| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 За и против монтажни дупки с маса
Аз обикновено така си правя платките обаче наскоро ми възникна проблем с една джаджа дето е навън и е така проектирана, че цялата външна метална кутия е същата маса. Дори за захранванията са пускали само положителната жица. Дотук добре, обаче това нещо седи монтирано на метален кол в полето и забит в земята, т.е. земята е същата маса като процесорите и всичката електроника. Удря светкавица...
Вие как ги правите платките - със или без връзка за монтажните дупки?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Окт 04, 2024 6:05 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
 Re: За и против монтажни дупки с маса
Никога не свързвам нулата към маса, обикновенно връзвам един или няколко кондензатора между нула и маса, между 100 нано и 1 микрофарад, но винаги си имам маса на монтажните отвори, понякога я използвам за охлаждане на платката. Нямал съм такъв случай но в подобна ситуация аз бих отделил нулата от масата с диференциален филтър.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пет Окт 04, 2024 6:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Ммм тук е много специфично  Отговора е зависи. За монтаж на полето, е желателно твоята маса да няма нищо общо с кутията, но тук идва и до концепция. Те нещо такова изпозлвам за всякакви захранени от външно захранване джаджи DC/АC няма голямо значение, говорим AC НН, но естествено ако се предвижда АС филтрите са други и няма електролити. Това което отива на корпус е EARTH. Съответно там отиват и екраните на влизащите кабели, ако имат екрани. Идеята е че, екрана на кабела е продължение на метлания корпус на кутията, и когато има PE и той отива там. Тия кондензатори там не са от добро, бих ги разкарал без да ми мигне окото ама EMC.....
|
| Пет Окт 04, 2024 8:46 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Toni, Където има кондензатори между земя и вътрешна маса, трябва за има bleeding resistor. Защото кондензаторите се зареждат малко по малко (или бързо бързо в зависимост от еми/емц евента) и като са заредени не филтрират. Затова се слага около 1мегаом резизтор паралелно на тях. В твоя случай как разреждаш кондензаторите? Нещо не е така, или имаш някаква много хитроумна схема... но обясни моля те..
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Окт 04, 2024 9:33 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е има, ама някъде по листа ... Има някъде символ за пада който прави връзка с корпуса и там е блидинг резистора.
|
| Пет Окт 04, 2024 10:55 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1626 Местоположение: София
|
Нулата и масата са две точки /условно двуполюсник/, а диференциалният филтър е четириполюсник. Не съм наясно как би свързал четириполюсника за да стане двуполюсник?
|
| Пет Окт 04, 2024 11:20 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Съб Окт 05, 2024 1:22 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1626 Местоположение: София
|
Това си го знам като Common Mode Choke, не мога да се сетя добър заместващ термин на български. Явно в литуратурата се среща по двата начина, не го бях срещал така. В случая има тази схема много малък проходен импеданс за диференциални сигнали и доста по-голям индуктивен импеданс за common mode сигналите. Но тъй като единият край е заземен, теоретично целият сигнал е диференциален. Т.е. почти няма да има филтрация на диференциалния сигнал. Би трябвало да се разменят краищата на намотките, така че точките да са разминати, за да има ефект за диференциални смущения.
|
| Съб Окт 05, 2024 8:06 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами в случая при гръмотевици, факторите са няколко. Имаш common mode смущение, то се генерира и в двтаа проводника, и common mode индуктивност ще помогне. Обаче отделно от това можеш да имаш всякакви гадови пътуващи по нулата / земята, като причината е заземяването на гръмоотводите, или самите стълбове. В завсиммост от това къде се намираш спрямо точката в която се отвежда енергията на гръмотевицата може да имаш сериозно мръдване в защитната земя. Там са все неизвестни защото в повечето случаи ти идея си нямаш къде и как ще се инсталира това у-во и още по-малко как е реализирано захранването и заземявването, от тук варианта е да нямаш никакъв досег със защитната земя .. е да ама ако си с метлана кутия това е нвъзможно защото тя е заземена, съотвенто всичко това има някакъв капацитет спрямо това от което се храниш ....затова когато съм слагал полево оборудване, винаги съм си осигурявал мое си заземяване.
|
| Съб Окт 05, 2024 11:35 pm |
|
 |
|
Pif
|
Захранването лесно. Ами какво става с аналоговите сигнали? А с комуникациите? А с хай-спиид комуникациите?
Дросела на български му се вика бифилярно навит дросел. Поне така го пише в учебниците.
П.П. От схемата най ми хареса гаргата :Д
|
| Нед Окт 06, 2024 8:54 am |
|
 |
|
TheWizard
|
кутията на полето - удари ли я светкавицата ... само стари баби знаят какво ще се случи прави я така, че лесно да се смени платката
_________________ main[-1u]={1};
|
| Нед Окт 06, 2024 9:04 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Който се е борил със смущения и ЕМС комплайънс знае че диференциалните филтри вършат чудеса - спират смущенията както навътре така и навън. Аз ги слагам не само на захранвания но с тях отделям и захранванията на силовите вериги от управляващите, особенно когато имам индуктивни товари.
|
| Нед Окт 06, 2024 9:51 am |
|
 |
|
TheWizard
|
_________________ main[-1u]={1};
|
| Нед Окт 06, 2024 11:32 am |
|
 |
|
nik
|
не съм толкова навътре в рутенето на платки, но от това което съм виждал по фабрични платки - всички варианти съм срещал - всички отвори са директно към маса - дънни платки на пц-та - отворите са към маса но през нещо - 0 ома резистор, индуктивност, или нещо друго - 1 отвор към маса, другите са изолирани - всички изолирани
изглежда за всяка ситуация си има съответния по-добър вариант
също на една платка срещнах едни спиралки на всички входове-изходи, всеки вход/изход и маса правят една спирала, предполагам разрядник?!? незнам
|
| Пон Окт 07, 2024 12:06 am |
|
 |
|
Pif
|
Темата сама си намери отговора. Платката е част от система. Дизайна на цялата система определя дали да се замасяват дупките или не. Може да се окаже, че замасяването им помага за влошаването на ЕМС. Както и обратното. Може да се окаже, че бифилярния дросел на захранването става усилвател на смущенията защото двата му края на земята са вързани на късо през корпуса на устройството и заземената маса. От друга страна може да се окаже, че някой комуникационен кабел дето е заземен от двата края пак се явява хубава антена и язък за всичките филтри или екранирания. Та отговора е - гледа се конкретния случай и всички кабели влизащи и излизащи от устройството.
|
| Пон Окт 07, 2024 12:42 am |
|
|