Отговори на тема  [ 200 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща
Добра заплата за платкаджия средна хубост 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Добра заплата за платкаджия средна хубост
itso.t написа:
Гигабитови бъсове е имало само в творчеството на Азимов.

Като човек който, както вероятно повечето тук, е чел всичко публикувано на Азимов, бих казал, че тук може да се поспори. Точно в неговото творчество отсъстват всякакви компютри, а инженерите смятат с линийки, ако някой се сеща за какво говоря

Чет Авг 08, 2024 11:26 am
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
itso.t написа:

Като човек който, както вероятно повечето тук, е чел всичко публикувано на Азимов, бих казал, че тук може да се поспори. Точно в неговото творчество отсъстват всякакви компютри, а инженерите смятат с линийки, ако някой се сеща за какво говоря

Бабане бре, ми роботите какво са? То половината му творчество е за роботи. Другата половина е фондацията т.е. математическа психоистория която смело може да се предположи, че се е смятала на компютри.

Виж в Дюн компютрите са забранени заради бунта на ИИ и затова се отива към еволюция на човека за да стане по силен от машината.

Спирам, че ще отплеснем хубавата тема ...

Чет Авг 08, 2024 11:46 am
Профил
Аватар

palavrov написа:
Н'бабане Гт'муан'га написа:
itso.t написа:

Бабане бре, ми роботите какво са? То половината му творчество е за роботи. Другата половина е фондацията т.е. математическа психоистория която смело може да се предположи, че се е смятала на компютри.

Виж в Дюн компютрите са забранени заради бунта на ИИ и затова се отива към еволюция на човека за да стане по силен от машината.

Спирам, че ще отплеснем хубавата тема ...

И аз спирам, че се отплесваме, но роботите не са компютри. Той дори изрично беше описал позитронните мозъци като наподобяващи човешки мозък. А предположенията за на какво се е смятала психоисторията също не стават. Дори си спомням как в частта за Първата Фондация я смятаха на линийки.

Чет Авг 08, 2024 11:55 am
Профил
Според мен трябва да се съпоставят нещата до реални заплати в български фирми с БЪЛГАРСКИ мениджъри.
Тъй като виждам че запитващия е българин, съответно ще е български меринджей.

Примерно да си отговорим на въпроса колко дава примерно Цецо в Олимекс или подобна фирма на дизайнер с 5-7 години опит?

Според мен не повече от 4000 лв и то бруто..

Чет Авг 08, 2024 12:20 pm

Важно е и това, дали човека може да си изкара заплатата от гледна точна на това колко пъти ще се мултиплицира резултата от труда му. В БГ фирми които не произвеждат изделия в големи тиражи нещата са зле в тази посока. Човека ще разработва дадено сложно устройство изискващо много разнородни познания и умения 3 месеца и после от него ще се продадат 50,100,200 или 500бр. Като се разхвърли заплатата му върху тези бройки сметката трудно излиза, ако заплатата му е висока.(Ако е ниска - не се очаква той да е в състояние да свърши работата) В този случай като че ли е по-добре питащия (ако може) сам да си свърши работата, вместо да се занимава с друг човек на заплата, която ако е ниска - вероятно времето изгубено в обяснения какво и как да го направи ще е повече спрямо това сам да си свършиш работата.
Много зависи от конкретния случай разбира се.

Чет Авг 08, 2024 12:38 pm
Профил

4000 бруто на седмица е добре.
Сметката е проста - колко струва разработката на един проект. 100к евра хардуер, 100к евра софтуер, 100к евра тест и валидация. Дали ще ги дадеш за 3 години на 10 човека или за 1 година на 5 - избора си е твой. Ако ги дадеш на куп на кадърни хора шанса ти да стане проекта е много по-голям. Въпрос на избор е. Софтуера се тества бързо. Обратната връзка е много по-лесна. Компилираш и пробваш. В хардуера е месеци. Правиш платка, произвеждаш, насищаш, наливаш някакъв софтуер и после идва тестването. И в повечето случаи и тестването е кофти и не можеш да разбереш къде ти е проблема - дали в софтуера или в хардуера.

Навремето поихме сфт353 и к155ла3 щото друго нямаше. Тук таме някой 2т6551. Но с това изградихме критично мислене и усещане за нещата. Сега младите гледат видео в ютюб как се прави нещо с ардуионо и вече са синиъри.
Миналата седмица ходих на едно "интервю" в една фирма дето правят мотор контрол. Шефа на РнД-то на 30+ години с 8 години стаж в друга специалност. Тийм лида на хардуера завършил 2018 с 4 години стаж в тая фирма. И ми обясняват за валидацията как всеки можел да мери с осцилоскоп. Та сега младите нямат условията които ние имахме за да се учат. Няма от къде да се научат. Има много информация но нискокачественна. Сега екипите се ръководят от финансисти дето хал хабер си нямат от ток. На времето екипите се ръководеха от знаещи инженери. Учителите които имах в техникума тогава сега ги няма никъде. Та и ТНТМ-то тогава си правихем разни разработки. Колкото и да бяха детски се научавахме как се правят нещата. За 1 година пробваш схеми, която тръгне и правиш платка с асфалт лак, ецваш, запояваш, лепиш кутии, режеш, сглабяш, боядисваш. Всичко сам от нулата. Мериш, тестваш... докато го докараш до изделие. И като имаш кадърен даскал той ти помага, дава насоки кое би било лесно в производство, къде биха изникнали проблеми и т.н. Сега младите това няма от къде да го видят и научат.

Обява: Търся зидаро-мазач за да ми помогне да построим къща. Хубаво е да може да сгъва арматура, копае основи, излива бетон, полага ВиК, електро, бояджийство. Ако може да е с проектантска правоспособност за да направи чертежите и д аможе да ги узакони в общината. Аз само ще му казвам как да строи и ще му давам насоки и скици за това как да изглежда сградата.
П.П. Ако може сградата да е под формата на катедрала и да може да прави иконописи вътре.

Чет Авг 08, 2024 12:45 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Благодаря за всички мнения! :prayer:

И аз имах усещането, че такъв специалист няма да е под 6к, но сега вече ще мога да го кажа на финансовия доста по-уверено.

Конкретно тази допълнителна дейност по писане на тестови процедури, и правене на установчици за тестване на произведените платки - и аз се чудех дали не искам твърде много, бихме могли сигурно да говорим и за двата варианта - кандидатът само да опроводява и пуска за производство платките, или освен това да им измисля как да се тестват. С два различни рейнджа за заплатата.

Иначе, да уточня, че обява все още нямаме - говоря си с така ненавижданите финансови хора (без които, за добро или лошо, няма как), и осъзнах, че хич не знам колко струва такъв специалист, а те искат за техните си финансови разчети.

За другите, които говорят за това как вече всичко е гигабитови бъсове и резисторчета, които не се виждат с невъоръжено око - няма да има такива работи. Действително става дума за роботи, но там тегавата част с мощния компютър си я ползваме наготово. Искаме някое модулче, до което стигат 48VDC и RS-485, и да прави нещо. Съответно не гоним да е с резистори под 0805 или чипове по-ситни от SOIC в 95% от случаите.

Чет Авг 08, 2024 1:19 pm
Профил ICQ WWW
Темата е много интересна!

Според мен въпроса е не колко ще изкарваш месечно, а каква сума си успял да спестиш в края на календарната година, при все почивки през годината, подръжка кола, семейство, деца.

Според мен от това вече се ръководят хората, младите хора и специалисти. Хората се опитват да гледат напред.
Тоест остатъка между приходи - разходи.
Много хора си казват на края на годината, "спестил съм само 10 000 лв" или само 20 хиляди и това не ги прави щастливи.

Иначе казано заплата от 6000 или 10 000 няма да е достатъчна за специалисти, които са си навили примерно да изплатят апартамент за 5 години.

Защото каква е разликата между чистачка и специалист - ами точно това, да може да си купиш апартамент за 150 000 евро за 5 години вместо 30, без да се лишаваш.

много зависи какъв специалист ще привлечете, ако търси развитие и финанси, то той ще иска да изплати апартамент за 5 години, без да се лишава от нищо. Ще си хапва сьомга 40 лв килограма, филе Елена :)

Чет Авг 08, 2024 2:45 pm

Това е доста нереален поглед на нещата, както у нас тка и на запад. Колко човека си позволяват да изплащат апартамент за 5 години и къде ? Дайте да бъдем реалисти. Навсякъде това могат да си го позволят само хора в 1-2 отрасъла и конкрвтни специалности, или тук таме мениджъри ...но мениджърски те заплати обикновено не са толкова високи.
Тук не говорим за теоретични постановки, а за реален живот. На теория много неща са възможни, на практика не е точно така.
Отделно, за разлика от повечето софтуеристи, с хардуер хората не се занимават заради парите, а защото това им е страст, и естествено с това се 'злоупотребява'. Масово, бих казал поне 90% от IT сектора няма никякъв реален интерес с това което им е професия, не им е хоби, не им е интересно, не го разбират, правят го защото там има пари. При тези които се занимават с развой на хардуер нещата са различни, не малка част от тях го правят защото им е интересно, защото им е хоби, защото обичат да създават. Не са започнали вчера или днес, може да не са изградени професионалисти, но имат желание. Това има два ефекта, първо са склонни да започнат и на по-ниско заплащане ако ще работят нещо което им е интересно и хоби. Повечето осъзнават, колко малко знаят и са склонни да работят някъде само за да учат и трупат опит.
Не казвам, че всички са така, но със сигурност процента на такива е пъти по-голям сравнен с IT сектора, аз бих казал порядък, ама не защото при хардуерните са 80-9-% а защото при софтуерните според мен са много под 10%, а ако съдя от моя опит бих казал под 1%.
Ако преди 30 години имах възможност да се занимавам с малки платки за роботчета нямаше да се замисля дори и за не добро заплащане, то всъщност аз правех нещо доста подобно, а и сега ....имам много,проекти които ги правя от интерес, не за пари, и не е като да не ми трябват пари :)

Чет Авг 08, 2024 3:15 pm
Профил
Аватар

И според мен 5-те години са артефакт. Познавам хора с 7 цифрени заплати и времето за изплащане е долу-горе константно. Това което се мени е големината на басеина и броя на спалните в къщата...

