Отговори на тема  [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
За да се конкурира успешно с ДВГ-тата електричките трябва да могат да се заредят за 10 минути поне за 500км пробег и да има достатъчно станции за зареждане.

Пон Юли 08, 2024 1:51 pm
Профил
Аватар

И инфраструктурата да е с подобаваща мощност, да кажем няколко гигавата...

Пон Юли 08, 2024 2:14 pm
Профил

Твърде много се вманиачавате в заряда...
Най-важното е цената на колата. Щото не знам колко от вас биха извадили 200 бона за Тайкан само щото можел да се зарежда с 300 или 500kW. Аз не бих.
И броят на станциите също не е толкова важен. В момента у нас има сигурно на всеки 30км. Няма как да останеш на пътя. Е, не всички са бързи, но спокойно може да подбираш по-бързите. Не е това проблемът. Проблемът е че на станциите токът е 70-80-90 ст. и ти излиза колко кола на газ. Докато вкъщи на нощна ти е 15-16ст. При това не чакаш нищо, просто включва и казваш кога колко да зареди. Даже и хора без гараж намират начин, тука говорех с един познат говорех - човекът си е намерил приятел наблизко, сложили едно пасантно електромерче с един контакт отвън и готово. Та който иска намира начин. Слуховете, че електричките се палят, че станциите постоянно са в ремонт, че се чака и т.н. са силно преувеличени. Не казвам че няма проблеми или поне "някои особености" както примерно това че не ползвам 2 дена кола. За мен това не е проблем, но за други може да е. Винаги има някакъв компромис, даже и да е с ДВГ. И там всеки обича звука на V12 обаче повечето карат 1.5L даже някои с 3 цилиндъра само. Нищо лошо не казвам, вече и от 1.5 вадят коне... но пак е компромис нали.

Пон Юли 08, 2024 2:32 pm
Профил

Тук в наше село много актуален е компромиса със сервиза... Поне 10-на човека си взеха тесли от Румъния. Хубавото е, че има сервиз има и гаранция и всичко, ама са на 300км.
Та компромиси много, но хората ги правят щото сметката излиза. Аз затова казвам, че няма нужда да се притеснявате за бъдещето на електричките. Притеснявайте се за ДВГ-то.

Пон Юли 08, 2024 2:48 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Притеснявайте се за ДВГ-то.

А мога ли да пропусна това притеснение? :mrgreen:

Пон Юли 08, 2024 3:36 pm
Профил

Bai Ui написа:
новото Рено Сценик има преход от 625 км. с едно зареждане и бърз заряд 80% за 37 минути.
https://www.renault.co.uk/electric-vehi ... harge.html
Едно спиране за тоалетна и закуска с кафе е около 30-40 минути

И ще пиеш кафе и закусваш според заряда на батерията ...мне мерси. Също не забравяй, 37 минути ако имаш достатъчно мощна зарядна и има места. Вчера карах до ЛА, на 15-ката трафика беше твърде голям та минах малко заобиколно, но за 150 км нейде видях 3 бензиностанции и определено нямаха зарядни ...то ако съдя по далекопровода който захранваше всичко около пътя, едва ли ще присъединят зарядна станция особенно с бързи зарядни.
Това е технология която иска нова инфраструктура, нови мощности и ново мислене.

Пон Юли 08, 2024 5:17 pm
Профил

ToHu написа:
И ще пиеш кафе и закусваш според заряда на батерията ...мне мерси.

Ами не, написах го в смисъл че докато си пиеш кафето може да позаредиш батерията, един заряд би трябвало да е достатъчен за София - Варна, разстоянието е около 500 километра, за такъв преход няма как да не направиш поне една почивка за тоалетна и разтъпкване/освежаване, айде да не е 80% ама едно 20-30% може да дозаредиш да има за климатик, ако го направиш по средата на пътя, където има подходяща станция батериата ти би трябвало да е все още над 50%. И Сценик-ка не е толкова скъп, колкото един Форд Куга на фосилно гориво. Иначе спор няма че инфра структура изостава много, това спъна пазара на електромобили, вместо да дотират продажбите правителствата да бяха инвестирали в зарядни и допълнителни централи.

