| Автор |
Съобщение |
|
HSB
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
 ПЦ захранване чуденка
Предисловие; Задачата ми е да преработя 3 броя ПЦ –Модела е DELL 5050 SFF.За целта реших ада махна захаранването от местото му - там ще сложа тва дето трябва да добавя и съответно захравнаето ще отвън. Захранването е нищо особено ,от 120 го изправят ,има Повер Фактор Корекшън и накрая излиза +12В - два коректора има – единия отива да захранва процесора (4 пина-2 черни =GND и 2 Жълти =+12В) а другия е 6 пина – пак 2 Жълти и 2 черни и добавка 1 зелен и един сив. Зеления е по писания в нета +5в стендбай а сивия ПОВЕР ОК. Като меря на зеления ( всичко е закачено в оригинално състояние) на него има 4,89В ,на сивия няма нищо – като натиснеш повер бутона на ПЦ то ,зеления пада в нула а на сивия скача на +4,9В Отнаало си помислих че е по подобие на АТХ захуиранванията – преди много години ръчках такова, Има стендбу кат натиснеш бутона то казва на захранването да пусне останалото .... да ама шах пешката – в мига в които включа 120 то ( щепсела в контакта) то си прави +12В . И сега съм в шах за какво е тая гимнастика с зелената и сивата жица... Някои да има отговор? И на 3 те пц е така , инак си бачкат и няма проблем ,имам едно HP и едно Lenvo под ръка ,утре ще видя там как е .....
|
| Пон Сеп 09, 2024 9:03 am |
|
 |
|
nik
|
 Re: ПЦ захранване чуденка
не го знам конкретно твоя модел, но по описанието което даваш зелената най вероятно е PS_ON (като я дадеш на маса захранването тръгва) а сивата е POWER_OK (появява се високо ниво ако всичко е наред, може да е изход с отворен колектор и да иска пул ъп резистор) вече на много захранвания стендбай напрежението им е 12 волта, които са с малък ток, като натиснеш бутона включва другите 12 които са с по-голям ток
единствено не става ясно на колко жици си мерил 12 волта при изключени кабели от дънната платка и включено мрежово захранване? би трябвало да е само на 1, но... трябва да се провери
|
| Пон Сеп 09, 2024 4:10 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Ами между жълтите и черните винаги има 12В , бих го разбрал ако вътре в захранването има некво малко трафче и от сорта дето да дава стендбая напрежение .... да де ама няма ... мерих и на 1естора и на транзисторчето или схемата за високо - то си щтрака .... демек главната схема винаги бачка . откачих захранването от дънато - па е така - в мига в които го закача към 120 от изхода излизат 12 на жълто-черното.
вътре в захранката няма нещо дето да е стендбай... поне аз не виждам... единствено което ми иде на ум е че докато не се свали в нула 5те волта на зелената жица , захранването е в някакв друг мод а както разбере че повер бутона е натиснат ,взлза в друг мод.
|
| Пон Сеп 09, 2024 11:55 pm |
|
 |
|
nik
|
вероятно изключва PFC-то и вентилатора когато е в стендбай за да намали консумацията 6 пиновия конектор е с бели жици, но вероятно и там има постоянни 12 волта, явно такъв му е модела тарикатите правят всеки модел различен за да не може да се заменят
според тая картинка 12VA и 12VB (белите и жълтите жици) имат различен ток в различните режими та явно сменят само режима на работа, и 12 волта стендбай и 12 волта работни излизат на едни и същи жици
|
| Вто Сеп 10, 2024 12:30 am |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 582 Местоположение: Бургас
|
Захранването има само 12 волтови линии. Едната освен силова, играе и ролята на стендбай. Зеленият кабел е PS_ON, сивият- Power Good.
|
| Вто Сеп 10, 2024 7:36 am |
|
 |
|
HSB
|
Да - сори за объркването на цветовете- жълти са тия дето отиват кум процесора а бяли са тия дето отиват към 6 пиновия конектор. Ама ето снимка на топ и ботом - сорса е един и същ - разгледах го на платката на вторичното си има диоди след тях кондензатори после 1 индуктор и после през 2 резистора отиват съответно на 2 усукани жълти и на 2 усукани бяли . и тъй като идва от едно място си има 12в и на 2 те ...... ако винаги има 12в - за какв чеп трябва да казвам на захранването че има бутон натиснат- просто по дъното каквото трябва ще се включи .... пак повтарям - поне за мен може би е някаки остатъци от стари неща или пък управляват захранването - в стендбай мод и после в нормален- засега аз друго обяснение нямам.
|
| Вто Сеп 10, 2024 9:27 am |
|
 |
|
nik
|
Предполагам заради консумацията - ако работи постиянно на пълна мощност не може да покрие изискванията за <1W stanby power
|
| Вто Сеп 10, 2024 11:11 am |
|
|