|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:14 pm
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
А каква е причината в тема озаглавена "новини от страната" да се обсъждат някакви тъпни?
|
| Сря Юни 12, 2024 11:30 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Leo, не знам какво ще му дадат, а-ма е по-вероятно на нас да ни дадат това, за което говориш. Като гледам какви ги разправя макарона, а и германците как обмислят наборната служба - като нищо родните ни Хеафро Хатлантици (които са по-католици и от папата) първо при нас да го въведат.
Докато пътувам в колата през последните 2 дена по радиото засичам 3 пъти реклама "20 години България в НАТО" ???!!!??? Какво ли пък трябва да означава това ???!? Кой, за какво и с каква цел харчи пари за да се излъчва това по роднте радиостанции ??!?
Работата все повече загнусява, но хората масово май не се усещат ...
(Това за радио рекламата - е "новина от страната" )
|
| Сря Юни 12, 2024 11:36 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Отново ли са увеличили киселото мляко?
|
| Сря Юни 12, 2024 11:49 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Не е само по радиото. И по телевизиите ги мяркам. Направо да им се ненадяваш. Явно някой е решил да бори с руската пропаганда с натовска 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Юни 12, 2024 11:51 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Ице, не ти ценят чувството за хумор - а последните ти няколко коментара са просто перфектни!
|
| Сря Юни 12, 2024 11:52 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Е, че какво лошо има да отстрелваме руснаци. Аз владея достатъчно добре руски, та няма да се усетят. 
|
| Сря Юни 12, 2024 12:07 pm |
|
 |
|
nik
|
докато всяка ваша мисъл започва с "кой не скача е червен" - трудно ще докажеш, че е само моя приумица... има ли смисъл от повече аргументация при положение че винаги връщате старата плоча с "путин е виновен" и "като не ти харесва отивай в русия" ? с такава грешна отправна точка съвсем логична е и поредицата ти от грешни заключения и защо да ходя в русия? като падне детето в локвата и се изцапа, какво правиш? - хвърляш го на боклука и отиваш при комшийката да правиш друго? айде стига с тия сорос опорки... и тъй като вие сте много помъдрели и смятате, че войната е нужна за решението на проблема - нека направим едно важно уточнение - за коя държава умират украинците? дали умират за украйна наистина? или за американски интереси? аз лично не бих тръгнал на война да защитавам американски интереси, но ако може някак да тръгнат зомбираните на фронта да се бият за американските интереси - ще е едно добро прочистване на обществото тук без да искаш каза нещо вярно, и ако искаш да те вземат на сериозно хората, няма да е лошо да смениш плочата, като например - вземи веднъж за винаги запомни, че някои хора не ги интересува извън запада какво се случва, в това число съм и аз, не ме интересуват чуждите кочини, мен ме интересува в моята кочинка какво се случва, и кой и защо мъти водата, тъй че ако смяташ, че нещо е криво - това може да е актуална тема за коментиране, не изтърканите сорос опорки
|
| Сря Юни 12, 2024 12:30 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Нападате nik, че живеел на запад и критикувал запада. А как ще коментирате вота на българите живеещи на запад и америка? Случайно да ви прави впечатление разпределението на процентите на гласовете от чужбина за различните БГ партии? Всичките тези хора и те ли са "зомбирани" и промити от руската пропаганда докато живеят на запад? Защо те гласуват по този начин при положение, че живеят извън българия и на по-добро место?
Според мен ако има проблем - на изток, на запад, на луната - хората би трябвало да го посочат и дефинират и след това да му търсят решение приемливо за тях. Мълчанието и отбягването на говоренето по даден проблем няма как да доведе до решаването му. А тези които говорят за проблемите - и там и тук - са ясни. - Червени ушанки и путинисти. И са и червени, зщото не скачат ... С две думи - кефеща логика и начин на мислене.
