|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:08 pm
Кошче за боклук със сензор
| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
 Re: Кошче за боклук със сензор
Според мен нещата се свеждат до 15-20 броя е такива сензори монтирани на тясната страна на дупката. https://vi.aliexpress.com/item/10050064 ... ry_from%3AХем евтино хем ще засичат всеки боклук, само трябва да измислиш какво ще прави системата като се напълни коша и някой сензор остане задействан.
|
| Вто Апр 09, 2024 12:26 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
От скромният ми опит с IR мога да кажа че ще си е предизвикателство, да работи демото в офиса е едно, на улицата друго, не е невъзможно но няма да се мине толкова елементарно. Има един друг гаден проблем, тия кошчета често се палят от незагасени фасове най-вече. Те рядко горят с пламък, основно тлеят, но това вдига температурата и създава дим, още неща за които да се мисли. За да се направи както трябва си иска мислене, звучи проста задачка но всъщност не е чак толкова, естествено невъзможни неща няма. Точно в момента боря нещо което на думи изглежда много просто, а на практика се оказва голямо дърво ...
|
| Вто Апр 09, 2024 8:25 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
velio, дай някакви габаритни размери на капака на коша, в който е пробит отвора за боклука 15х20см.
|
| Вто Апр 09, 2024 9:27 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
И аз мисля, че правилното решение е с капак... Хем по-хигиенично, хем по-малко ядове и с природата (дъжд, сняг), хем технически по-просто и евтино и надеждно. Едно магнитче и възможно най-простото радио до 100-на метра. Наблизо един или няколко хъба да събират информацията и да я качват примерно на сървърче и готово.
|
| Вто Апр 09, 2024 9:55 am |
|
 |
|
TheWizard
|
все си мисля че не сензора ще ти е проблем ... а захранването
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Апр 09, 2024 10:18 am |
|
 |
|
velio
|
Поръчителя каза че няма ограничения, той си ги правил капаците, така че както се наложи - така ще ги направи. Но явно иска да е страничен отвора, не отгоре. Мисля че коша е 40х40, по спомени и преценка "на око".  |  |  |  | ToHu написа: От скромният ми опит с IR мога да кажа че ще си е предизвикателство, да работи демото в офиса е едно, на улицата друго, не е невъзможно но няма да се мине толкова елементарно. Има един друг гаден проблем, тия кошчета често се палят от незагасени фасове най-вече. Те рядко горят с пламък, основно тлеят, но това вдига температурата и създава дим, още неща за които да се мисли. За да се направи както трябва си иска мислене, звучи проста задачка но всъщност не е чак толкова, естествено невъзможни неща няма. Точно в момента боря нещо което на думи изглежда много просто, а на практика се оказва голямо дърво ... |  |  |  |  |
Възможно е да е така. Но ще пробваме. Иначе паленето и другите бели няма как да ги избегнем. В случая не става въпрос за комерсиален продукт, по-скоро рекламен. Поръчителя е и крайния клиент. И бройките няма да са много. Ами и двете са проблем, който трябва да се реши. За сега идеята е да има соларен панел и батерия - 2600 или 5200mAh. 2600 имаме и ползваме за други цели...
|
| Вто Апр 09, 2024 4:48 pm |
|
 |
|
velio
|
Е не не, няма никаква нужда от такава точност. Да не говорим че ще го ритат, блъскат и т.н. и от точността и помен няма да остане. Та тегло няма да мерим. Идеята е кошчето да има някакви интерактивни функции в резултат на приетата порция боклук. За забавление, за нищо друго не става въпрос.
|
| Вто Апр 09, 2024 4:55 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Щом отвора за боклука ще е странично, а не отгоре, може да се направи с инфраред. Захранването и консумацията няма да са проблем и без солар (ако говорим само за сензването и радио комуникациите). Това е примерна IR бариера, която ще може да се постави вертикално от двете страни на отвора за боклука рдна срещу друга. Консумацията е нищожна и пишат, че с 2 батерийки кара 3 години при зададените параметри при използването. На теб ще ти трябва нещо доста по-малко като размер и като дистанция между IR излъчвател-приемник, така че консумацията ще ти е още по-малка.
|
| Вто Апр 09, 2024 5:24 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
е па комбинирай го IR - събуждане, автомобилен сонар - тест ... IF - LoRa/NB send
|
| Вто Апр 09, 2024 5:34 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Първо тия оптични бариери са правени за охрана, второ след 20 години работа с какви ли не охрнаителни бариери, мога да ти кжа че има три вида, евтини които не рбаотят, скъпи които не рбаотят и скъпи които в повечето време работят, и тук говорим за топ производители. Да при него не е критични ако има случайни сработвания, което за охрнаителните системи е крайнонежелателно, но все така тия париери си имат много ограничения. Да може да стане с IR бариери защото съм го правил, но за това няма да намериш готов продукт, поне не такъв на прилична цена, трябва да се прави. Трябва да се помисли доста добре за брой приемници и излъчватели, разположение, ъгли и модулация. Има IR завеси които са за индустриални приложения, точно ткаова съм правил, за да го докараме наиситна рбаотещо отидоха 6 месеца, като за оптиката си имаше отделен човек. С IR бариера е въпрос на размер на обекта който трбява да се засече, спрямо броя приемник излъчвател. Тъй като разстоянието е малко, както и отвора е малък, подходящо решение би било няколко излъчвателя с голям ъгъл на излъчване и приемна линийка, като тук има различни варианти. Ако има кой да ти прави къстъм оптика, може да минеш с готов компонент, фотодиодна линийка като ги има и с фотодиоди и с фоторезистори, вкл. и термални. Ако няма кой да прави оптика, си я правиш дискретна. От там насетне е цифрова обработка. Не съм сигурен че занимавката ще е по-малка от колкото варианта с два ултразвукови излъчвателя и два применика, п един във всеки ъгъл. Един излъчва два приемат, имаш сравнително стационарна картина, всяко нещо което премине през отвора ще я промени и това лесно може да се отчете. Реално някои обемни ултразвукови детектори са изцяло аналогови и въпреки това работят добре, докато за IRне мога да кажа нищо подобно.
|
| Вто Апр 09, 2024 9:35 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Дадох бариерите като пример, за да се види каква е реалната им консумация (5м работна дистанция на детектване, 3г. работа с 2 малки батерии, като това включва и радио комуникация) и какво може да се очаква от такава технология. Не е невъзможно да се направи нещо подобно с доста по-малък обхват на действие. За да се направи оптична "завеса" може да се използва евтин лазеред диод с линейна апертура (от али читак за 2лв примерно)- като на оптичните нивелири, които използват плочкаджиите примерно. Така ще има само един лазер от едната страна и няколко фотоприемника(фотодиода или фото транзистора) един до друг подредени в линия от другата страна. Изходите им може да се "обединят" и да се процесват като един, като идеята е да се търси промяна в нивото на сумарния сигнал от тях. Вместо тях може да се използва и линийка като на скенерите, но там отиваме на доста по-сложен процесинг.
В случая няма нужда да се прави никаква оптика.
И все пак си мисля, че само с един водозащитен ултразвуков сензор като от парктроник на автомобил решението ще е доста по надеждно, защото няма да му пречи замърсяване и прах, които ще са критични за оптичните сензори.
Консумацията може да се докара доста ниска и предполагам, че няма да е проблем.
А като стана въпрос за оптика - знаете ли фирма, която може да изработи такава по поръчка? Трябва ми "конусно" огледало за един 2D 360 градусов сензор за разстояние. Конуса е с диаметър на основата около 10мм и височина около 10мм.
|
| Сря Апр 10, 2024 9:12 am |
|
 |
|
ToHu
|
Преди много години, почти 30 са ми правили в иптикоелектрона, но човека с който като работех отдавна е пенсионер, предполагам и всички с които е работил, в момента как може да си поръчаш и дали изобщо може не е ясно.
|
| Чет Апр 11, 2024 7:26 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12096 Местоположение: Гьотеборг
|
Старите Румби имаха такова..може и новоте, ако намериш счупена.
|
| Чет Апр 11, 2024 9:18 am |
|
 |
|
TheWizard
|
за подобни "интерактивни" джаджи, първо си изяснете параметрите на захранването
|