Отговори на тема  [ 200 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Следваща
Добра заплата за платкаджия средна хубост 
Автор Съобщение
Мнение Re: Добра заплата за платкаджия средна хубост
emilvtc написа:
maiden, ако щеш вярвай, но от личен опит ти казвам, че такава къща е постижима за 2-3 пъти по-ниска цена точно на 10 КМ от Пловдив и е напълно възможно да се изпллати за под 10 години САМО от заплата.
Уловката е всичко по построяването ѝ, което можеш да свършиш сам - да си го свършиш сам. (разбира се трябва да можеш, а ако не можеш - да се научиш да можеш първо)
Когато строях моята ми излезе 110-117 евро/кв.м. с най-читавите строителни материали (защото е за мен), като в същото време апартаментите в Пловдив вървяха на зелено 580-800 евро/кв.м. с доста по-евтини материали. (за качеството на строителството им да не говорим)
Говорих на времето с инвеститор строящ такава кооперация и ми каза, че ако квадрата му излизал над 90евро/кв.м. нещата били зле за него .... Моя излезе 110 с гранитогреса по подовете.

Еднофамилната къща особено на един етаж е възмижно най-скъпото строителство, защото площта на основите и на покрива (покрива е 1/2 от стойността на всичко под него като труд и материали като груб строеж) си го плащаш сам, а не като в кооперация на 6 етажа да се дели на 6 между 6 собственика и всеки да плаща 1/6 от него. ВиК-то и електрото - също.
Ако е на 2 етажа - основите и покрива стават на половина като площ, като в същото време основите НЕ са ти по-дълбоки, а са същте като на едноетажната.

Въпроса е да можеш и да имаш желание да се научиш, ако не можеш.

Ако не можеш и не искаш да се научиш да можеш - 500 000 ми изглежда една наистина много добра цена ... (Доста хора по веригата банки, инвеститори, строители и т.н. ще са много доволни да ти вземат парите)

Да не спамим повече темата на човека с къщи и апартаменти, защото те наистина нямат отношение към въпроса.

Ми не знам точно как стават тези филми
На мен личните ми разходи за 4 членно семейство са 6000 лв месечно в Пловдив. 0 заеми имам, това са само пари за храна, кола и т.н.
Какво значи това? ами това значи че семейството трябва да изкарва минимум 15 хиляди бруто месечно, че да остават 6-7 хиляди че да се строи къща за 100 000 евро, пък ще станела след 15 години. Да, готовата е 250 хиляди евро, но има защо, спестява ти 10 годишните главоболия...
Не ми е ясно как точно хем ще работиш да изкарваш пари за къщата като специалист, хем ще работиш на къщата да я направиш по-евтина в същото време....?

Чет Авг 08, 2024 6:02 pm
Ранг: Форумен бог
Аватар

maiden написа:
На мен личните ми разходи за 4 членно семейство са 6000 лв месечно в Пловдив.

Не ти ли е хрумвало че просто харчиш твърде много? :wink:

Чет Авг 08, 2024 6:38 pm
Профил

maiden написа:
Ми не знам точно как стават тези филми
На мен личните ми разходи за 4 членно семейство са 6000 лв месечно в Пловдив. 0 заеми имам, това са само пари за храна, кола и т.н.
Какво значи това? ами това значи че семейството трябва да изкарва минимум 15 хиляди бруто месечно, че да остават 6-7 хиляди че да се строи къща за 100 000 евро, пък ще станела след 15 години. Да, готовата е 250 хиляди евро, но има защо, спестява ти 10 годишните главоболия...
Не ми е ясно как точно хем ще работиш да изкарваш пари за къщата като специалист, хем ще работиш на къщата да я направиш по-евтина в същото време....?

А-ми може и аз съм живия пример за това. Моето семейство също беше 4 членно, когато се занимавах със строежи до преди 6 години. Сега се грижа и за родители.
Бачкаш от 7:30-17:00 за да изкараш пари с главата си, и после от 18:00 - 21:30 бачкаш с краката си, за да спестиш пари. И така след година- година и половина си готов да се нанесеш в ново жилище на 2-3 пъти по-ниска цена от тази на готовото такова.
(Това е възможно само ако човек няма две леви ръце, които са му навряни и в зад**ка разбира се. )
Съгласен съм, че не всеки може, но моженето до голяма степен е функция на желание и приоритети.
Определено не съм гениален и щом аз можах - значи и много други също ще могат.

Чет Авг 08, 2024 6:43 pm
Профил
Аватар

anrieff написа:
Благодаря за всички мнения! :prayer:

И аз имах усещането, че такъв специалист няма да е под 6к, но сега вече ще мога да го кажа на финансовия доста по-уверено.

Конкретно тази допълнителна дейност по писане на тестови процедури, и правене на установчици за тестване на произведените платки - и аз се чудех дали не искам твърде много, бихме могли сигурно да говорим и за двата варианта - кандидатът само да опроводява и пуска за производство платките, или освен това да им измисля как да се тестват...

Встрани от цените на имотите и заплащането...

Има доста кадърни хардуеристи. Има и доста кадърни програмисти.
Уви, комбинацията кадърен хардуерист + кадърен програмист, и изобщо човек с широки технически познания, и достатъчно "пълнеж" в главата за да обмисля добре нещата са рядко срещани. Обикновено такива кадри са се реализирали добре и работят самостоятелно.

Едно от предимствата на такива кадри е, че липсва безкрайният спор хардуерът ли не работи или софтуерът е куц. Нещо което беше споменато и в темата. А и винаги е ясно кой е омазал работата. :D
За сметка на което, доста често са чешити... :D

Пиша горното за да имаш предвид, че е възможно да удариш на камък търсейки такъв човек, и евентуално да помислиш за разделяне на задачите.

Чет Авг 08, 2024 7:03 pm
Профил
Н'бабане Гт'муан'га написа:
maiden написа:

Ами то хватката е хем да си живееш нормално както досега, хем да купиш нова къща напълно обзаведена за половин милион в покрайнините на града и да я изплатиш за 5 години :)
Няма логика да се лишаваш от нещо за да имаш нещо..

Всичко това го написах, защото млади специалисти гледат Тик Ток и как някакви си купуват скъпи къщи.
И той вече иска много висока заплата, неоправдана със знанията му.
Младежите не са като родителите ни да изплащат нещо 30 години, искат най прекия път до успеха, по възможност веднага.
Те виждат такава къща след 5-10 години, докато родителите ни никога не са си мечтали за това...

Последна промяна maiden на Чет Авг 08, 2024 7:23 pm, променена общо 2 пъти

Чет Авг 08, 2024 7:15 pm
Аватар

Не знам защо човек трябва да се ограничава и да живее в лишение. Няма ли по-скъпи къщи?

Чет Авг 08, 2024 7:20 pm
Профил
Аватар

Да, това което си го показал на снимката струва 400-500к лв да го купиш готово, с терена и обзавеждането. Само не разбрах защо си мислиш, че трябва да се изплати за 5г? После какво правиш, яхта, самолет, безработстване? Жилище се изплаща 25 г и големината му, както и лишенията са според приходите, а не обратното.

Иначе те разбирам за мераците на младото поколение. Но бързо се учат, като ги удари реалността, че това лъскавото е само по екраните. И ако го искат по-рано, ще ходят 1 година след това пеша на работа.

Чет Авг 08, 2024 8:00 pm
Профил WWW

maiden написа:
Те виждат такава къща след 5-10 години, докато родителите ни никога не са си мечтали за това...

Това къще в покрайнините на Пловдив ли?

Чет Авг 08, 2024 8:11 pm
Профил

Като споменахте яхти и вили се сещам за един виц:

Гледам всеки нещо купува:
Кой яхта,
кой бентли,
кой вила,
кой футбулен клуб ...
Отивам и аз
да купя
един ... хляб ... !

Чет Авг 08, 2024 9:25 pm
Профил

maiden написа:

Айде сега, спекулации, може пък жена му да харчи много :D

Майтапа на страна - 6к месечно е неразумно много за Пловдив т.е. може и с много по малко да се живее повече от прилично и без никакви лишения. Като се замисля със 6к месечно т.е. 3к евро чисто може да се живее спокойно в Белгия където стандарта е доста по висок от този в Пловдив. 1000 за наем, 1000 за харчене, 1000 за спестяване. Е няма да си всеки божи ден по ресторанти. Няма да ти експлодират гардеробите от нови дрехи и обувки. Ама то това не са неща необходими за хубав живот а си е прахосничество.

