Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Високо кръвно и т.н. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Високо кръвно и т.н.
Кето диета и инженерна работа - не става. Мозъка без захар не работи. Когато съм на почивка, на плажа, на спокойствие - мога със седмици да не ям захар. Ако имам напрегнат проект - половин кило нутела не ми мърда. Иначе мозъка не работи. Пробвал съм да съм в кетоза и да работя - невъзможно. Придобивам уменията и интелекта на средно интелигентна блондинка седнала зад волана.
А кръвното налягане с маншет не може да се премери точно. Правят се естимации по предварително зададени криви. Единствения точен метод е инвазивно - с игла в артерия. Всичко останало е 1 към гьотере. При някои хора може да даде 50% грешка.
Груби,
правилното е - кардиолог, функционален тест, ехо кардио + доплер. Да ти измерят всичко което могат и ще стане ясно състоянието ти. Кръвните тестове от / до - също. В БГ за едни 500-600 лева ще те диагностицират. Съвременните ехографи правят чудеса.

Вто Фев 27, 2024 11:34 pm
Профил
Аватар

Pif и захарите и кетоните правят едно и също
"въртележката" аденозин( едно, две ) три фосфат...

а спокойствието ти на плажа без захари се дължи на кетоните дето генерират повече GABA и по-малко глутамат

това че си се чувствал като интелигентна блондинка е стрес от смяна на режима...

отишъл си на супер дупер кардиолог и квоо - имаш хипертония,
той и сам си го знае :D

по принцип трябва да иде на кардиолог...

Последна промяна TheWizard на Сря Фев 28, 2024 12:09 am, променена общо 1 път

Вто Фев 27, 2024 11:46 pm
Профил ICQ

Аз считам, че кръвното ми е високо като мине 135. Много рядко съм вдигал 140. Поне по тоя показател съм добре (засега).
А причините за високото кръвно могат да бъдат много и се третират по много различни начини. Затова си трябва читав кардиолог който да открие реалната причина. То е ясно, че с някоя химия ще го свалиш но не третираш проблема.
Баба ми вдигаше периодично кръвно 220. Замъкнал съм и анестезиологичен операционен монитор защото няма друг апарат дето да може да и го премери. Тя е 40кг на 85 години. Ходихме при 5 кардиолога дето и изписваха всякакви чудеса и кръвното не спадаше. Оказа се от стрес. Последния на който ходихме (приятел на приятел) се отнесе сериозно и след полочин час с ехографа и 5 метра разпечатани картинки и изписа верните хапове. Сега пие по 3-5 хапчета месечно и няма проблеми. Иначе може да се тъпчеш с хлофазолин от сутрин до вечер и нещата ще стават от зле по-зле.

Вто Фев 27, 2024 11:56 pm
Профил
Аватар

Цитат:
да открие реалната причина

тя е ясна ... "тънки маркучи - високо налягане" :D стеснени кръвоносни съдове
трябва стопяване на мазнини... най-вече смяна на начина на живот

Сря Фев 28, 2024 12:00 am
Профил ICQ
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Моят пост по темата ще е малко "оф топик" ... но простете не мога да се здържа !

Първо ... Искушавах се и аз да напиша нещо за моето здраве , диети и боди рейт , но ме загложди мисълта "Хей , Пеца - написаното тук остава за дъъълги години , АЙ се развива , ползва за база данни де що се докопа" (даже не визирам вече и службите) ... И изобщо така напоследък си мисля , че вече волю неволю всеки от нас (за добро или зло) оставя част от своята съкровена същност като отпечатък в нета ... Един ден (убеден съм) нашите наследници ще могат да придобиват ДОСТА ТОЧНА ПРЕДСТАВА какви сме били ние - четейки нашите форуми , фейсбуци , мейли ...

Просто отбелязвам , моето Мнение , не е заяждане или желание да разводня Темата !

