Отговори на тема  [ 200 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Следваща
Добра заплата за платкаджия средна хубост 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Добра заплата за платкаджия средна хубост
амммм ... търгаши на чаркаляци, платки на ишлеме, сервизи ...
какво общо имат с развой на електроника ... изобщо с електрониката

обяви: пишеш Embedded - излиза SAP и Джаба :D

Сря Авг 14, 2024 4:59 pm
Профил ICQ

нашата професия - платки, схеми и ембедед програмиране явно не влиза в графа ИТ - там са web, игри, финансов софтуер и платформи и т.н.

Поради това че сертифицирането и изобщо възможността да се работи на дребно в нашата сфера с годините намалява съответно и малките фирми изчезват - ISO около 10 000лв на година, лиценз за алтиума около 4500 евро..... и ред други - т.е. разходи за туй онуй 100 тина бона годишно
Остават големи чужди фирми където дават по-високи заплати..... но според мои наблюдения се гравитира около горната граница за която писах ...... Айде сега признайте всички ли в БГ които пишете тук вземате по 7- 10 хилки на месец чисто :D Не че нещо ама много ме съмнява .....

Чет Авг 15, 2024 7:23 am
Профил WWW
Аватар

Цитат:
големи чужди фирми където дават по-високи заплати

и кои са тези :D
По принцип: "Голяма" фирма ( в БГ ) заплати не дава
( тук там с някои изключения ... R&D забрави )

Чет Авг 15, 2024 8:06 am
Профил ICQ

Абе не е съвсем така, аз се сещам за няколко вкл.и да ги наречем R&D.
Важно е да се гледа и от двете страни, а повечето хора гледат само от едната. Изкривяването на пазара на труда води до аномалии и някак си малко нереалистични очаквания. Много е хубаво да вземаш 10-12, но нека бъдем реалисти, няма причина заплащането в една страна за една професия да ти дава двойно по-висок стандарт от това в друга. Няма какво да дискутираме, факт е че стандарта на живот в БГ с заплата от 7-8 Хил е по висок от този в други европейски страни за подобна професия. Тук не говорим дали ви харесва живота в БГ или предпочитате този в Германия. Говоря за това, че тук имаш по-голяма покупателна способност и доста по лек и безгрижен живот.
Та в един момент очакванията започват да стават нереалистични и съответно бизнесите не са доволни от това. Имайте в предвид, че от бизнес гледна точка нещата са малко обратни. Те не са чак толкова повлияни от високите данъци защото винаги има варианти за оптимизация, в същото време са повлияни от нездравословната бизнес среда в БГ, и от трета от като цяло по-ниските цени които могат да реализират за своите продукти и услуги. В резултат, печалбата на един и същ бизнес в БГ и да речем в Германия далеч не е една и съща, както и възможностите за бизнес.
Та в един момент се оказва, че бизнес в БГ който има по-малка печалба от бизнес в Германия да речем, осигурява по-добър ста Дарт на живот, пак не говорим за абсолютно цифри, и в същото време пазара на труда създава условия служителите да искат и търсят още по-добри условия .....
Служителите обаче рядко се интересуват от такива неща, те си мислят че всеки им е длъжен.

Чет Авг 15, 2024 8:23 am
Профил

Edesign написа:
...... Айде сега признайте всички ли в БГ които пишете тук вземате по 7- 10 хилки на месец чисто :D Не че нещо ама много ме съмнява .....

Аз си признавам, не взимам толкова - малко над половината от 7к и под половината от 10к :). / Но това е фирмена тайна, да се изгори преди прочитане :D /.
Май отговарям доста точно на описанието платкаджия средна хубост и явно толкова си заслужавам, че и по-малко :)
Нека да има за новопостъпващите, че те обикновено взимат повече. Пък и какво ще ги правя толкова много пари :D

Чет Авг 15, 2024 8:26 am
Профил

al_at написа:
/ Но това е фирмена тайна, да се изгори преди прочитане :D /

Еййй съвсем бях забравил че у нас колко получава човек е тайна :D Това подклажда явно конспиративните теории че съседа взема повече и с цел да не се изложим в разговора заплатата расте в геометрична прогресия................

Благодаря al_at за информацията - сверявам часовника но за съжаление се потвърждава това което написах в първия си пост по темата.

Чет Авг 15, 2024 8:46 am
Профил WWW

Сега и нещо съвсем различно което може би много специалисти ме осъзнават или не ги интересува. Много рядко един продукт/услуга е свързана с един единствен човек, тук говорим за всеки малко по-голям бизнес. И тук идва въпросът, редно ли е едни от учает ищците в този процес да вземат в пъти повече от други. Тук не говоря дали е справедливо от човешка гледна точка, там отговора ми е ясен, имам в предвид от бизнес гледна точка. Тук нещата отиват доста по-дълбоко от колкото "специалистите" предполагат, защото като правило те рядко виждат извън това с което се занимават, и винаги мислят, че те са най-важните за един проект.
Както софтуериста не може да напише софт ако няма хардуер за който да го пише, така и работата на целият R&D е напълно безмислена ако няма кой да произвежда, да инспектира и да продава. Ако някой си мисли, че работата на асемблажната линия е по лека от тази на дизайнера и по-лесна аз винаги съм предлагал възможност да я заемат без промяна в заплащането, т.е.вземаш колкото си взимал като дизайнер но работиш на асемблажната линия, или правиш QA, или пък се занимаваш с доставките ....досега не просто не съм случай на някой който да изкара ден два, Ами никой не иска и да пробва дори.
И защо тези хора да са в пъти по-ниско платени ? Аз отговора го знам, защото там заплатата се определя много повече от реалните икономически фактори от колкото в R&D отделите. Някой има ли идея какво е да правиш QA на продукция, по цял ден, имайки норма и спазвайки високо ниво ....аз лично не мога да го правя, не не искам, не мога, на втория продукт вече ми е писнало, на 5-тия вече спирам да виждам ....та да направиш схема и платка се искат едни умения, да напишеш фърмуер други, да го асемблираш трети, да го инспектираш четвърти .. лично моето мнение е , че не може едно от тези звена да се бие в гърдите, че били най-важните и да поставя условия.
Тук трябва да направим едно уточнение, да добри разработчици са малко, и това са у имал и хора, същото важи и за добри асмеблатори, QA и т.н. докато стигнеш и до чистачите. Та да не минаваме с процентите отношения, те са еднакви, както 90% от инженерите не стават за нищо, така и 90% от другите специалности не стават за нищо, и от там идва това усещане, че някои специалности са много по-квалифицирани от други, чисто процентно ако 2/3 от асемблаторите са куцо коне, това налага раздут щат и числено изглеждат много повече.

Чет Авг 15, 2024 10:04 am
Профил

Тони,
имаш рисърч, дизайн, валидация, индустриализация, тест. Това са различни екипи с различни умения. Рисърча търсиш пруф оф консепт. При дизайна съблюдаваш 1000 неща които биха ти изникнали в последващото производство, мислиш как ще се тества, как ще се сглобява. Трябват много знания за да знаеш какво ще се случи 10 стъпки напред. Ако инженерите са ти некадърни - ти струва производствени разходи и брак. (Пример с последната ми фирма дето произвели 16000 платки с грешка по $100 всяка). Тези пари можеха да отидат в кадърни хора, макар че тоя дето я е правил взима $10к. При валидацията е по-просто защото използваш готови решения за да докажеш твоя продукт. При индустриализацията трябват умения по познаване на производството, панелизираш, мислиш как да организираш монтажа, разпределяш задачите, решаваш кое ще е ръчен труд и кое автоматичен. В тестинга имаш хартия с параметри които трябва да провериш и дизайнера ти помага с купешки апарати да направиш тестер който да проверява функционалност и критични параметри. Калибровки и т.н.
Та в случая само РнД-то иска много познания и десетки години опит за да стане продукта от първия път. В някои компании въпреки, че дават високи заплати нещата пак не стават. 15 ревизии преди да подкарат нещо и чак на 22 ревизия да мигнат светодиод май е нормално за вистеон. А това да има бъгове във валидирано изделие - нямам думи.
А ако ще говорим за неравенството в един и същи екип - също е проблем. Механика взима на половина на хардуериста а софтуериста взима двойно на хардуериста. Всички работим по един и същи проект. Много често аз съм взимал по-малко от софтуеристите въпреки, че освен хардуерист съм бил и системен архитект на проекта. Поне в БГ това е положението. В Германия ХВ взимат 10-15% повече от софтуеристите за еднакъв опит. Поне според тарифата им е така.
И както собственика на фесто каза: Вие сте 2 пъти по-некадърни и 4 пъти по-евтини. Затова сме тука и работите за нас.

П.П. Ат_Ал ако отиде в нормална фирма ще взима двойно с неговите умения. Ще трябва и повечко да поработва.

Чет Авг 15, 2024 10:20 am
Профил

Ами всяко нещо си иска познанията и опита, и макар някои да изглеждат елементарни, не е така, и да държиш правилно отвертка си се иска опит и малко хора го правят ефективно, здравословно и правилно за да не повреждат крепежа та ....

Чет Авг 15, 2024 11:21 am
Профил

Затова си има стъпка индустриализация. Там се дефинира каква отверка, колко торк, колко оборота, и всички тези данни се записват в дейтабейс за съответното устройство. За всеки болт си има отделна настроена електрическа отверка. Където е възможно се прави от робот. Където не - се организира правилно работно място така, че отверката да виси на въже което не може да достигне до други болтове освен точните. На следващото работно място е следващата отверка и следващите винтове. Ако трябваше да разчитаме на квалифицирани кадри за всеки винт - нямаше да има нито коли нито самолети.
Дизайнера смята колко винта, какви, къде, с какъв форс да се завият. Проектния ръководител в производството само решава каква отверка да ползва и къде да я постави на работното място за да изпълни изискванията на дизайнера и да предотврати грешки от оператора.

Чет Авг 15, 2024 11:35 am
Профил

Е според търсене / предлагане се определя. Ако ти трябва специалист по нещо а не се намират за 3000лв. вдигаш 3500лв. Ако пак не се намира вдигаш на 4000лв. и т.н. :) Като стигнеш 5000лв. мислиш за реорганизация и така.

Чет Авг 15, 2024 12:37 pm
Профил
Аватар

бе те едни и до 8 стигнаха ... и все мотики
няма оправия...

Чет Авг 15, 2024 12:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Много началници са го "изяли" с тъпия лаф "няма незаменими хора"... :D

Чет Авг 15, 2024 1:00 pm
Профил

Незаменими хора наистина няма, въпросът е колко си готов да платиш за замяната.
Pif а мислиш ли че и за такива работни места лесно се намира персонал ? И мислиш ли че и там не важи същото процент и правило? Аз твърдя, че това какви и колко знания имаш не е достатъчен фактор да определя ценността ти за компанията, искат се умения, а умения !=знания, дори и от опит.
Бил ли си на такова работно място, и колко време си изкарал? Не е лесно дори и да изглежда така, всяка работа си иска своите специфични качества. Аз не бих подценил и най-незначителните позиции.

Чет Авг 15, 2024 10:14 pm
Профил

Незаменими хора има. И точно защото ноу-хау-то е в хората. И когато изделие или отдел се е градило върху знанията и уменията на човек - той е фирма във фирмата. Той е институция. Във всеки успешен бизнес трябва да има пазар - който да носи парите и РнД отдел който да прави продукта. В повечето случаи изделията се градят на знанията и на уменията на единици, въпреки и това да не се вижда и друг да обира кинтите.
Бил съм в много фирми. И малки гаражни с по 2-3 човека и големи с 30к персонал от който 3500 развой. Виждал съм всякакви неща. Аз имам нещастието електрониката да ми е хоби и се хващам само с неща които са ми кеф. За мен критерия е свършени проекти а не години работил някъде. Ако следващия проект не ми е интересен - отивам на ново място. Не ходя за заплата и за това съм трудно контролируем.
Навремето се опитах да назнача персонал за дребни устройства - монтажнци. Тегава работа. Толкова грешки и брак, че губех двойно време да го преправям. Затова и се отказах от тази идея. Има си фирми които само с това се занимават и сглабянето го даваш на хис, електрон прогрес, унител или който се сетиш. Там си имат и опит и хора. Поне за дребните неща. А в големите фирми където съм бил си имаха отдели.
До колкото за развоя - повечето фирми имат идея какви хора им трябват и ги търсят с години. И нещата не вървят. Аз съм на другия принцип - какво мога да направя с хората които имам под ръка. И предпочитам да работя с читави хора. Така става бързо, качествено и от първия път.
Та всичко е баланс. Един развой ти е 200к както и да го погледнеш. Дали ще дадеш по 10-15к заплата за 6 месеца и ще стане от първия път или ще даваш по 5к заплати 2 години и ще стане от 10-ия път - ти си избираш. Повечето работодатели не могат да проумеят, че съществува опцията за 15к и 6 месеца с 2-ма човека. Само дето с многото хора нямаш гаранция за резултата. Може да излезе и 5 пъти по скъпо. (писах по-горе за сгрешените хиляди платки).

Чет Авг 15, 2024 10:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 200 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Следваща