Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
проверка на корпус 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение проверка на корпус
Как може да се провери дали корпуса на процесор (80 краков СМД) реално ще съвпада с този направен в Протел или Оркад?При печатане на принтер дава разминаване но съм убеден че в кад-средата съм го направил правилно.Единственото което се сещам е да се направи принтон,защото е по-точен,но нямам време.Някой да има някаква идея?До сега не ми се е налагало да правя платка за контролер с толкова крака и за това да питам вече правилите за някаква идея.Не ми се иска да ми направят платкаат и да се окаже че има разминаване :cry:

Пет Окт 06, 2006 7:56 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Аз на първата си платка която ползва контролер с метрични мерки, направих разминаване.
Има начин да се направи всичко от първия път. Само трябва да видиш в документа на контролера кои са му контролните мерни единици. Винаги ги пишат.
Ако са метрични, трябва да си направиш корпуса в Протел/Оркад на метрични единици. Ако са империални, правиш го на империални единици.

Кажи ако искаш кой е контролера. Мога да спретна една библиотека на Протел набързо.

Пет Окт 06, 2006 8:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря за помоща,но аз библиотеката я направих.Работя в и в двете системи но внимавам къде съм :) Иначе контролера е dsPIC30F6014 и размерите ги има и в двете системи в ПДФ-а.Работя на OrCAD а Prote ми е резервен вариант и почти не го ползвам.Работат е там че искам да направя някаква проверка.По принцип при работа с DIP корпуси като ги разпечаташ на принтера-няма проблеми,но с SMD още не съм намерил начин как да проверявам съответствието и това ме човърка :oops: Явно ще се прави принтон за проверка (по евтино е -2 лева вместо 30-40 лева за платка),при това на цялата библиотека.

Пет Окт 06, 2006 8:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И SMD елементите стават за проверка с принтер върху хартия. Дори и такива със стъпка 0.5 мм. Принтон не е необходим. Ако имаш разминаване по-добре провери още веднъж размерите които си задал и настройките на принтера.

Съб Окт 07, 2006 12:12 am
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
А ако не си сигурен колко деформира принтера, пусни си по една линейна скала хоризонтално и вертикално, или пък решетка ...

Съб Окт 07, 2006 7:04 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз бих проверил и правилното задаване на параметрите за принтване.

Съб Окт 07, 2006 9:50 am
Профил WWW

Мнение 
Имам dsPIC30F6014 на библиотека на Protel. Пробвал съм го. Изтегли си го и може да го свериш със твоя.
А ако искаш да направиш проверка, разпечатай платката в мащаб 1:1. Трябва обач на качествен принтер.
По възможност фото принтер на фото хартия.

Прикачени файлове:
dsPIC30f6014.rar [3.29 KiB]
212 пъти
Съб Окт 07, 2006 11:29 am
Профил
Аватар

Мнение Re: проверка на корпус
Ки4о написа:
Как може да се провери дали корпуса на процесор (80 краков СМД) реално ще съвпада с този направен в Протел или Оркад?При печатане на принтер дава разминаване но съм убеден че в кад-средата съм го направил правилно.Единственото което се сещам е да се направи принтон,защото е по-точен,но нямам време.Някой да има някаква идея?До сега не ми се е налагало да правя платка за контролер с толкова крака и за това да питам вече правилите за някаква идея.Не ми се иска да ми направят платкаат и да се окаже че има разминаване :cry:

Аз печатам на лазерен принтер и после налагам елементите отгоре. Разтяга ми с около 1мм на А4.
Мастиленоплюещите са голяма трагедия в това отношение. Там не може да разчиташ на точност.

Защо си играеш да го правиш този корпус ? В протелските библиотеки го има направен. :wink:

Съб Окт 07, 2006 11:48 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз винаги съм разчитал на късмет. Като направя корпуса, избирам Reports / Measure Distance и си проверявам разстоянията. А ако платкаджийницата е калпава, какво ще ти помогне точно нарисуваният корпус?

Съб Окт 07, 2006 12:05 pm
Профил ICQ

Мнение 
Печат на 600 и нагоре dpi лазерен принтер на платката в мащаб 1:1 върши чудесна работа за проверка, и на самата платка след опроводяването; ако в този момент имаш чарковете - просто ги сложи на отпечатъка и то ще се види ако някъде има грижа. Обаче ако стриктно си въвеждаш размерите на корпуса по данни от производителя, грижи не трябва да има, освен ако не си попаднал на чарк-менте. Май на Майкрочип никой не прави ментета :) Ако има несъвпадение, търси проблема в задбутонното устройство :) най-често там се намира

Съб Окт 07, 2006 12:28 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Шегувате се, че на мастилоструен /фото/ принтер няма да стане 8O
При 4800 x 1200 dpi ... :roll:

Съб Окт 07, 2006 1:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Принтера ми е HP Laser Jet 4L и печата 300 на 300 dpi което ми се струва малко за проверка на такъв тип корпус.И за това се замислих за принтон - там поне грешка няма да има.Благодаря на всички за съветите и за библиотеката :)

Съб Окт 07, 2006 5:04 pm
Профил

Мнение 
Незнам точно какви са му размерите на въпросния SMD формат на процесора, но поне да провериш дали размерите (мерните единици са коректни/адекватни) 100% трябва да стане. 300 х 300 все ми се струва, че е ок за да се ориентираш. :roll:

Съб Окт 07, 2006 5:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А стига де! Досега проверка на принтер не съм правил. Я ме светнете, как да си проверя BGA корпуса, който съм нарисувал, дали съответства? :wink:
Не екрана може доста добре да се прецени, дали не е сбърката формата. А конкретните размери се проверяват един по един. Това е по-точно от поставяне върху лист.
Освен това аз вече недовиждам... :cry:

Съб Окт 07, 2006 8:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами и аз малко не доскиф,ама се мъча :D
Както каза Балкана - грешката е в задбутонното устройство.
Оказа че в OrCAD има такъв подходящ корпус - QUAD.65M/80/WG16.00 (Това пък по какъв стандарт е ?)
Почнах един по един да гледам размерите на всеки един 80 краков корпус и накрая го уцелих (след като си направих и мой собствен предварително :oops: ).Да ама сега се получи следното - като го принтирах принтера намалява растера и съвпадат само 1,2,3 крак и след това се забозява и 20 от всяка страна виси във въздуха :cry: Явно този тип принтер не може да се използва за проверка на корпуси с Pitch 0.026 inch /0.65 mm/

Съб Окт 07, 2006 9:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща