|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:56 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: EV
Аз съм консерва, но все пак съм и инженер и реалист. Вероятно тоталното минаване към електричество никога няма да стане, но реално погледнато нефтът и каквото и друго изкопаемо ще свърши доста преди Слънцето да ни опече на скара и да се гътне.
А слънчевите клетки по един или друг начин ще станат по ефективни, перките, атомните и т.н. и те. Тъй че въпреки целия ми консерватизъм, нещата ще са все по-електрически.
|
| Вто Мар 05, 2024 12:33 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
То така - ако от небето започнат да валят пари, човек може да си купи и телепортачка. Те поне поевтиняха за разлика от ел. бангии. Но, в реалния свят, където всеки малко или много трябва да вмества харчовете си в някакъв бюджет, това означава, че ако си имал пари за средно оборудван Супърб, за да инвестираш в милионник ще трябва да минеш на средно оборудван Рапид или Фабия. Мда, съвсем разумно решение. Да минеш от приличен автомобил на някаква пръчка брояща всяка бабуна и камъче...
|
| Вто Мар 05, 2024 12:38 pm |
|
 |
|
syscop
|
Нямам нищо против електрокарите. Гледам чисто прагматично - ако електричката не ме кара да си променям навиците е ОК. Засега това не е изпълнено, т.е. ще чакам по-добри времена. Дори вкъщи, където мога да ползвам трифазно напрежение и до 30kW мощност зареждането пак ще е много повече от 5-10 минути. За цена не говоря.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Мар 05, 2024 12:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Стандартно АС зарядът е до 11kW, което ти позволява да заредиш от 0 до 100% за една нощ почти всяка кола на пазара. За да заредиш за 5-10 минути ти трябва DC на поне 300kW, някои вече поддържат и 500kW, но това вече е в категория за гъзари. Там и колата е скъпа и токът е скъп и наистина няма смисъл да говорим за цена. Иначе домашното зареждане основно е заради цената. Особено на нощна ти е почти безплатно, няма сравнение нито с дизел, нито газ, нито метан. Какво значи да не говорим за цена като това е основната причина? И не знам кои точно навици те притесняват. Винаги може да се отбиеш да спреш на всяка бензиностанция. Не е забранено. Просто няма да ти се налага да ходиш където и да е, освен веднъж седмично да се прибираш да спиш вкъщи и да сложиш кабела да зареди през нощта. Ех разбира се ако въртиш повече километри може и два пъти седмично да зареждаш. Но споко, токът не се мъкне с туби. Няма да заболи кръста ако мушнеш един кабел. Не знам откъде си го измислихте това "неудобство". Все едно да ми кажеш, че не се събуваш и си лягаш с обувките в леглото, щото е голям проблем да се събуеш като влезеш. Сега ако беше английската кралица - разбирам. Няма да й отива да се навежда и т.н. Но тя си има прислуга за тая работа. Тъй че ако ще ми се правите на много велики, просто си наемете роби и тогава ще ви повярвам че сте велики 
|
| Вто Мар 05, 2024 3:17 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Щом на летището имаше някаква групичка към Варна, която живо обсъждаше BMS-и, значи бълбука нещо...
|
| Вто Мар 05, 2024 3:40 pm |
|
 |
|
syscop
|
Чета, че нощната енергия ще отпада от 1.07.2024г.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Мар 05, 2024 3:48 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
То ако само с това се размине ще е добре. Разликата между нощна и дневна беше към 5 стотинки някъде. Рано или късно цената ще се вдигне повече. Или ще вдигнат тарифите или ще изкарат битовите на свободния пазар, но резултатът ще е поскъпване. Както и да го решат 
|
| Вто Мар 05, 2024 5:48 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Спокойно - вероятно ще въведат постоянна тарифа (по-скъпа, но една и съща цена всеки месец), средна за деня, по-цена за деня (аз използвам такава), и почасова (според моментното потребление и цената за деня). И пак ще си използвате нощни, съботно-неделни, празнични и т.н.
|
| Вто Мар 05, 2024 6:55 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Ми не е 5 стотинки Това към ЧЕЗ при другите не знам колко е. Аз се чудя какво ще стане ако махнат нощната или сложат и други тарифи, слънчева, облачна или квото там измислят, какво ще стане с електромерите на които има две тарифи и часовника е вгаден и сам се бъзика дневна/нощна в момента.
|
| Вто Мар 05, 2024 8:28 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Мда... разликата е доста по-голяма. С пренос и ДДС при енерго про е 15.2 срещу 27 стотинки. Нищо чудно че искат да махнат нощната. Най-вероятно няма да я махнат, а ще смалят разликата. В медиите ще пишат, че дневната тарифа не се вдига и готово.
|
| Вто Мар 05, 2024 9:42 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Щом в Добрич видях Шведско-китайското изчадие Lynk & Co (CEVT) с БГ номера...значи електричките нямат спирка. Наивно си мислих, че тия каручки ги разкарват само в нашия регион, и то хората които ги правят - но явно пътищата автомобилни са неведоми.
Последна промяна Grubi на Сря Мар 06, 2024 1:29 pm, променена общо 2 пъти
|
| Сря Мар 06, 2024 11:12 am |
|
 |
|
itso.t
|
Откакто от Надин уточниха, че нямат претенции за марка, цвят и произход на скрапта, потребителите станаха доста по-уверени...
|
| Сря Мар 06, 2024 11:19 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Мар 07, 2024 10:21 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Цените в Китай не са за хора със слаби нерви... Скоро за Ицо ще се отвори бизнес - внася си ги и директно към Надин 
|
| Чет Мар 07, 2024 10:35 am |
|
 |
|
itso.t
|
И качеството на стоките предназначени за китайския пазар не са за хора със слаби нерви. Неслучайно голяма част от скрапта която се движи по техните пътища не може да мине сертификация за движение по пътищата в белите страни. Да си ги карат. Не им завиждам. А доколкото се предполага че са направили покупката доброволно, и не им съчувствам. Да страдат!
|
| Чет Мар 07, 2024 10:52 am |
|
|