Отговори на тема  [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
MYXATA написа:
To ne e само BYD, всички като цяло са така. На пазара ома отрезвяване, потребителите вече нямат префернции за безплатен или много евтин ток(щото А ЕЦ овете се затварят, газста скъпа, за въглищата зелените партии сриват бизнеси), зареждапки малкони нарядко... среден пробег 200-300 км, и то с нова кола, не държи афтермаркет цена....
И те така. И вече даже и най безумните последователи на Грета разбраха, пе ел колите не с зелени, ама хич...

Това може да е вярно за западния пазар. Доколко е вярно е друга тема. Но в Китай няма много последователи на Грета и ситуацията е различна. Въпросът е, че BYD работят изключително на китайския пазар и продажбите им падат без видима причина. Поне аз още не съм разбрал каква е причината, понеже самият пазар е ок. Говори се, че BYD значително са си подобрили качеството последните две години и в същото време драстично свалят цените. Така че спадът на продажбите им е странен. Единственото обяснение е агресивната им политика и може би получават отпор от дилърите примерно. Не знам, просто нямам друго обяснение.
Във всеки случай явно BYD нямат намерение да се отказват от досегашната си политика. Тия дни смъкнаха по 14-15% от цената на доста модели. Жалко, че смъкват цените само в Китай...

Пон Мар 04, 2024 9:59 am
Профил
Аватар

Истината е, че всеки далновиден човек трябва да си купи EV, за да има в какво да отглежда кокошки или прасета след като му се нарадва след две, три седмици...

Пон Мар 04, 2024 10:13 am
Профил

Кучета и котки може, ама прасета не може!
Не е далновидно... Има санкции, глоби

Пон Мар 04, 2024 1:27 pm
Профил
Аватар

Сори, няма връщане. Не казвам че ДВГ-то ще изчезне, но електричките така или иначе идват.
Коли, камиони, автобус, лодки, фериботи и трактори. Независимо какво искаме или не искаме, или пък харесваме. Ако не треснат някоя световна войничка или Тръмп се окаже страстен ДВГ любител, не виждам други пречки.

BYD, Nio, Kia, Volvo/Polestar са предпочитани в Шведско, както и Cupra(Seat?), Hyundai Ioniq. WV.
Има разбира се и хибриди, и някои нови ДВГ...но общата картинка засега е в посока електрички.

Пон Мар 04, 2024 2:11 pm
Профил

Grubi написа:
...не виждам други пречки...

Още няма количествени натрупвания за пречки... Сега около нас има 1-2 електрокара и няма зарядна станция в населеното място. Когато станат 50 коли едва ли ще има съществена промяна. Къде ще зареждат? Сега и без пари да ми дадат електричка ще я продам веднага - нямам време да ѝ чиракувам.

Пон Мар 04, 2024 3:14 pm
Профил

syscop написа:
Сега и без пари да ми дадат електричка ще я продам веднага - нямам време да ѝ чиракувам.

Ха-ха, може би по-добре ще е направо да ти преведат парите, че трудно се продават електрички. Гледам в карса един се мъчи с една i7-ца за 300 бона... Аз имам къде да я зареждам и бих го оттърал човека от проблемите. Само да реши да ми я подари!

Шегата настрана, цените на електричките все още са височки. И изобщо не се обезценяват толкова. Обезценяват са тия дето батериите им не могат и 100км да изкарат. Но те трудно могат да се нарекат коли.
Ако паднат цените с още еди 30-40% приказките рязко ще се сменят.

Пон Мар 04, 2024 5:05 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Ако паднат цените с още еди 30-40% приказките рязко ще се сменят.

Няма такова нещо. Във форума сме все възпитани хора, и няма да излизаме от рамките на добрия тон! :lol:

Пон Мар 04, 2024 5:08 pm
Профил
Аватар

Няма и нужда да и "чиракуваш", освен ако не си купил "нов внос" на 10+ години, а искаш да върви като Ферари. Около мен имам поне 10+ ел. каручки, на паркинга на фирмата са поне 20+ не съм чул някакви страшни несгоди. Преди години Тесла-та на шефа имаше грижи с прозорците зимата, но това беше преди 5+, тия детски болести се лекуват.
На фирмения паркинг зареждат 10 коли, другите 10 не им трябва - те си зареждат вкъщи, и не им трябва повече обхват. Автобусите се зареждат на спирката докато чакат следващият курс.
Вярно е, че още няма достатъчно зарядни станции, но и това ще стане - не може всичко от днес за утре.

Пон Мар 04, 2024 5:12 pm
Профил

Не говоря за търчене по сервизите. Дори никога да не се счупи зареждането все още е много голям проблем.

Пон Мар 04, 2024 6:19 pm
Профил

От 2 месеца съм плъгин хибрид. Един път съм я зареждал в контакта за да видя дали аджеба и работи щепсела. И то докато бях на гости. У нас нямам къде, на бачкането сме на дизелов генератор а и в квартала няма на близо колонки. Дори да имаше щеше да ми по-скъпо отколкото на бензин. Сега за около 8000км за тея 2 месеца средният ми разход е 4.8. В това влиза и 1500км магистрала (където разхода се качва на 5.5-6) и зимно време пали по-често двигателя да грее купето. Сега като е топло градското ми е 4.4-4.5.

