|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 2:28 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
 Re: EV
Споко, мъск ще я извежда в орбита и от там я на луната, я директно към слунцето ....
|
| Нед Ное 24, 2024 3:48 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Да прав си, Дедо, пак ми убягна този детайл. То и на тенекето си го пишеше - max 300kW. А, че не са солид стейт съм повече от сигурен. Тази технология е още в развой и тестове за надеждност, а и чета редовно какво инсталират тук, та все щеше да ми попадне някакъве материал, ако бяха почнали да инсталират. Хитачи и АББ си имат техни разработки доколкото знам, университетите в Цюрих и Лозана също бълват много статии (познавам и двама автори от тези университети), но всичко е все още секретно и на ниво прототипи (или симулации).
|
| Нед Ное 24, 2024 7:26 pm |
|
 |
|
ToHu
|
DC далекопроводите са много далеч от зарядните, изобщо не знам дали в близко бъдеще /5-10/ години може да се говори за AC-DC конвертори на СН. По отношение на загубите ... това което Дедо пише може и да е така за трафовете които са масови по БГ, но има ЕН стандарт EN 50588-1:2014-07 и от 21-ва доколкото знам всички трафове трябва да отговарят на него, и там загубите са доста малки, те за пример нещо сименско : .. снимка че линка се неотваря
Но според мен проблема не е толкова в трансформатора, колкото в това от къде ще дойде папото ....тоя траф иска да го захраниш, дори да решиш да копаеш трасе СН, и него някъде трябва да го присъединиш, тия подстанции не са проектирани за такова скокообразно показчване на товара. Накрая ще се наложи всички тия зарядни да са в мрежа и да си говорят едно другои, някой да следи натоварването на мрежата и да им казва колко могат да дават, иначе не виждам начин да има достатъчно зарядно като количество за да са удобни. Друг въпрос е че това ще реши донякъде проблема с това наблизо да имаш бързо зарядно, друг въпроса е колко ще е изпозлваемо, ще има да звъниш на братчеда, я се изключи от заряд че да мое в моя квратал да се ключа ...изобщо това е смешка, технически нерешима не за 10 ами за 30 години. Дори да има налични пари, желание, достатъчно централи чисто бюрократично това е много бавен процес, изграждане на нови трасета ВН / СН, подстанции ... за някои държави / щати 30 годии е оптимистично ... в калифорния в някои каунтита за еднофамилна къща чакашп има няма 3 години докато мине всички, има и случаи в които се чака по 6-7 години докато минат всички процедури .... изобщо тая работа не е като оная.
|
| Нед Ное 24, 2024 8:08 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
дори въпросното трафче не покрива норматива - има загуби на празен ход 675W, при разрешени в момента 387W, в бъдеще 220W - бръмчи с оглушителните 58dB, а трябва да мърка с 49
все пак директивата великодушно ни разрешава, докато чакаме сърцевини от аморфно желязо, да приемаме охладен дихидроген монооксид.
---
387W от 400,000 e 0.01%
Al/Al траф с 0.6% загуби е около 10 бонки. дали цената на сименското трафче ще скочи с в съотношение 0.6% към 0.01%?
|
| Нед Ное 24, 2024 11:36 pm |
|
 |
|
Pif
|
Дедо Боре, губят ти се сметките. 400 вата на празен ход от 400 киловата са 0.1% а не 0.01. Натоварен е 4кв или 1%. Не знам до къде ходят 20кв и до къде 6кв. Утре ще звънна на приятел в костинброд да го питам. От 6кв лесно се сваля на 800 волта. За 20 е малко по-зор но пак не е невъзможно. А и проблема с рязкото включване и изключване също засега не е голям. По споразумение трябва да имаме около 40 мегавата инерция. Ние имаме доста повече. Поне засега. Флуктоациите в товарите са доста повече от климатици и отоплителни уреди отколкото от електричките. Засега най-голям проблем се явява окабеляването СН от подстанциите до местата на зереждачките. Имаме достатъчно вецове за праймари контрол и тецове за секондари.
|
| Пон Ное 25, 2024 12:32 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе не са само кабели, аз бях направил сметка преди време, айде пак за София само. По статистика средно на месец 31000 000л.дизел, 12 000 000л.бензин и 9000000 л пропан. Общо 1,754,200,000 MJ. Сложи КПД 40% 701,680,000 MJ, или 270 MW, ако приемем че се изразходват равномерно в денонощието, реалността ще е съвсем друга, според мен в най-добрия случай ще са в период от 12 часа т.е. 540 MW. Да предположим сега че само 30% от автомобилите преминат на ток имаме 160 MW. Към момента СО е за 5.6 млн мгвч на година, като прогнозите предвиждат спад до 5.4 за 2050-та, а само тия 30% са още 1.4 млн МВтч ... а ако се сбъднат педалските мечти на ЕС да спрат продажбата на такива с ДВГ .... Ами само автомобилите ще изискват повече от колкото в момента харчи СО и това ако броят се запази на нива от 2022 .....
|
| Пон Ное 25, 2024 1:29 am |
|
 |
|
Pif
|
Сметката ти не излиза. Отваряш ЕСО и там пише: за последните 24 часа - мин 4.27ГВ макс 6.13ГВ. Да го сметнем средно 5ГВ по 24 часа по 365 дни са 44 ТВЧ. От друга страна ако имаме 1000000 коли които минават по 20000 км/година. Ако приемем разход 25 квч/100 км - прави грубо 5МВЧ на кола. По 1000000 коли са 5 ТВЧ. Кажи го 10% от електрическото потребление ще отиде за колите на София. Нека са 5 милиона коли - 25 ТВЧ - пак е половината от текущата електрическа консумация. Това цялото го смятаме при 5ГВ генерирана мощност. Да, обаче държавата разполага с 13 гигавата генерираща мощност. Така, че няма да е проблем изцяло транспорта да премине на ток и пак ще остане още много неизползвана енергия. Чаира трябва да се оправи за да балансира едни 5 ГВЧ/ден за да оползотвори фотоволтаиците и да балансира работата на ТЕЦовете. А сега ако ЕС приеме регламент всички ВЕИ-та да имат грид форминг + 10% от мощноста си в батерии и от там ще дойде още малко баланс. Около София има много ток. Няма жици до вътре. Пеефски нали построи 100 мегавата край Казанлък. Сега щял да прави негови си бързи зарядни и да свали цената на бързото зареждане на половина. Те от алчност убиха няколко подстанции и големи трансформатори. Дано им дойде акъла малко. Ама по скоро няма да им дойде.
|
| Пон Ное 25, 2024 3:26 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами това са данни от статистиката, както за горивата така и за потреблението, така че всякакви други сметки са ала бализми, това е реалността, продажби в София и то за 22, както и консумация ако не се лъжа пак за 22-ра. А тия гигавати ги имаме ама ги нямаме, те са по волята господна ...утре ще има 2 студени и облачни седмици и всичко ще свърши до там. На тексасци им трябваха два по студени дни ... Вятър, слънце всичко е хубаво като го има, като го няма духане, ама и супа не духаме щото няма на какво да я стоплим. Отделно като гледам прогнозите за спад в електропотреблението направо се чудя на тия специалисти .... ако 30 години задържим потреблението на едно ниво ебал съм ти държавата ...
|
| Пон Ное 25, 2024 5:24 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
прав си, не трябва да се пише преди лягане но не и толкова важно (загубите на празен ход) дали е 0.6% или 0.1%. този режим на практика не се случва, все има някаква консумация. дразнещото е, че афропата пише директива за регулация на несъществено нещо с екологична аргументация. ала кривите краставици, които пречат на маргинална част от населението да ги ползват не през горния вход. в същата директива е и маторите за вентилация. милостиво ни отпускат всички под 30 ВАТА, и то не защото не са важни, а защото просто са много и няма да могат да ги проследят всичките. на хартия е даже повече. обаче: - никога не съм виждал ФЕЦ да генерират повече от 2.6 гиги, и то за 2 часа по обед (при заявени 3.6) - АЕЦ, откак хвърлиха 'демократични' дърва в котела не го дуят повече от гигават на блок - AES е извън системата, може би завинаги - продължаването на лицензите за чайниците 27/29 година надали ще се случи от конструктора/производителя. вероятно ще се намери някой с висока експертиза (от Пакистан, примерно) да удари подпис. - т.н. Чаира може да не го броим следващите поне 10 години в хубав слънчев ден в началото на юли максималната генерация е под 6.5 гиги, т.е. половината от обявената. миналата седмица редовно внасяхме по 1.5-1.6 гиги във върховите часове. сега пак внасяме, но по-малко ЕСО 'бара' данните в историческите записи. през деня почасовите числа са едни, на другия ден са други. основното баране е тумбачето с намалена консумация следобеда, повдигат го нагоре, да не е такъв срам за 'работещата' индустрия. големия товар у нас е да си направим кафе и манджа сутрин и вечер.
|
| Пон Ное 25, 2024 10:22 am |
|
 |
|
Pif
|
Отварям ЕСО. В момента сме 6ГВ. 25% са фотоволтаици. В момента внасяме сумарно 140 мегавата. Горе долу колкото е грешката в баланса. Производството не зависи от нуждите от ток а от финансовите потоци на едни играчи на пазара. В много случаи се правят врътки за да се изкарат едни пари от мафиотите въпреки за други това да е на загуба. Когато Ковачки нареди на топлофикация софия да прави ток - те правят ток на голяма загуба. Пускат вода на хората вместо на 55 на 95 градуса за да си охладят теца. Но важното е ковачки да изкара едни кинти. Та ако трябва да се произвежда ток заради електрически нужди на хората - ще се произвежда. Само дето производството е инструмент в ръцете на хората с парите и се обслужват основно техните интереси. Затова и чаира скоро няма да стане. Защото ще затвори едни кранчета дето са много изгодни.