|
| Сря Юни 12, 2024 1:29 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Ама кажи така бе човек - веднага ти отговарям - Путин я мъти водата! Скачай срещу него! Айде сега и по сериозно - и Путин и Сорос и всеки който се сетиш с малко повече власт и акъл се възползва от съществуващата ситуация т.е. тук въпроса би трябвало да е - а защо се е получила такава ситуация? Какви са причините хората да се вързват на врели некипели прочетени или чути от медиите? Защо няма критично мислене? А имало ли го е преди? Откога и защо е така? Има доста конспиративни теории които се опитват да отговорят на тези въпроси. Някои са съвсем логични, други са направо налудничави - плоскоземците, qanon и т.н. Ако прочетеш "Протоколи на ционските мъдреци" ще видиш пък един потенциален сценарии написан преди 150 години как днес плашещо се изпълнява. Дали е просто конспирация тогава? Или е случайно съвпадение? Само, че дори и в най абсурдните конспирации обикновено има някаква логика и причина да съществуват. Разбира се не е тривиална. И така е не само с конспирациите. Мога да ти дам за пример пребиването с камъни на жени в шериата. Жестоко е. Неприемливо. Задълбаеш ли обаче за причините и нещата започват да си намират обяснение - тези хора живеят в много суров район където живота е труден и хората трябва да са задружни за да оцелеят. Най задружни са когато са в едно семейство. Семейството се руши най лесно с изневери. Но само с мъмрене, че не се прави така изневерите не се спират - затова накрая са стигнали до пребиването с камъни. Виж откъде тръгнахме и къде стигнахме? Нали се сещаш, че в модерното общество нещата са мнооооого по сложни. И въпреки това в основата си има някаква съвсем проста причина. Друг пример - защо има тайна на вота? За да не може да провериш дали ти е преброен гласа или са ти го подменили или махнали ако не е за правилната партия. Разбира се това е поднесено като за твоя собствена безопасност - да не тормози някой защо си гласувал така а не иначе. Ама имаш ли си на идея хората с колко неща се съгласяват и примиряват в името на добруването си - (здраве, безопасност и т.н.) Та извода до който съм стигнал до момента е, че основната причина е в сбърканото образование - делегирали сме на непознати хора да ни възпитават децата в училища на улицата. Възпитанието изисква време. Времето което прекарваме с децата си е по малко от това което учителите или приятелите им прекарват с тях тръгнат ли един път на училище. Не случайно е лафа, че на някой му липсват първите 7 години. Само, че и следващите 7 са не по малко важни - тогава се оформя характер, ценности, култура, възпитание. Та тезата ми е, че за да сме по цял ден на работа цената е да имаме малко по невъзпитани от нас деца защото не ни е стигнало времето да ги възпитаме ние. Повтори го това с няколко поколения и резултата ще е тотална чалгализация, опростачване и т.н. Точно това са хората които лесно се лъжат и на които им липсва критично мислене. И това е за съжаление неизбежно. Затова и не се тормозя излишно по темата. Най хубавото беше когато по време на пандемията детето ми учеше от вкъщи - за тези няколко месеца научи много повече неща отколкото преди това с години на училище. Защото по всяко време можеше да дойде при нас със майка и докато работим в съседната стая и да ни попита като не разбира нещо. И затова и не виждам оправия. Тази образователна система е създадена да прави точно това - да произвежда немислещи изпълнители. Високите оценки са доказателство, че си направил точно както се очаква от теб - слушал си точно каквото ти е казано и си го повторил т.е. изпълнил си подадените ти команди. Още от малък. Без да мислиш. Без да си задаваш критични въпроси. И ти си ми заповтарял - Сорос, Путин, "кой не скача е червен" ... и прочее глупости. Даже не оценяш на Ицето перфектните майтапи.
|
| Сря Юни 12, 2024 1:43 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
palavrov, рискуваш и теб да те набедят за червена ушанка  Съгласен съм с това, което си написал, особено за образованието. Даваш ли си сметка обаче колко малко хора са стигнали до тези ти изводи? И от твоята камбанария - колко от западняците с които живееш са се сетили за това? Дали те са повече като процент спрямо българите в БГ, които са се сетили за това?
|
| Сря Юни 12, 2024 2:01 pm |
|
 |
|
Pif
|
Защо хората са избягали на запад - защото там се спазват законите, на върха на държавата са умни а не крадливи хора, живота е по-добър, по-богат и по-спокоен. Защо тук не е така - защото продължаваме да сме подвластни на миналото, на ДС, на БКП, на мафия която е 100% зависима от КГБ. Защо на запад гласуват за про-руски партии - защото нямат алтернатива. Те и сега управляващите са про-руски ама не си го казват в прав текст. Идеята е да е друг, не старите. И коза да сложиш - ще я изберат. И сега любимото на Ник - ако утре турция реши, че кърджали е нейна територия защото някога в миналото е била, там се говори основно на турски - трябва ли да започне да убива и да праща войски в кърджали за да премести границите? И като цяло до колко е оправдано да убиваш хора в полза на господаря а не е оправдано да убиваш когато някой ти влезе в къщата защото иска да ти вземе имуществото?
