|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 1:00 am
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12153 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: EV
Добре, посочи ми някой непорочен идеалист - да спрем да гледаме тия подкупни пидлизурковци. Не разбрах на кой се е продал - на петролните магнати, на Мъск, на световната конспирация, на Форд или на някаква незнайна развойна фирма за прототипни клетки? Или просто събира пари от който даде, барем плати някакви заплати.
|
| Съб Авг 24, 2024 5:36 pm |
|
 |
|
Pif
|
Какво ще гледаш - си е твой избор. Кеф ти дързост и красота, кеф ти турски сериали, кеф ти концерт на азис. Никой не е длъжен да ти прави документални и обективни видеа. Хората си гледат финансовия интерес. Твоя човек преди години каза, че е получил много изгодно финансово предложение и малко ще смени бизнеса и ще се оттегли от видеата. Но се върна и то много комерсиален. Старите му видеа бяха добре от към механика но от към електроника бяха неадекватни. Новите са абсолютна пропаганда. И ако слушаш това за батерията ще ти стане ясно, че се борят за финансиране и грам идея нямат да правят реален бизнес. Това което предлагат няма как да стане чисто технически. Но финансистите тея неща не ги знаят. Ако искаш нещо читаво - гледай уебинари или лекции. Там има доста по-читави и полезни неща. Гледай и университети: https://www.youtube.com/@WeberAuto
|
| Съб Авг 24, 2024 10:36 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12153 Местоположение: Гьотеборг
|
Благодаря, изглежда интересен тоя професор. Ще го разгледам.
|
| Съб Авг 24, 2024 11:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
Ха дано и VW да пуснат нещо такова и на такава цена 
|
| Пет Авг 30, 2024 3:19 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12899 Местоположение: София
|
Дано да не изпаднат чак толкова...
|
| Пет Авг 30, 2024 4:18 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3180 Местоположение: Пловдив
|
Някой собственик на електро-возило с VTH (Vehicle-to-Home) може ли да сподели впечатления и опит?
Идеята ми изглежда подходяща за мен, но не знам дали е това, което си представям че е ...
Има ли вече електромобили с такава система, какво оборудване трябва, как се свързва към домашната инсталация? Трябва ли да има сензор след електромера да следи да не се връща енергия в мрежата преди електромера? Може ли да работи Оф-грид? Какъв е прекъсвача преди електромера и при спиране на електрозахранването (авария) автоматично ли превключва в оф-грид? Като "дойде тока" - автоматично или ръчно става превключването от оф-грид към грид? ... и др. подобни въпроси ...
|
| Вто Сеп 17, 2024 11:41 am |
|
 |
|
Pif
|
Има електрички с контакти вътре но мощноста е малка. Това дето го искаш се прави с инвертор в къщата. Той се занимава с всички твои розови мечти а колата само дава ДЦ бъс. Предимно са 3-5-10 киловата като май вече има и 22 киловатови за трифазни системи. Трябва си модификация на инсталацията на къщата за да се сбъдне твоята мечта. Лийфовете отдавна се ползват да дават ток през чадемо-то.
|
| Вто Сеп 17, 2024 12:33 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Сеп 17, 2024 12:43 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
А инвертора с колата ли върви? В смисъл трябва да е съвместим към колата. Управлението/ограничението колко да се разрежда акумулатора на колата къде е? В колата или във външния инвертор?
Какво е напрежението на DC, което излиза от колата и се подава към инвертора? Има ли защити някакви да се ограничава тока/мощността през този DC бъс?
|
| Вто Сеп 17, 2024 12:47 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
в колата има само зареждачка до 21 кВ DC бъса май е директен ... не знам в някой изгъзици може и да има инвертори за AC
|
| Вто Сеп 17, 2024 12:54 pm |
|
 |
|
Pif
|
Само за лийфа мога да ти кажа защото съм се ровил в чадемо-то. Имаш 96 клетки последователно и с контактори ти излизат на куплунга. Имаш няколко пина които ти вървят данните от БМС-а. Има и един идиотски протокол дето му казваш да щракне контакторите. Ако прекалиш по ток или напрежение в някоя посока БМС-а само гаси контакторите. Това което е извън колата има грижата да се интересува от токове и напрежения. БМС-а само дава статус и температура. А дали продават комплект кола със зарядна станция с двупосочен инвертор - никаква идея. Обикновенно инверторите са търд парти. Нисанската батерия и дават 3ц за продължително време и 5ц за кратко. Така, че може да се сметне колко мощност може да се вкара/изкара. Само да се внимава защото нисана няма активно охлаждане на батерията и лесно се прегрява. Даже и вентилатор не са и сложили идиотите.
