|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:35 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
Захранване на монофазен и трифазен инвертори и от солар
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
 Захранване на монофазен и трифазен инвертори и от солар
Въпроса ми на пръв поглед изглежда прост, но май не е точно така.
Имам чуденка как най-просто да захраня едновременно от соларен микроинвертор две честотни управления - едно монофазно и едно трифазно. Идеята съм я споделял тук и преди, като тя е DC изхода на соларния микроинвертор да се свърже с DC бъса на инвертора. Идеята е монофазния инвертор захранен с AC ~220V да се захранва с 320V и през DC бъса си от соларния микроинвертор. Без соларен микроинвертор на DC бъса ще има AC ~220V * 1.414 = 311V DC. Идеята е като има слънце, соларния микроинвертор да поддържа на DC бъса 320V (с 9V повече от изправеното мрежово напрежение). Така инвертора ще се захранва само от солара. Когато слънцето намалее, соларния микроинвертор няма да може да поддържа 320V а по-малко, но това напрежение никога няма да падне под 311V DC, защото мрежата през греца няма да позволява това.
Аналогично и с трифазния изправител, само че там на ДЦ бъса соларния микроинвертор ще трябва да поддържа 560V DC (при изправено мрежово напрежение през мрежовия трифазен двупътен изправител 537V DC).
Та въпроса ми е как с един соларен микроинвертор да захраня едновременно и трифазния и монофазния инвертори?
Допустимо е трансформатора на соларния микроинвертор да има вторични намотки колкото и каквито трябва. Соларния микроинвертор е Full Bridge Fhase Shifted прав преобразувател.
Ясно ми е , че при повече от една вторични намотки няма как да се поддържат и двете изходни напрежения стабилни. Т.е. обратната връзка по напрежение ще е само от едното вторично напрежение.
(Мисля за някакъв вариант ако DC е възможно да се стабилизира високото напрежение (560V DC) , като то да се получава като сума от ниското изходно напрежение (320V DC) към което да се добави някак си през втората вторична намотка на микроинвертора още 240V DC. .... целта е изходните напрежения възможно най-малко да се променят в зависимост от товарите им ...)
Можете ли да ми дадете някаква идея как да стане това? Т.е. какво да има в квадратчето с питанките от схемата?
|
| Вто Ное 26, 2024 7:05 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
 Re: Захранване на монофазен и трифазен инвертори и от солар
Не мисля, че те разбирам добре. Говориш за това да захраниш монофазния инвертор директно от DC бъс-а на соларния, а си начертал друго. DC бъс-а на соларния не го знам колко е, но схемата, която си дал ще ти изведе 230VAC(след филтрация и т. н. разбира се). На тези 230VAC можеш да си сложиш един изправител и един траф. През Грец-а ще се рахранва монофазния инвертор. Транфа ще е повишаващ 230-380. И след него грец. Ако имаш достъп до DC бус-а на соларния инвертор и той е на 300V можеш да захраниш малкия монофазен инвертор от там(стига да не смущава работата на соларния). Поздрави!
_________________www.elkran.com
|
| Вто Ное 26, 2024 8:35 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Не съм начертал как соларния инвертор е свързан към монофазния мрежов инвертор. Ако трябва да захраня само монофазния мрежов инвертор и от соларния (освен от мрежата) - директно ще проектирам соларния микроинвертор да вади на изхода си 320V DC и директно ще го свържа към DC бъса на монофазния мрежов инвертор.
Аналогично ако трябва да захраня само трифазния крежов инвертор и от соларния (освен от мрежата) ще проектирам соларния микроинвертор да вади на изхода си 560V DC и директно ще го свържа към DC бъса на трифазния мрежов инвертор.
Въпроса е как да проектирам вторичните намотки на трафа, изправителите и т.н. на соларния микроинвертор, за да захранвам едновременно и двата мрежови инвертора, които в същия момент са свързани и към мрежата, както съм ги начертал на схемата.
|
| Вто Ное 26, 2024 8:59 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Няколко неща за размисъл. - Захранващата мрежа по стандарт уж е 220V, ама май негласно е станала 230V (+/- 10%). Откъдето: 230 * 1.1 * 1.41 = 357V. - Сигурно ли е, че инверторите ще работят без променливо напрежение (че не следят наличие на AC)? - Няма ли да е по-изгодно икономически (разбирай и като време) да уеднаквиш инверторите - два монофазни или два трифазни?
|
| Сря Ное 27, 2024 1:46 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Ицо, прави си за толерансите на напрежението в мрежата. Не го споменах нарочно, за да не усложнявам питането си. В другата тема в която бях споменал тази идея коментирахме, че соларния инвертор ще регулира DC изхода си да е с няколко волта над максималната стойност на синусоидалното мрежово напорежение.
Относно инвертора за моторите - този който имам няма PFC на входа си и не се интересува от това дали има или няма мрежово напрежение, за да работи. Предполагам, че инвертори които са с PFC или са с вграден BOOST за да могат от монофазно 220V да захранват трифазен 380V мотор ще се интересуват, но това трабва да се провери за конкретните модели.
Май задачата ми няма решение.
Ще обмисля вариант монофазния мрежов инвертор с 220V sin изход да се захранва не от изправено мрежово 220V, а от изправено мрежово 380V. В този сличай той ще трябва от DC 560V да направи sin 220V 50 Hz. По този начин DC бъсовете на двата мрежови инвертора ще се свържат паралелно и соларния микроинвертор ще има само един изход за 560V DC.
|
| Сря Ное 27, 2024 9:20 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Задачата има решение, но не ми е ясно с какво точно разполагаш. Искаш сам да си правиш инверторите или искаш да напаснеш готови?!
_________________www.elkran.com
|
| Сря Ное 27, 2024 10:20 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Соларния инвертор ще е моя направия, мрежовите мисля да са стандартни, които могат да работят и без AC напрежение захранени през DC бъса си.
|
| Сря Ное 27, 2024 10:39 am |
|
 |
|
Pif
|
Задачата е много проста и има много просто решение. Иска се малко модификация на монофазния инвертор. Слагат се 2 кондензатора последователно като средната точка се вързва на нулата. Соларния инвертор дава +/- 320 (350). Така на този двуполярен ДЦ бъс слагаш колкото си искаш неща. Когато ти трябва 220 - взимаш средна точка и едно рамо на мост. Ако ти трябва трифазно - взимаш от 3 полумоста. Така ти се опростява и монофазния инвертор. Но това ще работи само ако винаги имаш трифазно захранване. Според мен повече зор ще видиш с МПТТ тракера и микроинвертора. Преди години трябваше да правим нещо подобно само дето и акумулатори трябваше да има. За някаква идиотска евро директива всеки асансьор да работи основно на слънце. Не знам дали я приеха.
|
| Сря Ное 27, 2024 10:49 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
Емо, офтопик... при това деструктивен.
Вървиш в грешна посока. На база опит твърдя, че използването на солари е като ходене постоянно по ръба. Ако го правиш само от любов към спорта - ОК. Но става сложно, ако искаш да има някаква финансова логика и да не мъчиш семейството си. Не знам какво точно се опитваш с тия двигатели, но ако е свързано с отопление бих казал че си тотално в грешка. Безсмислено е, повярвай ми. Имам две системи и всички данни ги качвам в облака на хуйвей, тъй че искаш мога да ти покажа за последните 2 години реални данни. Две години въртя и сменям консуматори само и само да докарам някакъв приличен баланс. През 2023 вкъщи изкарах едва 3.2MWh, тая година дотук съм 4.5MWh, най-вероятно ще станат 4.6-4.7. Теоретично трябва да са някъде над 6, но просто няма как да ги балансирам толкова добре. Искам да кажа, че за разлика от теб аз имам батерии и освен това ползвам всички консуматори за баланс. И пак не мога да докарам 1000 часа годишно. Само за зареждане на коли съм използвал 2MWh като това е с управление така че да е директно от слънчогледите. Отделно бойлерите също са с управление. И пак ще кажа, че не докарвам 1000 часа!!! Ако нямах тия консуматори, ако нямах и батерии за по-дребните, просто щеше да е една грозна картинка. Да слагаш солар само за един конкретен консуматор и особено ако той ти трябва само зимата е загубена кауза. Но ти си знаеш.
|
| Сря Ное 27, 2024 1:21 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|