Отговори на тема  [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269 ... 315  Следваща
Тема за бързи и тъпи въпроси 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
... a ако не ползваш FTDI за нищо друго, може да предаваш 0xAA на 5460baud rate. - би трябвало да получаваш правоъгълни импулси на Tx :)

Вто Апр 30, 2024 11:31 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

maiden написа:
...

Ако държиш на 555 - моето предложение е:
Прикачени файлове:
download.jpg
download.jpg [ 37.73 KiB | Прегледано 1977 пъти ]

Изходът на 555 е отворен колектор и "държи" тоци до към 200мА така че направо кара бузера :).

Вто Апр 30, 2024 4:19 pm
Профил
Аватар

Един празничен и бързотъп.
Издирвам някакви диодно-трансилски матрици за защита на LVDS от ESD. Изисквания:
- малък капацитет
- да са достъпни в търговската мрежа
- защита на повечко линии с един чип, да кажем 4+
- да се приемливи ценово
Някой да е ползвал подобни и да препоръча нещо?

Разбира се питах Гугъл, и той изсипа купища предложения. Питам и тук за нещо което е ползвано и на практика, и има отзиви за него.

Пон Май 06, 2024 6:12 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Скоро сменях чипа от линковете по-долу - беше геройски изгорял но спасил комуникационната линия между касов апарат и вендинг машина. Не знам във вашия случай дали ще свърши работа.
https://store.comet.bg/CatalogueFarnell ... t/1074605/
https://www.littelfuse.com/media?resour ... -datasheet

Пон Май 06, 2024 7:00 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Да питам нещо извън тематиката на форума.
Някой ползвал ли е и има ли впечатления от паралелепипедните бойлери (не цилиндричните)?
По-конкретно модела е този.
Ще се радвам на всякакви отзиви, стига да са достоверни.

Вто Май 07, 2024 2:46 pm
Профил

Нямам преки впечатления. На картинката се виждат два цилиндъра - два пъти по-голяма вероятност за повреда.

Вто Май 07, 2024 3:21 pm
Профил

ig_ivanov написа:
Някой ползвал ли е и има ли впечатления от паралелепипедните бойлери (не цилиндричните)?
По-конкретно модела е този.
Ще се радвам на всякакви отзиви, стига да са достоверни.

Аз имам плосък Елдом 80 литров на село... Формата няма никакво значение. Особеното в случая са двата обема.
Принципно има файда да имаш два обема. По-гъвкаво е. Или поне може да е, зависи как точно е направен. При Елдом специално и двата нагревателя са по 2400W, т.е. сравнително висока мощност. Нормално работи само един в даден момент. Но на нагревател има само 40 литра, т.е. за 15 минути може от студен да ти направи вода за бърз душ. В случая Елдом имат и бууст режим в който може и двата обема да ги стопли, но вече отиваш на 4800W.
Второто предимство е, че имаш малко повече вода за къпане при два обема. По принцип и в нормален бойлер студената влиза отдолу и на теория уж не се смесва, но винаги има някакво смесване. При двата обема смесването е много трудно. Докато не се източи всичката вода от първия обем във втория не влиза студена. Да не забравяме, че може и нагревателите да работят докато се къпеш. Тук нормалната логика е първо работи тоя във входящия, после превключва в изходящия обем. Така че гарантирано първия обем се изчерпва тотално. И грам топла вода не остава в него, щото нито нагревател работи накрая нито нищо.
Докато втория обем се грее до последно. И то както в случая с Елдом с относително висока мощност.
С две има ефект и има някаква файда. Ефектът разбира се не е супер голям, но да кажем при еднакъв общ обем разделянето вдига с някъде 5-10% количеството топла вода.
Сега в случая тая марка я чувам за сефте, но гледам нагревателите са слабички... едния 800 другия 1200W и не знам по 50 литра са обемите... Абе малко ми изглежда. Може би е направено с цел да може и двата едновременно да се включват. Щото при Елдом може, ама ръчно, т.е. направен е по принцип да работи само 1.

Това, което хич не ми харесва тоя модел е изолацията... само 28мм. Това харчи като змей, вярвай ми щото меря и знам. По-добре дай някой лев отгоре и си потърси бойлер с добра изолация.
Между другото два обема могат да се направят с два отделни бойлера. Аз вкъщи съм така и няма никакви грижи, единствено пак опираме до инсталация дали ще издържи на двата нагревателя. Освен ако не си направиш и управление, което хич не е сложно. Аз сега всичките ги взех с управления, но преди на стария му бях сложил едно реле от sonoff и да ти кажа бачкаше по-добре от тия уж умни бойлер.

Та така моят съвет е... пак ще кажа - изолацията! За съжаление няма голям избор при българските производители. Теси са 20 или 30мм, Елдом май имаха 32мм... а хубава изолация си трябват поне 50мм. И ако имаш място, по-добре два бойлера от един. То и като цена е пак същото, в смисъл два 80-100 литрови са обикновено колкото един 150-200л.

