Отговори на тема  [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: EV
Абе вие ако сте някакви супермени, аз не съм. На всеки 200км се нуждая от 15-30 мин. почивка, хапване, дори сън. Иначе колегите, които карат всеки ден по 100 до 200км до работа и обратно, зареждат от 12-6 когато тока е най-евтин и дори не зареждат на работа.

Пон Мар 04, 2024 9:44 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...И по-заможните предпочитат да пътуват с електрички до Европа. По-бързо е, по-конфортно и не карат с 110 за да пестят. То срамота да имаш 400-500 коня за които си платил едно ремарке злато и да мислиш как да спестиш 20 стотинки...

С горното ме подсети за един комшия по офис. Открай време отстрани на нискобюджетния му (да не кажа сиромашки) автомобил пише V12, biturbo.
Сигурно му е мнооооого гадно... :D
А, да, вероятно зарежда тънкана на Марешки... :D

Миро, пропиляваш си таланта. Пиши художествена литература. Определено имаш заложби. :mrgreen:

Пон Мар 04, 2024 9:47 pm
Профил

откак пуснаха бг гпт-то ще има конкуренция.
Стария ми приус е на 720000 км. Преди половин година смених спирачни дискове за първи път. Както и антифриза. Скапа се термостата за рекоперация на топлината дето седи в ауспуха. Свещи сменям на 100-150к. Биалетки и шарнири. Смених и хидравлична помпа на АБС-а защото първата партида 3-то поколение имат бъг в АБС-а и често пуска помпата. За 14 години и 720к само толкоз. Има поне още 100-200к живот в нея. Сменял съм и няколко клетки на батерията. Предни накладки сменям на 70-80к а задни на 100. За скоростна кутия, съединител и други глупости не съм мислил. Желязна кола. Вечни са. Та не е недостатъка от двете а предимствата от двете.

Груби: 500-600км се карат без проблем без почивка. Карал съм от София до Кьолн с 2 часа сън. Тежко е но не е невъзможно. Въпрос на навик. Ако не съм карал дълго време и 2 часа са ми тежки. След колко прехода София-Варна-София се прави за ден без ексцесии.

Пон Мар 04, 2024 9:58 pm
Профил
Аватар

Съжалявам, но това с многото километри ще е някой друг живот. С тоя приключих с геройствата...

Я кажи как така сменяш няколко клетки...на 800V батерия или на 48V батерия? Не се заяждам, интересно ми стана как сменяш, в сервиз ли го правят и т.н.? Предполагам ако сменяш сам, гаранции и застраховки не важат, освен ако не си сертифициран сервиз...че дори и да си...

Пон Мар 04, 2024 10:38 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
...Стария ми приус е на 720000 км. Преди половин година смених...

Приусът е от друга класа. Както казваха навремето - японска работа.
Преди няколко години комшия караше такси с такъв. И той разказваше подобни неща - дискове на половин, един милион. Масла на два милиона. Първо зареждане на климатика е било на 4 милиона. Ако не греша, го продаде когато е навъртял 12, та 14 милиона, но то му бил врътнал километража на 4.3 милиона - да изглеждал като нов.
Абе каза, че за 2 или 3 години го е скъсал от каране, и нищо не е барнал освен дискове и задни накладки, че един път бил забравил ръчната и така карал до Пловдив и прецакал накладките.

Най-куриозното беше, че според него след като е закупил автомобила нов, от дилъра, първото зареждане с гориво е било на 10 000 км.
Първоначално не му повярвах и мислех че ме лъже, но доведе баба си, която потвърди думите му.
Абе японска му работа. Тц, тц, тц...

Пон Мар 04, 2024 11:21 pm
Профил

Ех и моя да можеше да кара по 10к километра с едно зареждане :Д
Моя го взех на 6 години. Бил е такси в Испания. Там като им свърши гаранция/лизинг или не знам какво - 5 години ги сменят. Взех го евтино. На километража пишеше 113к. Само дето под педала за газта имаше дупка в пода от петата на шофьора и волана беше претапициран. Звъннах на приятел в Тойота и той по вин номера провери, че преди половин година в Испания му е сменяно маслото на 500к. Дадоха ми го евтино и го взех. Каза - взимаш го 5-6000 под пазарната цена. Каквото и да му е ще го оправиш за тея пари. Послушах го и не съжалявам. Ако не беше един "майстор" дето ми открадна една гайка от рейката даже нямаше да помисля за нов. Понагаря си масълце ама ... туй е живота. Сега седи за резерва. Или за части. Или не знам. Още не съм измислил.

