Отговори на тема  [ 200 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Следваща
Добра заплата за платкаджия средна хубост 
Автор Съобщение
Мнение Re: Добра заплата за платкаджия средна хубост
Тук си говорим умни неща, но накрая винаги се появява някой дропшипър, който решава да пробва да продава китайска дрънкулка и вземе че направи един милион оборот за 8 месеца и чисто 200 хиляди.. а когато правиш 200 хиляди, лесно можеш да ги направиш половин милион за още няколко месеца, после 2 милиона...
И накрая ти като го видиш това си казваш' бахти що за идиот съм ,че се мъчих да уча платки 15 години'.
Неговата 'гениална' една секундна мисъл да направи чекаута в магазина си с един клик за да е удобно на тъпите аамериканци е много повече от нашето 20 годишно учене как да рутим 6 слоя платки :).

Това е момента в който разбираш, че дефакто не е нужно да си много умен, а успешен..

Пон Авг 19, 2024 11:34 pm
Ранг: Форумен бог
Аватар

ToHu написа:
САЩ ... това извън големите корпорации е по-скоро изключение, а както знаем в САЩ основния работодател не са големите корпорации.

Да, но става въпрос за инженери и предполагам поне половината работят в корпоративния свят, да кажем фирми от 500 човека персонал нагоре.

Вто Авг 20, 2024 12:51 am
Профил WWW
Аватар

maiden написа:
а когато правиш 200 хиляди, лесно можеш да ги направиш половин милион за още няколко месеца, после 2 милиона...

Това би ми било интересно да го науча как става. Понеже говорим за възвръщаемост от порядъка на стотици проценти, а моят скромен опит казва, че в повечето случаи говорим за един 10-20% на година.

Вто Авг 20, 2024 12:54 am
Профил WWW
Аватар

Би трябвало да си чувал историята: Купуваш една ябълка, продаваш я. Купуваш две ябълки... :D

Вто Авг 20, 2024 8:52 am
Профил
Аватар

Цитат:
Това би ми било интересно да го науча как става.

в случая само с платкаджия няма да минеш, ще трябва и софтуерист

В последно време всичко кьораво, куцо и сакато - патки прави и продава
а софт - хОй...

Вто Авг 20, 2024 9:09 am
Профил ICQ
Аватар

itso.t написа:
Би трябвало да си чувал историята: Купуваш една ябълка, продаваш я. Купуваш две ябълки... :D

Междувременно стоиш гладен :D

Вто Авг 20, 2024 9:47 am
Профил

Pif написа:
Ицо се майтапи но ако анриеф пусне такава обява гарантирано Едизайн ще удари гъза в тавана от радост. Ще има 3 дни и 3 нощи банкет за негова сметка. Виждам го скоро с нова кола, нов апартамент, нова жена (старата ще я захвърли...)

Нито ме боли гъза нито ми е зор кой е анриев и какво ще наема ...... заглавието на темата е "Добра заплата за платкаджия средна хубост"
Моите обобщения от първия ми пост - току що завършил студент в София около 1300 чисто + 200 купони, след 7-8 години се стига до около 3000 чисто + някакви бонуси.......
Само един човек сподели реално мнение макар и завоалирано. Другите пишете фантасмагории :D и се нахвърляте (по скоро фокусирате - тук си имам един таен обожател) върху мен все едно аз съм ви виновен за мизерията в БГ ........
За тия 8 хил и нагоре които твърдите. я само (може би не е фирмена тайна като заплатата) може ли да споменете поне 5-6 фирми в БГ които правят изделия с 6 слойни платки (говорим не за едно изделие проектирано някога и произведени 2 бройки).
Да споделите поне в коя сфера произвеждате изделия и в какъв тираж..... 8 хил + осигуровки прави около 100 000 лв разход годишно за фирмата - това е годишен доход около 45 000 паунда да сравним за Англия, което там също си е добър годишен доход ......

Ето малко и линкове от заплатомерите да не бъда съвсем голословен
https://moiatazaplata.org/kariera/profe ... lektronika
https://www.zaplatomer.bg/zaplati/elekt ... roenergija
https://uk.talent.com/salary?job=pcb+design+engineer

Вто Авг 20, 2024 12:11 pm
Профил WWW
Аватар

За Англия 45к в наши дни е слаба заплата и не стига за особено много.
Читав инженер е поне от 60к нагоре. Естествено много зависи от фирмата. Освен това, хора които покриват повече от една област (примерно правят платки, но също така пишат и софтуер) се качват още

