Отговори на тема  [ 1395 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 93  Следваща
Любопитно 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Любопитно
itso.t написа:
Реконструктор написа:
...640х350, което ще рече 672 KB...

Доооста "кръчмарска" сметка.
В днешно време еднобитовият цвят не е на почит... :D

Подозирам че бъркаш битове и байтове, ама те си приличат - компютри, компоти... все тая

Чет Юни 13, 2024 10:44 am
Профил
Аватар

При серийна комуникация обикновено се говори за килобити и мегабити в секунда, но допускам ('щото не съм подозрителен като теб) че ти няма откъде да знаеш това... :mrgreen:

Чет Юни 13, 2024 10:52 am
Профил
Аватар

nik написа:
itso.t написа:
Реконструктор написа:
...640х350, което ще рече 672 KB...

Доооста "кръчмарска" сметка.
В днешно време еднобитовият цвят не е на почит... :D

Подозирам че бъркаш битове и байтове, ама те си приличат - компютри, компоти... все тая

как се пише килобит и килобайт ;)

Чет Юни 13, 2024 10:57 am
Профил

не мога да отговоря, специалиста по серйна комуникация каза, че няма от къде да знам това :D
краставицата съдържа 98% вода :D

Чет Юни 13, 2024 11:26 am
Профил

nik написа:
краставицата съдържа 98% вода :D

Между другото японците пък и китайците нарязват краставиците надлъжно на пръчици вместо на шайби и резени като нас, като изрязват и изхвърлят сърцевината със семките но запазват кората, пак обратно на нас. Така голяма част от излишната вода се изхвърля. Най-ценните вещества на краставицата се съдържат в кората. Това съвсем по темата - любопитно. Не знам как е в България но тук при нас цената на краставицата се изравнява с тази на авокадото, за съжаление таратор не може да се направи с авокадо.

Чет Юни 13, 2024 12:34 pm
Профил

Bai Ui написа:
...за съжаление таратор не може да се направи с авокадо.

https://www.youtube.com/watch?v=O55b_1G ... JazzyTaste

Чет Юни 13, 2024 2:15 pm
Профил

То в Мексико таратор и с краставица не можеш да направиш, или поне няма вкус на таратор :)

Чет Юни 13, 2024 3:05 pm
Профил
Аватар

Заради киселото мляко или краставиците им са гадни?

Чет Юни 13, 2024 3:16 pm
Профил

Краставиците не стават, кисело мляко ...не е по-лошо от масовката в БГ, но това не означава, че е добро, просто това в БГ не става :). В момента май най-хубавите кисели млека се правят извън БГ, в Тексас има един производител и млякото му горе долу е като онова от преди 40 години, той използва наши бактерии. Има и още няколко производителя които макар да не използват наши бактерии правят доста прилични млека. Отделно в Япония произвеждат не съм опитвал но казват и там били същите.

Чет Юни 13, 2024 3:33 pm
Профил

Старите хора все разправяха, че едно време на нивата масово се е правел "цигански таратор". Само чесън вода и оцет. Бил действал много освежаващо, особено ако жънеш на ръка в жегата.
Все се каня някой ден да я пробвам тая рецепта, но може би вместо жътва ще пробвам да я комбинирам с мастика или узо...

Чет Юни 13, 2024 3:35 pm
Профил
Аватар

Това се предлага като "габровски таратор". Същият е като другия, но без кисело мляко.
Голяма гадост. Насипна краставица и чаша вода е за предпочитане. :lol:

Чет Юни 13, 2024 3:48 pm
Профил

e, то това не мяза на таратор, по-скоро на крем супа. Чувал съм че в Мексико се прави нещо като лютеница но с авокадо - смесват се авокадо, зехтин и чесън, разбива се да стане на каша и се яде с тортила. Иначе любимият ми таратор е кисело мляко, краставица, копър, олио, чесън, сол и орехови ядки (счукани, не смляни), мисля че това е по горнооряховски. А това с оцета съм го чувал някъде.

Чет Юни 13, 2024 3:53 pm
Профил

Е с авокадо се прави гуакамоле, зехтин няма, то тук зехтина не е популярен продукт, в смисъл не е типичен. Реално е смачкано авокадо, слага се малко сок от лайм и силантро, това е в общият вид, вече има разновидности, лук, домати, люта чушка или Табаско. Като предназначение е точно като лютеницата, добавка към такоса.
В Европа не знам дали е възможно да направиш читаво гуакамоле, то в САЩ е трудно че Мексико е на един уй, за Европа сигурно не само узряват Ами и растът в кораба :) Авокадото за да се яде трябва да е меко. Това което се продава в БГ е супер неузряло авокадо, но и да го оставиш то не може да узрее като хората, само омеква малко. Най-близо до нас хубаво авокадо съм ял по Африка, в Кения примерно, дори е по хубаво от мексиканското.
Но авокадото е много неутрално, като е добре узряло доколкото има специфичен вкус той е на неузрели лешници.
Точно това, че е неутрално е много полезно, може да го използваш да сгъстяваш сосове, аз така правя сос за спагети на малкото без да използвам домати, с вино, червен пипер и оцет и малко захар се докарва почти същият вкус като на болонезе, а авокадото прави консистенцията, резултата е трудно различими от истински сос болонезе особенно за не кулинари :)

Чет Юни 13, 2024 7:02 pm
Профил
Аватар

ТоНи - проблема на киселото мляко тука е че никой не иска да го прави като хората - иначе ЛБ продават каквато си поискаш бактерия ама никой не ще да ползва истинската щото после не им оттърва. Никой не ги спира да ползват тая дето продават на Японците и Американците ама на - не я ползват. То и българина все иска ефтино - ми на ви ефтинко.

Пет Юни 14, 2024 6:38 pm
Профил ICQ

Е то причината е ясна, въпроса е че нито е евтино нито качествено :) докато потребителя купува ще се и продава ...

Пет Юни 14, 2024 7:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1395 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 93  Следваща