|
| Вто Сеп 17, 2024 12:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не е  Идеята звучи добре, но на практика поне на тоя етап няма особен смисъл. Просто има много неща, които трябва да се съобразят и може би някой ден това ще се случи. Но към момента според мен не е нещо, което може да се оправдае финансово. Изключение може би е решението на Тесла, ако вече имаш техен powerwall, те ти изкупуват енергията и евентуално може и да си струва да ползваш и батерията на колата. Но у нас с нашето енерго.. забрави! Има и други марки, както и решения... обаче въпросите са: 1) Имаш ли излишен живот на батерията? Не говоря за батерия от бракувана кола. Масовите EV батерии са NMC тип и живот около 1400-1500 цикъла. Естествено някои издържат и повече, но капацитета пада, а той по принцип е по-малък, отколкото ни се иска. Повярвай ми боли! Аз миналата седмица сложих 17-ки джанти и като видях как ми се вдигна разхода ме заболя... Не че ми пука за тока, просто пробега намалява. С две думи - много малко и то основно чисто нови и коли за много над 100 бона има презапас на батерия. При тия които са нашия пазар нямаш излишен живот. Освен ако не смяташ да я караш. 2) Каква част от времето колата ти ще е вързана към къщата? Ако смяташ да вземеш една електричка и да я ползваш само като батерия - ОК. Обаче иначе това си е проблем. Отделно въпросът е как точно ще я зареждаш, защото ако мислиш да зареждаш на бързо станции на по левче киловата и после да разреждаш нощем на 15 ст. нещо няма логика. Може да зареждаш на нощна и да пестиш дневна евентуално, но пак математиката не е убедителна. Най-добрия вариант е да ползваш безплатна, т.е. излишна енергия от слънчогледи. Аз така зареждам. Въпросът е че това изисква МНОГО ВРЕМЕ. Аз мога да си го позволя, щото през седмицата ходя пеш. При това говоря за заряд, който ползвам само за каране. Нали ако разреждах нощно време пак стигаме до варианта колата да стои денонощно вързана... 3) Ако не е вързана колата денонощно, то въпросът е какво правиш със слънчогледите докато я няма колата? Освен ако не сключиш договор с енергото де... Но това с договора е друга бира и тя също е доста горчива. Има и други детайли, но въпросът е че трябва да имаш някакъв баланс на тока. На теб вероятно идеята ти е да си спестиш батериите са вкъщи предполагам. Аз не бих ти го препоръчал, но... ти си знаеш. Мисълта ми е, че ако нямаш батерии, системата ти ще е доста небалансирана. И колата няма да те спаси изобщо. Да, донякъде помага... и то доста помага, ако я зареждаш с излишната енергия, която иначе ще изхвърляш. Но това означава определени дни от седмицата да не си ползваш колата. Колко точно зависи и от колата и от броя на слънчогледите и т.н. Но като цяло колата е голям консуматор и за разлика от бойлери и тем подобни може да управляваш както си искаш. Но пак казвам, за целта трябва да е паркирана. Евентуално решение би било да имаш две коли... и да ги въртиш. Не е перфектно решение, но може да реши и двата проблема. В смисъл хем винаги да имаш заредена кола, хем винаги да имаш някаква батерия вкъщи. Но пък са две коли вместо една... макар че вече има електрички по 10-15 х.лв. По-смислено би било да имаш две-три батерии. ΝΙΟ са на тоя принцип, но смяната става само на swapping станция. Като цяло в това има мнооого логика ако се приеме за всички, но едва ли някога производителите ще стандартизират батериите си.
|
| Вто Сеп 17, 2024 1:43 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Дааа, очевидно "совите не са това, което са" ... (особено тези, които аз си ги представям)
Благодаря за коментарите. Подействаха ми "приземяващо" за момента. Ще изчакам известно време всичко да ми поотлежи в главата, след което отново ще проверя до къде са стигнали технологиите и цените и пак ще коментираме въпроса.
|
| Вто Сеп 17, 2024 3:41 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
а и още нещо за DC бъса ( в повечето коли ) ще трябва да "излъжеш" няколко сертификата ( мрежови ) или йок ток ... или викаш пожарната 
|
| Вто Сеп 17, 2024 3:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Мда... не са. Покрай "зелените" технологии има много тънки моменти. Понякога и аз оставам доста изненадан, че и лъжа хора даже  Това лято един познат който има инсталирани 15квт слънчогледи вързани към енергото и навремето е купил още толкова за втори обект ме пита какво да прави. Нещо с втория обект се закучили нещата, междувременно цените паднаха и ако ги продава ще е с огромна загуба. И решил да ги инсталира на първия обект. Аз мислех, мислех... викам му няма голям смисъл. Повечето енергия се прави, когато има слънце и панелите тогава са над 80% от капацитета си. Демек от втората половина ще ползва 20-30% и ще трябва да ограничава, за да не надхвърля партидата. А когато няма слънце е все тая колко са инсталирани. Добре, че не ме е послушал... Инсталирал половината на изток, половината на запад и ми показва графиките. Преди без ограничение е правел по около 90kWh, демек по 6 часа. И моите по същото време даваха по 6 часа. След като пуснал новите скача на 150kWh без да минава лимита от 15kW. Останах доста изненадан. Очаквах, че изложението ще удължи времето, но не очаквах толкова добре да се получи.
|
| Вто Сеп 17, 2024 4:50 pm |
|
|