Отговори на тема  [ 118 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща
Ремонт на лаптопи, телефони и прочие битова техника 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Ремонт на лаптопи, телефони и прочие битова техника
RM написа:
Знам че има специализирани форуми за подобна техника ... но по определени обективни причини не влизам в тях.
Аз знам от коя страна се държи поялника :) и знам как да намеря по форуми и Интернет инструкции за "Поправи си сам", но за един телевизор с грешка при стартиране реших да попитам човек, който си вади хляба с ремонти:
Цитат:
> Сервизен център Жицата е с над 20 годишна история. Имаме опит в ремонтите и поддръжката както на разнообразна професионална апаратура, така и в осигуряване на качествено сервизно обслужване на най- съвременна битова електроника – LED, LCD, Smart и плазмени телевизори.
Техникът смени светодиодите на подсветката и ми обясни, че такайците са открили производствения сезон със светодиодни ленти, при които светодиодите са върху стъклотекстолитова (или подобна) платка, в следствие на което прегряват и умират сравнително млади. Каза, че е монтирал по-нова версия на лентите, при която платката е с алуминиева основа и подобреното охлаждане удължава живота на светодиодите. Става дума за 32 инча нисък клас Smart телевизор CROWN, който купих за 90 лева с наличен дефект: дава му се команда за пускане, той изпада в размисъл, след някакви минути изгрява и си работи нормално. На следващ старт пак същото. Това идвало от контролерът на подсветката, който като види параметри, променени към по-лошо, не позволява старт. Вече бях намерил място и функция на телевизора и ми дожаля да го превърна в резервни части, та сложих едни 120 лева за ремонт с три месеца гаранция, като вече минаха може би два пъти по толкова и нямам ядове. Имам уверението, че парите са си стрували, но времето ще покаже.
Прикачени файлове:
Crown 32202SM power supply and mainboard.jpg
Crown 32202SM power supply and mainboard.jpg [ 1.05 MiB | Прегледано 6630 пъти ]

Нед Окт 08, 2023 5:33 pm
Профил

Абе колега, защо не попита тука първо :(
Телевизора ти е Вестел, другото - светодиодните ленти са ти 10 лв. двете, сменят се за 7-8 минути. Поялник не ти трябва.

Нед Окт 08, 2023 9:23 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Като го разглобих моя се оказа тънък панел с еиджлед ...
По принцип когато се сменят диодните ленти, се намаля и тока през тях. Има един делител който трябва да промениш.
Аз на моите хора им намалям общото напрежение на лентите ... при малките вестел мисля че беше на 96V. Намалям го малко под 80V.
Вестелите имат и друг проблем, който превантивно можеш да се подготвиш за него. Запази си двата флаша на компютъра.
когато започне да не може да се увеличава, или други магарии ... да си смениш флашовете SPI са , има ги в едното левче.

Нед Окт 08, 2023 9:35 pm
Профил

Контролера следи тока на подсветката, как ще намалиш напрежението, то зависи от бройката на светодиоди. При цитирания вестел 32'' - 22 светодиода х 3 волта - около 66 идва.

Нед Окт 08, 2023 9:46 pm
Профил
Аватар

По спомени отпреди 5++ години, контролера (има схеми колкото искаш) пуска DCDC преоб. и чака праг на изходящото напрежение. При достигане спира ... може сам да видиш.
Правил съм го доста пъти и работи.
Примерно имам останало малко информация за FINLUX LED 32FLYR160B със step-up controller MP3394 На този съм правил три неща, увеличавам Isense на степъп конвертора от около (извинявам се по спомени) 4,7 на 10 ома. Намалям малко напрежението на делителя R1-R2 към OVP и трето увеличавам малко R към ISET. По спомени, ставаше добре с тези промени. Има формули сега ги погледнах, но нещо не се получаваше по спомени. И вероятно не греша и мисля че беше 96V подсветката. Някъде го пише по лентите.
Точно затова не влизам в подобни форуми, защото винаги има някой който ти казват колко грешно си го направил ... не е както той го е видял в YOUTUBE, и това което съм направил не е възможно да работи ... а поне тоя работи вече 5-6 години само със сменен един диод, и остави това но и не е същия по тип.
Поне за този чип съм сигурен че имаше проблеми при свалянето на тока на светодиодите , и не се получи така както искам само със увеличаване на резистора към ISET. Мина много време и съм забравил.

