|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:11 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Бил си твърде млад, навярно защото, ако си преживял периода 89-01 в активна възраст щеше да знаеш къде е ключа за бараката. Като си тръгнал да оправяш територията, наречена България, я кажи как ще се справиш с най-важното - Съдебната система? Те ти един цитат:
|
| Сря Юни 12, 2024 4:47 pm |
|
 |
|
nik
|
чувал съм и обратната теория - че само неудачниците са останали в БГ щото не са успели да емигрират... на кой да вярвам сега? това никой никога не го е твърдял, но за сметка на това зомбираните винаги отклоняват темата в тая посока като не им излизат теориите, а именно (веднага в следващия пост) има ли причина да го твърдиш? има ли причина да сменяш темата? и това е всеки път... дори след като напомних че трябва да си гледаме нашата кочинка, и не ме интересуват чуждите сори ама до сега трябваше да си разбрал че не съм от вашата партия дето скачате по команда не са просто непознати, а непознати обслужващи евроатлантически "ценности" - да питам ли защо в училище има задача по математика, в която смятаме доходите на родителите на иванчо, ама иванчо има 2ма бащи.... дали обаче само учителите са виновни? дали учителя самосиндикално е решил да вмъкне 2мата бащи в задачата по математика? дали от многото пешеходни пътеки в квартала, съвсем случайно точно тази пред училището е с цветовете на дъгата? и за това ли учителите са виновни? дали случайно америка налага санкции на държави отказващи да приемат гей браковете и други форми на изпедерастяване? ей така без да искат налагат санкции? за да има оправия първо трябва да се изкорени проблема, имам предвид от корена, не от листата, и определено корена не е в учителите, образователната програма се решава на съвсем различно ниво, и ако има нещо сбъркано, не го бъркат учителите, аз съм имал учители които са стимулирали мисленето в училище, убеден съм че и много от зомбираните са минали през такива учители, убеден съм че като специалисти в технически области някои от вас са много добри, и въпреки всичко като стане дума за западна пропаганда - нямате равни по папагалстване, всичката логика и критично мислене отиват в коша мигновено. тъй че не искам някой да ме слуша какво повтарям, искам да се върнете в час, да мислите със собствените си глави преди да повтаряте сляпо чужда пропаганда и да заклеймявате всеки който посочва проблема в НАШАТА кочинка. пак да напомня защото доказано бързо забравяте - не ме интересуват чуждите кочинки. жалкото е, че папагалите които се връзват на тая евтина пропаганда, категорично отказват да признаят съществуването й, както и причините за съществуването й, които понякога са толкова травиални, като например диктатора отказал да пусне хамериканските фирмички да точат суровини срещу жълти стотинки, и айде изведнъж сорос се задейства... докато бизнеса върви - диктатора хубав, като им резне кранчето става лош... колко пъти вече...
|
| Сря Юни 12, 2024 4:52 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Очевидно не позноваш животинския свят. Ако едно животно има храна и вода наблизо, в никакъв случай няма да се отдели от нея. Няма нужда нито да го вързваш, нито да го ограждаш. 
|
| Сря Юни 12, 2024 5:03 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Знае се само за едно изключение. Монголците и Чингиз хан. Консервите са били под формата на кон и са се запазвали с ядене на трева. Проблема им е бил, че като тръгне ордата т.е. няколко стотин хиляди конника всеки с по няколко коня (да ги сменя и да му носят снаряжение и достатъчно човешка храна) напред са тръгвали съгледвачи за да опразнят степите за да може за няколко седмици да порасне достатъчно трева. Надявам се, че можеш да си представиш стотици хиляди коне що площ ще опасат за един ден. Това е и причината големите планински вериги да ги спират - няма храна за конете. При римляните логистиката се е решавала със строене на пътища по които бързо да се предвижват легионите. И другата причина е била стандартизацията на оборудването на легионера - оръжия + храна мисля, че за седмица. И това общо взето е определяло скоростта на присъединяване на съседните им земи към империята - какво разстояние може да мине човек пеш за няколко дни порядъчно натоварен но с достатъчно сили да влезе в битка. Политиката и корупцията са действали по бързо и от там и израза - разделяй и владей. Общо взето всяка антична империя е решавала проблемите с логистиката на войската. Днес сме го решили този проблем но дори и сега примерно в конфликта Русия/Украйна руснаците зависят много от ЖП транспорта. Войната е логистика.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Юни 12, 2024 5:13 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Явно и сарказма е от нещата които не ги схващаш. За останалото няма смисъл да се спори. Хем не вникваш какво ти е написано, хем обвиняваш, че другите го правили. Ако си разбрал нещо от това което написах - хубаво. Ако не си разбрал - да си жив и здрав. Имам и по важни неща за правене от споренето с радио точка.
|
| Сря Юни 12, 2024 5:19 pm |
|
 |
|
nik
|
това че не се съгласявам с теориите ти не означава че не съм вникнал. дори се аргументирах - не са ти виновни учителите, докато има цели правителства назначени от американското посолство - учителя е само краен изпълнител, другаде е корена на проблема, но на теб истината не ти харесва и за това реши че не вниквам? по останалите въпроси просто няма смисъл след като всичко което не ти изнася го свеждаш до "ама ти не си ме разбрал" животни не съм чул да се бият от лакомия, нито за пари, нито за нефт, нито за много други неща, тъй че това което важи за животните не важи по никакъв начин за хората животните се бият за територия, но до кога? в един момент спират, имат си граници, човешката лакомия обаче се е доказала че няма граници да си чул западна компания да открадне малко нефт или злато и да си тръгне доброволно? да питаме сирийците? или колко % е концесията на канадците? някой знае ли колко % се плаща за копаене на злато в америка?
|
| Сря Юни 12, 2024 5:31 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
|
| Сря Юни 12, 2024 5:36 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Къде видя да обвинявам учителите. Самата образователна система и начина на живот са сбъркани. Едно от определенията за прогрес е натрупване. Съответно регрес е липсата на прогрес или да няма натрупване. Натрупването за което говоря, че липсва е това в семейството да се предават с поколенията натрупаните умения, култура, навици, ценности - спре ли се това натрупване обществото тръгва по спирала към опростачване, примитивен консумеризъм гарниран с неоправдано високи очаквания и самооценка. Какъв е учителя няма кой знае какво значение - децата ще бъдат закърмени с нечии чужди ценности, не с тези на родителите си. Този процес поне в България е започнал или по скоро е пришпорен с насилствената колективизация и създаване на индустриална държава като комунистите идват на власт. Ефекта от този процес е и една от основните причини комунизма да пропадне защото са загубени качества и ценности като трудолюбие, съвест, коректност и т.н. Днес ако са американците, преди това са били другарите от СССР, а утре ще са някакви други - не е важното кой те прецаква а това, че не осъзнаваш, че си прецакан и как точно си прецакан. Отелно, че няма как да промениш нещо преди да си в състояние да разделяш причини със следствие. Ти си мислиш, че сочиш с пръст причините а в същност това са следствията.
|
| Сря Юни 12, 2024 5:49 pm |
|
 |
|
nik
|
многократно съм разделял причини и следствия които вие бъркате и разменяте постоянно, тъй че забележката ти е несъстоятелна аз пък си мисля че ти сочиш следствията докато игнорираш целенасочено причините
ако говорим за ощетени - точно по комунизма (въпреки всичките му проблеми) семейството не е било толкова ощетено колкото сега, все още се ценеше, гей бракове, отглеждане на деца от еднополови родители и джендъри не съществуваха като термини, още по-малко да бъдат насилствено налагани да бъдат приемани в училищата и обществото
за бързо скачащите да припомня - не казвам, че комунизма е бил хубав
относно натрупването - напълно съм съгласен, и съвсем ярък пример за това е допускането на грешки - ако човек наистина натрупва нещо би следвало да си взема поука от грешките и да не допуска същите грешки отново, уви, очевидно още са ни виновни комунистите... щото аз нали не схващам, че след 30 и кусур години още ме прецакват...
|
| Сря Юни 12, 2024 6:12 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Нещата за които ти говоря са много бавни което ги прави трудни за осъзнаване приживе т.е. обикновено си даваме сметка за регреса няколко века след това.
Примерно разпада на римската империя никой не е осъзнал, че се случва. Всичко си е вървяло по нормално му. Докато не са дошли варварите. Просто не са осъзнавали, че с времето са загубили уменията необходими да се защитават. Делегирали са всичко на армиите си които са били разчекнати по огромната граница на империята и никъде не са били достатъчно за да спрат по сериозна нападаща армия.