Чет Авг 08, 2024 10:59 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

3к евро за Белгия, че и 1к да се спестяват ... за сам човек, да, ама за 4-членно семейство ме съмнява. То вярно, че аз отдавна не съм ходил в Белгия, ама преди да се преместим в САЩ ходех по работа сравнително често. Дори тогава (преди повече от 6 години), пак нямаше да стигат за комфортен живот на семейство. Ама де да знам, може пък да е поевтиняло :) Шегувам се, баба знае 2 и 200 :) По принцип свестен инженер хардуер/софтуер, би трябвало да може да си храни добре семейството навсякъде по света.

Чет Авг 08, 2024 11:15 pm
Профил
palavrov написа:
maiden написа:

Айде сега, спекулации, може пък жена му да харчи много :D

Майтапа на страна - 6к месечно е неразумно много за Пловдив т.е. може и с много по малко да се живее повече от прилично и без никакви лишения. Като се замисля със 6к месечно т.е. 3к евро чисто може да се живее спокойно в Белгия където стандарта е доста по висок от този в Пловдив. 1000 за наем, 1000 за харчене, 1000 за спестяване. Е няма да си всеки божи ден по ресторанти. Няма да ти експлодират гардеробите от нови дрехи и обувки. Ама то това не са неща необходими за хубав живот а си е прахосничество.

Ти добре ли си 1000 лв за харчене. Лично ще ти дам 1000 лв и ще проследя къде и как ги харчиш в Пловдив. 1000 лв ми е бензиновата помпа на бмв-то :)

Да кажем че миналия месец купувах неща от алиекспрес на частно за фирмата и за Юли сметката е 6600 лв,
но за Юни нищо не съм купувал и сметката е 4400 лв.

нали все пак човек купува разни неща за дома си, здраве, плаща за разни неща. То не е само да си купуваш храна и да плащащ данък и вход апартамент, винаги има други разходи.

то един хубав душ за банята ти е 800 лв + мивка става 1500, е такива разходи има всеки месец, или нещо друго, дали ще е нещо за колата като NOx сензор за 1000 лв, или ще отидеш да си избелиш зъбите за 400, или ще отидеш да си махнеш бенки за 300, или ще си запишеш детето на занимание 500 лв за лятото..

Образно казано все има нещо да подобриш около теб за +2000 лв месечно.., то ако не подобряваш е е гати живота.

няма как да отрежеш нещото и да кажеш "аз от днес живея като скот и спестявам 10 години" ще харча само за храна и за сметки.

Чет Авг 08, 2024 11:17 pm

Човек харчи колкот има ... обикновенно е точно така, и колкото повече изкарваш толквоа повече харчиш и по трудно спестяваш за големи неща .. от началтоо на годината май изхарчих ако не за един то за половин апартамент за глупости основно, то поне за уреди да ги бях дал :)

Пет Авг 09, 2024 12:07 am
Профил
Аватар

Потвърждавам, в Мюнхен съм живял с 1500 и с 10000 евро на месец и ако ме питаш къде е разликата ще посоча едно две по-големи неща и за другите ще вдигна рамене. Човек се разпростира според колкото има.

Пет Авг 09, 2024 12:20 am
Профил WWW
ToHu написа:
Човек харчи колкот има ... обикновенно е точно така, и колкото повече изкарваш толквоа повече харчиш и по трудно спестяваш за големи неща .. от началтоо на годината май изхарчих ако не за един то за половин апартамент за глупости основно, то поне за уреди да ги бях дал :)

Ее Тони, прав си,
реално погледнато човек ако няма цел харчи много пари за глупости..
ама то хватката е хем да харчиш за глупости и жовот, хем накрая на годината да имаш пари да си купиш нещо хубаво,

Последна промяна maiden на Пет Авг 09, 2024 12:25 am, променена общо 1 път

Пет Авг 09, 2024 12:21 am
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 200 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Следваща