ъпканти и т.н. - след това, какво го правиш това оборудване и хора когато не са ти нужни ?
Като цяло отговора на всичко това е, за да е изгодно просто започваш друг бизнес, развиваш го като друг бизнес, намираш си клиенти и т.н. ...но това си е друг бизнес, това ли търсиш ? Ако не забрави, просто не става. Мислиш че IBM са тъпи ? Дори и в най-силните им годи и са нямали нито платкаджийници, нито монтаж, нито шийт метал.... И сега, според мен инвестицията в читава линия за насищане и всичко свързано е по-голяма от тази във фабрика за шийт метал. След това идва момента с платките, от къде идват .. или и платкаджийници ще правим ? Има фирми които са се специализирали, инвестирали и предлагат качествени услуги, Индустриални Технологии например. Да става бавно, по същите причини, не могат да си позволят инвестиция в машини които са натоварени на 10-15% ...
|
| Вто Дек 03, 2024 6:29 pm |
|
 |
|
maiden
|
Просто си помислих че има предприемчиви хора тук. Все пак тук всички сме в сферата на технологиите. Това значи излишък на пари. Ако не значи излишък на пари, значи технологиите не са твоето място. Занимаваш ли се с технологии, ти трябва да имаш кеш за проекти. В този ред на мисли 50-100 човека винаги може да си направят място да тестват, да асемблират.
Рано или късно ще се разрасне и ще се се направи асемблиране.
Ако си много добър специалист на заплата от по 8000 лв, ти трябва да даваш 500 лв за такива общи каузи, ако пък изкарваш 20 0000 тогава 1000 лв.
Не случайно Иво Христов казва че това е територия със затихващи функции. Вече дори и и хората които изкарват пари си гледат предимно своята кожа. Аз какво да кажа , че изкарвам 20 хиляди месечно и че плащам 1000 месечно данъци. Да призная че съм умен?
Територията си е със затихваши функции. Тук основно пишат хора , които работят на Запад. Може ли форум за електроника, програмиране, нито един представител да не се е явил за 25 години и да каже наемам кадърни хора. И не просто да ги наемем, а да им даваме 4000 евро стартово. Форума да не е достатъчно силен за да не може да си напраиви смд линия. Това е позорно. Това е резултал на 35 годишното клатене в капитализма.
|
| Вто Дек 03, 2024 6:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Всеки работи в някаква сфера, насищането на платки е услуга, както много други неща, трябва ти комтър не си проектираш твой, трябва ти кола не си проектираш твоя, искаш пица, поръчваш от пицария не си отваряш пицария .... А това за парите си в голяма грешка, няма фирма която да има излишни пари, термин като излишини пари няма. Когато говорим за инвестиция, следват няколко въпроса, къде ще ги инвестираш, защо не в основният ти бизнес а ще отваряш нов ? Каква е възвращаемостта от този бизнес. Не правиш инвестиции просто защото ти се иска. Какъв е бизнес плана, възвращаемостта може да не е в пари, може да е някаква индиректна но трябва да я има.
|
| Вто Дек 03, 2024 7:22 pm |
|
 |
|
maiden
|
Оф не ми се занимава
|
| Вто Дек 03, 2024 7:25 pm |
|
 |
|
ToHu
|
На теб не ти се занимава да обосновеш и защитиш идея, какво остава за организация на нещо такова. Не го приемай като нападка, просто факт, ако някой просто извади едни пари и ги даде за нещо такова без да пита, да иска обосновка и т.н.или е глупак, или дава чужди пари, или тия пари ги е изкарал без грам труд. Ако някой има идея за нещо и е сериозен в нея трябва да е готов да обоснове и защити тази идея.
|
| Вто Дек 03, 2024 7:56 pm |
|
 |
|
maiden
|
Толкова ли ние болно обществото, че младежи да ходят да теглят кредити за тухли. да дават по 100 хиляди лв в Исторически парк или ротаткивки. а тук уж изявени от 20 години форумисти да не може да дадем по 5000 лв, и имаме по половин милион/ за една проста смд линия. Форума е хиляди хора, нужни са само 100. Много е тъпо това. Срамно е. България си заслужава тъпотията. Само да кажа на олигофрените които отидоха да работят на Запад за високи заплати- Споко мен, от България изкарвам 20 хиляди месечно. Не съм по-умен от теб, просто не съм дебил. To е въпрос на акъл в крайна сметка. Да закриваме България. Наздраве!
|
| Вто Дек 03, 2024 8:14 pm |
|
 |
|
syscop
|
ToHu искаше да каже, парите за линията не са основния проблем. Въпросът е като има линията какво ще прави тя. Ако е натоварена (5-10)% - парите са хвърлени на вятъра. Има си режийни разходи, които си вървят без значение дали машините работят или не - някой трябва да ги плаща.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Дек 03, 2024 8:22 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Майден, разбирам ти гледната точка, но ти подхождаш грешно. Всеки от нас би "инвестирал" в доходоносен проект, но това, което се опитват да ти обяснят колегите по-горе е, че линията сама по себе си не работи, трябват човечЕта с умения. А освен човечЕтата, имаш и един куп други фиксирани разходи, които за съвременна линия за асемблиране не са никак малки.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Дек 03, 2024 8:26 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ти пак не искаш да разбереш, не е въпроса в парите, въпроса е какво ще се постигне? Ти наясно ли си с целият процес ? Аз лично съм наясно само с основни неща, има много тънкости и повярвай те са от значение. Отделно една линия и една печка не прави нищо. Колко голяма машина предлагаш да се вземе ? Каква ще е печката ? Какъв ще е принтера. Каква ще е инспекцията, каква ще е вълната защото не може да нямаш и вълна ...и много още. Нещата изобщо не са прости, всъщност за доста сложни. Остави финансовата изгода, това е невъзможно, но да речем гоним удобство и качество ...как го постигаме това качество. Не е въпросът в парите, а какво ще се постигне с тия пари, и много вероятно в една такава схема нищо, ще се изхарчат, ще се вземе нещо и дори може да не насити и една платка, или в най-добрия случай някой от време на време ще го изпозлва с доста съмнителни резултати. Тука има хора които са доста навътре в процеса но ми се струва и те не биха се захванали с подобна авантюра.
|
| Вто Дек 03, 2024 8:29 pm |
|
 |
|
maiden
|
Хората казват "смятай каква страна имаш по това дали членовете и може да се обединят" България е периферна дъжава със затихващи функции. Дори и да предложиш на някой да развиваш нещо в България, той ще махне с ръка. И все пак това е такъв форум. Ся какво трябва, на неуките да размахвам извлечения за 20-30 хиляди месечно? Ами не, няма нужда. Неуките ще си останат неуки, България ще продължава в небитието на държава със затихващи функции, работещите на Запад ще продължат да работят за добра заплата, докато не се обърне палачинката. В крайна сметка ти си това което можеш. Без да има нужда някой да те продава. Ти може да струваш и 100 000 лв месечно, но да не знаеш.
Това беше социален експеримент. То е ясно че Тръмп и Путин ще пишат на салфетката. Представяте ли си като нация, вече 25 години да не може да имаме произвоствена линия за платки на най ниски цени. А пък отишли там на Запад изкарват по 5-6000 евро и се чувстват щастливи. Ехоо, събудете се! Няма значение къде си.. И тук може да се изкарват 20-30 000 лв месечно и никой копче не може да ти каже.
|
| Вто Дек 03, 2024 8:59 pm |
|
 |
|
ToHu
|
На различни езици говорим очевидно. В България се развиват много неща, вкл.има и 10-на фирми точно в тая сфера, като според мен покриват пълният спектър от нужди. Имаш големи като Тремол и Сентилион, имаш малко по малко като индустриални технологии, имаш Микрон които го предлагат като съпътстваща услуга, също и комет които го предлагат като съпътстваща услуга, има и още няколко. Каква конкретно е целта на едно такова начинание ? Развиват се неща от които има смисъл, какъв е смисъла в това ? Искаш да направиш сериозен бизнес, ако е това ти трябват не 500 Хил а 50 млн, поне, ако искаш да правиш сериозен бизнес, разбирай да излезеш на външни пазари, да привлечеш сериозни клиенти. Искаш да се конкурираш с някои от местните , с кои точно ? И като се конкурираш с тях как ще спечелиш от това нещо, и как като цяло това ще подобри условията за бизнеса ? Искаш да осигуриш такава услуга за малките фирми, как ще им помогнеш, ценово не можеш, ще си много по скъп защото нямаш обем, а това са ежечасни разходи 24/7/365. Ако пък искаш да ги подпомагаш и финансово от къде пари за такива помощи ? Много неща с правят в България, но за някои определени просто няма смисъл. P&Р машини се намират за без пари и то читави, е искат малко постигане, по търгове могат да се купят за по 20-30 Хил, и от там на къде ? Ако беше казал дай да се съберем 100 човека да си направим ЕМС лаб някак по-разбираемо, ама линия за смд ...кого точно подпомага ? Да речем имам я, и защо да се занимавам аз като мога да ги пусна тия платки в Индустриални ? За да се чудя тва що не се запои ? Да си изгубя 2 дена да правя нещо което не ми е работа ? А пък ако искаш да е много евтино Китай, повярвай, и 100 млн да налееш, и като бизнес да го развиеш пак ще ти е по-скъпо от това да насищаш в китай,целия пазар на ЕС да вземеш пак ще ти е по-скъпо, т.е. от това не може да икономисаш. Тия фирми ги има защото има ниши, ама тия ниши са вече заети, аз нямам зор да се конкурирам във вече конкурентна среда, никой не печели от това.
|
| Вто Дек 03, 2024 9:49 pm |
|
 |
|
maiden
|
Тони, то не е да се конкурираш. Ти си типична западна школа. Страната ти е на прифронтова линия, почти директна война с Русия, ти си мислиш за конкурентноспособност и фирми. Европа умря, едва ми дава 4000 евро заплата, а трябваше да ми дава 15000 евро месечно, за 20 години знания и това което направих за нея. Използвачи. На салфетката няма неща като икономика, дали са Сталин или Чърчил, или Путин и Тръмп все тая. Българите пак ще го разберат по трудния начин.
Последна промяна maiden на Вто Дек 03, 2024 10:29 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Дек 03, 2024 10:22 pm |
|
 |
|
Pif
|
Навремето един мъдър приятел казваше - вещите ни принадлежат точно толкова колкото и ние на тях. Имам ПнП линия. Седи на село в плевнята. Става за моторчета и някой стар чарк дето няма от къде да се поръча. Става и да се събере и пусне да работи. Само дето това е ниско доходен, ниско квалифициран труд. Ако успея да я натоваря на 100% не мога да си докарам печалба 2-3к на месец. Дори да имах рентген и АОИ и т.н. После следва ИСТ, стенсил принтер... Само пастата не мога да си позволя да купувам. Хубавата паста има кратък срок на годност. Отвориш ли я и след седмица вече е стара. За хубаво печене си трябва и азот. Това си е цяла индустрия а печалбите са малки. Да не говорим за зареждане на компоненти и държане на компоненти в наличност. Който не е пускал платка през ПнП той не знае каква разправия е правенето на програма и настройката. Отнема по няколко дни ако е по-чанчава платката. И има доста брак докато уцелиш температурните профили особенно ако е двустранно насищане и хай-спийд с много маси. Затова си има фирми специализирани в такива дейности. Има за малки серии има и за големи. По 1-2-3 стотинки на компонент колко платки трябва да наситя днеска за да си изкарам заплатата? А това дето някой идва и сам си прави всичко е като да искаш да имаш операционна и сам да си правиш операция. Или защо не идеш сам да се снимаш на рентген или да се гледаш на ехограф. За по-евтино. Колко му е да извадиш на жена си апандесита или да и направиш пломба на зъба в споделена операционна / споделен зъболекарски кабинет.
|
| Вто Дек 03, 2024 10:29 pm |
|
 |
|
maiden
|
Най-хубавото на всичко, е че Европа умря безславно. По добре ужасен край, отколкото ужас безкрай. Така е като не помниш историята. Сега всеки българин, който има технологична фирма може да я измести към Азия. Като топъл хляб ще те лапнат.
Последна промяна maiden на Вто Дек 03, 2024 10:49 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Дек 03, 2024 10:45 pm |
|
|