Та на тоя фон да се дърляме за ляво и дясно, за капитализъм или комунизъм, за дали е било по добре преди 50 години или преди 100 години - все са неща мимолетни на фона на историята на процес който отнема стотици години.
Дано да не съм прави в анализа си за това, че не си възпитаваме добре децата не е основния проблем с който трябва да се борим и който ще ни изтрие от историята.
Сорос, Тръмп, Путин, Урсула, Боко, Кокорчо - това са просто днешните личности които едва ли историята ще запомни - струва ли си заради тях тук да се дърляме?
|
| Сря Юни 12, 2024 6:39 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ето какво са говорели хората по времето когато мъжете бяха истински мъже, жените истински жени, а малките зелени човечета от Алфацентавър бяха истински зелени човечетанот Алфацентавър( цитат от Пътеводителя.. ) https://youtube.com/shorts/uFi8NEoXFgg?feature=sharedОписва си нещата правилно и още му помнят името...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Юни 13, 2024 12:27 am |
|
 |
|
nik
|
WTF https://dnes.dir.bg/na-fokus/romite-mog ... konomika-1абе тия съвсем изтрещели... все повече хора сякаш живеят в някакъв въображаем свят, напълно откъснат от реалността
|
| Чет Юни 13, 2024 9:46 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ако ми дават мазни грантове от посолството, ще живея и в страната на феите, ако ми кажат. 
|
| Чет Юни 13, 2024 9:51 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Напротив, много римляни са осъзнавали накъде вървят нещата. Може да прочетеш как някои са гледали на оргиите и тем подобен упадък. Но далеч по-съществено е било римското право, защото малко или много върху това се е базирал възхода и после и самата империя. Учудващо е колко бързо след като си написват табличките от 7 рода Рим става империя, която 10 века расте и после колко бързо след като "реформират" съдебната и административна система изчезват от картата. Войската е имала значение, но всичко е резултат от цялостната организация. Когато една държава е добре организирана проблемите се решават по мирен или не толкова мирен път. Но в момента в който махнеш съдиите като институция и като вкараш бюрокрация и корупция в администрацията проблемите сами идват един след друг. Вече не може да те спаси никаква армия, защото населението не те подкрепя, администрацията не работи добре и нямаш логистика, нямаш нищо. Има запазени доста текстове по тая тема от самите римляни. Така че поне някои от тях са виждали и разбирали. Също както и в края на комунизма проблемите са виждаха. Също както и в момента всички виждат "кривите краставици". Проблемите винаги са очевадни. Решенията за съжаление не са. И в момента аз не знам какво точно трябва да е решението, особено за нас българите, щото нито може да променим нещо в ЕС и другия голям брат, нито може да сменяме пак лагера, щото и там не си пасваме.
|
| Чет Юни 13, 2024 11:40 am |
|
 |
|
nik
|
според мен теорията за относителността важи не само в прекия смисъл който визира айнщайн важи и за много други неща - корупцията е лоша за едни, добра за други, тарикатите дето девиза им е "аз да съм добре другите не ме интересуват" много се кефят на корупцията
тия уж бавни процеси също са относителни, за един са бавни, за друг са бързи в тоя ред на мисли - ако стрелям по някой - аз ли съм виновен че съм стрелял или той е виновен че не е достатъчно бърз да избегне куршума?
и все пак има достатъчно предвидливи хора които не само не застават на пътя на куршума а дори успяват да извлекат ползи като предвиждат нещата за съжаление има и други предвидливи които успяват да вменят на друг да изстреля куршума, и да понесе последствията, пак всичко за извличане на ползи
та според мен не са виновни процесите, бързи или бавни, образователна система или конкретни кукли на конци в политиката, важна е идеологията и нагласата на обществото, колкото повече надделява егоизма, толкова повече се връщаме обратно към джунглата, колкото повече служим на чужди интереси толкова по-малко остава за нашите, абсолютно вредно е натрапеното мислене за обратното, видиш ли ако слугуваме на американците (или някой друг) ще сме добре
|
| Чет Юни 13, 2024 12:55 pm |
|
|