Груби,
клетките са 28. Всяка от тях има 6 нимх елемента. Принципа е следния. Някой приятел като му умре батерията си купува нова (или клетки) и ми дава старата. Всичките клетки - мойте и чуждите ги зареждам до 8.6 волта като ги държа докато тока падне под 50 милиампера. Пускам им константен товар 3А и ги държа докато се разредят до 6 волта като същевременно меря капацитета. Така знам за всяка клетка капацитета. После ги групирам по 2 с еднакъв капацитет тъй като БМС-а ги мери по 2. Мери само 14 напрежения. След това двойките ги подреждам по специална подредба една след друга в пакета в зависимост от капацитета. Тея с по-нисък капацитет отиват в краищата защото греят повече. С по-висок в средата. Като между 2 с нисък слагам една с висок за да разпределя греенето. Пробвал съм и други стратегии но по бързо се скапват. Сменям и медните връзки между батериите защото старите и да ги изчистиш бързо се окисляват а на лазерното рязане ми излизат стотинки.
И протокола между БМС-а и ЕКУ-то ривърснал но това друга тема. Батерията е 6.8ач, 130А разряден ток, 100 заряден. Старее и умира от прегряване. Ако не е прегрявана не и пада капацитета. За напрежението - грубо празна 200в пълна 250в.
Застраховки не знам. Не ползвам. Но не вярвам някой да се интересува от това кой и дали ми ремонтира батерията.

Вто Мар 05, 2024 12:12 am
Профил
Аватар

Ааа, това е друга бира - NiMH и малки напрежения, свиркай си значи.
Щото с 800V и заварени клетки/електроди - положението е много интересно.
Ако пък са залети като Теслините, изобщо невъзможно.
Най-много да смениш пиро или обикновен бушон, или контактори.

Вто Мар 05, 2024 8:23 am
Профил

https://money.bg/auto/3-prichini-zashto ... azara.html

Вто Мар 05, 2024 9:32 am
Профил

Pif, тези 720х. км всъщност са 200 от теб и >500 от предишния собственик? Така излиза, че за 9 години (14-5) си минал < 220 х. км. , тоест по < 24х. км на година и то с включени дълги маршрути (София -Кьолн са грубо 2000 км в посока). Тоест никаква разлика спрямо "стандартна" каручка.

Особено, ако за разходите (пари и време) включим и ТНТМто с батериите.

Вто Мар 05, 2024 9:41 am
Профил
Аватар

На който не му се занимава с ТНТМ по батериите има за 3к.лв. готов рециклиран срещу скапан пакет. Един приеятел каза че ще взема втори Приус втора употреба. Сега е с 2-ра генерация която взе преди 7-8 години - като я купи имаше проблем с батерията - смения си я и от тогава не се е оплаквал. Неговата е и с газ. Разград-Варна-Разград с 10 литра газ (260 км. горе долу). С пълно зареждане - достига над 1500 км. пробег. На хибридите и плъгин хибридите това им е номера че ползват батерии с голям заряден/разряден ток, но за сметка на това смалък капацитет, големи и тежки.

Ицо се бъзика ама така както се бъзика не е чак толкова далеч от истината. Е чак 14 милиона километра не може да изкара, ама милион си изкарват без сериозни ремонти - коя друго кола с ДВГ може да се похвали с подобно постижение което не е изключение а по скоро правило. Скоростна кутия на Приус да се счупи - бая зор трябва да види. Е малко си горят масълце, но в общи линии са със здрави двигатели. По окачване няма как нищо да не се счупи - все пак не е танк.

Вто Мар 05, 2024 10:32 am
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
...Е чак 14 милиона километра не може да изкара, ама милион си изкарват без сериозни ремонти - коя друго кола с ДВГ може да се похвали с подобно постижение което не е изключение а по скоро правило...

Ще ти отговоря с въпрос: Ти колко човека познаваш които са купили нов автомобил, и са го използвали в продължение на десетилетия изминавайки милион километра? Бакшишите не ги включваме в сметката...

Крайно време е да се разбере, че се е променил начина на използване на вещите. За сватбата си да купиш готварска печка която след това да завещаеш на децата? Мъхм, дааа... :mrgreen:

И важният въпрос който вече съм задавал, но феновете на милионниците все избягват да отговорят...
Ти като клиент за нов автомобил кое би предпочел:
1. Автомобил издържащ пробег милиони км. , на тройна и четворна цена, който след като му изтече гаранцията или лизинга ще махнеш и ще вземеш друг? За да могат феновете на автомобили втора и трета радост да се хвалят "у фейса" к'ва яка и издържлива кола са купили.
2. Автомобил който безпроблемно изкарва типичния среден пробег, на умерена цена, и който след като излезе от гаранция или след като му изтече лизинга махаш и ти дреме на шлифера каква е съдбата му.

Да позная ли? :mrgreen:
И ако не ти, ти според теб с каква нагласа е масовия клиент?

Вто Мар 05, 2024 11:24 am
Профил

Ицо, аз ще ти отговоря много просто с едни думи на пра-баба ми. Тя казваше: "Вие не го знаете какво е това нямането".
Всичко е въпрос на това как искаш да си градиш живота. Дали искаш да зависиш на 100% от текущата ситуация или искаш да имаш нещо сигурно. Аз лично не желая да завися от никой и от нищо. Не ме кефи идеята новият ми автомобил утре да спре и да каже - сори, нямам ъпдейт, обади се в дилъра. Ама дилъра е фалирал или няма ГСМ мрежа щото е паднала бомба. Аз съм на принципа, че ако утре се скапе световната икономика или нямам работа и няма от къде да взема пари да си плащам лизинга - отивам на село, копам доматито, паса кравата и оцелявам. Имам си батерии да си ремонтирам стария приус, имам си солари да си заредя батерията да отида до полето. Толкоз. Това ми е някаква сигурност. Не живея на имагинерни цифри във виртуалното пространство и не завися от благословията на някой.
Та за пра-баба ми като се е омъжила са и дали 1 крава и 1 двор на края на селото. Нямали са нищо. Построили са си къща от пръчки, дървета, слама и кравешки лайна. Спяли са вътре с кравата. След десетки години къртовки труд от нулата са купили 100 декара ниви и най-голямата къща в селото. Може и да ми е наследственно. Аз не обичам да съм роб и да се чувствам роб. Искам си свободата. Та старата трошка дето мога да и сменя батерията или да и разглобя двигателя и да и сменя буталата я предпочитам пред лъскавата от магазина дето не е ясно кога ще спре и ще ми каже - закарай ме в сервиз.

Вто Мар 05, 2024 12:03 pm
Профил

syscop написа:
https://money.bg/auto/3-prichini-zashto-elektromobilite-buksuvat-na-pazara.html

Опит за неутрална статия, обаче не е...

Цитат:
e oceзaeмo и "paзлюбвaнeтo" нa eлeĸтpoмoбилитe oт пpoизвoдитeли и ĸyпyвaчи

Няма продукт който да прави от всички клиенти влюбени фенове. Вероятно има и недоволни от EV, но видимо "разлюбването" идва от медии и от хора дето никога не са били влюбени, че да бъдат разлюбени. Моите наблюдения са по-скоро обратни, повечето EV собственици са прекалено влюбени. Отстрани даже и аз може да изглеждам така, не знам. За мен е въпрос на сметки и това, че ползите са повече от неудобствата. Но истината е, че недоволен собственик на EV аз досега не съм срещнал, което не значи че не може да има такива.

Цитат:
Гигaнти ĸaтo Fоrd и Меrсеdеѕ-Веnz пpoмeнят пpoизвoдcтвeнитe cи пpиopитeти в пoлзa нa мoдeлитe c двигaтeл c вътpeшнo гopeнe, a oгpoмни oпepaтopи нa aвтoпapĸ ĸaтo Неrtz и Ѕіхt пpизнaвaт, чe oтдaвaнeтo нa eлeĸтpичecĸи ĸoли пoд нaeм нe им нocи (дocтaтъчнo) пapи.

Верно е, че има компании които залагат повече на ДВГ. Но това не е Мерцедес със сигурност. Предимно японските производители, може би и някои американски. Някои от тези компании го правят повече от убеденост, че това е правилната бизнес стратегия. Други не че не искат да правят EV, просто не могат да отделят нужните инвестиции и т.н.
Факт е, че едва наскоро и то само няколко компании като Тесла и BYD излязоха на печалба. Демек досега производството на EV за всички беше инвестиция, разбирай влагаш едни пари дето не е ясно дали ще се върнат. И то много пари. Тъй че няма нищо странно в това някой да не иска да рискува стотици милиарди, други пък просто да нямат такива пари.
Ако има нещо странно, това е че тия дето рискуваха не бяха големи авто производители. От тук идва и голяма драма, защото в момента големите не са подготвени и всячески се опитват да забавят темпото. А темпото е такова, че EV имат ръст, а ДВГ спад. И опитите да си зариват главата в пясъка с твърдения от сорта колко малък бил ръста на EV са просто смешни. Да ръстът е малък, само 300% за последните две години. И ако продължава така съм сигурен, че хич няма да им е смешно. Както навремето Нокия си остана с фенерчетата...

Цитат:
Извън Kитaй, ĸъдeтo нa нaй-виcoĸo пoлитичecĸo нивo ce пoддъpжa идeятa aвтoпapĸът нa нaceлeниeтo дa нe зaвиcи oт внocнитe нeфт и гaз, изглeждa, cяĸaш ЕV peвoлюциятa пoнe ĸъм мoмeнтa e пo-cĸopo paзoчapoвaниe.