Чет Авг 08, 2024 3:27 pm
Профил WWW
ами една хубава къща на 10км от Пловдив е половин милион лв, без басейн.
Как аз като млад специалист да си я позволя? Това е 500 000 лв.

Очевидно е че ти трябват поне 30 000 бруто месечно

Чет Авг 08, 2024 3:34 pm

Колко струва една къща няма никакво значение. Има значение:
1. Колко може инвеститора да налее в проекта
2. Колко скоро очаква възвращаемост
3. Колко акъл имат мениджерите и дали могат да разпределят правилно наличните пари за постигане на по-скорошен приход
4. Каква е целта на проекта - продажба на устройство, продажба на компанията за повече пари, източване на някой фонд...
Нагледали сме се на всичко.
Те и дронамикс се препродадоха Х пъти а нямат нищо. Само едната идея на Свилен и Косьо.
Специално в хардуера 10 джуниъра не могат да направят за 5 години това което може синиър за 1 година. Мотиките трябва да се настъпват докато не се натрупа критично количество ноу-хау. И ако си "тарикат" и решиш да спестиш от заплата за знаещ и можещ - даваш многократно повече за прототипи, тестове, време и заплати на некадърници. А дали ще е 10к, 20к или 50к е въпрос на договорки.
Аз се смятам за кадърен и затова искам да работя с кадърни мениджери. Ако си кадърен мениджер - ще можеш от моя труд да изкараш много пари. Ако си некадърен - ти е безразлично какво мога и 5к заплата е много. Та от предлаганите пари ясно става колко е потенциала за развитие и колко могат другите в съответната фирма / екип.

Чет Авг 08, 2024 3:46 pm
Профил
Аватар

Относно разликите в заплащането между софтуеристи и хардуеристи, най-добример пример са заплатите в Интел и тези в Мета/Гугъл/Микрософт. Факторът може да стигне 2х-3х, а се изисква едно и също количество акъл. Но тук голяма роля играе капитализацията на съответните фирми и това колко пари изкарват на калпак работник. Един бивш колега беше казал, ако искаш да вадиш по един чувал с пари, отиваш в Манхатан. Там плащат луди пари да наливаш формули в ФПГА по цял ден и да не задаваш въпроси.

Чет Авг 08, 2024 4:10 pm
Профил WWW
Аватар

maiden и аз мисля, че цената на къщата няма отношение по темата, но къща за половин милион можеш да си позволиш с заплата доста под 10к месечно. Наскоро смятахме нещо подоно за приятели, които живеят в София, само дето беше апартамент за 600к и долната граница излезе към 9к лева при 10% първоначална вноска.

Логическата грешка тук е млад специалист и къща в Пловдив. За млади специалисти са жилищата в големи блокове по крайните квартали.

Чет Авг 08, 2024 4:15 pm
Профил WWW

maiden, ако щеш вярвай, но от личен опит ти казвам, че такава къща е постижима за 2-3 пъти по-ниска цена точно на 10 КМ от Пловдив и е напълно възможно да се изпллати за под 10 години САМО от заплата.
Уловката е всичко по построяването ѝ, което можеш да свършиш сам - да си го свършиш сам. (разбира се трябва да можеш, а ако не можеш - да се научиш да можеш първо)
Когато строях моята ми излезе 110-117 евро/кв.м. с най-читавите строителни материали (защото е за мен), като в същото време апартаментите в Пловдив вървяха на зелено 580-800 евро/кв.м. с доста по-евтини материали. (за качеството на строителството им да не говорим)
Говорих на времето с инвеститор строящ такава кооперация и ми каза, че ако квадрата му излизал над 90евро/кв.м. нещата били зле за него .... Моя излезе 110 с гранитогреса по подовете.

Еднофамилната къща особено на един етаж е възмижно най-скъпото строителство, защото площта на основите и на покрива (покрива е 1/2 от стойността на всичко под него като труд и материали като груб строеж) си го плащаш сам, а не като в кооперация на 6 етажа да се дели на 6 между 6 собственика и всеки да плаща 1/6 от него. ВиК-то и електрото - също.
Ако е на 2 етажа - основите и покрива стават на половина като площ, като в същото време основите НЕ са ти по-дълбоки, а са същте като на едноетажната.

Въпроса е да можеш и да имаш желание да се научиш, ако не можеш.

Ако не можеш и не искаш да се научиш да можеш - 500 000 ми изглежда една наистина много добра цена ... (Доста хора по веригата банки, инвеститори, строители и т.н. ще са много доволни да ти вземат парите)

Да не спамим повече темата на човека с къщи и апартаменти, защото те наистина нямат отношение към въпроса.

Чет Авг 08, 2024 5:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 200 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща