Отговори на тема  [ 1395 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 93  Следваща
Любопитно 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Любопитно
itso.t написа:
emilvtc написа:
Да допълня, че постоянните магнити могат и да се размагнитят при аварийно голямо протичане на импулсен ток през намотките на двигателя - при пробив в драйверите примерно...

Независимо колко голям ток ще пуснеш пред бобината, насищането на магнитопровода се явява естествен ограничител на силата на магнитното поле...

Така е, има го и този момент, но това което писах по-горе съм го чувал от познат, който си вади хляба с ремонт на CNC машини.

Сря Сеп 11, 2024 9:14 am
Профил
Аватар

Точно така. "Творците" пишещи рекламни брошури са взели някакъв параметър, при някакви (идеални) условия и са публикували бомбастични стойности. Което няма практически смисъл.
Нито аз използвам климатик единствено при идеални за него условия, нито климатът се съобразява с написаното в диплянката. :D

Редакция:
emilvtc написа:
Така е, има го и този момент, но това което писах по-горе съм го чувал от познат, който си вади хляба с ремонт на CNC машини.

Сигурно ли е, че източникът на информация е надежден? Че като написа горното, се сетих колко мършаво количество енергия се съхранява в кондензаторите на серво-драйвера (по стандартите на установките за намагнитване на магнити), и ме обзеха някакви съмнения за казаното...

Сря Сеп 11, 2024 9:21 am
Профил

Така съм чувал от него. Ремонтира драйвера,но проблема остава. После сменя мотора със същия такъв, но нов и проблема се решава.
(Стария мотор е електрически изправен - четки, колектор няма прекъснати или окъсени намотки в ротора ...)
Не разглеждай само енергията запасена в кондензатора, а и тази, която идва от мрежата до изгарянето на предпазителя в таблото също. При блокиран/спрян ротор знаеш. че тока може да достигне стотици ампери.
Отделно, че мотора е за по-ниско напрежение от това, което максимално може да даде драйвера.
(Предполагам, че това се прави за да се намали влиянието на индукктивността на мотора - подобно на стъпковите мотори, като целта е подобряване на динамиката.
Стъпков Мотор за 12V се захранва на 36 като в по-старите варианти се включваше последователно на мотора активно съпротивление за ограничаване на тока. В съвременните драйвери - чопъра има грижата за това)

Сря Сеп 11, 2024 10:25 am
Профил
Аватар

Става все по-мистериозно... :D

От мноооого десетилетия тия двигатели нямат четки. Имат статор с електромагнит и ротор с постоянен магнит.

Ако роторът блокира, токът е такъв какъвто зададе драйвера. И толкова. Нищо страшно не следва.
Малко след това драйверът установява, че разликата между зададените обороти / позиция / въртящ момент и реалните е по-голяма от максимално допустимата разлика, вдига флаг за грешка и спира тока.

А за стъпковите двигатели...
Ами двигатели. Електромагнитчета (индуктивности), демек. Както знаем, те са криви пичове и никога не са се вълнували от напрежението върху бобината, а от тока през нея...

Сря Сеп 11, 2024 11:29 am
Профил

А-ми не. По разни RV-та двигателите по сервата са били някакви сливенски при които магнитите са в статора. Кое е толкова мистериозно не разбирам.
Мощния двигател на шпиндела и той беше постоянно токов, но без постоянни, а с електромагнитен статор.

Всичко което описваш е точно така до момента в който транзисторите на моста пробият по определен начин и на практика изправеното мрежово напрежение неконтролируемо отиде към мотора, при което протича голям пиков ток до изгарянето на бушона в таблото, който се определя от съпротивлението/дебелината на кабелите, паразитни индукктивности, активни съпротивления във веригата и т.н...

Сря Сеп 11, 2024 11:40 am
Профил

Според мен температура и време са по вероятни причини за отслабване на магнита

Да не говорим, че въпросните сливенски двигатели имаха масово луфтове на връзката с енкодера, не се забелязва щото куплирането е скрито, незнам дали от завода излизат така или в последствие се разхлопват, но драйвера започва да се държи странно

Сря Сеп 11, 2024 12:20 pm
Профил
Аватар

Maker Faire Tokyo 2024

https://fabcross.jp/news/2024/20240921_mft2024.html
https://x.com/hashtag/MFTokyo2024

Съб Сеп 21, 2024 3:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Странно място е Ибей, или по-точно някои от потребителите му.

Загледах в английския Ибей търг за някаква джаджа която щеше да ми свърши работа за донор.
Първоначална цена 20 английски пари, и цена за директна покупка 35 пари.
Джаджата не беше от особена важност, и затова сложих лимит на моето наддаване 33 пари, наддадох и я зарязах на самотек, с идеята, че ако някой е зорлия, ще я купи за 35 пари, а тия които се скръндзат като мен :mrgreen: би трябвало да бъдат отсети от филтъра за скръндзи (33-те пари). :D
След време погледнах за да видя какво е развитието, и с почуда видях, че джаджата е купена за 34 пари.
И се чудя, за едната пара ли е бил целия зор? :D

Пон Сеп 23, 2024 10:03 pm
Профил

Ами ...странни птици, бях купил една диня сонда на HP, то аз купих няколко, но тая конкретни не работи. Дойде пълен комплект, но дунапренчето се беше разложило. Преди да я тествам почистих всичко, махнах дунапрена, разглобих главите и т.н.че всичко беше пълно с малки лепкави дунапренчето. Как да е тествах я не работи, върнах я щото не ми отговори за дискаунт. Гледам пуснал я на същата цена, същата проба, в китайската както съм излъскал всичко. Пиша му и питам за 100 ще я даде ли, трябваха ми главите защото купих друга работеща но без глави. Мълчи, питах пак не щял ...а я е обявил за 150 ли нещо такова, не му предлагам да кажеш 1/5 от цената ...ни ще и това е ... Ами нали и следващия ще я купи и ще я върне ...тоя транспорт пари струва, интересни хора.

Вто Сеп 24, 2024 12:06 am
Профил
Ранг: Почетен член

Да има странни хора, там :)
Преди години се сдобих с едно антично малко стругче от и-бей от англия, за 51 паунда.
На търг беше, и нач цена 50. Предложих му викам дай направо да го зема, 80 пари ти давам.
Онзи : не, та не, играй на търга. Ми хубаво , играх и само един беше дал 50. Дадох 51 и спестих 30 .
Кво да прави човека даде го :)))

Вто Сеп 24, 2024 8:59 pm
Профил
Аватар

Как струг за 50 пари бре... :D
Ако кажеш че си взел някое Емко Унимат за тая цена, мнооооогооооо ще ти завидя. И хич не благородно... :D

Вто Сеп 24, 2024 10:20 pm
Профил

Уффф а аз мойта играчка още не съм я досглобил ...клан, клан, недоклан ....

Вто Сеп 24, 2024 10:23 pm
Профил
Аватар

За Нбабането / Aduvio
https://www.designnews.com/embedded-sys ... evelopment

Вто Сеп 24, 2024 11:48 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:

Ето го моето със артикс 7 отпреди 7 години... И е с размер 30х30

Прикачени файлове:
P1020335.JPG
P1020335.JPG [ 5.64 MiB | Прегледано 1317 пъти ]

Сря Сеп 25, 2024 9:55 am
Профил

itso.t написа:
Как струг за 50 пари бре... :D
Ако кажеш че си взел някое Емко Унимат за тая цена, мнооооогооооо ще ти завидя. И хич не благородно... :D

Не за 50 пари , а за 51 :D
Истина е ,
но казах антично беше, наистина антично ....
Но пак си е без пари. Отдавна го продадох , че нямах място да го държа. Доставката беше без пари , един познат ми го докара :)))

Прикачени файлове:
IMG_20181001_132543.jpg
IMG_20181001_132543.jpg [ 760.63 KiB | Прегледано 1273 пъти ]

Последна промяна amdatlon на Сря Сеп 25, 2024 9:11 pm, променена общо 1 път

Сря Сеп 25, 2024 9:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1395 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 93  Следваща