|
| Пон Ное 25, 2024 11:35 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Астрофизиката ми е слаба ама имам някакъв смътен спомен, че хич не е лесно да запратиш нещо в слънцето защото гравитацията щяла да го завърти в орбита около него.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Ное 25, 2024 12:20 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Въпроса не е какви мощности имаме а какво му бе да очакваме от тях, защото голяма част от тия мощности са мижи да те лажем. Но дори тия мощности да са налични, това не решава проблема с консумацията. И в момента нещата в София не са розови, особенно в някои райони, от къде ще дойде тоя ток, няма го ни на ВН ни на СН, трябват нови подстанции като за начало, от там копание ....а като знаем за българина всичко което не е на 5 Мин пеша е през 9 планини в 10-та ... къде по-богати и "развити" страни го имат тоя проблем ...
|
| Пон Ное 25, 2024 12:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
не е баш кола .....купих си вчера "снегоринче" на батерии, щото тия на бензин ги изкупили .... напълно неизползваемо. Хем струва двойно на бензина, дори почти тройно, хем работа не върши  Идва с два комплекта батерии и с един комплект пряко сили 20 мин, заряда отнема почти час ....успях да изчистя тротоара и пътеката до входната врата, за друго не му останаха силички, днес планирам да го връщам, няма, нерви за тамагочита, за да изчистя всичко сигурно 3 заряда ще трябват на двата комплекта :0 Та се замислих, тука някой говореше за електрически косачки, представям си я същата драма там....
|
| Нед Яну 12, 2025 5:31 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Ето моята одисея: аз съм лаик и по тази тема, но като купихме къщата преди 4 месеца, тревата беше станала висока почти като житен клас. Оставиха ми предишната бензинова косачка, но не знаех, че е с дефект. Успях да я стартирам, спря след 5 минути. Резултатът плачевен, защото и не знаех как се коси, вероятно. Назъбено, наръфано, с големи топки трева да се въргалят след окосяване. Жилото повече не успях да издърпам, за да запали. Оказа се, че е за ремонт. Отивам в Ланди, тукашния магазин за градински истории, откъде е купена преди няколко години. Викам им, искам нова - те се смеят. "Нова косачка през септември? - Ще чакаш догодина напролет, всичко е изкупено." Питах, какво имат, казаха ми - само електрически, на същата фирма. Нямах нерви да чакам, взех една, въпреки, че едното момченце ме дръпна настрана и ми каза, да не правя тази глупост, защото с акумулатори нямали "крафт" (мощност). 500 франка, с доставка още 60, че колата ми малка. Гледам, съседът с едно електро роботче, тревата му права, къса, като канадска ливада, зарадвах се, че аз макар и ръчно, ще си ошетам нивата. Почна да вали дъжд цял месец. Чакам. След три сухи дни я пускам, кося и някак пак не ми харесва как подрязва. Батерията замина за 10 минути, а още 1/4 не бях пооправил, че трябваше на няколко нива да кося, не от раз с ятагана. Заряд 2 часа и кусур. После пак се повтори, въпреки, че таях надежди. Успях да я върна, платих 90 франка за ремонт на бензиновата, вкл. и наточване на ножовете. После пак - малка кола, разглобявам я пред магазина в снега, сглобявам я вкъщи пак, че не ми се дават пак 60 пари за доставка. Ама сега работи, и коси както трябва, и коси, без да спира. Отдавна ми мина мерака за електрически косачки и роботи, същата работа с прахосмукачките. От технологична истерия си купихме и Дайсън и Джи-тек, никаква работа не вършат. Използваме си стария електрокулс на ток от 13 години, защото само той смуче как требе. За всичко го ползвам, вкл. и камината, и за стружки да обирам. А какво ли не му се случи през тези години.
|
| Нед Яну 12, 2025 6:48 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
На кривата ракета батериите й пречат  Питайте бе хора, с питане до Цариград се стига както казват старите хора. В Лидъл предлагат косачка на Парксайд 20 волтовата серия с две батерии. Имам предвид че работи с 2 батерии иначе я продават без батерии доколкото помня. С 4ah батерии се коси около декар. Има и 8ah батерии но по-практично е два комплекта батерии. Ако ползваш Парксайд така или иначе ще имаш няколко комплекта. Но това само в случай че ти се бачка денонощно... А бензиновата е добре да я поддържаш. Те са си капризни. Не е желателно да я оставяш с бензин и т.н. При всички случаи е по-важна марката, а не горивото. Аз в началото скапах две бензинови. Едната закачих къртичина и изкриви колянов вал, другата просто умря. И в двата случая просто бяха калпави. После си взех Хускварна и що къртичини и камъни съм окосил и няма грижи. Бтв електрическата на Парксайд също няма грижи даже има защита като удариш нещо.
|
| Нед Яну 12, 2025 9:37 pm |
|
|