Извън Китай... цените са 200 и 300% отгоре. Това е, което може да се нарече разочарование. Макар, че и тяхната не е за завиждане. От една страна цените са убийствено ниски. От друга няколко компании на обща стойност над трилион долара са под вода и не е ясно дали ще избегнат фалита. Та не знам дали бихме искали Мерцедес, BMW, VW, Renault да смъкнат 2-3 пъти цените си, ако това ще доведе до фалит на половината от тях. Аз лично бих предпочел някакъв компромис. Ако свалят още едни 40-50% хич няма да съм разочарован ;-)

Цитат:
Moжe би нaй-oчeвидният нeдocтaтъĸ нa cъвpeмeнния eлeĸтpoмoбил e виcoĸaтa мy цeнa.

Абсолютно съм съгласен.

Цитат:
Heĸa вce пaĸ пpиeмeм, чe cи ĸyпyвaтe eлeĸтpoмoбил. Kapaтe гo, вcичĸo e пpeĸpacнo... нo ĸъдe щe гo зapeждaтe? Oтнoвo oпиpaмe дo paздeлeниeтo мeждy бoгaтитe ЕV eнтycиacти и oбиĸнoвeнитe xopa.

Зaмoжнитe пpитeжaтeли нa eлeĸтpoмoбили ca xopa, ĸoитo живeят в ĸъщи. Kъщитe имaт гapaжи. Гapaжитe имaт тoĸ. Taĸa coбcтвeницитe мoгaт cпoĸoйнo дa ocтaвя вoзилoтo cи дa ce зapeждa бaвнo пpeз нoщтa.

Тук се прокрадва либералното виждане, че всички трябва да минат на ток... и то от днес за утре. Не знам кой го втълпи това. Грета ли, политиците ли... Всъщност аз съм убеден, че по някое време ДВГ ще отпадне. Причините са много, но въпросът е, че това изисква време. А междувременно не знам кой реши, че всеки който живее в панелка непременно трябва да си купи EV. Естествено би било глупост да нямаш условия и да се набутваш. Това не е въпрос на бедност и богатство. Въпрос на условия. Условията могат да се променят, както да кажем в Норвегия. Но пак казвам тия промени изискват време. Въпросът е, че в момента има достатъчно хора с нужните условия. И въпросът "къде ще го зареждаме" не стои пред тях. Има и достатъчно станции като тръгнеш из страната или чужбина. Ех, винаги може и повече и те ще стават повече. Но това което искам да кажа е, че аз като собственик на EV нямам проблем със зареждането. Нито познавам хора с такива проблеми. Познавам и хиляди със собствени гаражи и т.н. които също не биха имали проблем ако решат да си купят EV. Така че драма със зареждането няма. Някой търси под вола теле.
Да, пак ще кажа има и много хора в големите градове в големи блокове, които нямат условия и за тях би било голям проблем... Това може би не е справедливо. И ако тези хора решат, че и те също искат да си купуват електрички аз нямам нищо против държавата или общината да инвестира пари и от моите данъци, за да се сложат колонки около блокове, до стълбове за осветление и т.н. Но към момента аз не виждам голям наплив от мераклии. Ако нещата се случват по естествен път, първо хората с условия ще си накупят електрички, тогава тия без условия ще почнат да реват и евентуално малко по-малко и за тях ще започнат да се създават условия.
Но към момента тоя рев "къде ще го зареждаме" идва само от хора от двете крайности. Едната крайност иска от утре да се забранят всякакви ДВГ и тогава наистина ще се чудим "където да го зареждаме". Другата крайност пък се опитва да спре EV като преекспонира всякакви измислени проблеми.

Вто Мар 05, 2024 12:06 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
Ицо, аз ще ти отговоря много просто с едни думи на пра-баба ми...

Ето, и ти го въртя, сука, сума си и общи приказки изписа и не ми отговори. :D
Почти всеки производител може да произведе "милионник" на съответната цена. Да кажем без Заз, Москвич, Лада и Тата.
Та, ще направиш ли нов опит да отговориш на въпроса?

Вто Мар 05, 2024 12:13 pm
Профил

Ще ти отговоря просто. Аз съм беден човек. Не мога да си позволя да си купя кола от магазина. Затова си купувам читава кола на старо. Но ако имах пари които ми падат от небето - с радост бих си купил 3 пъти по-скъпа кола която да изкара милиони километри. За мен колата е средство за предвижване и е важно да е надеждно.

Вто Мар 05, 2024 12:21 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 165  Следваща