|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 5:47 pm
Добра заплата за платкаджия средна хубост
| Автор |
Съобщение |
|
maiden
|
 Re: Добра заплата за платкаджия средна хубост
Хах, аз постоянно ъпдейтвам платките си и бомовете с това което е най-налично и евтино на пазара като части. Последния път на една платка промених корпуса на процесора от Соик 28 на ссоп 28. Викам няма какво да се обърка и поръчах 50 платки. Да, и пускам платката и не върви  . По 120 долара платка, викам отидоха 6000 в коша. Два дни търсих причината, а то при замяната на компонента в Ийгъл съм забравил да вържа analog reference - Пина към маса и не работеше АЦП-то. Сетнах едно битче да чете вътрешния референс и се оправи  Спасих се
|
| Нед Авг 18, 2024 8:07 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
Аз тъкмо преди две-три седмици приключих с дизайна на едно ценово-оптимизирано ембедед модулче с NUC970 дето се държи като PLCC-44 чип. Нука е супер понеже е достатъчно мощен за почти всяко едно ембедед приложение, търкаля линукс, но същевременно за разлика от безумията на ST или NXP е доста прост за работа директно върху желязото като микроконтролер ако иска човек. Обаче иска сравнително голямо количество външни части както и две захранвания, та се хванах да оптимизирам процеса на развой за него. Това модулче интегрира някъде към 50-на елемента. Дори и дев платка за модулчето направих
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Авг 18, 2024 11:37 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Мммм, имаш някакви заложби. Може би 1530 лв. ще е добро и справедливо заплащане за уменията ти.  Знам, малко се поизхвърлих с тия 30 лв., но те са за да имаш възможността да усетиш какво е човек да държи дебела пачка в ръка. Бонус един вид... 
|
| Нед Авг 18, 2024 11:48 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Да, горе долу уцели дневния ми рейт  Бонусите естествено не ги слагаме тук, пък и те не важат особено за прости нещица за хоби като това. Сложните платки обаче не са толкова забавни
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Авг 18, 2024 12:31 pm |
|
 |
|
Pif
|
Егати хората. Какви заплати имало. За един ден работа изкарват 1530 лева и после 29 дена почиват. А ние трябва да работим 35-40 дена в месеца и пак едвам го докарваме до 1315 лева. (и на нас 15-те ни ги дават за да видим дебела пачка).
Само да видим как ще се вредим за касиери в лидъл. Ще стане голям бой на опашката кой да бачка на касите.
|
| Нед Авг 18, 2024 1:03 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Ето още една платка - асансьор от преди 10тина години
Както казах може да сте велики да вземате по мноооого хиляди ама хора единици ..... 90% от тези които насищат печатни платки (основно жени) вземат под 1800 чисто (дори под 1400) - мога да дам и директно примери с фирмите (за софия говоря - в провинцията положението със сигурност е по-зле). Явно има причина да не изберат лидл или кауфланд и да вземат няколко стотачки горница. В супермаркета до вкъщи - ДАР повече от година търсят персонал - имаше разлепени обяви по вратите 1800 лв ......
|
| Пон Авг 19, 2024 12:21 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Започваш сериозно да ме плашиш с тези цифри. Ще гледам да си остана в Швейцария. Не, че тук взимам много пари за стандарта, който е - около средното за инженер с моя опит, а знам в други фирми как младоци се цанят за 30% повече, че и им ги дават. Може и аз да съм природно тъп и да взимам колкото заслужавам. Обаче, през 2024, според твоите изисквания за хардуерист, да му даваш 1400лв в България чисто, нещо не се връзва, ама никак. Аз взимах 2200 лв през 2008, а бях млад инженер, едва с три-четири години опит, ако говорим за електрониката. Щото първите си две години след казармата не броя, то тогава пари за хляб нямаше, камо ли работа за инженери, та правех дори визитки на село. И ми даваха на черно за първа заплата 50 лв на месец, не се шегувам. Но нещата драстично се промениха само за няколко години. Само след две години вече взимах 800лв, но работех в индустрията, а не в електрониката. Затова и започнах да търся работа в София и около 2005 начални заплати от порядъка на 500-700лв си бяха нещо стандартно. През 2010 според сондаж в другите фирми за хардуеристи, както и в нашата тогава, началната заплата не падаше под два бона. Софтуеристите не ги броя, те още преди 20 години взимаха по 5-6 бона. Говоря за електрончиците. Аз щото много принципен, понеже ме забиха в комишънинг по света (и се плащаше добре, освен че пътувах много), исках да си правя схеми и платки, да си програмирам на vhdl, не да обикалям по платформи и кораби. Та се махнах доброволно от тази фирма, дето ми даваше 2200, че искаха да ме задържат и ми я вдигнаха при напускането, и отидох за 1300лв в малък стартъп. Ама това си беше моя глупост, щото съм много идеен. Но пак казвам, това е било през 2010 година. Не може да се дават такива пари за хардуеристи в момента. Дори и за такива, които насищат само платки. Заплатата е водещата мотивация за тези, които не са предприемачи. Щото там с Тони е друга бира, например. Говоря за бачкатори. В първият удобен случай се махнах и напуснах страната, а водещото бяха парите, както и сега са. Ако търся работа в България, ще е за пари над 8000лв, поне тази сума. И ти казвам, че много мои бивши колеги, с които работих през 2005-2011, си взимат поне тази сума в София. В различни други фирми. Като заключение на това дълго излияние - за мен сумата, която посочваш за хардуерист я дават само тарикати, които искат да ловят маймуни с трици. Имах нещастието да работя за двама такива преди 20 години и знам много добре за какви типове става дума. 1400 лв е обидно дори за чистачка без образование.
|
| Пон Авг 19, 2024 1:48 pm |
|
 |
|
Edesign
|
До тези изречения всички сметки и суми бяха верни - да 2005 година 500-700 лв беше нормален старт .... 2010 година 2200 лв също съгласен -- точно толкова беше заплатата на приятел в развоя на една голяма БГ фирма за охранителна техника...... Обаче ако си повярвате за 8000 лв масова заплата и то чисто в бранша означава - нова кола 40 000 бона - 5 заплати - апартамент гарсонерка  (по съвременно казано двустаен) - 200 000 лв --> 25 заплати (2 години работа) Тоз стандарт със сигурност го няма на земята ...... Като погледна шопарите в скъпите коли и джукести цицорест мадами хич не ми изглеждат да са в нашия бранш...... ама виж тия по тротинетките с раничките с лаптоп 
|
| Пон Авг 19, 2024 2:18 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
В Смолян в Костал( В момента собственика е друг) и арексим работа на 12ч + 2ч пътни (защото от Смолян никой не иска да им работи и събират работници от селата ) буквално хората се трепят от работа и накрая на месеца и една минимална не взимат същата работа е и в шивашките предприятия. Та така докато има да им работят за без пари тия с пачките ще се възползват от тях . ПС. Реално тукощо завършило студентче няма как да има някакви претенции от към заплащане защото той те първа ще се учи и това за никой не е тайна . В повечето случаи отиваш работиш/трупаш опит / учиш и заплатата е нещо като бонус  поне първите 6-12м е така
|
| Пон Авг 19, 2024 2:20 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Анриев, пускай обява за 1000 лв заплащане (да не напишеш 1к, че звучи по-малко), дай едни 300 - 350 лв. като бонус, за да се почувстват бачкаторите важни, заможни, с възможности, и си готов. Желателно е заплатата да се изплаща в десетолевки (вече писах за дебелата пачка)... 
|
| Пон Авг 19, 2024 5:13 pm |
|
 |
|
Pif
|
Ицо се майтапи но ако анриеф пусне такава обява гарантирано Едизайн ще удари гъза в тавана от радост. Ще има 3 дни и 3 нощи банкет за негова сметка. Виждам го скоро с нова кола, нов апартамент, нова жена (старата ще я захвърли...)
|
| Пон Авг 19, 2024 5:18 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Това сега какво е? Някаква типична олигофрения? Не разбирам !? Нещо ви е жегнало реалното положение ли що ли?
|
| Пон Авг 19, 2024 5:42 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Не разбира се. Откъде ти хрумна подобна глупост. Аз влизам в тона ти, и пиша небивалици. Платкаджия, за 1300 пари... И какво трябва да значи понятието "типична олигофрения"? Типична за кого? Типична къде? Типична кога? Минал си покрай огледало? Друго?
|
| Пон Авг 19, 2024 5:59 pm |
|
 |
|
HCL
|
Това не знам кой ти го е казал, но по цял свят инженерите започват на ниво минимум средна работна заплата за съответната държавата. В София това трябва да са към 2500 лв, в Каспичан сигурно много по-малко. Ако някой има наблюдения, които да противоречат на това, нека сподели от къде са. По мои лични, в Германия, САЩ и Китай това е добър ориентир важи.
|
| Пон Авг 19, 2024 6:48 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
САЩ ... това извън големите корпорации е по-скоро изключение, а както знаем в САЩ основния работодател не са големите корпорации. Сега то много зависи какво е понятието за средна заплата, защото дори в нашето град това е доста относително понятие, за щат няма да говоря, а какво остава за страната.
|
| Пон Авг 19, 2024 11:13 pm |
|
|