Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
AP3032 LED драйвер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: AP3032 LED драйвер
Боновете най-общо са ледове с различен спектър. Във фабриката ги сортират, защото процеса не гарантира еднакъв цвят и яркост. На цветният дисплей е по-неприятно, ако използваш рандом ледове дори от един модел може да се получат цветови разлики които при определени цветове са доста забележими. Затова производителя ги сортира по бинове, и като поръчваш поръчваш конкретен бин. При cree да речем е част от номера и е по-трудно да го сбъркаш, при други се указва допълнително.
Миксирайки диоди от ра,лични бинове може да получиш различен спектър, но с това трябва да внимаваш при дисплеите. Като цяло подсветката при тфт дисплеите е поне 1/3 от цялата философия. Един и същи панел на AUO с фабричната си и с къстумизирана подсветка изглежда напълно различно. При цветните дисплеи има един параметър color gamut, който в голяма степен се влияе от подсветката.

Пон Юни 10, 2024 3:06 pm
Профил

Мнение Re: AP3032 LED драйвер
stewie написа:
@HSB:
1 - цветен дисплей
2 - не
2 - не - това как се прави?
3 - трябваше да видя в гугъл какво е LED binning, не съм наясно

Ами то като гледам проблеми нямаш - ако целта е само да светне , щото другите неща нямаш задание да ги спазваш.

Малко лекция за ЛЕД
Твоята задача не изглежда трудна – поне от това което си описал.
Забравих да попитам –това хоби проект ли е или ще го продаваш, демек комерсиално?
По принцип не се слагат ЛЕД в паралел –освен ако не си много богат и нямаш друг избор, ако искаш да е хомогенно осветено навсякъде. Неиде имам документ с всичките му теории и локуми но от това дето ми е останало в главата беше нещо свързано с форварт волтажите на ЛЕД .Освен както ще стане гума по надолу , може да се поръчат и ЛЕД с еднакъв форвард волтах ама там цената става още по дебела.
Когато съм правил ЛЦД за коли повече от 12 инчов не съм правил ,такива като на ТЕСЛАТА дето е почти 30 инча никои не слагаше в кола едно време.
Обаче от клиента идва колко да е яркостта отгоре ,колко контраст , хомогенност на зоните на целия дисплей и координати на бялото.... и т.н
Чипа дето прави посветката е подобие на тоя само дето в часта на контрола на тока , си имаше 2 или 3 отделни пина за контрол на всеки чеин оф ЛЕД.
Горе долу се цели да бустваш само –по идея буст –бук чип е по скъп от само буст.
Тони е обяснил малко за биновете но аз имам малко по друго инфо – обикновено ние тествме ЛЦД с разните му ЛЕд или пък производителя ни казва какви ЛЕД да ползваме.
Като се произвеждат бял ЛЕД – то се таргетират за някакъв област на бялото –обикновено се даваt X/Y координати на бялото – от до .Цвета на бялото се контролира що годе успешно с различни примеси дето добавят и там много разлики чак толкова няма –поне тъй са ми кавали производителите –ясно че има бинове и за цвят но както казах там процеса е по контролиран и е ясно какво ще излезе от линията.

Обаче вече голямата разлика идва колко светлина излъчва ЛЕД при определен ток.
И тука вече по добрите дето коват ЛЕД имат поне 2-3 бина а тия дето са шлоковци и до 5 стигат –това е по принцип ,щото съм виждал дори и NICHIA (едни от добрите) да имат ЛЕД с поне 20 колор бина и поне 5 за светлина,но това е таргетирано и като погледнеш границите има са доста малки на тия ЛЕд та.
Числата са за илюстрация –да речем един ЛЕД има 5 групи бин
При ток 10ма бин
А е от 100 до 150mcd
B е от 150 до 200mcd
C е от 200 до 250mcd
D е от 250 до 300mcd
E е от 300 до 350mcd
Съответно всеки иска от бин Е ...да де ма произовдителя вика – а аз другите какво ще ги правя , на боклука ли да ги хвърля..даже съм имал случаи дето ако че количествата дет купувахме бяха огромни 300 -500к на година и пак трябваш еда платим и получим някакво количество от така наречените смотани бинове .
Единственото нещо което бих препоръчал – мани ги тия от диодекс, тия са евтинджос и чат пат имат някои биващи неща, но като цяло се водят от евтините.
За подсветка на ЛЦД виж при Тексас ,Аналог диваис и Монолитик Повер Системс с гаранция ще имат чипове с по 4 пина за контрол на тока.

Ако търсиш макс печалба е друга работа.

Съб Юни 15, 2024 3:20 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2