Вто Авг 20, 2024 12:28 pm
Профил

Едизайн,
ако ти оценяваш себе си на 1300 или на 3000 си е лично твой избор.
Преди година събирах екип за проект. Некадърните лейаутъри искаха по 5-6к. Един младеж завършил меи-то ми поиска 3500 с нула стаж. Като ученик е правил някакви хоби проектчета. Като е завършил 2-3 години работил в кол център. Започнал на 2500 и му дали 3000 на 6ия месец. Сега бил на 3200 но много искал да се занимава с електроника. И той беше доста по-читав от доста други дето искаха 4-5-6.
В момента на доста места дават 8 и нагоре. И "сложните" платки не са само многото слоеве. Има си много сложни 2 и 4 слойки. Особенно ако имаш високи напрежения, нисък шум, устойчивост на ЕМС и т.н. Преди година ми предложиха 10 чисто да правя двуслойки. Работа за джуниър ама им писнало от 10-20-30 ревизии и все грешки. Гонят тайм ту маркет и искат да стане от първия път за 2 месеца не от 10-ия за 2 години и пак да не мине ЕМС.
Както се разбрахме в тази тема не се обсъжда чист лейаутър (както е в големите корпорации дето само рутят) а се търси електрончик дето може да начертае схема, да сметне тук таме по нещо и това цялото да стане изделие което да може да се сертифицира. Това си е цял РнД отдел а не гол платкаджия.
Кадърните и можещи хора си знаят цената. Твоя асансьор кои ЕМС е минал? Коя категория сейфти е сертифициран? А колко хора познаваш които могат да правят сейфти продукти и колко би била заплатата на такъв човек. Защото имаш избор - или фирмата ти има процедури и ноу-хау за сейфти (разбирай поне още 2-3ма знаещи) или човека който взимаш го може и го е правил. Докато се научи може да се пенсионира.
Та пазара е свободен. Ако ти даваш 1300 на студент а кол центъра му дава 2500 - познай какво ще избере студента. Ти му предлагаш 3к след 8 години а кол центъра му предлага 4к след 2 години. Ха сега кой е сбъркан? Ако стане джавар почва на 3-4 и на 3-тата година е 7-8. Ако е упорит и има малко акъл в главата. Мой приятел дето никога не е виждал ток или компютър почна тестер в една софтуерна фирма и на 3-тата година стана тийм лид с 6.5к чисто.
Иначе по разните затънтени държавни или едвам кретащи фирмици има ниски заплати и има хора които си работят там. Само дето те не са конструктори а заплатополучатели и не им се работи много много. Не генерират продукт. Такива фирми мога да изброя много. Включително и Сатурн. Навремето е било добре при тях, имало е дейност, кадърни хора. И са бачкали без пари. Сега е мизерия.
И като есенция най-важния лаф за твойте 1300-3000: Не можеш да ми плащаш толкова малко колкото мога да не работя.

Вто Авг 20, 2024 12:36 pm
Профил
Аватар

Поне се разбра откъде идва разминаването.
Въпросът в началото на темата е за работник (бачкатор). Отговорите също са за такава позиция.
А както се вижда от прикачения скрийншот, "Дизайнът" е имал предвид служител (такъв който си бара патето по цял ден).
Прикачени файлове:
bulshit.jpg
bulshit.jpg [ 27.96 KiB | Прегледано 2385 пъти ]

Вто Авг 20, 2024 12:40 pm
Профил

Pif написа:
Едизайн, ако ти оценяваш себе си на 1300 или на 3000 си е лично твой избор.

Изобщо не оценявам себе си :D От много отдавана не съм от тази страна на бариерата. Както и твоята оценка да сравняваш кол център .... Както казах сиган плочкаджия взема над 8 хил на месец...
А то студент ако питаш му трябват поне 4 хил на месец да оцелява и за по-малко не се наема на нищо.... по въпроса и по телевизията съм гледал интервюта......
Темата сама по себе си стана абсолютно безсмислена - надявам се anrieff когато наеме да хвърли някакъв ориентир......

Вто Авг 20, 2024 12:45 pm
Профил WWW

Pif написа:
Твоя асансьор кои ЕМС е минал? Коя категория сейфти е сертифициран?

Да навремето мина при Панталеев .... има си 100% документация и на софтуера..... сейфти и всичко... Но както казах идея нямам защо коментирате мен и моите творения. Идеята беше да се сподели обективна обстановка на заплатите в БГ...... а като гледам твърдите че тук нормалният годишен доход е приемлив английски.......

Вто Авг 20, 2024 12:52 pm
Профил WWW
Аватар

Не знам какви са доходите в Англия, но в Мюнхен инженер под 80к не познавам. Повечето са над 100, от университета почват на 60 и това са цени в евро.

Вто Авг 20, 2024 1:07 pm
Профил WWW
Момчета стига се дърлихте за инженерни заплати, а гледайте млади хора какво правят :)
На този пич му давам пълното право да назначи 10 инженерчета на 5 бона заплата и да ги тормози постоянно...
https://youtu.be/CI2D1NkgdYg?t=5148

Вто Авг 20, 2024 3:12 pm

Н'бабане Гт'муан'га написа:
За Англия 45к в наши дни е слаба заплата и не стига за особено много.
Читав инженер е поне от 60к нагоре. Естествено много зависи от фирмата. Освен това, хора които покриват повече от една област (примерно правят платки, но също така пишат и софтуер) се качват още

Потвърждавам

Вто Авг 20, 2024 3:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 200 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Следваща