Пон Мар 04, 2024 7:10 pm
Профил

syscop написа:
зареждането все още е много голям проблем.

Всичко е относително. Общо взето има две измерения. Едното е финансовата страна, другото е удобството или неудобството.
Двете са страшно обвързани. За по-евтиното хората са склонни да си причинят доста неудобства. Преди години беше доста популярно да се кара на метан. Метан станциите в момента са поне 5 а може би и 10 пъти по-малко от тия на ток. Пробегът на метан също беше мижав и времето за зарежда също не беше малко. Карал съм кола на метан, някои даже още карат... Но никой не прави драма от това. Убеден съм, че ако някъде се открие безплатен извор на дизел или бензин, ще се образуват опашки от мераклии и ще чакат десетократно повече, отколкото се зарежда електромобил.
Така че разликата между "неудобство" и "удобство" е в цената. И с твърденията как не бихте си причинили неудобства може да лъжите само себе си. Ако всички гонехте само удобства, щяхте да карате от Майбах нагоре. Но не карате Майбах и съм сигурен, че причината не е, че това е неудобна кола.
Истината е, че половината които карат електрички го правят, защото е по-евтино. В това число съм и аз, карам проста електричка, зареждам си я почти само от собствените слънчогледи. Или в краен случай на нощна. Неудобно е... Много ми е неудобно, че зареждам почти безплатно, но какво да се прави.
Другата половина карат електрички за по 100-200-300 бона. И на тях горките много им е неудобно сигурно. Но това си е техен проблем, да се оправят!

Пон Мар 04, 2024 7:12 pm
Профил

Pif написа:
От 2 месеца съм плъгин хибрид. Един път съм я зареждал в контакта за да видя дали аджеба и работи щепсела.

Е тва не мога да го разбера... Един познат оня ден ми се хвали с плъгин. Той има къде да зарежда, обаче щял да го ползва само за дълъг път. Така и не можа да ми обясни за чий му е хибрид като му трябва ДВГ.

Пон Мар 04, 2024 7:30 pm
Профил

Не става дума за цената на зареждането. Не виждам как ще трябва отида някъде, да се кача в колата и да не мога да тръгна. Бензин винаги имам в тубата за генератора и след 10 минути съм на най-близката бензиностанция. След още 5 минути резервоара е до горе. На ток това нещо няма как да стане.

Пон Мар 04, 2024 8:07 pm
Профил

След 7 години каране на хибрид с малка батерия си взех плъгина не за да го зареждам в контакта а като пускам някой проход да не ми се прави двигателя на моторна спирачка ами да ми пълни батерията. Като слизам от Копитото със стария хибрид след 1км и батерията е пълна и двигателя ръмжи на умряло да се прави на спирачка. С тази си се пускам до долу и като сляза имам +15км ток.
А довечера като се събудя в 2 през ноща и реша, че много ми се пие кафе в Берлин - нахлузвам гащите и следобед съм в Берлин, без да мисля дали имам ток, къде ще спирам да зареждам, колко че чакам. Айде и да не е Берлин, нека е Варна. Или Атина. Не мисля колко ще чакам на границата и дали ще ми стигне тока.
Много ми е забавно като гледам как тесли карат със 110 по Тракия щото иначе няма да стигнат до следващата зарядна станция.

Пон Мар 04, 2024 8:15 pm
Профил

syscop написа:
след 10 минути съм на най-близката бензиностанция. След още 5 минути резервоара е до горе. На ток това нещо няма как да стане.

Така е, с повечето електрички зарядът отнема време или поне планиране. Но пак ще кажа, че това неудобство се преглъща с по-добра цена. Ако Марешки или някой пусне качествено гориво, което да струва 2 лв на 100 км, обзалагам се опашките ще са километрови.
При по-нивите и скъпи електрчки тоя проблем е сведен до минимум. Не е голяма драма да пиеш едно кафе на всеки 300-400 км. И по-заможните предпочитат да пътуват с електрички до Европа. По-бързо е, по-конфортно и не карат с 110 за да пестят. То срамота да имаш 400-500 коня за които си платил едно ремарке злато и да мислиш как да спестиш 20 стотинки...

Иначе за хибрида няма лошо да пестиш, но какво пестиш? Верно надолу из баир едно ДВГ не връща гориво в резервоара, но и трудно може да регенерираш всичко. Трябва да имаш як електродвигател и яка батерия. Аз съм горе-долу с минималните възможни стойности - батерия от 40 kwh и ток ограничен на 1.5С, демек имам регенерация и ускорения ама не са впечатляващи. За повече трябва и по-голям мотор и по-голяма батерия. Хайде вече има батерии дето ги бачкат и на 4-5С, обаче искат и добро охлаждане.
Та с две думи козата си сака пръч. И дори при някои истински електрички има компромиси. При хибридите е или много голям компромиса или влачиш едни тежки електрификация без да ги ползваш. Разговорът е много дълъг, пък и ти вече си дал парите. Но според във всяко отношение хибридът взема недостатъците и на двете технологии. И като пари и като поддръжка и като безопасност и като всичко. Аз не знам дали пак бих взел ДВГ, но ако взема бих го взел чисто.

Пон Мар 04, 2024 9:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 165  Следваща