Пон Юли 08, 2024 5:32 pm
Профил

Ами ето тук идват разликите. Ако съм с деца може и да спрем, въпреки че аз обикновенно спирам преди да тръгна, купувам на който каквото му трябва и следващото спиране е когато горивото привърши или стигна където отивам. Ако съм сам абсурд да спра някъде освен ако не съм карал цял ден и съм почнал да заспивам. Е те на вчера, за 5 часа каране, спрях веднъж и половина :) трябваше ми лед че карах някакви продукти на щерката, и спрях на някаква тест среща но като видях че няма лед продължих, и веднъж спрях да напълня догоре, че от там където заобикалях не ми се рискуваше с половин резервоар, нищо че бяха само 100-на км. Но двете спирания тотално са 10 мин, най-вече защото пред мен имаше някакви мангали които се опитваха да се пазарят за цената на ел.цигари ... арабески някакви мръсни ...тук това ми харесва на бензиностанциите, спираш картата, зареждаш ...в БГ като видя бензиностанция с повече от 3-4 коли изобщо не спирам защото знам че ще си отвися 10-на Мин на касите ....та предполагам става ясно защо не искам ЕВ имам крайна непоносимост към всякакъв вид загуба на време, склонен съм да стоя гладен, да плащам двойно и тройно но не и да губя време.

Пон Юли 08, 2024 5:45 pm
Профил

ToHu написа:
....та предполагам става ясно защо не искам ЕВ имам крайна непоносимост към всякакъв вид загуба на време, склонен съм да стоя гладен, да плащам двойно и тройно но не и да губя време.

Аз пък много мразя хора, които пестят време на пътя - изпреварват отляво и отдясно, карат на два пръста разстояние зад теб да те притискат да им дадеш път. Вярно човееството не е дорасло още за електромобили. Сам го каза - иска и друго мислене. Аз дори с ДВГ когато пътувам от/до офиса галя газта, гледам да правя минимум 45 мили за галон (около 6 литра на 100 смесено), най-доброто ми достижение е 53 мили за галон (5.3 литра на 100) и то при условие че съм с автоматик и двигателя ми е 150 кс. Затова смятам че една електричка би ми паснала идеално, но на първо време ще взема нешо малко - като Смарт за двама примерно или има едни мицубишита/цитроени, правят пробег около 120 мили с едно зареждане втора ръка, нещо под 4000 паунда.

Пон Юли 08, 2024 6:07 pm
Профил

Bai Ui написа:
на първо време ще взема нешо малко - като Смарт за двама примерно или има едни мицубишита/цитроени, правят пробег около 120 мили с едно зареждане втора ръка, нещо под 4000 паунда.

Моят съвет е ако имаш приятел с такова или ако трябва плати рентакар, но вземи и покарай поне 2-3 дена за да се убедиш дали наистина ще ти върши работа.
Малкият пробег е кофти работа. Трябва много да се съобразяваш с батерията, а не е ясно дали предния собственик се е съобразявал. Не забравяй, че животът на батериите е в цикли и първите електрички на теория са с около 1500 цикъла. Ако щадиш батерията може да направиш и 2000 без проблем, но ако не я щадиш може и след 1000 цикъла да останеш с 50-60% от капацитетът. Под "щадене" при NNC разбирай да я държиш колкото се може по-дълго време на 50% заряд и колкото се може по-малко напълно заредена или напълно разредена.
За големите батерии това не е проблем и даже си става по естествен път - не ти се налага да зареждаш до 100%, нито пък да слизаш под 10-20%. Аз по-горе писах, че обикновено карам 200км и само веднъж минах 300 колкото да видя дали ги минава.
При малките батерии ако ти кажат че минава 120 мили, значи на практика трябва да се карат не повече от 80. Зимата обаче на кратки пътувания докато стопли купето и т.н. пробегът ти трябва да е не повече от 40 мили, което е нищо. Става само ако ще ходиш до офис в същия град и обратно. Но в общия случай е малко и ще се изкушиш да я зареждаш до 100% и ще я разреждаш яко. Така че при кола на 100к мили батерията вече ще е доста под 90%, а може и да е паднала под 80%. Съответно още по-малко пробег имаш и/или ще я тормозиш още и бързо ще е я довършиш.
Говоря ти от опит, ние взехме над 10 електрички от тях 4-5 са с малки батерии. При това не сме ги вземали от автокъщи, а директно от собственици. От тия с големите досега нито една няма забележка. От малките почти всички са с проблеми. Примерно зареждам я до 80% оставям я вечерта и на сутринта вече ми показва 75%. Или качваш се, минаваш 5км а показанията падат с 20.
Сега не знам дали можеш или не можеш да си позволиш примерно 10к паунда. Но на твое място аз ако не можех не бих дал 4к за малка батерия... Не знам може и да те устройва малкия пробег, може и да случиш на по-читава. Но моят съвет е ТЕСТВАЙ преди да си дадеш парите!

Пон Юли 08, 2024 6:54 pm
Профил

Ами аз съм си направил сметката, до офиса ходя 3 пъти в седмицата - 28 мили всяка посока, много ме е яд че трябва да ползвам семейния SUV за да пътувам дотам, освен до офиса често ползвам колата като карам дъщерята до училище (жена ми я прибира) и от време на време до магазина или до пощата. Трябва ми малка кола защото имам едно малко излишно място на драйва, което мога да използвам. Мога да превключа на двойна тарифа, в момента съм на единична и токът ми е 33 пенита (65 стотинки) на киловат, ако мина на двойна ще мога да ползвам нощна на 12-15 пенита. Устройва ме да зареждам всяка нощ, освен това гледам че подмяната на батериите е около 1500-1800 паунда, аз затова гледам за нещо евтино втора употреба защото знам че батерийте са най-скъпото нещо а не мога да разчитам на стари батерии.

Пон Юли 08, 2024 7:08 pm
Профил

Миро, мислил съм и за Zoe, но на реното ме притеснява калпавото изпълнение. Преди 2 месеца жена ми реши да сменя колите и се разходихме из дилърите. Единият варият беше Рено Клио, държим на автоматици а тук няма голям избор при малолитражките. Отихохме в Рено и влязохме в едно Клио да го почувстваме отвътре. На екрана обаче , както си стояхме вътре излезе един надпис - повреда в електродвигателя, след 5 минути излезе друг надпис - повреда в спирачките, и тогава се сетих за един твой пост тука, дето спомена че често ти излизат фалшиви съобщения за повреда. Та Реното отпадна от листа автоматично. Затова и сега съм много резервиран към тая марка.

Пон Юли 08, 2024 7:21 pm
Профил

Така е .. има много какво да се желае от към софтуер. А и от качество, особено на пластмасите. Моята все още е запазена, но видимо не е кола, която ще издържи още 10 години. Но от към батерия и двигател статистиката е желязна.
В тоя ценови диапазон все още няма по-добра алтернатива. Поне миналата година нямаше. Сега вече може и от по-новите модели да са излезли оферти. Там при вас по-бързо се случват нещата. Но под Зое вече няма смисъл, освен ако не си абсолютно сигурен какво правиш. Зоето поне се движи. Това че телевизора се рестартира или че изписвал глупости се преживява. Особено това с двигателя - дава го ако клекне напрежението на оловния акумулатор. Защо го оставят да кляка и защо изобщо има такъв не ме питай, френска му работа. Най-тъпото е, че това е по-скоро лог съобщение, т.е. компютрите са тръгнали и вече зареждат оловото. Ако беше тотално заминал няма да тръгнат и няма да видиш никакви грешки. Както казах френска работа... Но важното е, че не те оставя на пътя.

Пон Юли 08, 2024 7:58 pm
Профил

Ами едно е да бързаш, друго е да не губиш време. Преди години карах различно, в момента си карам съвсем спокойно но все така мразя да губя време. 40 мили за галон такава кола никога не съм карал. Ей тука карам една дърта акюрка която е сравнително икономична, 26-28 на галон, но не съм от тия които галят газта, но те затова такива като теб живеят дълго и спокойно а такива като мен кратко :)

Вто Юли 09, 2024 12:42 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Ами ето тук идват разликите. Ако съм с деца може и да спрем, въпреки че аз обикновенно спирам преди да тръгна, купувам на който каквото му трябва и следващото спиране е когато горивото привърши или стигна където отивам. Ако съм сам абсурд да спра някъде освен ако не съм карал цял ден и съм почнал да заспивам. Е те на вчера, за 5 часа каране, спрях веднъж и половина :) трябваше ми лед че карах някакви продукти на щерката, и спрях на някаква тест среща но като видях че няма лед продължих, и веднъж спрях да напълня догоре, че от там където заобикалях не ми се рискуваше с половин резервоар, нищо че бяха само 100-на км. Но двете спирания тотално са 10 мин, най-вече защото пред мен имаше някакви мангали които се опитваха да се пазарят за цената на ел.цигари ... арабески някакви мръсни ...тук това ми харесва на бензиностанциите, спираш картата, зареждаш ...в БГ като видя бензиностанция с повече от 3-4 коли изобщо не спирам защото знам че ще си отвися 10-на Мин на касите ....та предполагам става ясно защо не искам ЕВ имам крайна непоносимост към всякакъв вид загуба на време, склонен съм да стоя гладен, да плащам двойно и тройно но не и да губя време.

Във връзка с което, това е единствения вариант ел. МПС на батерия да бъдат приведени в годен за използвне вид. Тоест да има някакъв общоприет стандарт за батериите и МПС да се конструират по начин, който прави смяната на батерията изключително елементарна операция. Като на детските играчки. Но остава един трудноразрешим проблем, а именно - чия собственост ще са батериите и кой ще поема амортизацията им?

Вто Юли 09, 2024 12:42 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 165  Следваща