Отговори на тема  [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 166  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: EV
Забравих да попитам - колко плащат за да гледам Тояга наживо?

Пет Окт 11, 2024 9:45 am
Профил
Аватар

Johnny Cab:
- The fare is 32 credits, please. ( 5G лиценза за използване в кола )
Douglas Quaid:
- Sue me, d*ckhead...

Прикачени файлове:
GZlGALdWEAEWLJf.jpg
GZlGALdWEAEWLJf.jpg [ 201.97 KiB | Прегледано 1360 пъти ]

Пет Окт 11, 2024 10:33 am
Профил ICQ
Аватар

Иии ще оставя ей това видео тука.

https://www.youtube.com/watch?v=d1FbAdxzUmc&feature=youtu.be

Щяло да има и официално видео, включително и от дронове.
Общия брой на автомобилите бил над 200 (двеста).

Нед Окт 13, 2024 12:02 am
Профил

Хора без работа ... трябва да опишем номерата, да се знае кои са първите за кариерата като дойде момента :D

Нед Окт 13, 2024 12:57 am
Профил
Аватар

Хахха.
Абе на някои хора това точно явно им влиза в работата. Другите са за сеира или просто още един начин да прекарат уикенда. Ти все едно не ходиш на разходки или разни извънкласни занимания.
Пък и до колкото разбирам имат някакви надежди по тоя начин да привлекат съпорт на марката на наша територия. Към момента най-близкото място е Румъния.
Втори път това няма да се случи. Нито организаторите ще организират второ такова събитие, нито участниците ще се навият. Не че е кой знае какво изживяване, но хората се събират, запознават, може някой бизнес да се завърти и т.н.

Нед Окт 13, 2024 2:17 am
Профил
Аватар

Уау, имало 200 електромобила Тояга в страната. Че това е почти целия автопарки...

Нед Окт 13, 2024 9:26 am
Профил

Вчера пътувахме към френската част на малка Швейцария, по-точно Монтрьо. Обикновено по магистралите, малко над 2 часа. Ама с този сняг дето се изсипа, навигатора нещо ми преизчисли пътя заради трафика и ме прекара по села и паланки, та пътя се удвои, както и снега по него. Овладях колата на няколко пъти, но не това е темата. В едно село, ей така изведнъж от нищото забелязах едни синички неща и паркирах наблизо, да ги снимам, ей ги:
Прикачени файлове:
20241122_163718.jpg
20241122_163718.jpg [ 2.64 MiB | Прегледано 1024 пъти ]

Прикачени файлове:
20241122_163731.jpg
20241122_163731.jpg [ 2.48 MiB | Прегледано 1024 пъти ]

Не бях виждал зареждачки на 300kW досега, та се поосведомих в нета, че имало и на 500 даже. Шокира ме факта, че попадам на подобни (4 една до друга) в едно мижаво село. То, вярно, че швейцарците имат кинти, но не би ли трябвало да е на по-оживено място, че съм виждал редовно зареждачки почти във всяко село и град, ама не и на такава мощност.
Та исках да питам, ако имате наблюдения, каква е инфраструктурата в България по отношение на брой устройства, средна мощност, време на зареждане, и подобни?

Нед Ное 24, 2024 2:24 am
Профил

А аз вчера имах среща с клиенти, тука от едно близко градче. И по едно време, Абе вие знаете ли къде има зареждачка наблизо ..аааа 5 човека се челен по главите ...4-ма не бяхме виждали изобщо, един беше виждал ама не се сещаше къде е ....търсиха на картата намериха нещо на път. И тъкмо щях да ги питам как е у тях и село, тц бързи нямало, то почти никакви нямало, зареждал у тях ... вярно малко им е градчето, 15-на Хил, ама да няма един бърз ...и така сигурно е не само там. Сега като мисля, някъде бях видял и аз в Индианаполис ама убий ме не може га да се сетя къде ....та така е с електричните в средният запад ...а имам тука едно Волво дърто, всеки месец го паля и го оставям да работи по 6-7 часа да позареди батерията, трябва да почна да пускам видеа на Грета, може да е със слабо сърце и да се се тропяса ...

Нед Ное 24, 2024 3:02 am
Профил
Аватар

справка като инженери (и други скептици):

трафче 400квт като за трафопост (СН/НН)
размер 2х1х2м
тегло ~1500кг празен (Al/Al)
масло 350-550 литра (в зависимост от климатичното изпълнение)
ток на празен ход 0.6%
загуби на празен ход 0.8-2квт

има вариации от напълно алуминиев (Al/Al) до напълно меден (Cu/Cu), както и в магнитопровода и начина на мотане и изолация.
последните са старо наследство. от 20-30 години е по-вероятно да се види Cu/Al изпълнение, което се отразява на цената, тежината и загубите.

това тривиално нещо се нуждае от къщичка със съответните отстояния. в трафопост тип 'селски' по нашему влиза 100квт траф, без къртене и с много зор може да се натика и 120квт по-модерно изпълнение, но по време на монтажа наоколо не трябва да има хора с крехка вербална чувствителност към нелитературен говор.