(Иначе моето кръвно ... Засега бива ... Като за 48 годишен ... Но аз съм Изключение от всякакви правила - не пия алкохол и кафе , не пуша , нося тежки перални и хладилници , ям по 6-7 пъти на ден , тъпча се със сладко , висок съм 180 сантима и тежа 82-86 килограма ... засега само това мога да прежаля като инфо

:)

Сря Фев 28, 2024 11:49 am
Профил WWW
Аватар

@petko_sz - ще се увековечим с наште проблеми. И като питат ИИ кои бяха тия, ще отговори - ей на ;)
Няма страшно, щом сме откарали до 48 и повече може да станат.

Сря Фев 28, 2024 7:52 pm
Профил
Аватар

Аз нямам високо кръвно, но пък имам други болежки. Общо взето за тях най-голям ефект имаше това че спрях захарта - от две години не ям нищо със захар. Дори меда ограничавам - по половин чаена лъжичка от време на време със зеления чай, но не винаги. Почнах да пия и витамин Д3, в добавка към таблетки мултивитамин. Но не е минало достатъчно време за да имам наблюдения за Д3. Ковида малко върна нещата назад - след антибиотците пак имах проблеми, но постепенно се връща положението от преди това.
Освен това ходя на работа пеш. Ама щото работата е на около 1.5км от вкъщи. Има си обаче баир и сутрин (на обед де :roll: ) си е добро кардио. Като за мързел като мен...
Абе качествената храна и липсата на пороци (цигари и алкохол), както и здрав сън и малко стрес си е доста важно за качествен живот.
Напоследък всички тръбят за вит. Д и колко бил важен за нормалната работа на организма и как масово хората са в дефицит (то зависи какво се приеме за норма, но май нормите били доста занижени). В БГ над 60% от населението е в дефицит на вит Д (според една статия, дето мярнах в интернет)...

Март месец съм планирал да си правя профилктичен преглед. Общо взето освен ПКК, си поръчвам холестерол и имаше още две-три изследвания. Тая година ще си пусна Б12 и вит Д, че да имам представа къде съм.

Сря Фев 28, 2024 8:23 pm
Профил
Аватар

Аз мислех да не пиша по темата, но само едно нещо искам да споделя - пийте магнезий!!

Сря Фев 28, 2024 8:27 pm
Профил
Аватар

Пием. Не редовно, ама след физическо натоварване...
Всъщност мултивитамина съдържа и магнезий. В малки дози, но го има.

Сря Фев 28, 2024 8:28 pm
Профил
Аватар

Цитат:
пийте магнезий
+ B6
не казваш: защо :D

Сря Фев 28, 2024 8:30 pm
Профил ICQ
Аватар

От билките - Бял имел. На базата на активното му вещество са правени повечето от първите лекарства за кръвно. Ако няма по сериозен проблем, действа безотказно.

Сря Фев 28, 2024 9:01 pm
Профил
Аватар

Като казахме кардиология, ехо и стрес тест - правят такива в София и Варна, нали?

Сря Фев 28, 2024 9:21 pm
Профил

От как китайците пуснаха евтини кардио ехографи - правят на всяка селска автобусна спирка. Важното е кой гледа. Функционалния може на всякъде. Имат всички големи болници и спортните центрове. Но за хубаво ехо си трябва читав доктор. Имаше читави в София но съм им загубил дирите. Ако можеш да прежалиш 1 ден и да се разходиш до Стара Загора - доктор Мишо Михалев. По читав от него не съм видял до сега.

Сря Фев 28, 2024 11:18 pm
Профил
Аватар

BTW: хипертониците, с по колко ваксини се надупчихте?

Чет Фев 29, 2024 12:54 pm
Профил ICQ

TheWizard написа:
BTW: хипертониците, с по колко ваксини се надупчихте?

Не съм хипертоник, но истината е, че за мен автоимунните ми истории рязко се влошиха няколко месеца след имунизацията за ковид (с онази еднократната, че ми трябваше хартишка).

Питай ме дали не съжалявам.

Чет Фев 29, 2024 1:47 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща