|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:20 am
The Internet of Stupid Things
| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: The Internet of Stupid Things
ВиФи-то на Теси-тата го правеше един приятел - май имаше акаунт тук ама не съм го виждал от години да пише нещо. Доколкото сме говорили по темата стана ясно, че има разминавки между това какво и как може да се направи и това какво иска клиента т.е. не винаги програмистите сме за бой  А за дев платките - хубаво е да се има в предвид закона на Мур т.е. той този закон на практика изразява технологичния напредък и поевтиняване. Преди 20 години един дев кит баше хиляди а пускането после в производство на ембедед продукт търкалящ линукс излизаше десетки та ако не и стотици хиляди. Днес - дев кит търкалящ линукс е под $10. Разходите да го накириш с линукс са общо взето времето да попрочетеш кое как се прави. Рядко се налага да задълбаваш и да дебъгваш нещо не ниско ниво с Jtag. При положение, че е толкова евтино да подкараш ембедед линукс става все по безпредметно да се занимава човек с нещо друго защото излиза много по скъпо. Оправдава се само когато ще произвеждаш такива количества, че всеки спестен цент излиза милиони на края. За момента да се правят нови продукти с контролери на които не може да върви линукс си заслужава само когато има ограничения за време за реакция, минимална консумация на ток или когато няма наличен чип в който да има всичко необходимо като блутут, зигбии, вифи и т.н. Появи ли се достатъчно мощен и евтин чип да търкаля линукс и да има вграден безжична комуникация, за няколко години ще избута всички сегашни есп-та, нордици и т.н. И с микроконтролери ще останем да се занимаваме по инерция само по стари проекти или където хората пред пенсия които все още взимат решения какво да се прави са отказали да научат линукс.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Фев 14, 2024 2:19 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Бабане, това отдавна е направено. Да не говорим, че да си сглобиш и компилираш сам линукса отнема 10-20 минути - ако знаеш какво правиш де, а ако не знаеш но си в състояние да прочетеш и изпълниш прости инструкции от някой сайт отнема няколко часа. За справка - Yocto, Buildroot, OpenWRT, Armbian ...
|
| Сря Фев 14, 2024 2:23 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
дай реален пример с платка под 10$ ... онези над 50$ са ясни аз не разглежам кой може и кой не може - за втория е повод за ОБУЧЕНИЕ опитвам се да опростя една сложна за масовия потребител концепция и напрактика са 6 травиални неща които подредени правилно създават нещо много мощно и масово за всички: индустрия, хоби, обучение...
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Фев 14, 2024 2:33 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
пълната версия на англииски ... не стреляйте по пиЯниста https://github.com/Wiz-IO/BulgarINOедин джигитаец ако направи точно това - ще стане яко мазало на пазара... аз по принцип мога да го направя цялото, но сметнах че е пълна загуба на време първия джигитаец ме отнася като бръмбар сламка...
|
| Сря Фев 14, 2024 2:45 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз изрично писах, че човек трябва да се фокусира върху проблемът който решава, а не върху линукса. И друг път съм писал - концепцията на линукса е мислена от хора дето нямат друг живот освен пред монитора. На мен философията ми е по-различна и затова досега упорито съм странял от него (не е като да не съм го пробвал поне 10-20 пъти де). И 2 минути да беше компилацията - просто няма смисъл аз като юзър да я правя, да не говорим че после се почва едно гуглене на конфигурации и копи-пейст на командни редове от по 1200 символа... И винаги накрая нещо не е както трябва. Я някой пакет липсва изцяло, я са му сменили името през последната седмица... Но ако има наличен продукт, който ми спестява безсмислената загува на време и нерви в тая част, го приемам с отворени обятия.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Фев 14, 2024 2:55 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Те списък с платки поддържани от Армбиан ... https://www.armbian.com/download/Няма компилация, сваляш имиджа на СД карта и тръгва. Най евтината платка която намерих е около $15 ... но съм мяркал и платчета по $6-7 - в момента не си спомням къде точно ама има - CNX редовно рекламира разни
|
| Сря Фев 14, 2024 3:07 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
това което показваш е SBC... те са кристално ясни !
аз говоря за SMB ( MCU на стероиди търкалящи POSIX OS ), които реално са по-ниска категория модула може да се лепне на всяка платка/проект ... къде да мушна хоби евтин SBC в индустриален проект
последните 3 месеца търсих в мрежата за всички подобни неща и ... НЯМА ! наистина НЯМА
|
| Сря Фев 14, 2024 3:12 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Зефир е посикс ртос под шапката на линукс фондацията. Поддържа се на какво ли не - включително нордик са си пребазирали сдк-то на него - сегашният ми проект е с него.
Но моя фокус беше, че тези платчета търкалящи линукс са почти готови да изместят микроконтролери от много ниши. И не искат кой знае какво баене, че да се подкарат.
|
| Сря Фев 14, 2024 3:16 pm |
|
 |
|
Pif
|
Я ми обяснете как с тея железа ще стане нещо което е критично от към време? Примерно тъп манчестърски енкодер или декодер? Или клатене на някви крака синхронно за някакъв критичен по време процес? Как ще си закача някое АЦП което има критични тайминги от към времена между чип селекта и клока? Как ще синхронизирам АЦП с ШИМ да клатя някакви транзистори примерно? То хубаво шарении ама трябва да може това да върши и друга работа освен да показва уеб страници и да включва контактора на бойлера. А ако искам да направя ПЛЛ дето да ми включва фазово симистор за да регулирам на бойлера мощноста?
|
| Сря Фев 14, 2024 3:19 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
имат повече и различни ядра и точно те се ползват за критични RTOS докато основното ядро търкаля ОС дадох филмчета за което https://www.youtube.com/watch?v=9-ozj0XCyF8NuttX е по по най ... Зефира е за малки MCU (поне до този момент) Зефира е много сложен за интеграция ... аз преследвам лесното и масово ( бтв пратих линка на човек от Линукс фондацията ... NuttX , да видим какво ще каже )
|
| Сря Фев 14, 2024 3:23 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Е точно с NUttx съм си играл поне няколко пъти и сме разменили хиляда имейла с Грег (автора му) по различни философски въпроси по него. Идеята е точно каквото аз писах преди, реализацията е точно обратното. По линуксджийски - трябва да си конфигурираш и компилираш сам практически всяка отделна част от него. Аз разбирам защо го е организирал така, но там сериозно се разминава с моите идеали. Като цяло, Parallax се доближават най-много, но при тях проблемите са от по-различно естество - чипа е ламя за ток, иска две отделни захранвания, има си разни трески за дялкане по бут частта... Абе както го писа, в момента все още няма такова животно. Дори не знам дали би могло да има изобщо. Все едно обувка за всеки крак
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Фев 14, 2024 3:33 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
двама девелопъри на NuttX имам - пратих линк ... имат трески за оправяне но като Firmware / Userware е най-готова ОС за слабите MCU ... е па да се оправят 
|
| Сря Фев 14, 2024 3:37 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Това се твърди във всяка реклама. Аз досега не съм видял някой да ми продава нещо дето за нищо не става. Всички твърдят, че тяхното е по-по-най. Въпросът е кой точно проблем можеш да решиш? Това, че ще сглобиш среда е ОК. Би спестило време да кажем на разработчици, но истината е че има среди. И компилатори има и всичко има. Просто някои отнемат повече време за инсталиране, други отнемат повече време след инсталирането. Така че за бизнеса това не е еднозначно. За хоби и обучение... там подкарването на нещата е част от тръпката. Ти ако им подкараш всичко, те кво ще правят  Според мен е малко като яйцето и кокошката. Примерно за неща от сорта на малинките и ардуино и т.н. - те ли са толкова добри, че са масови или щото са масови се приемат за добри. Кое е първичното? В случая ти казваш "аз имам нещо добро" и то ще стане масово. Аз не съм убеден, че е достатъчно да имаш добър продукт и той да се продава сам. По-добре е да имаш и идея за продажби,които ако ги направиш после да те дръпнат. Даже не е задължително да са продажби. Може и без пари. Примерно хвани и предложи на Елдом, на Теси или други български фирми се сетиш и им разработи решения.
|
| Сря Фев 14, 2024 4:14 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Миро, да допуснем че имаш MCU, търкалящо Линукс ( като пример HMI-IoT дислпей за шарения и връзка към некъв облак, да кажем някво заплащане, например EVSE ) като имаш работещия модул и работеща ОС, ти какво точно ще направиш - ще си напишеш C/C++ апликацията Нъл? или искаш да си трошиш главата с ESP32? на почти същата цена като разход
|
| Сря Фев 14, 2024 4:22 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Не, не искам да си троша главата. Обаче си я троша постоянно откакто се помня. Защо? Защото нямам избор. Нямаше да си пиша собствен ОС ако другите ме устройваха. Верно това беше преди много години и сега може и да има някакъв избор. Но за мен вече е късно. Така че по-скоро гледам принципно. Според мен работещ ОС не е достатъчно... Пак ще дам примера на китайските другари - те не обичат да пишат С/С++ апликации, а и повечето не могат. Но имат готови решения.
|
| Сря Фев 14, 2024 4:36 pm |
|
|