|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:08 pm
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
келвин има докато измервам ток, при липса на ток не мога да говоря за келвин измерване защото остава само шунт и амперметър амперметъра не може да се загрее защото както вече писах жиците са дълги за взаимното изключване в двата края - и аз това очаквах, шунта е дебел около 2мм, къс проводник, който би трябвало бързо да изравни температурата на двете спойки не се сещам какво друго може да е освен термоелектричен ефект, незнам 0.5 миливолта колко лесно или трудно е да се изгенерират, но определено има нещо
|
| Пон Апр 15, 2024 7:16 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
0.5 миливолта могат да се изгенерират сравнително лесно, ама би трябвало в двата края да се анулират. Реално всяки затворен кръг от два различни метала са си термодвойка. Познатите типове са такива каквито са защото са стандартизирани и параметризирани. Иначе можеш да си направиш термодвойка от каквото си искаш ама ще е с параметри дето само ти ще си ги знаеш  Очевидно става въпрос за DC щом те засяга офсета - защо не го мериш с някой от безбройните hall current IC? Ако беше AC този офсет въобще нямаше да те притеснява. Честно казано мерене на по големи DC токове с шунт май съм виждал само в електрожени където става въпрос за десетки и стотици ампери. Може и с шунт ама да е малко повече от 10mV full scale  Поне 100 да беше - тогава половин миливолт ще ти е 0.5% - не че е малко ама поне не 5-10%
|
| Пон Апр 15, 2024 8:09 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Постановката ти е грешна, трябва да мериш с волтметър. Сигурен ли си че използваш инструментален усилвател, където входното съпротивление клони към безкрайност и на двата края? Волтметъра развързан ли е галванично от системата, която мериш?Ето пак караш хората да гадаят. Провери шунта за студена спойка. Замени шунта с обикновена дебела медна жица (много мултицети мерят тока така) и провери отново дали температурата оказва влияние. Запои шунта на отделна платка, да е самостоятелен за да изключиш всички фактори от системата и замери пак.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Апр 15, 2024 8:12 am |
|
 |
|
nik
|
амперметър без шунт си е волтметър, само че за много ниско напрежение, и да, развързан е щом съм маркирал и двата края с NC - not connected, шунта е добре запоен и Е на отделна платка, влияе се само от температурата, проверено, ако си наясно с проблема няма да гадаеш, гадаят само такива като мен дето не са наясно с проблема  цекинс - избрах тоя вариант защото ми се стори най лесен, ползвам готов амперметър с който мога да меря от 1ма то 10А без превключване на обхватите. (амперметъра всъшност мери до 50А с 1милиом шунт, но при мен тока стига до 10А) поне на теория изглеждаше добре докато не се появи тоя ефект за сега съм го оставил така, работи добре, проявява се само ако съм мерил голям ток дълго време и шунта се е затоплил, иначе си работи
|
| Пон Апр 15, 2024 9:32 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Абе може и аз да не съм допрочел това онова в началото и да съм си направил грешни изводи, важното е че след толкова идеи и мнения най-накрая си доволен от резултата. А с проблема съм наясно, затова ти казвам че е малко вероятно да е това, което си мислиш.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Апр 15, 2024 2:31 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
|
| Пон Апр 15, 2024 2:45 pm |
|
 |
|
nik
|
мерси за линковете, явно точно такъв е проблема, не халюцинирам в някакво бъдеще време ще правя точно същата схема още веднъж, тогава пак ще си поиграя
|
| Пон Апр 15, 2024 4:10 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Линковете явно и двамата трябва да ги изгледате внимателно, първият е достатъчен. ник, смятал ли си нещо друго освен пада на напрежение, да речем мощността, която ще се отдава като топлина? Смяташ ли че тази мощност ще е достатъчна да ти загрее шунта дори с 10 градуса над околната температура? Прегледай видеото, първото и ми отговори на следните въпроси: 1) какво е съпротивлението на тестваните резистори? Колко е разликата сравнена с твоето съпротивление? 2) На кой тип резистори отговаря (или се доближава) твоят шунт? Какъв е термоелектрическият ефект при този тип резистори? 3) един фундаментален въпрос, на някой прави ли му впечатление че за да го има този ефект трябва да има температурна разлика а не просто топлина? Колко може да бъде температурната разлика в двата края на една къса жица? Благодаря за вниманието, заверки в края на семестъра.  пп и помнете - перпетум мобиле не съществува.
|
| Пон Апр 15, 2024 4:51 pm |
|
 |
|
nik
|
да, правил съм сметката - 10А*0.01V=0.1W - при тая мощност загрява слабо при максимален ток, температура не съм мерил, но... там някъде 40 градуса да речем, на пръстите се усеща леко топло, ефекта се проявява слабо, по груби сметки към 50-100 микроволта (след прекъсване на тока амперметъра показва 50-100ма за известно време и като изстива намаля до 0) , като запоявам жиците и го включа веднага генерираното напрежение стига до миливолт
типа резистор съм го показал в първия си пост - парче тел, завито като елемент за платка и прищипано в краищата за да ограничи колко да влезе в платката, какъв тип е това парче тел - идея си нямам, поръчвано е от китай, каквото имал бай китаец, кой ти знае че има такива ефекти.... като стойност отговаря на 1милиом защото показанията на измервания ток бяха изненадващо точни
в 2 от видеата показват относително равномерно нагряване на двата края, и пак генерира напрежение, но при мен не беше особено равномерно, в единия край беше с повече мед на платката и по-тънка жица за големия ток, в другия край беше с по-малко мед на платката и по-дебела жица за измервания ток, сега като се замислям - имаше разлики, следващия път ще обърна внимание да е всичко еднакво, и ще видим какво ще се получи
другото което си мисля дали припоя има значение, примерно с безоловен калай дали няма да е по-различно
|
| Пон Апр 15, 2024 11:09 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Аз не го изключвам този ефект, и cekins ти го каза че където има различни метали ще има и термоелектричен ефект, но в твоя случай ще е пренебрежително малък ако изобщо съществува. На първото видео показаха че при фолийните резистори не се наблюдава Сийбек ефект, а те са най-близо до чистия метален проводник, какъвто е шунта при теб. Между другото когато се ползват операционни усилватели с голямо усилване - над 1000 се препоръчва използването на металослойни (thick film) или жични (wire wound) резистори в делителите и обратните връзки, защото при тях има най малък термо електричен шум - шум на Джонсън. Другото което е - за термоелектричен ефект е необходима температурна разлика в двата края, в твоя случай шунта се нагрява равномерно защото се самонагрява от протичащият ток и разлика може да се получи както сам предположи от различни охлаждане в двата края но при само 10 градуса загряване разликата в двата края ще е 1-2 градуса - точно с тази разлика експериментират във видеото, но както споменах по-нагоре в твоя случай както и при фолийните резистори не би трябвало да наблюдаваш потенциална разлика. Това, което си наблюдавал е след загряване с поялник, предполагам в единия край - 300 градуса и нагоре. Спойката едва ли ще окаже голяма разлика, при безоловната имаш почти само калай, при оловната имаш 2 части калай една част олово. Както сам предположи, пробвай да изравниш температурите в двата края и ако има термоелектричен ефект то той би трябвало да се самоелиминира.
|
| Вто Апр 16, 2024 12:42 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Имам няколко DC развързани DC-DC импулсни захранвания, на които искам да свържа изходите им паралелно с цел да мога да захраня с тях по-мощен DC товар.
Въпроса ми е как да се направи това така, че да са горе-долу равномерно натоварени?
Няма ограничения и могат да се правят всякакви модификации тях - включително и по обратните им връзки по напрежение в изходите им, а ако е необходимо и по обратните връзки по ток във входовете им.
|
| Вто Апр 16, 2024 9:15 pm |
|
 |
|
nik
|
правил съм подобна галимация, незнам колко е правилен варианта който сътворих и колко стабилно работи, трябваше ми мощно захранане без претенции към изходните параметри и навързах 4 в паралел, идеята е следната - всяко захранване го направих да работи като стабилизатор на ток, всяко захранване си има негова собствена обратна връзка по ток и има вход който задава изходния ток, примерно от 0 до 5 волта на входа изкарват от 0 до максимален ток на изхода, така изходите в паралел и вече общия изход има обратна връзка по напрежение към всички модули
като защита всеки модул си има и обратна връзка по напрежение която ограничава максималното напрежение в изхода, но нормално само общата обратна връзка регулира
избрах тоя вариант защото така гарантирано се натоварват всичките захранвания равномерно дори и различни да са, и лесно се реализира отделно регулиране и по ток и по напрежение на общия изход не ме питай обаче като схема какви съм ги творил, дори и да го разглобя ще ми отнеме време да си разгадая творенията
|
| Сря Апр 17, 2024 7:58 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
При твърде голяма разлика в температурите е нормално да има и голяма разлика в напреженията в двата края на термодвойката. И това че не е от някой от стандартизираните типове термодвойки не означава че сийбек ефекта ще е малък - стандартните термодвойки има причина да са избрани с точно такива метали - максимална температура на топене, някаква линейност или поне такава която лесно се оправя или в някой приложения не е от голямо значение. Има "термодвойки" от метали със значително по голямо напрежение обаче не са практични за използване. Идея си нямам това парче чайнизиум към калай/олово колко може да извади, а и после имаш калай/олово към мед. За него може и да има информация - не съм се ровил да търся честно казано. То ако има 1-2 градуса ралзика и пак ти генерира напрежение значи термодвойката си е със сериозен сиибек ефект. Желязо константан в максимума си беше нещо около 50 миливолта. Платинените пък бяха към 20-30 (по спомен).
|
| Сря Апр 17, 2024 9:36 am |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
nik, защо не ползваш такива токови резистори вместо това парче тел? На картинката е 3720, има и по-малки такива - 2725, 1225, както и по-големи- като 7520. Вярно е, че са по-скъпи, но пък няма да го има проблема с термоелектрическата централа.
|
| Сря Апр 17, 2024 9:56 am |
|
 |
|
nik
|
Защо... защото незнаех че един тел може да генерира толкова... следващия път ще го имам в предвид
|
| Сря Апр 17, 2024 1:37 pm |
|
|