Нед Окт 08, 2023 10:48 pm
Профил
Аватар

milenjs написа:
Абе колега, защо не попита тука първо :(
Телевизора ти е Вестел, другото - светодиодните ленти са ти 10 лв. двете, сменят се за 7-8 минути. Поялник не ти трябва.
То сега е лесно, че се знае къде е бил проблема, ама преди носенето в сервиза телевизора не пишеше на екрана с червени букви: "СМЕНИ МИ LED подсветката", та да знам. :) Потърсих в нета за възможна причина и една беше драма с флаша:
RM написа:
Вестелите имат и друг проблем, който превантивно можеш да се подготвиш за него. Запази си двата флаша на компютъра. когато започне да не може да се увеличава, или други магарии ... да си смениш флашовете SPI са , има ги в едното левче.
Преди този телевизор съм подкарвал монитори и телевизори по лесните схеми: смяна на бутони-пуканки с тръгнали утечки и смяна на изсъхнали електролитни кондензатори. Тук смяната на кондензаторите не допринесе с нищо, та си казах: "Абе пращам го на доктор, той е лекувал 100 такива телевизора, аз нито един, шансовете за успех от първия път са на негова страна." и така. Иначе като гледам платката при мен:
Прикачени файлове:
Crown 32202SM mainboard.jpg
Crown 32202SM mainboard.jpg [ 1.56 MiB | Прегледано 6583 пъти ]
... разпознавам само един флаш - KH25L1606EM2I-12G:
Прикачени файлове:
Crown 32202SM flash chip KH25L1606EM2I-12G.jpg
Crown 32202SM flash chip KH25L1606EM2I-12G.jpg [ 420.48 KiB | Прегледано 6583 пъти ]
Как се чете и записва този чарк на компютъра, трябва ли да се отпоява, трябва ли му програматор?

Пон Окт 09, 2023 2:28 am
Профил
Аватар

Този флаш на KHIS вероятно не бих го пипал , защото нямам програматор за него.
Имам възможност да пипна подобен на MIKRONIX като MX25L1606E, който вероятно е същия ...
Шасито за което имам информация е по старо 17MB82S и е с два флаша. Доста години не се занимавам с това и мога да кажа само за този модел.
По добре си го гледай, и не го разглобявай без причина. Ако му стане нещо, лесно ще се намери съдържанието.
Сега съм разглобил един подобен 42 инчов на SHARP, ще му търся странични ленти, и ще му мисля как да го правя.
Смятай че тези телевизори се правят по доста различни начини. Като дойде някой автоджанбазин, намерил някой телевизор до контейнера за боклук, и ти каже да го закрепиш само да се продаде, тогава се не сменя и прекъсналия диод, а се окъсява и се затваря панела. Когато иска да се направи както трябва се процедира по друг начин.
Но това са минали неща. Сега работя малко по други неща, и не си позволявам даже да сложа и правено жично предпазителче ... всичко само ново, и без компромиси.
Защото се дава ГАРАНЦИЯ.

Пон Окт 09, 2023 5:30 pm
Профил
Аватар

RM написа:
По добре си го гледай, и не го разглобявай без причина. Ако му стане нещо, лесно ще се намери съдържанието.
Мерси за поясненията, ще оставя телевизора да се труди, докато му омръзне. :)

Пон Окт 09, 2023 7:37 pm
Профил
Аватар

Тая нощ към 4 часа,докато си цъках в интернет, компютърчото ми рече Прр и изгасна. DELL XPS с i7. Разглобих го свалих захранването, премерих предпазителя, големите транзистори, драверните ... ОК. Погледнах малкото травче за стендбая видях около него едно съпротивление от плюса на големия филтриращ кондензатор към краче на трафчето , и няма никой. Свалих го 5,6 ома и изпушило видях под една пластина TNY278, премерих между крачетата да хвана крайното полеваче и на 2-те страни по 200 ома- заминала. Имах такива смених чипа и вместо 5,6 ома сложих 33 ома. сглобих и към 5,30 бях готов ... много трудно наредих елементите и запоих радиаторчето пластинака, защото можех да работя само с пинсети - много пренаселено. Продължавам да си цъкам. Но не очаквах да намеря тези чипчета в захранването ... 8O 8O 8O