Едит:
Някаде в друга тема бях се оплаквал от Теси... оказа се неоснователно, тъй че мога да похваля фирмата и съпорта им.
Проблемът беше, че като се настрои някакъв часови диапазон, те го приемат за "ориентировъчен". Имат някакъв рандом PWM и може да се включи и доста преди или след указаното време, а точно в перида в който си му казал да работи изобщо да не се включи. Някакъв доста шантав рандомайзер. Евентуално с един бойлер това може и да не е проблем, обаче като са два и искаш да не се включват едновременно и ако ги захранваш от слъчногледи е голям проблем.
Те имат 3 напълно идентични програми. И понеже бях тествал първите две, едната я бях направил като за зимна програма (т.е. нощна тарифа), другата я сложих лятна за през деня и при двете програми едно и също дърво и изобщо не ми хрумна, че третата програмд ще е различна. Но оказа се различна - при нея тоя рандомайзер е изключен. Никога нямаше да се сетя...

Вто Май 07, 2024 4:39 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
..... .

Много благодаря!

Вто Май 07, 2024 9:25 pm
Профил

miro_atc написа:
Това, което хич не ми харесва тоя модел е изолацията... само 28мм. Това харчи като змей, вярвай ми щото меря и знам. По-добре дай някой лев отгоре и си потърси бойлер с добра изолация.

Я и от мен един бърз въпрос. Ако върху ламарината на бойлера сложа допълнителна изолация ще има ли забележим ефект, и ако ще има какво ще ми препоръчаш да сложа. Бойлера е 300 литра подов, каква марка е не помня вече, изолацията му е няква пяна не повече от 30-35мм.

Сря Май 08, 2024 12:09 am
Профил

pipilica написа:
Я и от мен един бърз въпрос. Ако върху ламарината на бойлера сложа допълнителна изолация ще има ли забележим ефект, и ако ще има какво ще ми препоръчаш да сложа. Бойлера е 300 литра подов, каква марка е не помня вече, изолацията му е няква пяна не повече от 30-35мм.

Със сигурност ще има ефект (ако изолацията е добра). Навремето бях търсил и видях че в САЩ продават външни изолации за бойлер. Та щом го има като готов продукт смятай. Сега не пазя линкове но мисля че се водеше "boiler blanket", въпреки че сега като пусна търсене ми излиза просто листове а ония бяха направени за точни размери и т.н. Така или иначе едва ли ще тръгнеш да внасяш подобни неща, вероятно сам ще си измислиш някакво решение. Аз бих подложил отдолу фибран, може и сандвич да направиш, за да носи на тегло - лист ОСБ, лист тънък фибран. И въпросът е с какво да направиш "одеалото", нещо дето да се намотае около бойлера. Вата ще стане, ама трябва добре да я запечаташ някак си. Друго което съм виждал майсторите за климатици да ползват е една самозалепващата се изолация. Като материал е нещо като изолацията за ΠΠΡ тръби, само че е на листове. Не знам откъде я купуват и дали е скъпа, но сигурно я има в БГ.
И естествено изолация на тръбите. Аз ползвам стандартна изолация за ППР, но не само за самите тръби. На меките връзки също слагам.

Относно ефекта... не знам защо се подценяват загубите. Особено по-съвременните бойлери, пестят от пяна ли що ли. Конкретно в цифри ето какво е дереджето с чисто новите бойлери на Теси:
Прикачени файлове:
Screenshot from 2024-05-08 09-51-51.png
Screenshot from 2024-05-08 09-51-51.png [ 72.75 KiB | Прегледано 1791 пъти ]

Това е по празниците сега, нямаше никой вкъщи. Единия бойлер е настроен на 70С и за 24 часа пада до 60. На картинката не се виждат времената, но и трита дена се включвал по 27 минути. Другия бойлер е настроен на 65С, реално изключва на 66 и пада до около 57С. Това се компенсира средно с 22-23 минути работа на денощие. Нагревателите са 2.4кв, демек загубите общо на двата са точно 2 квтч. Не е кой знае какво, но са включени 365 дни в годината и ако плащаш тока средно по 20ст. са ти 150лв на година. Разбира се винаги ще има загуби, но сравнено с тъпия китайски термосифон дето изхвърлих той от залез до изгрев губеше само 1С. Да кажем за 24 часа да станат 2-3 градуса. Но това при условие че водата в него се нагряваше до 90-95С и беше монтиран отвън на покрива. Всъщност на китаеца това че нямаше достатъчно загуби си беше проблем. Постоянно ми кипеше... Както и да е, това показва разликата между 5 см китайска пяна и 3см българска...

Сря Май 08, 2024 10:44 am
Профил
Аватар

Как най-лесно се реализира обръщане на поляритета? Полупроводниково, разбира се, с контрол от mcu. :) Трябва ми да обръщам едно моторче, към 1-2А ще стигнат.

Нед Май 12, 2024 9:26 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Как най-лесно се реализира обръщане на поляритета? Полупроводниково, разбира се, с контрол от mcu. :) Трябва ми да обръщам едно моторче, към 1-2А ще стигнат.

Аз ползвам А4950.

Нед Май 12, 2024 10:45 pm
Профил
Аватар

ig_ivanov написа:
Реконструктор написа:

Аз ползвам А4950.

Изглежда супер. IN1 и 2 в зависимост от накъде искаш да върти, нали така? :)

Нед Май 12, 2024 11:10 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:

Изглежда супер. IN1 и 2 в зависимост от накъде искаш да върти, нали така? :)

Да.

Пон Май 13, 2024 8:02 am
Профил
Аватар

makefile
има ли разлика между тези двете?
в смисъл проверка за "празното" и кавичките

Код:
ifeq ($(CONFIG_KEY),)
ifeq ($(CONFIG_KEY),"")

Пон Май 13, 2024 8:06 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269 ... 315  Следваща