П.П. Киселото мляко не е поскъпнало ама се е вкиснало.
|
| Сря Юни 12, 2024 2:19 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Никакъв шанс. За мен Русия, Украйна, Белорус, Сърбия, Черна гора т.е. всички православни държави които ползват нашата кирилица са успеха на нашата култура. И нямаш си на идея колко ме боли от това, че сме наострени едни срещу други и се бием стотици години - сега са украинци и руснаци, преди това сме били ние със събите. Основната вина за това за мен е в руската имперска политика. Няма как да ме накараш да стана червена ушанка. Обединение не се прави като тръгнеш с танковете. Това си е война. Братоубийствена. Обслужваща чужди интереси. Само идиот би я започнал. Не познавам друг който да споделя това ми наблюдение. И да се е сетил някой то не го познавам и не съм чул за него. Мен ме осени съвсем наскоро и не спирам да го повтарям наляво и надясно - до момента никой не ме е опровергал, че бъркам в логиката. Но са ме опровергавали, че в живота нещата обикновено не са логични. Според мен е вярно, но само защото не можем да видим цялата картинка за да разберем каква е логиката зад нея. Т.е. във всичко си има логика, просто не винаги успяваме да я видим и затова приемаме, че света нелогичен вместо да признаем, че ние може би не сме разбрали нещата щом не виждаме логиката в тях. Та за мен опростачването е цената на капитализма т.е. индустриализацията. В същото време пък сме получили нови технологии, масово производство, масова консумация, дълъг живот, ниска смъртност ...
|
| Сря Юни 12, 2024 2:21 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Нещо любопитно - [url]https://bg.wikipedia.org/wiki/Българо-турски_революционен_комитет[/url] - създадени са за борба с общия врга - гърци и сърби в окупираните от тях земи с българи и турци. На нас ни е набито в главите да мразим турците но при тях е точно на обратното. За турците с които съм общувал ние сме най близките и уважавани комшии. Отделно самите турци гледат на османската империя като на старата римска империя със сменена управляваща династия и най вече религия и език - Римски султанат - т.е. нещо което се е случвало и преди това при смяната на езичество с християнство и римски с гръцки език. Има съмнения, че Ататюрк е бил наполовина българин и е имал до последно уважение към българите. Не, че това пречи да се изколим ама предпочитам да си живеем кротко и да си гледаме добрия комшулук. Истамбул е 20-на милиона град на 100км от границата ни. Това трябва да има тектоничен ефект върху каквото се сетиш - икономика, култура, всичко. Представи си Париж или Лондон да са на 100км?
|
| Сря Юни 12, 2024 2:31 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Именно. Само, че по отношение на Украйна не става въпрос за обединение, а за асимилация.
|
| Сря Юни 12, 2024 2:40 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не може да се сравнява хегемон и тези, които не са съгласни с хегемонията. Все едно да сравняваш робовладетел и роб. Да, ако робът стане робовладетел вероятно би се държал по сходен начин. Но това е само хипотеза, която не е особено правдоподобна, защото както знаем някои нации като руснаците им липсва потенциал да станат хегемони. Други като китайците пък имат коренно различен манталитет и дори да станат хегемони със сигурност няма да се държат като предишните. Така че това, което е надробил западът в своята история няма оправдание. Разбира се има и добри неща, но като цяло по отношение на останалите държави картинката никога не е била розова. И за съжаление западът продължава по същия сценарий и в момента и с Украйна и Палестина и Тайван и къде ли не. И ако западна пропаганда се описва като "демокрация", като "свобода за хората" и т.н. то всички останали виждат точно обратното - лъжи, лицемерие, войни, кражби, кръв и тормоз. Като почнеш от английската империя, в която слънцето не е залязвало. Прекрасно, само че от всички 193 държави членки на ООН днес, англичаните не са воювали само с 22. И то вероятно само щото не са успели да ги намерят на картата, или щото са толкова големи като Люксембург примерно и не си е струвало да разхождат войска. После идват немците и WW2, което няма как да опишем с добри думи. После идват САЩ, които от както са хегемони имат десетки войни, стотици операции и колко правителства са свалили само те си знаят. Без нито веднъж да бъдат нападани от друга държава на тяхна територия, т.е. тях никой никога не ги е заплашвал. И на тоя фон нищо не оправдава жестокостта с която водят повечето си войни. Особено тая покрай Виетнам, казвам "покрай" защото покрай Виетнам може да проучите какво се случва с Лаос, Камбоджа и т.н. Колко милиона тона бомби, колко милиона жертви. Проста така... профилактично. Както и да е, това не са неща които можем да променим. Единственото което можем да променим е собственото си отношение към тези неща. А самите неща са на път да се променят. Колкото точно ще се променят не е ясно, но че се променят вече е факт. Хегемонията на запада е заплашена за пръв път. СССР и комунистическия си блок и в най-добрите си моменти не са контролирали повече от 30% от световната икономика. В момента "тухлите" държат поне 40% и има достатъчно мераклии да се присъединят към тях. И ще има точно заради безумната западна политика и пропаганда. Така че твърденията видиш ли как западът е една прекрасна градинка, заобиколена от варвари са пирони в собствения му ковчег.
|
| Сря Юни 12, 2024 2:41 pm |
|
|