Прикачени файлове:
Коментар на файл: power
p1.jpg
p1.jpg [ 40.65 KiB | Прегледано 6212 пъти ]
Коментар на файл: power
p2.jpg
p2.jpg [ 77.89 KiB | Прегледано 6212 пъти ]

Сря Ное 08, 2023 7:56 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Кондензатора в обратната връзка смени ли го? Щото пак ще гръмне. И тези 33 Ома са много.

Чет Ное 09, 2023 11:41 am
Профил
Аватар

Зависи за колко вата - аз слагам 47 - 56 - 68 ома за около 2-3 вата захранване. По принцип даже и за 10-тина вата по дизайнер го дват 5-10 ома фюзибъл, ама явно аз не мога да уцеля подходящото фюзибъл, щото квото и да сложа все изгаря на третото-четвъртото включване и почнах да слагам 1 ват жични. Тока след като се зареди кондензатора е толкова мижав че пада е нищожен и даже не се усеща да грее. Та хич не са му много 33 ома - то това захранване едва ли прави повече от някой друг ват. И какво му е чудното че се ползва - това е импулсно for dummies :)

П.П. : не чета че било към трафчето съпротивлнеито - нещо друго го играе явно - не е простата straight forward схема по реф дизайн.

Чет Ное 09, 2023 5:21 pm
Профил ICQ
Аватар

ig_ivanov написа:
Кондензатора в обратната връзка смени ли го? Щото пак ще гръмне. И тези 33 Ома са много.

Да даже за всеки случаи и 220uF 35V имах 470 на 50V.
По принцип сменявам и оптрона и 431 ... но тука е трудно и го пуснах на празно за проба. Измерих много стабилно дежурно 4,66V, и на други съм мерил толкова и го оставих така.
Ако имаше проблем с оптрона то няма да запали, а когато има проблем със стабилизаторчето захранването ще играе много ... Ще работи така.
Иначе за мощното съпротивление. Повечето схеми с TNY или LNK имат съпротивление даже и индуктивност във веригата филтриращ капацитет и първичната намотка на импулсния траф със стойности средно 47 и даже до 100 ома. Схемите са по различни от примерните дето дават в PDF-а. Винаги повдигам това съпротивление и никога не е имало рекламации, работи си много стабилно.

Чет Ное 09, 2023 8:29 pm
Профил
Аватар

Нагърбих се тука да реставрирам един удавник. Бил е наводнен, но лошото е, че не е било просто вода, а тиня. В резултат доста от блоковете (които в тъпата кола са абсурдно количество) са в тоя вид. Това е хай-фай усилвател, който някой е решил да се монтира на пода в багажника. Има ли смисъл да се мъча да го възстановя и кой е най-добрия начин да се направи? Тинята е засъхнала и е доста твърда, направо като боя. :(

Прикачени файлове:
IMG_20240808_200735_580.jpg
IMG_20240808_200735_580.jpg [ 16.59 MiB | Прегледано 3707 пъти ]
IMG_20240808_200730_734.jpg
IMG_20240808_200730_734.jpg [ 18.44 MiB | Прегледано 3707 пъти ]
Чет Авг 08, 2024 8:23 pm
Профил
Аватар

Според мен облекчаващо ремонта обстоятелство е, че елементите са лакирани. Явно производителят е знаел къде ще бъде набит усилвателя и го е подготвил за евентуално давене. :)

Чет Авг 08, 2024 8:47 pm
Профил
Аватар

Платката изглежда доста добре залята, та може щетите да са малки...

Ако ти се занимава: демонтираш каквото може - вентилатори, превключватели и каквото друго може. Платката на чешмата, с топла вода и четка. Като опция може и малко сапун. Ама малко.
След това подсушаваш добре с въздух.

Като опция - след пране на чешмата, пране с изпропилов или етилов спирт, и пак с компресора.

А в какъв автомобил вграждат усилватели Марк Левинсън?

Чет Авг 08, 2024 8:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 118 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща