|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:35 am
Насищане на печатна платка - прототип
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Насищане на печатна платка - прототип
Здравейте! Как подхождате, когато трябва да си направите прототип на нещо малко по-сериозно? При мен платката ще бъде 6 слойна - xilinx zynq(BGA 225), DDR3, Eth transceiver и т. н. 100х100. За първи път правя такова нещо. Мисля, че ще се справя с опроводяване и т. н. Обаче все пак трябва да се сглоби прототипче. Та китайците ще направят платката криво-ляво, ама не ща да ги карам да я насищат, че не знам какво ще направят(а и нямат чиповете!). За сега планът ми е да си поръчам стенсил и да си наситя на ръка нещата, ама не знам до колко това е подходящо. Главно ме притесняват ZYNQ-то и рамта. Какъв опит имате с тези неща? Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
| Вто Юни 04, 2024 3:35 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
 Re: Насищане на печатна платка - прототип
По-добре си плати и накарай китайците да ти пратят асемблирани платки. Освен ако не си ентусиаст и имаш чифт излишни очи имам предвид 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Юни 04, 2024 4:36 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
stoyanoff, най-добре потърси фирма, която ще ти насища платките след прототипа. Съгласувай платката с тях, а те ще си направят стенсила и ще ти наситят и прототипа. В противен случай рескуваш да преработваш прототипната платка без да има нужда от това и да правиш нов стенсил. Делтаком можеха да ти свършат работа, но дадоха фира.
|
| Вто Юни 04, 2024 5:00 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Аз не че съм песимист, но от опит мога да кажа, че за ддр3 и гигабит етхернет и ксайлинкс цинк, 8 слойна платка ще е по-добре  Ще може да си направиш нормално сплит-плейна на захранването, да си разделиш масата, и т.н. Не че на 6 слоя нама да стане, даже с мално клизма и на 4 може и да тръгне, ама ако искаш всичко да е добре и да тръгне почти от първият път заложи на 8 слоя 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Юни 04, 2024 5:14 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Стенсилът трябва да бъде изработен от тоя който ще насища платките или от някой с богат опит. Има доста тънкости. Отделно има няколко технологии за изработването им и някои от тях са неподходящи за малки падове.
|
| Вто Юни 04, 2024 5:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Мда не пести слоеве, 8 или 6 няма особена разлика в цената. Огледай си добре корпусите, това е половината от работата по платката. Аз не бих и помислил да я насищам сам, в момента от няма и къде съм сложил едни ваферчета, 8 пина, 4 от 10 се запоиха от първия път, две трябваше да ги духна пак, 4 не станаха, т.е. нов чип щото топките заминаха, ама това е чип за левче. Ако нямаш оборудване не се занимавай. Иначе в ебея имаше една велерска станция скоро за BGA -та, ама това да се научиш да го използваш си трябва време и платки. Отделно като не стане от първия път реболинг щото тия цинк не е 1 лев ... лично за мен всичко това е загуба на време. Нека ти я асемблира китаеца, или пък който ще ти я прави в БГ.
|
| Вто Юни 04, 2024 6:16 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Кой в БГ ще препоръчате да насити такава платка?! ПП: За китайците съм чувал лоши отзиви за насищане на по-фини работи.
|
| Вто Юни 04, 2024 7:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе не знам, аз нямам такива в китай, но работих по няколко клиентски проекта и всичките там ги насищат, и като че ли няма проблеми. Иначе в БГ от 5-6 години работя с Индустриални Технологии и бих ти ги препоръчал, хората си разбират от работата, но дали ще имат интерес не мога да ти кажа, доста работа имат, ако е за една платка по-скоро не, но ако ще правиш производство предполагам ще се разберете.
|
| Вто Юни 04, 2024 7:25 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Аз съм до никъде! Какво производство... Реално ми трябва да направя тест дали въобще това дето съм го проектирал работи...
|
| Вто Юни 04, 2024 7:35 pm |
|
 |
|
syscop
|
https://shop.trenz-electronic.de/en/TE0 ... w-profile# - това за proof of concept няма ли да ти е по-евтино? Първият резултат, който отворих. Сигурно има и по-евтини.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Юни 04, 2024 8:23 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Това не ми върши работа! Аз не искам да си играя с някакви demo boards. Искам да направя реален продукт. Аз знам, че Zynq-то ги може тези работи. Искам да направя платка, която да върши дадена работа...
|
| Вто Юни 04, 2024 8:59 pm |
|
 |
|
syscop
|
На този zynq някакъв дизайн пускал ли си? Тествал ли си памет, периферия и т.н. Винаги е по-добре да имаш нещо сигурно, отколкото да се чудиш къде е заровено кучето. На знам колегите какво ще кажат, но аз бих си купил някаква работеща платка да си правя с нея експерименти без да чудя дали някоя писта е по-къса или по-тънка отколкото трябва.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
Последна промяна syscop на Вто Юни 04, 2024 10:10 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Юни 04, 2024 9:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ...все така може да пробваш с тях но имай в предвид че не са китайци, в смисъл не е евтино особенно за малки серии. Мен ако питаш разпитай на Китайците, не виждам причина да имаш проблеми. Ако не ти се рискува с jlc , пробвай с PCBway , при тях и платкаджийницата е по-добра, и насищането им си е ок. Чиповете ще си ги намерят, ако не ще им го поръчаш от китайския Маузер или диджикий.
|
| Вто Юни 04, 2024 9:20 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
На теория предимството на развойната платка е, че всичко по нея би трябвало да работи. Е, някои китайци опровергават това твърдение, но това са подробности. Когато е твоя платка и има проблем, не си сигурен дали нещо не е запоено както трябва. Дали не си пропуснал някой абзац с дребен шрифт, да си опроводил нещо не както трябва. Дали някое захранване... И какво ли не още. А за насищане, провери в Унител.
|
| Вто Юни 04, 2024 10:09 pm |
|
 |
|
Pif
|
Точно и аз щях да пиша за Унител. Стоян е читав и си разбира от нещата. И взима малки поръчки. По скоро проблема ще е с дизайна и избора на стекъп. Китайците не си падат по контрол на импеданса за малки серии. Така, че ако ще гониш честоти с тоя ддр3 - ще видиш зор. Трябва да го направиш fool proof дизайна. Да не им оставяш много място за грешка. Разпредели си така стекъпа, че да ползваш готови листове а да не разчиташ, че ще сложат верният препрег и ще уцелят дебелината.
|
| Вто Юни 04, 2024 11:00 pm |
|
|