та да предположим, че има едно такова трафче за 4 зарядни станции по 300квт.
ако има една кола, ще може да захрани станция на 100%. включат ли се две - получават по максимум 200квт, при 4 - съответно 100квт -> час зареждане (условно).

тия трафчета се смятат за променливо натоварване 40-60%, с върхови пикове до 80%. не съм сигурен дали въобще някой е правил изследвания какво става с тях в дългосрочен план при импулсно натоварване (0-100%).

КПД на класически магнитопровод и намотаване, във всички случаи е под 80%. с вит магнитопровод и по-така ламарина може да се стигне до 86% максимум, естествено на съответната цена.
да закръглим юнашки/евроатлантически на 90% (10% загуби). при 400квт и 500 литра масло, това дава грубо 80С температурен градиент на маслото, което е абсурд.

може би, в близко време ще се появи нов раздел в електротехническите изделия - траф за зарядни станции. може вече и да има такива, не съм се интересувал. съответно нов клас трафопостове, сервитути и свързаните с това кадастрални шукарии. или още по-добре - безтрансформаторни зарядни станции, включени директно на СН. ама в момента не мога да си представя PFC на 20kV с какви чаркове трябва да се направи (транзистори по техпроцес 1 МЕТЪР?). или пък какви размери ще е самата зарядна станция, в която влизат кабелчета СН. (10х10 метра?)

нещо картинката не ми излиза...

Нед Ное 24, 2024 8:20 am
Профил

Може да има вградена батерия, като при хибридните EV, която да се зарежда докато зарядното не се ползва а после да се разрежда в паралел със захранването от мрежата.

Нед Ное 24, 2024 9:14 am
Профил
Аватар

e, да
и дизелово агрегатче 100квт скатано някъде в храстите. и един път в седмицата минава цистерна и излива 20 тона нафта...

изначално 'зелено' е ... всичко боядисано със зелена боя.
поне така ме учеха в армията. боядисвал съм борчета с четка, все пак.

Нед Ное 24, 2024 10:07 am
Профил

От доста години се говори за солид стейт трансформатори. Няколко пъти по-малки и с няколко процента по ефективни. Няма никакъв проблем да се направи трифазно ПФЦ на СН дето да сваля на 400-800 волта и от там да си храниш колите. От поне 20 години има практика да се правят кос фи компенсатори на 20кв. Активни, с ИГБТ-та вързани последователно. А и напоследък навлязоха постояннотокови далекопроводи на +/- 800 киловолта. 2-3-5000 ампера. Вече има хубави части. Преди години си купувах 4кв игбт-та на 100-ина ампера. Тогава имаше 10 киловолтови и се чакаха 15. Сега в дигикея има 6.5 киловолтови. Няколко такива и си в джаза.

Нед Ное 24, 2024 10:27 am
Профил

Напоследък популярност набират микро атомните реактори, такива в момента произвеждат Хитачи, GE и Ролс Ройс, дори четох че Ролс Ройс са сключили договор с Чехия за изхраждане на мрежа от такива реактори и ако проектът е успешен може да завалят поръчки от Европейският Съюз. Въпреки че се наричат "микро" те все още са доста големи, целта е да се създадат такива, които да се побират в ремарке на камион и да се разполагат във възлови точки с недостиг на захранване, това ще реши и проблема със загубите при пренос на енергия.

Нед Ное 24, 2024 10:36 am
Профил

никак не излиза сметката, нито с бързи зарядни (заради пиковото натоварване), нито с бавни (всяко населено място трябва да утрои капацитета на мрежата), нито с буферни акумулатори (също имат живот, струват шапка с пари и имат въглероден отпечатък при производство и рециклиране)

сметката излиза единствено ако се игнорират факторите които не ни харесват, сега е много модерно сред младежта

относно ядрените реактори, макар това да е единствената алтернатива, но ако станат основен източник накрая може да се окаже, че просто сме заменили въглеродния "проблем" с радиоактивен

What is the life expectancy of the Rolls-Royce SMR?
60-year lifetime
How much radioactive waste does an SMR create over its lifetime? Over its 60-year lifetime, an SMR generates around 285m³ of spent nuclear fuel (about the size of a tennis court). The spent fuel contains more than 99% of the radioactivity.

та от сега виждам нова вълна "зелени" активисти след 60 години - дайте да заменим ядрените реактори с фосилни горива :D

и на мен ми харесват разни зелени идеи, но само ако са реално приложими и смислени, дивотиите които вършат в момента масово нямат много смисъл, освен допълнителен данък, пряк или косвен

Нед Ное 24, 2024 10:55 am
Профил

Епа 60 години си е един съзнателен човешки живот, на фона на генерираната енергия (300 мегаватчаса) 300 кубика радиоактивен отпадък не са кой знае колко. Черно море е мъртво море, спокойно тежката вода може да се изхвърля там, щом е тежка ще пада на дъното :lol: и ще отлежава там до пълен разпад на изотопите.

Нед Ное 24, 2024 11:18 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2478 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 166  Следваща